Zavřít
uLékaře
Stáhněte si mobilní aplikaci uLékaře.cz
Lékařská poradna a objednání
Nainstalovat
Reklama
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Reklama

Zvýšené jaterní testy je potřeba vždy vysvětlit

Vnitřní lékařství Viktor 21.1.2021

Dobrý den. Cca před půl rokem mi paní doktorka odhalila zvýšení hladiny jaterních enzymů transamináz. Hladina byla trojnásobná, tedy 2,5 oproti 0,7 standartu. Doporučila Essentiale 300, které jsem užíval asi 14 dní a pak jsem přešel na ostropestřec mariánský + detoxikační čaje. Každý měsíc jsem chodil na odběry, poprve hladina klesla na 2,2 a po druhé mi výsledek doktorka nesdělila s tím, že se to lepší a že se výsledek normalizuje. Je mi ale dovné, že mě paní doktorka neposlala na ultrazvuk. Alkohol nepiji a tedy nevíme příčinu. K doktorce jsem šel původně s problémem nevysvětlitelného tlaku v oblasti kořene nosu a občasně ztuhlosti čelisti a šíje (problém trvá dodnes) a s únavou, která ovšem zmizela. Doporučili byste návštěvu ultrazvuku? A může mít ztučnení jater souvidlost z mými obtížemi?

Odpovídá lékař:

MUDr. Mgr. Anna Prchlíková


Vážený pane Viktore, napochybně bych Vás poslala jednak na ultrazvuk, jednak bych pátrala po příčině zvýšených jatrních testů, v první řadě bych vyšetřila infekce hepatotropními viry - HBV, HCV, EBV, CMV. Pokud se jedná o záležitost, která trvá už 6 měsíců, tak je nepravděpodobné, že se za tím bude skrývat např. nádor, ale infekční hepatitidu jste klidně mohl prodělat/můžete prodělávat. Zeptejte se své lékařky, zda toto testovala, jaké má případně jiné vysvětlení pro nález zvýšených jaterních testů, proč jste nebyl na sonografii. Jinou možno příčinou zvýšených transamináz je užívání některých léků, třeba penicilínu - ale to byste zřejmě věděl a sdělil. I kdyby se jaterní testy postupně normalizovaly, je potřeba aktivně pátrat, čím to bylo. Hodnoty, které jste zmínil, nejsou zanedbatelné. Ohledně ztuhlosti v oblasti kořene nosu, ztuhlosti čelisti a šíje - to jsou obtíže dost různorodé. Takto ve trojici imponují opravdu jako psychogenní záležitost. Pokud by se Vám to ale nezdálo a trval byste na vyšetřování, poslala bych Vás na ultrazvuk čelistního kloubu, případně rentgen lebky (případně + dolní čelisti) a C páteře k vyloučení např. zánětu čelistního kloubu nebo polypů v dutinách, nebo chron. zánětu dutin atd.,možnou cestou je i návštěva ORL ambulance. Únava může být projevem jaterní nedostatečnosti/doprovázet např. hepatitidy atd. Pokud již netrvá, tak bych se jí také dále nezabývala. S pozdravem Anna Prchlíková

Související dotazy

Náhodně zvýšené jaterní testy
Pane doktore, chtěla bych se zeptat.Nedávno mi náhodně...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat na Váš názor....
CMV a zvýšené jaterní testy
Mam dlouhodobe - minimalne rok, zvysene jaterni enzymy...
Zvýšené jaterní testy
Dobrý den, moje čtyřletá dcera měla 5 dní horečky spojené...
Vyšší jaterní testy
Dobrý den potřeboval bych radu vůbec nepiji a byl...
Infekční mononukleoza a zvýšené jaterní testy
Dobrý den, je mi 22 let, předevčírem mi zjistili infekční...

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšené jaterní testy - možné příčiny?

Vážený pane doktore, obracím se na Vás, protože jsem si všimla, že jste na podobné...

Zvýšené jaterní testy . ALT

Dobrý den, z běžných preventivních testů mi vyšlo, že mám hodnotu ALT- 1.25...

Zvýšené jaterní testy (ALT)

Dobrý den. Ucházím se o místo vojáka z povolání a všechny zdravotní testy a...

Zvýšené jaterní testy + slinivka

Dobrý den, trpím roztroušenou sklerozou a na ataku dostávám 3 g infuze SoluMedrolu....

Zvýšené jaterní testy a léky CLABAX, antikoncepce Yadine

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat: Prodělala jsem zánět dutin, byly mi nasazeny...

Zvýšené jaterní testy a potíže...

Dobrý den, prosím o zhodnocení výsledků testů kamarádky z Filipín. Na základě...

Zvýšené jaterní testy a triacylglyceroly

Dobrý den, znepokojuji me me krevní výsledky, hlavně jaterní. Prosím o vas názor.Alt...

Zvýšené jaterní testy AST

Dobrý den, včera jsem byla na prohlídce a byly mi zjištěny zvýšené jaterní...

Zvýšené jaterní testy AST 6,93 ALT +-3

Dobrý den, náhodou minulý týden u kožařky mi byly zjištěny zvýšené jaterní...

Zvýšené jaterní testy II.

Dobrý den paní doktorko Frčková, děkuji za vaši odpověď na můj dotaz viz. níže....

Zvýšené jaterní testy je třeba dovyšetřit

Dobry den.Mam od prosince, tehdy se to prokazalo, ALT 2,5 a AST 1,5, v lednu...

Zvýšené jaterní testy po antidepresivech?

Dobrý den,paní doktorko,při preventivní prohlídce u mého PL mi byli nalezeny...

Zvýšené jaterní testy po covid infekci

Dobry den, je mi 52, zena 160cm, 50kg, zdrava. V rijnu 2020 jsem prodelala...

Zvýšené jaterní testy po užívání anabolických steroidů

Dobrý den, je mi 34 let. Mezi 25 -30 rokem jsem užíval anabolické steroidy,...

Zvýšené jaterní testy u batolete

Dobrý den, chtěla bych se informovat.. Syn(2,5r) má od narození vyšší jaterní...

Zvýšené jaterní testy u batolete se

Dobrý den, chtěla bych se zeptat na Váš názor na tyto hodnoty krevního obrazu...

Zvýšené jaterní testy u dětí

Dobrý den, mám dceru starou 18 měsíců, od 5 do 14 měsíců se léčila s infantilním...

Zvýšené jaterní testy u dítěte

Dobrý den,chtěl bych se poradit ohledně dcery 19 měsíců,když se narodila měla...

Zvýšené jaterní testy u dítěte

Dobrý den syn 6 let hodnoty jaterních testu vše v pořádku až na 2 ALT-0,71 a...

Zvýšené jaterní testy u léčby lékem Copaxone

Vážený pane doktore, mému příteli byla diagnostikována RS před 6 lety. Od počátku...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

Bolestivý kloub palce na noze

Mám vbočené palce u nohou, používám dostupné korektory, klouby zpravidla nejsou...

Rehabilitace po zlomenině krčku stehenní kosti

Dobrý den,maminka (76 let)je sedmý týden v nemocnici(Thomajerova nemocnice v...

Hladina vit. D

Hladina vitamínu D. V roce2015 mi byla zjištěna nízká hladina vitamínu D myslím...

Červené fleky na prsu

Dobrý den, Trápí mě cca týden dvě skvrnky na prsech, který nemizí, zvětšují...

Cukání pod okem


Bušení srdce


Zčernalý nehet na palci nohou

Dobrý den. Na plíseň nehtů jsem použil Lamisil, po týdnu užívání nehet zčernal....

Výrustek na kolenním kloubu

Dobrý den chtěl jsem se zeptat jak dlouho trvá odstranění a léčba po operaci

Chrápání nosem a zahlenění

Dobrý den, cca 2 měsíce každé ráno vykašlávám a vysmrkávám několik hlenů, přestože...

Problém se žlučníkem

Hezký den. V sobotu 8.7 mě ráno začal bolet žlučník, páli žáha a přidalo se...

Odlomená korunka, ošetření kanálků

Dobrý den, ráda bych se zeptala na následující věc. V r. 2015 mi byl endodonticky...

Otoky tváře, rtů

Dobrý den,již čtvrtým rokem mi otečou rty a tváře.Začne to lehkým brněním rtů...

Vypadávání vousů a lysá místa na tváři

Dobrý den. Vyskytl se u mne od začátku letošního roku problém s vypadáváním...

Předávkování ibalginem

Dobrý den, moje kamarádka se pokusila zabít kvůli nešťastné lásce tím, že si...

Svědění penisu

Dobrý den, mám problém, je mi 19 let a zhruba před 5 mesici jsem mel sexualni...

Pojem deprese

Dobrý den, mohu se zeptat.. Jaké jsou příznaky deprese a jaký je rozdíl mezi...

Bolesti žeber

Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda bolest žeber,nebo kolem nich,někdy na obouch...

Jak zpomalit růst vousů

Měl bych dotaz, jestli jde nějak zpomalit růst vousů. Je mi 19 let a už od čtvrté...

Zarudlá a oteklá nosní dutina

Dobrý den, jsem ve 40 týdnu těhotenství a už nějaký půl rok pozoruji, že mám...

Vliv Covid-19 na těhotenství

Dobrý den, ráda bych věděla, jestli je prokázaný nějaký vliv koronaviru (nejen...

Reklama