Inzerce
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Inzerce

Zvýšení TPA a NSE

Onkologie Daniela 14.5.2017 redakce uLékaře

Dobrý den, mám na Vás dotaz týkající se plicního vyšetření. Mé mamince vyšly hodnoty z krve TPA skoro 800 a NSE 39,5. Byla vyšetřována z důvodu výsevu modrohnědých makul na trupu a končetinách. Byla odeslána na plicní vyšetření, kde ji byl zhotoven pouze rentgen a dle závěru lékaře je vše v pořádku. Dle informací jsem zjitila, že tyto hodnoty jsou spojeny s možností karcinomu plic. Chtěla jsem se zeptat, zde postačí k ujištění pouze rentgen nebo by bylo dobré udělat například CT nebo jiná doplňující vyšetření?

Odpovídá:

MUDr. Barbora Bačová


Danielo, pokud se před vyšetřením NSE a TPA pomýšlelo na karcinom plic a vyšly zvýšené hodnoty, dle mého názoru rentgen k jeho vyloučení nepostačuje. Tyto markery mohou být samozřejmě zvýšené i při jiných situacích, jako například při infekčních onemocněním dýchacího ústrojí, nicméně zvýšení by mělo být přechodné, proto je třeba udělat kontrolu. Myslím, že by bylo vhodné udělat ještě CT hrudníku s vysokým rozlišením, nicméně jako praktická lékařka nedokážu říct přesně, jak se v těchto situacích postupuje. Přesněji Vám odpoví specialista, vyčkejte, prosím, na odpověď. S pozdravem MUDr. Barbora Bačová

Odpovídá:

MUDr. Karolina Kašparová


Dobrý den, Danielo, vyšetření NSE pro stanovení diagnozy malignity je nevhodné, jeho zvýšení může nastat u řady jiných malignit, nejen plicního nádoru, a stejně tak dochází ke zvýšení i při např jaterních onemcoěních či plicních chorobách. Navíc jeho vyšetření z krve má přísné podmínky, které při nedodržení mohou vést k falešně zvýšeným hodnotám.
TPA má maminka zvýšené dost nad hranici normy, ale opět zde platí, jedná se o nespecifický marker, tedy může se zvyšovat u řady problémů, u různých nádorů (např. i močových cest), ale opět i u onemcoěnní jater, u infekčních onemocnění ...
Tedy zatím bych rtg hrudníku k hrubému vyloučení nádoru plic brala jako dostačující, protože rozhodně v tuto chvííli není nádor plic hlavním podezřelým jako původce obtíží maminky. Je nyní nutné naplánovat komplexní vyšetření k ozřejmění problůému, a opravdu nemusí jít o nádorové onemocnění. Držím palce.

Související dotazy

TPA oblouk
Dobrý den, doktor mi spolu s rovnátky nandal TPA oblouk....
NSE marker
Dobrý den, paní doktorko. Je mi 20 let a při posledním...
Rovnátka a TPA
Dobrý den, v lednu jdu na nasazení fixních rovnátek...
Hodnota Tpa
Dobrý den,v červnu minulého roku mi nebylo nějak dobře...
Zvýšení protilátek
Mám zvýšení protilátek IGE a IGG, mám se tím znepokojovat,
Zvýšení libida
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat skrze mužské sexuality....

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem

Rychlá odpověď
již do 6 hodin

Zkušení lékaři odpovídají
na vaše dotazy

Cena již
od 39 Kč

Přejít do poradny

Doporučujeme

Více dotazů z poradny

Zvýšení lipázy

Dobrý den již 3 měsíce mám zvýšenou lipázu (1,36) a dodržuji, co mně doporučil...

Zvýšení nitrooční tlak

Dobrý den, (věk 53 let) Asi půl roku musím kvůli lehce zvýšenému nitroočnímu...

Zvýšení onkomarkerů

Dobrý den, jsem diabetik na inzulínu, již 33 let. Píchám perem. U praktického...

Zvýšení plodnosti u ženy

Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestli je nějaký přípravek k zvýšení plodnosti...

Zvýšení protilátek

Mám zvýšení protilátek IGE a IGG, mám se tím znepokojovat,

Zvyšení testosteronu

Dobrý denmchtěl jsme se zeptat. V jednom díle seriálu Dr.House byl pacient s...

Zvýšení tlaku a zrychlení srdeční frekvence po jídle

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jestli je normální že se mi vždycky po jídle...

Zvýšení tlaku a zrychlení srdeční frekvence po jídle (2.)

Dobrý den, reaguji na vaši odpověď: http://www.ulekare.cz/poradna-lekare/zvyseni-tlaku-a-zrychleni-srdecni-frekvence-po-jidle-49375 Nijak...

Zvýšení tlaku po Amarylu

Užívám několik let Prestarium Neo a nyní na snížení hladiny cukru Amaryl 2mg....

Zvýšení tlaku, rozmazané vidění

Dobrý den , včera mě postihla příhoda rozmazané vidění krevní tlak po dobu 1/2...

Zvýšení váhy

Dobrý den, celý život jsem byla hubená do 50-55 kg max, necvičila jsem a ani...

Zvýšení váhy

Dobrý den, celý život jsem byla hubená do 50-55 kg max, necvičila jsem a ani...

Zvýšení váhy

Dobrý den, celý život jsem byla hubená do 50-55 kg max, necvičila jsem a ani...

Zvýšení Vápníku a hořčíku v těle

Dobrý den, potřebuji v těle zvýšit hladinu Ca a Mg. Kupovala jsem si přípravek...

Zvýšeno teplota (horečka) bez zdánlivě jiných příznaků

Dobrý den, nebývám nijak nemocný a když už, tak to bývá chřipka na tři dny tak...

Zvýšený : B_Sediment.ery 1 a 2

Dobrý den. Prosím o vysvětlení vyšetření z krve: B_Sediment.ery 1 - 11 B_Sediment.ery...

Zvýšený albumin v moči

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, jaká onemocnění (kromě diabetické nefropatie)...

Zvýšený alt

Dobrý večír, mám menší problém, zhruba před 5 lety jsem daroval krev, vše bylo...

Zvýšený alt...

Dobrý večír, mám menší problém, zhruba před 5 lety jsem daroval krev, vše bylo...

Zvýšený bilirubin

Dobrý den, Můj obvodní lékař mě poslal na odběry a zjistilo se že mám zvýšený...

Naposledy přečtené dotazy z poradny

CT vyšetření

Dobrý den,mám vleklé zdravotní problémy .PL mě vyšetřuje pouze moč,krev,stolice...

Hyperventilační tetanické záchvaty

Mám opakované hyperventilační tetanické záchvaty.Dosud provedená vzšetření eeg,ct...

Červené líca

Dobrý deň, ja by som sa chcel opýtať prípadne informovať.Jedná sa o červené...

Cysta odsát nešla

Dobrý den,moc prosím o odpovědět dnes jsem byla na odsátí cysty na štítné žláze....

Píchání pod levým prsem

Dobrý den. Jsem muž 52/179/103, nekouřím, nepiju, občas i sportuji a pracuji...

Začala jsem poprvé brát antikoncepci a mám slabší krvácení a špiněni.

Je mi 17, začala jsem poprvé brát antikoncepci (lindynette 20). Mám problém...

Praskla cysta vaječníku

Vážený pane doktore , můj problém začal před 3 měsíci měla jsem cystu na právem...

Vši nebo lupy

Dobrý den, v září jsem od dcerky dostala vši. Měli jsme to poprvé a tak jsem...

Vyrážka v tříslech

Dobrý den, zhruba 3 týdny mě trápí tento exém. Nijak nesvědí, ale potřebuji...

Obava z těhotenství

Dobrý den, s přítelkyní máme často nechráněný sex. Menstruaci očekává 1.5 ale...

Tlak na hrudi, záškuby svalů, únava

Je mi 48 let a vloni se mi udělalo špatně,že pro mě přijela záchranka.Bušilo...

Zubní kaz až na dřeň - alternativy?

Dobrý den Dnes jsem byla u „nouzpvé“ zubařky se zubem. Naposledy jsem byla...

Ekzém

Dobrý den, už asi 4. den mám na rukou takové malé pupínky, které strašne svedí...

Nateklá tvář a bolest

Dobrý den, před třemi dny mi zubař vyčistil kořenové kanálky pod stoličkou vpravo...

Je mi teprve 15 a mám obavy z mé erekce

Dobrý den, je mi teprve 15 a mám obavy z mé erekce. Před dvěma lety mě erekce...

Bechterova choroba

dobry den dnes nam zdelili ze mame M. Bechtěrev IV b mohu se zeptat co to znamena....

Psychická labilita

Lze nějakými způsoby účinně zapracovat na odstranění nebo alespoň zmírnění psychické...

Svědivá vyrážka na těle

Dobrý den, před týdnem se mi udělala vyrážka na ruce. Během dalsich dnů se...

Angina

Dobrý den, Udělaly se mi nějaké bílé pupínky vzadu na krku. Cítím pocit pálení...

Gynekologické krvácení

Dobrý den, je mi 18 let a mám problém s mírným ale nahnědlým výtokem, takové...

Inzerce
Poslat e-mailem
Inzerce
×