Střevní chřipka (gastroenteritida)
Takzvaná střevní chřipka (odborně gastroenteritida) je zánět žaludku a střev. Často trvá jen krátce a nevyžaduje odbornou pomoc. Lékaře však vyhledejte, jestliže nedokážete přijímat dostatek tekutin a vzniká dehydratace, pokud zvracení trvá déle než dva dny, či pokud průjem trvá déle než několik dní, nebo pokud v průjmové stolici jsou stopy krve.
Takzvaná střevní chřipka (odborně gastroenteritida) je zánět žaludku a střev. Často trvá jen krátce a nevyžaduje odbornou pomoc. Lékaře však vyhledejte, jestliže:
- nedokážete přijímat dostatek tekutin a vzniká dehydratace,
- zvracení trvá déle než dva dny,
- průjem trvá déle než několik dní,
- v průjmové stolici jsou stopy krve,
- teplota je vyšší než 38,5 °C,
- máte silné bolesti břicha,
- zvýšená teplota u malého dítěte trvá déle než dva až tři dny.
Možné příčiny střevní chřipky:
- viry,
- potraviny nebo voda kontaminované bakteriemi nebo parazity,
- reakce na nové jídlo, hlavně u malých dětí,
- vedlejší příznaky léčby jiného onemocnění (léčby antibiotky).
Možná rizika:
- Při průjmech vždy hrozí riziko dehydratace, je nutné doplňovat tekutiny.
Charakteristické příznaky:
- nevolnost a zvracení,
- průjem,
- křeče v břiše, bolesti břicha,
- nadýmání,
- může být zvýšená teplota,
- v závislosti na vyvolávající příčině mohou příznaky přetrvávat od jednoho dne až po déle než týden.
Zásady první pomoci:
- při nástupu obtíží přestaňte na několik hodin přijímat potravu, doplňujte jen tekutiny.
- Pijte minerálky, vodu nebo čaj.
- Podávejte také rehydratační roztoky (zvláště u dětí), které jsou k dostání v lékárnách.
- Máte-li problém s příjmem tekutin kvůli zvracení, upíjejte je po malých dávkách, ale často.
- Při dostatečné hydrataci by měla být moč světlá, čím větší nedostatek tekutin, tím více moč tmavne.
- Také únava a sklon k omdlévání patří ke známkám dehydratace.
- Při ústupu obtíží začněte jíst, ale v malých dávkách a lehce stravitelné potraviny.
- Přestaňte jíst, pokud znovu cítíte nevolnost.
- Odpočívejte.
Jaké potraviny podávat při trávicích obtížích:
- zpočátku pouze tekutiny, slabší černý mírně slazený čaj,
- postupně přidávejte suchary piškoty, starší pečivo,
- suchou rýži, brambory,
- banány,
- kuřecí maso,
- vyhýbejte se mléku a mléčným výrobků, kávě, alkoholu, tučným a kořeněným jídlům.
Zdroje:
MUDr. Tomáš Jelen: První pomoc (Česká obec sokolská, Praha 2009)
http://www.mayoclinic.com/health/first-aid-gastroenteritis/FA00030