#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

5 potravin, díky kterým se z vaší imunity stane nedobytný hrad

24.2.2014

Imunitní systém je základním předpokladem dobrého zdraví. Jeho síla dokáže zničit zárodky rýmy i těch nejzáludnějších nemocí. Naučte se svou obranyschopnost hýčkat ještě před tím, než skutečně
onemocníte.

imunitatitul
imunitatitul

Imunitní systém je základním předpokladem dobrého zdraví. Jeho síla dokáže zničit zárodky rýmy i těch nejzáludnějších nemocí. Naučte se svou obranyschopnost hýčkat ještě před tím, než skutečně onemocníte. 

Imunita je jedním z nejstarších systémů organismu, který má schopnost bránit se infekci. Styl našeho života a skladba jídelníčku však mohou jeho odolnost značně ovlivnit. Jak tedy imunitnímu systému pomoci, aby fungoval na sto procent? Pojďme si nyní představit potraviny, které bychom rozhodně neměli opomíjet.

Ústřice

Za jednu z nejdůležitějších látek, která díky své schopnosti podporovat správný vývoj organismu napomáhá i správné funkci imunitního systému, je považován zinek. Díky němu se snáze produkují protilátky a T-lymfocyty. Posíleny jsou rovněž účinky bílých krvinek. Mezi potraviny, které obsahují vysoké množství zinku, lze zařadit tmavé maso, játra, mléko či vaječné žloutky. „Vejce se v našich myšlenkách často rovnají vysokému cholesterolu, ale ona do našeho jídelníčku v rozumné míře určitě patří. Musíme se soustředit na způsob jejich přípravy. Smažená vejce mají na náš organismus jiný vliv než natvrdo uvařený žloutek. Pokud je vaše hladina cholesterolu vyšší, nevzdávejte se vajec a zkuste se poradit s lékárníkem. V každé Alphega lékárně jsou k dostání čajové směsi ,na cholesterol‘, doplňky stravy vhodné při vysoké hladině cholesterolu. Pokud je pak nutné užívat dlouhodobě léky, které snižují hladinu cholesterolu, je vhodné do organismu dodávat koenzym Q10, který při dlouhodobém užívání ,léků snižujících cholesterol‘ v organismu chybí, jelikož tyto léky blokují jeho tvorbu,“ říká Alphega lékárnice Mgr. Šárka Korbářová. Patrně nejvíce zinku však můžeme nalézt v ústřicích. V 85 g syrových ústřic se nachází neuvěřitelných 63 mg zinku. Pokud tedy trpíte jeho nedostatkem, neváhejte a ochutnejte lahůdku mořských světů. 

Česnek

Tento silně aromatický druh zeleniny byl známý již ve starém Egyptě, kdy byl jako lék pro téměř všechny typy chorob. Egypťané se na něj spoléhali při léčbě cholery i hemeroidů. Důvěru získal také jako zdroj energie a vitality. Tajemství česneku tkví především ve faktu, že obsahuje alicin. Tato látka má antibiotické a protiplísňové účinky. Některé studie dokonce tvrdí, že antibiotické účinky česneku jsou 50x vetší než účinky penicilinu. Pozitivní účinky česneku byly rovněž zaznamenány při boji s rakovinou. Americký národní institut pro boj s rakovinou zanesl česnek na seznam nejúčinnějších preventivních látek. Česnek totiž podle posledního výzkumu působí jako dezinfekce. Trávicí trakt je při jeho pravidelném požívání chráněn před výskytem rakovinotvorných buněk a je v něm udržována bakteriální rovnováha.

Houby shi-take

Podobné účinky jako česnek mají také houby. Obsahují totiž látku zvanou lentinan, která podporuje aktivitu makrofágu. Sílu hub shi-take oceňuje čínská medicína již mnohá desetiletí. Kromě podpory imunitního systému ale shi-take pomáhají i při prevenci. Lentinan totiž podle výzkumu michiganské univerzity dokáže buňky pozměnit tak, aby odolaly šíření rakovinotvorných buněk.

Jogurt

Zázračné účinky můžeme hledat i v mléčných výrobcích. Jogurty jsou velmi prospěšné pro boj s bakteriálními infekcemi a oplývají schopností vyvolat zvýšenou produkci gamainterferonu, s jehož pomocí jogurt donutí tělo bojovat s infekcemi. „Kromě jogurtů mají své místo v našem jídelníčku také různá acidofilní mléka, kefíry či zákysy, které obsahují probiotické kultury. Probiotické kultury jsou kultury živých bakterií, které upravují bakteriální mikroflóru střeva a upravují jeho pH. Zabrání také vzniku nežádoucích hnilobných bakterií. Pravidelné požívání probiotických kultur je prospěšné nejen pro již zmíněné posílení imunity a obranyschopnosti člověka, ale rovněž zvyšuje odolnost proti průjmovým onemocněním,“ doplňuje Šárka Korbářová.

Grapefruit

Grapefruit pochází ze subtropů a původně byl pěstován pouze jako okrasná rostlina. V 19. století se však začaly těšit velké oblibě jeho plody, které mají blahodárné účinky na lidské zdraví. Známé jsou čtyři mutace: červený, růžový, bílý a žlutý. Grapefruit je nejen jednou z plodin, která díky obsahu vitaminu C podporuje lidskou obranyschopnost, ale je zároveň ovocem, které pomáhá organismu při tomto stavu. Grapefruit je totiž obecně známý jako přírodní antibiotikum. Důležitost vitaminu C popisuje také Alphega lékárnice Šárka Korbářová: Vitamin C má významný vliv na stavbu celého pohybového aparátu, usnadňuje hojení ran, stejně jako je důležitý v prevenci virových onemocnění. Při jeho nedostatku může docházet i určitým žaludečním problémům. Pokud tedy tělo nedostává jeho dostatečné množství v potravě, je vhodné obrátit se na svého lékárníka a požádat ho o radu.“ Při konzumaci vitaminu C se však musíme mít na pozoru. Jeho příliš velké množství může působit projímavě či způsobit tvorbu ledvinových kamenů.

Přeci jen vaše imunita podlehla nepříznivým vnějším vlivům? Pak nezbývá, než zajít do lékárny a vyzbrojit se těmi nejsilnějšími zbraněmi. V Alphega lékárnách nalezneme širokou nabídku produktů, díky kterým bude naše tělo rychle zpět v kondici. 

Doporučujeme

Čtěte více

4 tipy, jak si jednoduše ulevit od alergické rýmy

Rýma je nejčastěji způsobena bakteriemi, viry a vzduchem přenášenými alergeny....

4 tipy, jak zabránit domácím pádům

Máte-li starší rodiče, kterým byla diagnostikována osteoporóza, pak je velmi...

43 karcinogenů, prosím!

Přesně taková „objednávka“ zní z úst kuřáka při nákupu cigaret. Cigareta, to...

5 informací, kterými by měl být vybaven každý myastenik

Co mají společného mladé ženy a starší muži? Mimo jiné nejvyšší riziko rozvoje...

5 jednoduchých kroků, jak provést samovyšetření prsou

Samovyšetření prsou by se mělo stát pravidelným rituálem každé ženy, nejlépe...

5 nejčastějších chyb, které zhoršují revma

Většina lidí s revmatoidní artritidou může i přes závažnost onemocnění žít aktivní...

5 nejčastějších otázek ohledně biologické léčby Crohnovy nemoci

Cílená léčba patří mezi absolutní špičku v současné medicíně. Na rozdíl od klasické...

5 největších mýtů o kouření, které vám brání přestat

Odvykání kouření vyžaduje přípravu, odvahu a motivaci. Většina kuřáků ale alespoň...

5 novoročních předsevzetí pro každou ženu

Odborníci dali hlavy dohromady a vybrali pět nejdůležitějších kroků vedoucích...

5 očních problémů, se kterými pomohou kapky

Oční kapky pro účinnou léčbu zeleného zákalu či jiných onemocnění oka vám předepíše...

5 rad, jak usnout v cizím prostředí

Lidé trpící nespavostí dobře vědí, co znamená špatné usínání, časté probouzení...

5 tipů pro zdravé uši bez infekce

Máte-li propíchnuté uši ozdobené náušnicemi či piercingem, pak možná víte, že...

5 tipů pro zdravější život se žloutenkou

Dbát na dodržování pravidel správné životosprávy by měl každý, komu záleží na...

5 tipů, jak dítěti s Crohnovou nemocí zpříjemnit stravování

Crohnova choroba je onemocnění, které napadá především tenké a tlusté střevo....

5 tipů, jak si i s bechtěrevem užít léto!

S přicházejícím létem a stoupající rtutí teploměru může někdy naopak klesat...

5 tipů, jak skloubit vaši nemoc se zaměstnáním

Lidé trpící artritidou obvykle mohou najít uplatnění v zaměstnání. Jejich onemocnění...

5 věcí, které udrží vaše srdce v kondici

Onemocnění srdce může být hlavní příčinou smrti, ale to neznamená, že rizikové...

5 věcí, které vám pomohou myslet na včasné užití léků

"Compliance" je jiný termín pro přesnost, s jakou pacienti dodržují doporučení...

5 věcí, které vám umožní pracovat bez bolesti

Revmatoidní artritida ovlivňuje veškeré činnosti nemocného, což platí i o zaměstnání....

6 důvodů, proč se nemusíte obávat očkování proti covid-19

V následujících měsících se očekává akcelerace plošného očkování proti covid-19....

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#