#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Chřipka

Zdravcentra.cz 7.6.2008

Chřipka je infekční onemocnění vyvolané chřipkovými viry. Postihuje převážně dýchací cesty. Typicky se projevuje horečkou, bolestmi svalů a celkovou únavou. Chřipka je velmi nakažlivá. Vir se šíří kapénkovou infekcí vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. Obvyklým způsobem přenosu je například líbání, používání společných předmětů (jídelních příborů, kapesníků) nebo kašlání.

Aspirin
Aspirin

Chřipka je infekční onemocnění vyvolané chřipkovými viry. Postihuje převážně dýchací cesty. Typicky se projevuje horečkou, bolestmi svalů a celkovou únavou. #IMG#

Co jste možná netušili...

Chřipka je jednou z nejběžnějších, ale zároveň nejstrašnějších chorob. Ač se to nezdá, počtem svých obětí se řadí k těm nejsmrtelnějším. První zmínky o ní pocházejí snad už z 5. století před naším letopočtem. Hippokrates tehdy popsal onemocnění, které svými příznaky nápadně připomínalo chřipku, kterou známe z epidemie počátku 20. století. Podle jeho záznamů tehdy dokázala epidemie zdecimovat celou athénskou armádu.

Nejsmutněji se chřipka proslavila na počátku 20. století. Na podzim roku 1918 a na jaře 1919 proběhla největší zdokumentovaná pandemie chřipky. Virus se tehdy rozšířil z Číny do Ameriky a poté i do Evropy. Vlna onemocnění se zapsala do dějin pod názvem „španělská chřipka“. Vybrala si krutou daň. Zemřelo při ní víc lidí než během světové války.

V České republice chřipkou každoročně onemocní odhadem až 2 miliony lidí. Léčba nemoci a s ní spojená pracovní neschopnost způsobuje nezanedbatelné ekonomické ztráty. Kromě toho ale chřipka dokáže i dnes zabíjet. Nebezpečné jsou zejména její komplikace v podobě těžkého zápalu plic. Nejvíce ohroženi jsou chronicky nemocní a lidé s oslabeným imunitním systémem (senioři a malé děti).

Jak vzniká…

Chřipkové viry se dělí do tří základních skupin označovaných písmeny A, B a C. Každá skupina má ještě několik dalších kmenů, lišících se od sebe vlastnostmi jednotlivých virů a jejich schopností vyvolat onemocnění. Chřipkové viry skupiny A a B jsou nejčastějšími původci každoročních jarních a podzimních epidemií. Skupina C naproti tomu vyvolává jen mírnější onemocnění a s epidemiemi nemá nic společného.

Chřipka je velmi nakažlivá. Vir se šíří kapénkovou infekcí vzduchem nebo přímým kontaktem s nemocným. Obvyklým způsobem přenosu tak je například líbání, používání společných předmětů (jídelních příborů, kapesníků) nebo kašlání.

Viry se dostávají do Vašeho dýchacího ústrojí a začínají se množit. Proniknou do krve a vyvolají celkovou odpověď Vašeho imunitního systému. Začínají se tvořit protilátky, pomocí kterých se Vaše tělo vyrovnává s infekcí.

Jak se projevuje...

Příznaky chřipky se objeví obvykle do 3 dnů od proniknutí viru do Vašeho organismu. Náhle dostanete zimnici a třesavku. Teploměr ukáže horečku nad 39 stupňů Celsia. Bude Vás bolet hlava. Může se přidat i rýma, bolest v krku a suchý kašel. Chřipku kromě vysokých teplot charakterizují i tzv. celkové příznaky. K těm patří schvácenost, únava a bolest svalů celého těla. Nemoc Vás zcela vyčerpá. Připadáte si jako „přejetí“ parním válcem. Musíte ulehnout.

Chřipka probíhá poměrně rychle. Největší obtíže do několika dnů ustoupí. Celá chřipka při nekomplikovaném průběhu trvá asi 3 až 7 dní.

Jak se potvrdí...

K diagnóze chřipky obvykle stačí popis Vašich obtíží a fakt, že se objevily v době, která je pro její výskyt typická (jarní a podzimní měsíce). K průkazu chřipkového viru ve Vašem organismu je možné použít virologické vyšetření. K němu slouží výtěr z Vašeho nosu vatovým tampónem na špejli. Ten se potom transportuje v speciální zkumavce do virologické laboratoře. Někdy se místo výtěru provádí výplach z nosohltanu. Tato vyšetření se však k diagnóze chřipky používají jen zřídka.

Jak se léčí...

Léčbu nekomplikované chřipky zvládnete i sami doma. Jejím základem je klid v posteli. Ostatní opatření jsou pouze podpůrná a mají snížit příznaky chřipky. Na nočním stolku by Vám kromě teploměru neměl chybět horký čaj s citrónem a krabička s léky na snižování teploty (Paralen, Panadol, Aspirin apod.). Obtíže s rýmou a kašlem sníží příslušné kapky. Většina léků proti chřipce je dostupná v lékárně i bez lékařského předpisu.

Základní léčbu je vhodné doplnit dostatečným přívodem vitamínů (B a C). Konzumujte hodně ovoce. Vhodné jsou zejména citrusy a banány. Pomoci Vám může i med. Dbejte na správný pitný režim. Svoji zvýšenou potřebu tekutin byste měli pokrýt ovocnými šťávami nebo nápoji s obsahem minerálních látek.

Chřipka je virové onemocnění, proto od lékaře nečekejte žádná antibiotika. Ta je vhodné použít jen v případech, kdy se virová infekce zkomplikovala přítomností a pomnožením bakterií ve Vašich dýchacích cestách. Pro zvlášť těžké případy chřipky u starých nebo oslabených lidí je možné použít i léky ze skupiny antivirotik. Jsou to látky, které zabraňují množení virů ve Vašem organismu. Nové slibné přípravky nesou exotická jména jako Zanamivir a Oseltamivir. Nejsou však vhodné na každou chřipku. Rozhodnutí o jejich použití je zcela v kompetenci lékaře.

Co dál...

Chřipka při dodržování klidu a podpůrné léčbě ve většině případů do týdne sama odezní. Váš imunitní systém si s virem poradí. Jsou však situace, kdy se Váš boj zkomplikuje dalším problémem. Tím je nejčastěji nasedající bakteriální infekce. Z „obyčejné“ chřipky se tak snadno stane těžký zápal plic. Ten Vás může v nejtěžších případech i zahubit. Komplikace chřipky se projeví opětovným zvýšením teploty, výtokem hnisavých hlenů z nosu nebo jejich vykašláváním. V takových případech byste měli vyhledat lékaře. Rozhodně ho navštivte i v případě, kdy Vaše obtíže trvají déle než týden.

Jak se tomu všemu vyhnout...

Chřipka obvykle probíhá ve větších epidemiích na jaře a na podzim. Existuje několik jednoduchých rad jak se onemocnění vyhnout.

První z nich je omezit možnost kontaktu s virem. V době zvýšeného „řádění“ chřipky se vyhněte pobytu ve společnosti většího množství lidí. Nenavštěvujte kina, divadla a supermarkety. Omezte na minimum i cestování v prostředcích hromadné dopravy. Druhým opatřením je podpora imunitního systému. Zvyšte příjem vitamínů a tekutin. V případě, že nemůžete zajistit příjem vitamínů potravou, obstarejte si některý z multivitamínových přípravků. Kromě vitamínu C by měl obsahovat i zinek a selen. Teple se oblékejte.

Vhodným prostředkem k prevenci chřipky je očkování. Provádí se každoročně před vypuknutím virových nákaz v podzimních měsících. Dokáže Vás po dalších 6 až 12 měsíců chránit před chřipkou. Ani toto opatření však nemusí být vždy účinné. Principem očkování totiž je odhad, který z mnoha druhů viru bude daný rok nejrozšířenější. Proti němu je namířena vakcína. V případě, že dojde k neočekávané změně (mutaci), mohou být chřipkou ohroženi i očkovaní. V takové situaci hrozí i nákaza celosvětového rozsahu - pandemie.

Přesto platí, že očkování je jednou z nejúčinnějších způsobů ochrany. Doporučuje se zejména tzv. rizikovým skupinám. Do nich patří lidé přicházející do kontaktu s velkým množstvím lidí (např. zdravotníci), staří lidé, lidé trpící chronickým onemocněním ledvin nebo kardiovaskulárního systému a nemocní s poruchou imunitního systému.

O možnostech očkování proti chřipce se informujte u svého praktického lékaře.

Doporučujeme

Čtěte více

Chronická rýma: můžete skončit i na operačním sále!

Myslíte si, že rýmu stačí přetrpět a vše bude v pořádku? Omyl! Neléčené a neustále...

Chronická únava: zkuste homeopatika, možná budete překvapeni!

Malátnost, apatie, vyčerpání. Přetrvávající únavový syndrom je stále častěji...

Chronická žloutenka: 6 změn, které uleví vašim játrům

Mnoho lidí má pocit, že žít se žloutenkou typu C je hrozná a smrtelná cesta....

Chronické onemocnění střev – hrozí při něm i rakovina?

Nespecifické střevní záněty jako ulcerózní kolitida nebo Crohnova choroba s...

Chronicky nemocní by neměli chřipku podceňovat

Epidemiologové, mikrobiologové a infekcionisté již zveřejnili prognózu pro letošní...

Chronicky nemocní jsou více ohroženi epidemií chřipky

Pro pacienty s chronickou hepatitidou B i C přestavuje vyhlášení chřipkové epidemie...

Chronický průjem: 10 tipů pro život bez omezení

Plánujete si všechny své aktivity tak, abyste se nevzdalovali od toalety? Odmítáte...

Chronický únavový syndrom může člověku zcela zničit život

Představte si své tělo jako baterii, která je po ránu plně nabitá, denními činnostmi...

Chronický únavový syndrom? Mnoho lékařů na něj „nevěří“

Nemůžu fungovat, nejde to, udělejte s tím něco – to jsou nejčastější slova,...

Chronickým nespavcům hrozí úzkostné stavy a deprese

Krátkodobou nespavost zažije alespoň jednou v životě snad každý z nás. Úprava...

Chřipka a alergici

Pokud člověk slzí a kýchá už jen při pomyšlení na jarní kvetoucí přírodu a v...

Chřipka a imunita

Je zřejmé, že chřipkou jsou nejvíce ohroženi lidé s oslabeným či nějak narušeným...

Chřipka a kojení

Pomalu nastává období, kdy je venku sychravo a na ulicích se mísí kýchající...

Chřipka a nachlazení – jak podpořit imunitu

Jakmile na podzim zajde sluníčko a trochu zaprší, začnou se školy, školky i...

Chřipka a psychiatrické problémy – zprávy z Japonska

Japonské ministerstvo zdravotnictví minulý týden vydalo prohlášení, že pacienti...

Chřipka a sport

Pravidelný pohyb obecně pomáhá zvyšovat odolnost proti chřipce. Ani trénovaný...

Chřipka a těhotenství

Chřipka si své oběti nevybírá. Ve chřipkovém období stačí jen krátký pobyt mezi...

Chřipka a těhotenství - poučení z historie

Pandemie španělské chřipky v letech 1918-1919 měla celosvětovou morbiditu více...

Chřipka jako varování přetíženého organismu

„Včera u mě propukla chřipka. Doprovázela ji horečka, bolest svalů, hlavy, kloubů...

Chřipka je tady: jak se jí vyhnout?

Ani letos se nám nevyhne – chřipka. Mnozí z nás jí již podlehli, mnozí jí teprve...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#