#PAGE_PARAMS# #ADS_HEAD_SCRIPTS#
Přihlásit se Přihlásit se přes Facebook

Zapomenuté heslo

Nemáte účet? Registrujte se

Vytvořit nový účet uLékaře.cz

Připojte se do komunity uLékaře.cz a získejte přístup k historii všech svých dotazů a odpovědí.
Již máte účet? Přihlaste se zde

Máte Facebook? Ušetřete si čas a jednoduše se přihlaste skrz něj.

Přihlásit se přes Facebook
Zapomenuté heslo

Zadejte e-mailovou adresu se kterou jste vytvářel(a) účet, budou Vám na ni zaslány informace k nastavení nového hesla.

Chcete se přihlásit? Přihlaste se zde
Nemáte účet? Registrujte se

Prázdniny v pohodě? Sedm letních tipů, jak ochránit zdraví celé rodiny

mjr. MUDr. Denisa Gottvaldová 12.6.2023

Vraťme se z dovolené odpočatí a hlavně zdraví, stačí se připravit a případné letní obtíže se vám vyhnou obloukem. Jaká onemocnění jsou typická právě v létě, jak jim předcházet a jak je léčit?

Jak chránit zdraví v létě? Základ je pitný režim, umyté ruce a opatrnost při sportech.
How to enjoy summer and stay healthy? Drink a lot of water, wash your hands and watch out for ticks

Se změnami klimatických podmínek v průběhu roku přicházejí ke slovu různé zdravotní potíže. V tomto článku se dozvíte, jaká onemocnění jsou typická v létě, jak jim předcházet a jak je léčit. Po jarních měsících teploty nadále stoupají, sluníčko už krásně hřeje a přichází na řadu léto. V tomto období velmi rádi sportujeme, cestujeme, grilujeme, chodíme na houby, do přírody a podobně. A často právě z těchto aktivit jsou nejčastější zdravotní obtíže, které se vyskytují během léta. 

Letní úrazy a pády

V prvé řadě se zcela nejčastěji jedná o úrazy, ať už v rámci běžných rekreačních sportů, či různých adrenalinových zážitků a podobně. Co se týká prevence, nedá se poradit nic jiného, nežli zvýšená opatrnost a určitý respekt ke svým vlastním hranicím - nepřecenit své vlastní síly. Taktéž vřele doporučuji mít kvalitní úrazové pojištění, aby vám byla poskytnuta finanční kompenzace, zejména při těžších úrazech či neschopnosti v práci. Pokud se úraz stane, neváhejte navštívit úrazovou či chirurgickou ambulanci v nejbližší nemocnici. Objednání předem není nutné a nejlepší je vše vyřešit ihned, nežli s odstupem. 

Když slunce svítí příliš

Sluníčko je na jednu stranu velmi příjemné, na druhou stranu může být i nebezpečné a způsobit nám úpal, úžeh či spálení pokožky. Nejlepší ochranou je používání opalovacích přípravků, pokrývky hlavy a vyhýbat se sluníčku mezi 11-15 hodinou. Pokud nastanou obtíže, tak první pomocí je pobyt ve stínu, dostatek vlažných tekutin, případně léky proti bolesti či horečce. Na spálenou pokožku pak přípravky s panthenolem (k zakoupení v drogerii či lékárně). 

Křečové žíly

Spolu se zvýšenou teplotou se také velmi často zhoršují problémy s křečovými žilami. O tom, že máte potíže se žilami však nemusíte vůbec tušit, protože na nohách nemusí být viditelné žádné změny. Ovšem pak přijde léto, a najednou mohou být nohy oteklé (zarývají se ponožky nad kotníky), nohy často bolí, pociťujete tlak, nepříjemné pnutí a zvýšenou únavu nohou. To vše jsou známky špatného fungování žil. V takovém případě je dobré dostavit se k vašemu praktickému lékaři a potíže zkonzultovat. Na stav žil velmi elegantně zaberou léky, takzvaná venotonika, které je poté vhodné užívat dlouhodobě celoročně. Taktéž vám budou doporučeny kompresivní punčochy. Žilní potíže není dobré zanedbat, protože stav se může postupně zhoršovat, a vést až například k nutné operaci či jiným nepříjemným komplikacím. 

Černý pasažér na kůži

Pokud vyrážíte do přírody, nejčastějším nemilým výsledkem je zakousnuté klíště. Klíšťata mohou přenášet i nebezpečná onemocnění jako je klíšťová encefalitida či lymeská borrelióza, a proto je dobré se proti klíšťatům chránit. Vhodné je používání repelentů, vysokých bot a dlouhých kalhot.

Nejlepší prevencí na onemocnění klíšťovou encefalitidou je očkování. Očkovat se mohou dospělí a děti už od 1 roku věku. Zdarma se mohou nechat naočkovat lidé nad 50 let věku, ostatní si vakcínu hradí sami, ale lze využít příspěvků na očkování, které jednotlivé pojišťovny nabízejí. Proti lymeské borrelióze bohužel zatím očkovací látka není vyvinutá. Naštěstí však zabírají antibiotika. Pokud se vám tedy v místě zákusu klíštěte udělá s odstupem několika týdnů najednou velký červený flek se světlým středem, dostavte se k vyšetření a nasazení antibiotik ke svému praktickému lékaři. Tip: Termín dalšího očkování pohlídáme, stačí vyplnit datum očkování v klientské zóně.

Pozor, jaké houby sbíráte

Říká se, že Češi jsou národem houbařů. S tím je bohužel také spojena častá otrava z hub. Buďto se jedná o špatné skladování a přípravu pokrmů z hub, nebo může dojít k požití nejedlé houby. Pokud jste si jistí, že mezi požitými houbami byly všechny jedlé a tím pádem mohla být zanedbaná spíše příprava, poté postačí k léčbě klidový režim, doplňování tekutin a černé uhlí. Pokud jsou obavy z možné otravy nejedlou houbou, poté je nejlepší ihned volat na Toxikologické informační středisko (mají non-stop provoz), www.tis-cz.cz, tel. 224919293 nebo 224915402 a zde vám poradí nejlepší konkrétní postup první pomoci i léčby. 

Když má zažívání pohotovost

S dalšími trávicími obtížemi se setkáváme zejména kvůli grilování, konzumaci salátů či zmrzlin. V důsledku špatné úpravy či skladování se mohou v jídle množit bakterie (salmonely, kampylobakter apod.), které nám pak způsobují nepříjemnosti, nejčastěji průjmy a zvracení, lidově se také nazývají střevní chřipky. Potížím zamezíme zejména kvalitní tepelnou úpravou pokrmů, při přípravě oddělení takzvané černé (špinavé) kuchyně a čisté, důsledné omývání ovoce a zeleniny, v případě zmrzliny konzumace pouze od důvěryhodných obchodníků s dobrým hygienickým zázemím či upřednostnění balených nanuků.

Pokud nastanou potíže, dobrou první pomocí je klasické černé uhlí, které doporučuji mít v zásobě v každé domácí lékárničce. Při pokračujících průjmech jsou vhodné přípravky s obsahem diosmektitu (např. Smecta) či na bázi želatiny (např. Tasectan). Většinou postačí domácí léčba, klid, šetřící dieta a dostatek tekutin. Pokud však obtíže trvají bez zlepšení týden a déle, poté je dobré se dostavit na vyšetření k vašemu praktickému lékaři. 

Aby uši slyšely a nebolely

V létě se nám nevyhýbají ani další onemocnění, jako je angína či záněty zevního a středního ucha. S angínou je však nutné se dostavit k lékaři a nasadit antibiotika a klidový režim. Preventivní opatření bohužel konkrétní nejsou, někdo je k angínám v létě náchylnější a lze jen doporučit obecnou podporu celkové imunity. Záněty zevního a středního ucha vznikají nejčastěji ve spojitosti s koupáním. To asi nelze v létě zakazovat, pokud však na tyto obtíže trpíte, je vhodné se vyhýbat přírodním koupalištím či jinak znečištěné vodě. Taktéž dbát na důkladné vysušení uší po každém koupání a opatrné vyčistění ušní štětičkou. Pokud nastanou obtíže, poté je dobré se dostavit přímo do ORL ambulance. 

Závěrem už bych vám jen popřála pevné zdraví, a to ideálně v průběhu celého roku. Vězte však, že nejlépe si své zdraví udržíme tím, že sami o sebe budeme pravidelně dbát a pečovat. Zdraví máme jen jedno, a je potřeba si jej náležitě hýčkat. Tak hodně zdaru, ať jste v tom hýčkání úspěšní.

A pokud nevíte, jak začít, můžete se poradit s našimi lékaři v online poradně. Rádi vám doporučí mnoho způsobů, jak o své zdraví můžete pečovat každý den.

Doporučujeme

Čtěte více

Pravidelný screening chrání zdraví i život – část druhá: screeningové testy pro muže

Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě...

Pravidelný screening chrání zdraví i život – část první: screeningové testy pro ženy

Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě...

Pravidelný sex chrání před infarktem

Sexuální aktivitu si mnoho lidí představuje jako rizikový faktor vzniku srdeční...

Pravidla jsou pro děti se syndromem Prader-Willi důležitá

U dětí se syndromem Prader-Willi sice nejde "opravit" porouchaný chromozom,...

Pravidla péče po operaci střev či jiné části trávicího traktu

Pravidla péče po operaci některé části trávicího ústrojí se od sebe liší. Mezi...

Pravidla pro boj s chřipkou

Chřipka je virové onemocnění dýchacích cest, které není dobré zanedbávat. Rozdíl...

Pravidlo 6P: Jak na první pomoc, když se druhý hroutí před očima

Pláč, lži, apatie, destruktivní myšlenky. Možná jste si všimli varovných signálů,...

Pravidlo číslo jedna: včasné užití vhodných léků

K nejčastějším nežádoucím účinkům onkologické léčby patří nevolnost a zvracení....

Prázdninový průvodce pro všechny rodiče: Na co se připravit?

Letní prázdniny jsou tady… a s nimi roste riziko úrazů a onemocnění u dětí....

Prázdniny nemusejí znamenat riziko experimentování s drogou

Která část roku je pro dítě z hlediska kontaktu s drogou rizikovější: školní...

Prebiotika: fungují jako prevence alergie u dětí?

Celosvětově přibývá počet dětí narozených s vysokým rizikem alergie, atopického...

Prehypertenze – a riziko začíná

Drží se váš krevní tlak na „ještě přijatelných“ hodnotách? Jak se ukázalo, není...

Premenstruační syndrom dokážou zmírnit homeopatika

Podrážděnost, napětí i nejrůznější nepříjemné pocity postihují před nástupem...

Prevenar 13 pro seniory s částečnou úhradou od zdravotních pojišťoven

Chránit se proti nemocem způsobeným pneumokoky je nyní jednodušší. Od září roku...

Prevence a léčba břišních srůstů – víte, kdy a na koho se v této souvislosti obrátit?

Mezi nejčastější příčiny tvorby srůstů patří operační výkony v oblasti břicha...

Prevence alergií u dětí – skoncujte s tabákem a půl roku kojte!

V roce 2014 se pětina malých Čechů potýkala s některou formou přecitlivělosti....

Prevence Alzheimerovy choroby? Hlídejte si cholesterol!

Alzheimerova nemoc je postižení nervové soustavy typické pro jedince pokročilého...

Prevence chrání hemofiliky před invaliditou

Lidé trpící hemofilií mívají zkušenost s krvácením do kloubů, které je pro onemocnění...

Prevence je lepší než léčba – i u hemofilie

Strategie v léčbě hemofiliků se celosvětově různí. Důvody k rozdílným přístupům...

Prevence je základ i při léčbě migrény

Léčit migrénu nestačí jen v okamžiku, kdy přijde. Jak funguje preventivní léčba...

#ADS_BOTTOM_SCRIPTS##MICRODATA#