Nemocný s rakovinou potřebuje pestrý jídelníček

Kvalitu života pacienta s nádorovým onemocněním lze výrazně ovlivnit výživou. Pokud je pacient v dobrém výživovém stavu a má dostatečný přísun potřebné energie a živin, má větší naději, že jeho náročná léčba bude účinná a že ji jeho tělo lépe zvládne.

Připravte nemocnému jídlo, které ho potěší
Připravte nemocnému jídlo, které ho potěší

Zejména pokročilá stadia nádorového onemocnění vyžadují speciální přístup i k výživě. Ta se může lišit od stravy, kterou přijímají zdraví lidé. Dá se říci, že u těchto pacientů, zvlášť pokud hubnou, neplatí obecné zásady zdravé výživy.

Pokud má nemocný alespoň malou snahu přijímat potravu ústy, podpořte jej. Nejlépe se vám to podaří skrze vaši ochotu vařit mu oblíbená jídla a nerozčilovat se, že jí méně než obvykle. Stravu nemocného lze rovněž dobře doplnit i přípravky tekuté výživy, které dodají nemocnému v malém objemu všechny důležité živiny v optimálním poměru.

 

Méně jídla než obvykle

Lidé trpící pokročilým stadiem rakoviny budou nejspíše vyžadovat menší porce jídla. Hlad totiž nepociťují buď vůbec, nebo jenom v malé míře. Příjem stravy může být komplikován i nevolností a zvracením. Nemocným většinou vyhovuje měkká nebo úplně tekutá strava. Ti, kteří mají z nějakého důvodu problémy s polykáním, budou lépe přijímat například polotekuté kaše. Většinou je dovoleno jíst vše, co lidem chutná. Pouze některá specifická onemocnění vyžadují zvláštní dietu. To se může týkat například nádoru slinivky břišní, kdy pacient nemusí snášet tučná jídla. I za takových okolností ale můžete svému blízkému připravit jídlo, které mu přinese potěšení.

Rozhodnutí je na pacientovi

Forma podávané stravy záleží na tom, jak je dotyčný schopen potravu přijímat. Pokud máte pocit, že situaci již sami nezvládáte, svěřte se odborníkům. Poradenství ohledně vhodné výživy vám poskytne lékař věnující se této problematice, nutriční specialista nebo dietní sestra (nutriční terapeutka). Ti rozhodnou, zda je pro nemocného již vhodnější třeba výživa sondou přímo do žaludku. K této formě výživy se přistupuje zejména tehdy, když nemocný není schopen přijímat normální stravu ústy. Tekutá, lékařsky ověřená výživa může ulevit od pocitu na zvracení a zlepšit komfort nejen nemocnému, ale i vám v roli pečujícího.

Přípravky tekuté výživy využijete samostatně i do receptů

Klasickou vařenou stravu lze doplnit přípravky tekuté výživy, například Nutridrinkem. Výběr je široký a záleží hlavně na chuti nemocného. Ty se mohou měnit a neznamená to v žádném případě, že by byl „vybíravý“. Dopřejte mu proto možnost volby. Nutridrink je dostupný v mnoha příchutích, stačí si tedy jen vybrat. Nutridrinky můžete využít i k přípravě jídla. Vykouzlit se s jejich pomocí dá ledacos: palačinky, pudink, ovesná kaše, krémová polévka, zmrzlina či různé koktejly. A je docela možné, že zachutnají i ostatním členům rodiny.

(skl)

Zdroj: http://www.cancer.gov/cancertopics/pdq/supportivecare/nutrition/Patient/page7

Líbí se vám článek?
+9 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: