Vánoční hody pro zdravá játra

Můj kamarád (nikoli žertem) tvrdí, že Vánoce jsou svátkem obžerství, mamonu a rodinných krizí. Smažený kapr s majonézovým salátem, kvanta cukroví a chlebíčků společně se značným množstvím alkoholu první charakteristiku naplňují dokonale.

Jaterní dietu lékaři nařizují při onemocněních, která játra významně zatěžují nebo v nich přímo probíhají. Jakákoli další zátěž v podobě potravin, jejichž zpracování vyžaduje vysokou činnost jater, může vést k úplnému selhání orgánu. A jak už to bývá, játrům škodí téměř vše, co většina lidí považuje za dobré.

Jde to i bez něj?
Jde to i bez něj?

Jogurt místo majonézy

S varováním je třeba začít již u tradiční štědrovečerní večeře. Rybí polévka by ještě šla. Tedy pokud není příliš kořeněná nebo tučná. Kapr sám o sobě taky nevadí, ale smažení ho ze štědrovečerního menu pro nemocná játra naprosto diskvalifikuje. Dušení nebo vaření v páře mu určitě na chuti neubere. A játra vám za tuto dietní úpravu jen poděkují. U bramborového salátu je jediným problémem majonéza, která se dá snadno nahradit bílým jogurtem. To už se ostatně v mnohých domácnostech dávno stalo.

Cukroví zapovězeno

Pro člověka s jaterní dietou, který „je na sladké“, jsou celé Vánoce malá tortura v podobě nabídky cukroví. Bohužel jediné povolené moučníky jsou z piškotového těsta, pudinky a nákypy . A takových dobrot je na průměrném vánočním stole pomálu, pokud vůbec nějaké. Spásou může být ovoce, které většinou nechybí. I zde ale vybírejte pečlivě: musí být zralé a bez zrnek.

 

Pouhé vyhnutí se masu a sladkostem nepomůže

V některých rodinách přetrval zvyk podávat na Štědrý den k obědu pouze čočku s rohlíkem. Zdánlivě neškodné, řeklo by se. Luštěniny a čerstvě pečivo jsou ale nadýmavé, a tedy pro jaterní dietu nevhodné. Naprostého zákazu alkoholu si je vědom snad každý nemocný. Ale nezoufejte. S příbuznými si při návštěvách přece lze připít nealkoholickým pivem.

I přes některá dietní opatření nemocnému s jaterní dietou nic nebrání užít si Vánoce takové, za jaké se vydávají. Svátky klidu a usebrání.  Pokud si s vařením opravdu nevíte rady, inspiraci najdete i v naší játrové kuchařce.

(zep)

Zdroj: www.britishlivertrust.org.uk

Líbí se vám článek?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®

Belobaza je krém pro každodenní péči, ochranu a regeneraci suché, citlivé a podrážděné pokožky.

 celý článek

x