Anafylaktická reakce

Anafylaktická reakce někdy končí i resuscitací

Anafylaktická reakce je akutní odezva organismu na styk s dráždivou látkou (alergenem). Jde o závažný druh alergické reakce. Typicky se projevuje vyrážkou a otokem kůže a...

 celý článek
 
Závažných alergických reakcí po kontaktu s domácímy zvířaty je naštěstí málo

Obliba chování různých domácích mazlíčků roste. I přesto je naštěstí počet celkových anafylaktických reakcí po kontaktu s nimi celkově malý. V odborné literatuře jsou popisovány...

 celý článek
Nejčtenější článek Před každou sportovní aktivitou se dostatečně protáhněte a rozcvičte. Jako prevenci je vhodné doplňovat hořčík a další minerály.

Zná to téměř každý, kdo to někdy přehnal s běháním, cvičením nebo jakýmkoliv sportem. Náhlá ostrá bolest v lýtku, stehnu nebo jiném svalu. Někdy se ji podaří překonat poměrně...

 celý článek
Máte potravinovou alergii? Pozor na líbání

Anafylaktické reakce vyvolané polibkem byly popsány u pacientů trpících alergií na burské oříšky, ryby, ovoce nebo zeleninu.

 celý článek

Bodnutí hmyzem může vyvolat nepříjemnou reakci

Anafylaktická reakce představuje nejtěžší a nejzávažnější odpověď organismu na alergen. Jedná se o život ohrožující stav, který může postihnout každého alergika. Nejvíce jsou...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Počít dítě za pomoci medicínských metod znamená pro každý pár značnou fyzickou a psychickou zátěž. Nezřídka jsou s tímto zákrokem spojené i vyšší finanční náklady. Také...

 celý článek
Univerzálně hypoalergenní savčí mléko bohužel neexistuje

Velbloudí mléko má jiné složení než kravské, proto je považováno za hypoalergenní. V zemích, kde je velbloudí mléko běžně dostupné, se doporučuje jako náhrada mléka kravského...

 celý článek
Alergie na bodnutí hmyzem může být i smrtelná

Každé léto dostane mnoho lidí žihadlo od vosy nebo včely. Reakce je většinou jen místní (bolestivost, otok, zarudnutí a svědění) a trvá několik hodin. Pokud je ale pacient...

 celý článek
Pozor kam šlapete - v trávě mohou být hadi...

Každý rok v západní Evropě zemře na hadí uštknutí přibližně 50 lidí. Jedovatí evropští hadi se řadí do čeledi zmijovití. Jed má had uskladněn v jedových žlázách, které se...

 celý článek
"Syndrom čínské restaurace" dnes už neplatí

Přestože se dnes běžně používá široké spektrum potravinových aditiv, není výskyt alergických reakcí na tyto látky v obecné populaci příliš častý (0,01–0,23 %). O něco častější...

 celý článek
Příčinou alergie "na mobil" je kov obsažený v přístroji

Práce alergologů se někdy spíše než medicíně podobá detektivní činnosti. Někdy se totiž pachatel alergické vyrážky důmyslně skrývá či je překvapivě nenápadný. Přinášíme vám sedm...

 celý článek
Při anafylaktickém šoku je třeba jednat velmi rychle

Každý z nás by měl ovládat základy první pomoci, nikdy nevíme, kdy se nám budou hodit. Nejen alergici jsou ohroženi anafylaktickým šokem – život ohrožujícím stavem, který...

 celý článek
Nejčtenější článek V klinických studiích vakcína prodloužila přežívání mužů s některými typy pokročilého karcinomu prostaty o 4 měsíce

Očkováním lze skutečně některým druhům rakoviny nejen předcházet, ale je možné je tímto způsobem i léčit. Příkladem může být například látka pomáhající při karcinomu prostaty...

 celý článek

Každé léto dochází na dětské a interní ambulance mnoho pacientů bodnutých různými hmyzy. Reakce na bodnutí hmyzem mohou být různé. Někdo si ani nevšimne, že jej něco bodlo a...

 celý článek

Med, propolis, mateří kašička, to všechno jsou výsledky poctivé včelí práce. Jejich postavení v lidové léčbě je nezastupitelné, může se však stát i hrozbou v podobě alergie...

 celý článek

Vosa, včela, sršeň nebo mravenec – to je hmyz, jehož útok na člověka nejčastěji končí alergickou reakcí. Je však dobré vědět, že ne každý projev organismu je hned alergického...

 celý článek

Tahle přecitlivělost patří mezi nejzávažnější potravinové alergie vůbec. V některých případech může vést dokonce k život ohrožujícímu anafylaktickému šoku.

 celý článek

Podzimní příroda připadá leckomu smutná, mnozí alergici však mají důvod k oslavě. Rychle ubývá kvetoucích rostlin a tím i pylu v ovzduší a lidé, kteří jsou pro změnu alergičtí...

 celý článek

Malé dítě s alergií na bodnutí včelou či vosou je při každém pobytu v přírodě vystaveno riziku takového setkání s hmyzem, které jej může ohrozit na životě. Rodiče dítěte by si...

 celý článek

Anafylaktický šok je závažná celková alergická reakce doprovázená poruchami krevního oběhu či dýchání. Objevuje se v souvislosti s bodnutím hmyzem či požitím určitých potravin...

 celý článek

Lidé s alergií na pyl jsou poměrně často alergičtí i na některé potraviny rostlinného původu, syrovou zeleninu nebo ovoce. Objevuje se u nich takzvaná zkřížená reakce, to...

 celý článek

Možná je to hloupý dotaz, ale po zážitku kamarádky (po bodnutí vosou) mám panickou hrůzu z anafylaktického šoku. Vím, že to není zcela normální,léčím se na psych. kvůli úzkostem...

Anafylaktická reakce probíhá extrémně rychle a je velmi prudká. Tenm kdo má alergii na bodnutí včelou či vosou, tak může být vybaven pohotovostní injekcí, kterou nosí stále u...

Bolest břicha

| Dotaz od: Jana

Manžel (31 let) už cca 10 let nesnese, když mu položím ruku na břicho (bez tlaku). Prý ho to bolí. Asi před 3 roky snědl cca 20 vlašských ořechů a druhý den mu bylo velmi špatně...

Rozhodně by měl být vyšetřen jak na gastroenterologii, tak na alergologii. Vyhýbat se vyšetření je nesmysl, pokud by šlo o alergii, tak manželovi může v krajním případě hrozit i...

Pacienti alergičtí na roztoče mohou mít i vážné reakce po požití některých potravin. Zkřížené reakce jsou známy zejména na mořské plody – korýše, měkkýše a kroužkovce.

 celý článek

V posledních desetiletích stále narůstají počty alergiků. V některých zemích trpí určitou formou alergie až 40% obyvatel.

 celý článek

Chcete-li rozumět tomu, co se děje v těle alergika, když ho navštíví "jeho" alergen, stáhněte si  naše schéma alergické reakce. Vše bude hned jasnější.

 celý článek

Nikdy se u vás po kousnutí komárem nebo vosím žihadle neobjevily nežádoucí reakce? Neradujte se. Co není, může být.

 celý článek

Přecitlivělost na psy či hlodavce je poměrně známá a častá. To se o alergii na hady už říci nedá.

 celý článek

Anafylaktický šok představuje nejzávažnější život ohrožující formu alergické reakce. Vedle obtížného dýchání bývá doprovázen prudkým poklesem krevního tlaku, a tedy rizikem...

 celý článek

Reakce na vakcínu pod jazyk

| Dotaz od: Lucka

Dceři byl předepsán staroral vakcína pod jazyk dceři jsem dala druhou dávku a poté ji začla svědit kůže po celém těle.Může to být po vakcíně?po vysazení to je ok

Ano, může jít o alergickou reakci, informujte svého lékaře.

Před týdnem jsem byl očkován proti tetanu, za cca 24 hodin se mi v místě vpichu utvořila boule a bolelo to, ne nijak dramaticky - jako vždy po očkování, nyní už to nebolí (jen...

Týden po očkování určitě může zatvrdlina přetrvávat, cca do měsíce by měla vymizet. Pokud by se zvětšovala, byla zarudlé, teplejší než okolí nebo bolestivá, zajděte si k lékaři...

Na začátek, od poloviny prosince jsem bral antibiotika Doxybene, v ponděli 16.1 jsem přešel na doxyhexaL pul tabletky za 24 hodin, antibiotika mám z kožního kvůli akné. Měl jsem...

Z nákaz přenosných při orálním styku přicházejí v úvahu chlamydie, může ale jít i o běžnou virózu (bakteriální angína je spíše nepravděpodobná, vzhledem k tomu, že užíváte...

Kromě takzvané alergie na sluneční záření, která se projevuje fotoalergickou reakcí, jak je popsáno v článku "Alergie na slunce" se objevují ještě další nepříznivé kožní reakce...

 celý článek

Reakce na chlad

| Dotaz od: Ron

Letos na podzim se mi začalo stávat, že mi v chladnějším prostředí vždycky začnou slzet oči, téct z nosu a je mi docela dost zima. Navíc mě příšerně studí prsty a jsou celé...

Tolerance chladu je velmi individuální, takže Vaše potíže nemusí znamenat souvislost s nějakým zdravotním problémem. Z Vašich minulých dotazů vyplývá, že reaktivita Vašeho...

Reakce na štípnutí

| Dotaz od: Viktoria

Pred dňom som bola v lese a niečo ma asi uštiplo do nohy. Teraz to veľmi páli a na tom mieste je pokožka celkom horúca. v strede mám takú bielu malú bodku. zatiaľ to je len...

Může jít o alergickou reakci, příp. i kombinaci s bakteriálním zánětem, raději navštivte lékaře.

Jsem po operaci dělohy a vaječníku (nález na čípku). Nejprve jsem brala hormony Riselle. Po půl roce jsem začala mít problémy s citlivostí na teplo. Ať je to teplá voda, slunce...

Je mi líto, ale ještě jsem se s takovým problémem nesetkala. Každopádně je dost zvláštní, aby došlo k reakci na hormonální substituci až po roce. Doporučila bych zkusit kožní...

Alergické reakce

| Dotaz od: Eva

Je mi 25 a již delší dobu pozoruji alergické reakce. Nevím, proč se mi alergie objevuje vždy večer. Probíhá to tak, že mě z ničeho nic začne svědět kůže. Začnu se hned "drápat...

Alergická reakce může být způsobena z mnoha vyvolávajících příčin. K odhalení je ale třeba kompletní alergologické vyšetření. Doporučoval bych proto konzultaci u alergologa...

Můj tříměsiční syn byl naočkován ve středu hexavakcínou. Večer měl teplotu 37,5 a od té doby má přes den 37 nebo i bez teploty a navečer zase do 38 stupňu. Není nachlazený ani...

Zvýšená teplota po očkování hexavakcínou je běžná věc, neměla by však přetrvávat déle než dva až tři dny. Pokud má Váš syn stále teploty, navštivte svého dětského lékaře...

Kožní reakce

| Dotaz od: Michaela

Chtěla bych se zeptat, jestli užití Augmentinu (penicilin) společně s vaginální globulí Macmiror complex 500 může způsobit červenou svědivou vyrážkou po celém těle? Augmentin...

V případě alergie na některou složku léčiva se může objevit vyrážka na těle. Příčinou nemusí ale být kombinace léčiv.

Alergie na včelí jed patří mezi nejzávažnější alergické reakce. Ročně je na následky bodnutí včelou nebo vosou hospitalizováno několik stovek osob, někteří z nich dokonce musí...

 celý článek

Mám dotaz. Mám 3 měsíce a 1 týden starého chlapečka, dnes jsme byli na očkování (hexavakcina). Chlapeček má zvýšenou teplotu a celkově je neklidný. Je normální taková reakce...

Po očkování může být reakcí zvýšená teplota a bolestivost či zarudnutí v místě vpichu. Hlídejte teplotu po 3 hodinách a v případě zvýšené teploty nad 38°C podejte Paralen podle...

Reakce na včelí bodnutí

| Dotaz od: Markéta

Včera ráno jsem šlápla na včelu. Píchanec mě dost bolel...chvíli jsem nebyla schopná nic dělat..bolelo to tak že jsem se nechtěla ani hnout a tak jsem si žihadlo vyndala až po...

Dobrý den, nelze vyloučit, že se může jednat o alergickou reakci na včelu. Jednalo se však o lokální reakci v místě vpichu, bez celkové reakce, tak že zde by léčba vakcínou...

S rozšiřující se škálou alergenů je třeba dávat si pozor nejen na pyly v přírodě nebo roztoče v domácnostech. Nepříjemnou alergickou reakci si můžete odnést i z tetovacího salonu.

 celý článek

Reakce po ockovani

| Dotaz od: Veronika59

Moje dcera byla pred 4dny ockovana proti nestovicim vakcinou Priorix Tetra,muze i po 4 dnech po ockovani dostat vysoke horecky.Dekuji

Ano. Dojděte s ní k pediatrovi nebo na pohotovost! Teploty je dobré snižovat zábaly. Hezký den.

Reakce na tetanus

| Dotaz od: Tani

Je to týden, co jsem byla očkovaná na tetan a černý kašel. Pravidelně trénuji tanec, kde se švihá dost rukama. Ruka mě přitom dost bolí a to i když ji třeba jen zvednu nad...

Těžko hodnotit,když člověk nevidí "v reálném"obraze.Ale mírné zarudnutí nebo infiltrát/zduření/patří k možným reakcím,které nejsou považovány za nepřístojné.

Mám dotaz zda je možná reakce po očkování na chřipku po 14 dnech?Dcera byla očkována před 14 dny, minulý týden měla rýmu a kašel bez teploty, nyní má jen teploty kolem 38 stupňů...

Může jít o reakci na očkování, krátce po aplikaci očkovací látky je imunitní sytsém přechodně oslaben. Pokud ale bude teplota trvat déle než tři dny, doporučuji poradit se s...

Pane doktore, dne 2.2. letošního roku byla dcera na preventivní pětileté prohlídce a dostala vakcínu proti tetanu. Asi za hodinu po aplikaci jí místo zčervenalo, svědilo a bylo...

Reakce na vakcínu to nejspíše bude - bud počkáte až se to časem zklidní (při zánětu byste ovšem měli navštívit pediatra,aby předepsal ev.antibiotika v mastičce,ev. něco na...

Reakce po očkování tetanu

| Dotaz od: Miriam

1.6.jsem byla očkováná proti tetanu po 10 letech.Místo vpichu je zarudlé a oteklé.Hrozně se potím,mám oteklé uzliny a špatně se mi dýchá a bolí mně všechny svaly.Před tím jsem...

Miriam! Ihned k lékaři! S akutními záležitostmi se obracejte na lékaře vždy "na živo", nenechávejte to na internetové poradny!

Můj 17.měsíční syn byl očkován proti spalničkám zarděnkám a přiušnícím. 10.den dostal teploty které trvaly 3 dny a vystouply na 40 stupňů. nyní 14 dní po očkování už je bez...

Taková reakce na očkování je možná. Vždy je však třeba prověřit všechny možnosti, proč uvedený stav nastal, nelze to přičíst rovnou reakci na očkování. Podle toho, že píšete o...

Mám skoro pětiměsíční dceru se špatnými kyčlemi. Již se tak narodila, máme to dědičné, trpěla jsem stejným problémem i má matka. V úterý jsme byly na kontrole a závěr je...

Vím, je to velmi těžká situace, ale bohužel asi třmeny budou muset zůstat, aby maličká mohla v dospělosti bez problémů a bolestí chodit - to je jisté a vy to také dobře víte...

Mám dvouměsíčního syna.V jednom měsíci mu začalo tvrdnout a rudnout očkování proti TBC(provedené ještě v porodnici).Sestřička doporučila teplé obklady, a´T PUCHÝŘ PRASKNE...

Hano. To je zcela normální, naopak se dá říci, že celá reakce probíhá přesně tak, jak je žádoucí.

Fotoalergické dermatózy jsou alergické kožní projevy vznikající po slunečním ozáření. Sluneční záření aktivuje v kůži fotoalergeny, které jsou v organismu jakoby předem...

 celý článek

Asi před čtrnácti dny jsem prošla alejí vzrostlých stromů které právě kvetly dlouhými bílými silně vonícími květy a objevila se u mě silná alergická reakce v podobě silné rýmy a...

Možná bude nutné k úplnému vyléčení použít protizánětlivé inhalační spreje, takže doporučuji obrátit se na ORL či alergologa. Bylinky ve vašem případfě nedoporučuji.

Chtěla bych se zeptat na své děti 1 a 6 let. Já mám RS a u dětí se začal projevovat atopický ekzém. Syn 6 let má navíc krevní hodnotu imunoglobulinu E 548. Jak mám u dětí...

Zajistěte dětem pestrou, zdravou stravu. Obecně nedávejte dráždivé či příliš exotické potraviny (silné indické koření, exotické nezvyklé ovoce, přemíru citrusů..). Penicilin...

Reakce na antibiotika

| Dotaz od: Věra

Na zánět nosohltanu mi lékař předepsal antibiotika - Doxybene. Dnes je třetí den a začínám se cítit špatně. Samotná nemoc sice ustupuje, ale já mám pocit, že nejsem ve své kůži...

Zřejmě se jedná o intoleranci léků. V takovém případě není důvod se přemáhat a brát léky dál. Antibiotikum by se ale nemělo pouze vysadit, nýbrž také nahradit antibiotikem jiným...

Kontakt s částmi některých rostlin může podráždit kůži i u zdravých jedinců. A po ozáření sluncem mohou být takové reakce ještě výraznější. U zdravého člověka případné...

 celý článek

Reakce na očkování

| Dotaz od: V.

Nechala jsem synovi naočkovat Prevenar, je mu 2,5 roku, neměl ani rýmu. Reakce je velmi bouřlivá, ruka oteklá a bolestivá, vysoké teploty - 38,5, již 2 dny. Dávám Nurofen sirup...

Paní V., dobrý den! Jde jistě o bouřlivou reakci na očkování. Nejspíš to přejde, ale zajděte synka co nejdříve ukázat pediatrovi, ať může vyloučit ohrožení synkova zdraví.

Alergická reakce?

| Dotaz od: Jakub Novák

Tuto středu ( 16.července ) jste měl na Českém Rozhlase 2 - Praha mluvit o nějakých nových alergických reakcích. Bohužel jsem pořad neslyšel a ani se mi nepodařilo dohledat jeho...

Pravděpodobně šlo o flegmonosní zánět podkoží či erysipel (česky růže), takto bez klinického vyšetření se to nedá přesně stanovit. CRP je ukazatel zánětu či infekce, tzn. nešlo...

Reakce na očkování

| Dotaz od: Jirka

Před půl rokem jsem byl přeočkován proti tetanu do zadku pak dvakrát do ruky.Druhé očkování mi nic neudělalo,ale po tom prvním(před půl rokem) pořád cítím v místě očkování tupou...

Jirko! Chcete odpověď, ale nekladete žádný dotaz. Ano, cítíte bolest v místě prvního očkování. Co s tím? Ukažte se lékaři, ať místo prohlídne a může s Vámi pohovořit o tom...

Reakce na antikoncepci

| Dotaz od: Alena

Po roční pauze jsem znovu začala užívat antikoncepční pilulky (Mercilon).Nasadila jsem je první den menstruace,trvala 4 dny , ale od té doby neustále ,,špiním,,.Trvá to už týden...

Počkejte cyklus nebo dva, jestli se stav neupraví, ale nejlepší by bylo navštívit gynekologa, podrobit se vyšetření a po konzultaci s ním nejspíš antikoncepci zaměnit za jinou...

Reakce

| Dotaz od: Marie

Před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové slévající se červené fleky v obličeji...

Určitě zvýšená teplota, tím i zvýšené prokrvení pokožky a kombinace alkholu, může urychlit vznik této reakce. Poodrobnosti jsem Vám posala v předešlé odpovědi.

Alerg. reakce na lék

| Dotaz od: Marie

Po několikadenním užívání léku Gopten 5 mg se z plného zdraví ojevil dušný stav, silná bolest v krku /v krku bez zarudnutí/, suchý kašel, pocit vnitřního otoku, velice obtížné...

Inhibitory ACE, mezi které patří i Gopten, mohou vyvolávat alergické reakce. Ty se většinou objevují v prvních týdnech léčby. Mezi nejčastější příznaky patří i ty Vámi popsané...

3 měsíce mě bolí pravé podžebří. (Před tím měsíc úporná bolest hlavy) Bolest je střední, trvalá a nereaguje na žádné léky (ani od lékaře - třeba tralgit). Bolest nevzniká po...

Vašku! Pokud jste absolvovat i vyšetření neurologem a vyšetření páteře (RTG či CT), pak se svěřte do rukou lékařům psychosomatické, celostní (holistické) či antroposofické...

V červnu jsem utrpěla na rukou popáleniny od sluníčka – silné začervenání, ruce druhý den otekly.Oteklá místa jsem 3 dny chladila studenými obklady než ustoupilo teplo.Pak...

Opakovaně vás ujištujeme, že jde o dlouhodobou záležitost, kterou jste si mimochodem zapříčinila sama. Na cévní vyšetření sice jít můžete, ale podle mého názoru je zbytečné, jde...

Chtěla bych s Vás zeptat už delší dobou mě trápí jak to nazvat, pomalé reakce, dlouhé přemýšlení, jsem celkově taková zpomalená a občas mám pocit že nad některými věcmi ani...

Je obtížené váš dotaz zodpovědět, zkuste dlouhodobě užívat např. kombinaci lecitin a gingko biloba na zlepšení prokrvení mozku a lepší paměť.

Druhym dnem uzivam antibiotika duomox a na brise mi vyrazili svedive zarudle fleky, pomuze mi na to masticka Flixovat s obsahem fluticasone- vyroba Francie. Nebo neco jineho??

Veruu! V tomto případě bude spíš na místě duomox vysadit a podat antihistaminika v tabletách. Zřejmě jste alergická na penicilin. Pokud jste to již neudělala, ihned...

Reakce na očkování

| Dotaz od: Katerina

V útery jsem byla z 18 mesíčním synkem na Hexa vakcíně, ten večer měl 39 teplotu ve středu také a ve čtvrtek byl bez teploty, dnes je pátek a má po odečtu 39,2 je možné že se mu...

Rozhodně bych doporučoval lékaře vyhledat. Takováto teplota u malého dítěte může být velmi nebezpečná. Hezký den.

Reakce na dezinfekci

| Dotaz od: Jana Jandová

Před 3 dny jsem byla na injekci u svého gynekologa a nyní mám v místě vpichu červený flek o velikosti cca 10 x 5 cm. Zpočátku bylo místo bolestivé, teď již vůbec, spíše to svědí...

Možné jsou pbě varianty. Doporučoval bych proto konzultaci jak u ošetřujícího gynekologa, tak i na dermatologii. Hezký den.

Reakce po tetanovce

| Dotaz od: Dáša

10.5. jsem byla na přeočkování po 15 letech proti tetanu. Kromě bolesti hýždě se mi udělala boulička v tříslech, která po pár dnech přestala bolet, ale teď se mi zvětšila uzlina...

Zvětšení uzlinek může být reakcí na očkování. V případě přetrvávání uzlinky (uzlinek) byste ale měla navštívit praktického lékaře.

Alergicka reakce

| Dotaz od: Lenka

Objevili se mi na tele cervene fleky.ze zacatku jsem to mela jen trochu a ted po dvou dnech na celem tele.Pred dvouma dnama jsem snedla mispuli,ovoce.Pozivam prasky Alerid...

Je to možné. Doporučoval bych proto kontrolu u kožního lékaře. Hezký den.

Chtela bych se zeptat,dcerka byla ve stredu ockovana Priorixem proti priusnicim,spalnickam a zardenkam,dnes vecer,tj.sobota se ji objevil na raminku velky zarudly flicek-vypada...

Kamilo. Omluvte mou pozdní odpověď, prosím. Podle popisu to nemohu vědět určitě, ale přijde mi, že se jedná o mírnou reakci po očkování. Pokud by dceři flíčky přibývaly...

Reakce na odpoved doktorky

| Dotaz od: marie plasilova

Pani doktorko velmi dekuji za odpoved ale je v tom jediný problem chodim k lekari na urologii ale ten mi jen dal leky ktere nepomahaji, doporučil mi zhubnout což se stalo dal...

Dobrý dn, zkoušela jste tzv Kegelovy cviky na pánevní dno /nic nedejte na to, že jsou presentovány jako cviky pro zlepšení orgasmu, jsou na zpevnění dorobnýh svalů pánevního dna...

Čeká nás třetí očkování hexavakcina+prevenar13. Syn je naprosto zdravý a dobře prospívající. Po předchozích dvou očkováních (1.očkování ve 3.měsících, 2.očkování ve 4.měsíci...

Když vakcíny rozdělíte, je možné, že bude mít febrilní reakci dvakrát. Takže bych to příliš nedoporučovala a dítěti můžete již po vakcinaci preventivně podat třeba ibuprofen...

Reakce po tetovani

| Dotaz od: zuzana

V pondeli jsem se dala tetovat a pouzila emla krem na ruku dolu u palce asi 4cm tetovani.na druhy den my to opuchlo a mazu to panthenolom.tetovani neni cerveny a ted nevim...

Může jít pouze o vystupňovanou reakci na poranění kůže (otok, zarudnutí, ale ne svědění). Pokud by projevy navíc svědily, pak by mohlo jít o alergii na EMLU či vlastní tetováž...

Reakce na smulu z jehlicnanu

| Dotaz od: Katarína

Na meho syna (6let) vcera vystrikla smula z jehlicnateho stromu do tvare, okamzite jsem mu to vymyla vodou. V prubehu dne se na nehodu zapomelo az do vecera, kdy synovi...

Vhodnější by bylo navštívit lékaře, něktěré jehličnany mohou být vyloženě toxické (túje apod,)

Reakce na priorix

| Dotaz od: Jana224

V pátek 17.10. byl 15. měs.chlapec naočkován priorixem. Ten den měl slabou rýmu. Na rýmy netrpí a na očkování do priorixu neměl žádné reakce.21.10.Dostal silnou rýmu a štěkavý...

Tato reakce na očkování mi přijde příliš výrazná, doporučila bych důkladné vyštření s náběry krve.

Reakce na léky

| Dotaz od: Markéta

Už více jak týden bojuji se zánětem dutin, teprve minulou sobotu jsem byla na základě velkých bolestí hlavy poslána na rentgenové vyšetření, které prokázalo, že mám zacpané...

To zde nemůžeme určit, ale odhaduji, že je to známkou léčby - pocení patří k projevům onemocnění a také k projevům hojení-léčení. Jinak možné nežádoucí účinky daných léků jsou...

Od úterý jsem ležel v posteli s teplotami nad 38°C, když se v pondělí večer vyšplhala až na 39,3, šel jsem v úterý k doktorce, která mi napsala antibiotika Fromilid 500. Dnes...

Léčbu zatím nepřerušujte, ale co nejdříve kontaktujte svého ošetřujícího lékaře. Nutná bude pravděpodobně změna antibiotik. Hezký den.

Už delší dobu trpím bolestmi hlavy migrenosního typu,po konsultaci s lékařkou na neurologii jsem dostala prášky Topiramat Actavis 50mg,2xdenně,nějprvě jsem brala 2x denně 25mg...

Na neurologii zajděte, nejspíše se jedná opravdu o nežádoucí účinek nových léků.

Paní doktorko,děkuji za odpověď,ale součástí každého krevního kontrolního vyšetření mám biochemii, tedy i vyšetření GLU/S (5,39),U/S(4,6),KR/S(89,7), kys. močová(312)NA/S(137,4...

K vyšetření funkcí ledvin existují ještě další specifické metody a postupy, než uvedená vyšetření, doporučovala bych ještě konzultaci s nefrologem. Jiná příčina mě skutečně...

Reakce na odpověd

| Dotaz od: tomas

Děkuji vám v tom, že ste mě ujistili, že i kdybych přišel až po měsíci k chirurgovi tak by poznal torzi varlete ?? Dodnes sem měl pocit, že před delší dobou se my stalo při mytí...

Neotočíte jím. Torse varlete to určitě nebyla. Myslím, že byste měl přestat psát dotazy stále dokola a navštívit urologa na kontrolu. Položte mu všechny dotazy, co vás trápí...

Reakce okolí na nemoc

| Dotaz od: Aneta

Mám na vás menší dotaz. Řekla jsem kamarádce po roku co se známe můj zdravotní stav,myslela jsem si že to těžce ponese,ale až tak moc ne. Ptala se i na tu vadu své paní doktorky...

Aneto! Zcela jste zapomněla zmínit, o jakou vadu či nemoc se jedná. Nevím tedy ani, jak jí máte vysvětlit, že jste "v pohodě". Nevím, jste-li v pohodě. Zkuste svůj dotaz...

Varlata a reakce na duomox 1000

| Dotaz od: Michall

Jsem tady na stránce poprvé a budu velice rád za názor. Chci se zeptat zda bolestivost varlete, střídavě levého a pravého, mohl způsobit Duomox 1000. Varle jsou bolestivá na...

Ani Duomox ani Urovaxom toto způsobit nemohou, právě naopak, pomáhají léčení infekce v této oblasti. Hezký den.

Alergická reakce

| Dotaz od: Júlia

Chtěla bych vás poprosit o radu.Asi před týdnem se mi na nohou objevily červené "lívance" a postupem času se mi to rozšířilo.Většinou mě to svědí,hlavně po ránu.Na kožním mi...

Bohužel v dnešní době jsou hodně rozšířené štěnice. Je to noční živočich, takže je běžně vůbec nezastihnete. jen když se v noci náhle rozsvítí. Ale infekce nemusí pocházet z...

Rychlost alergické reakce

| Dotaz od: Věra

Sužují mě různé alergie a v poslední době jich přibývá. Čeká mne alergologické vyšetření, ale musím ještě několik týdnů počkat. Látkám, na něž mám podezření, se samozřejmě...

Věro! Rychlost a délka alergické reakce se liší podle "brány vstupu". Při vdechnutí se reakce v nose nebo i na průduškách objevují během desítek vteřin až několika minut a...

Už delší dobu mě trápí problém, který nevím, jak vyřešit. Minulý rok se mi objevily na těle malé tečky, které vyrostly ve velké bubolce(jako od komára),bylo jich 36,svěděly až...

Může jít o určitou formu kopřivky, ale i autoimunní onemocnění ( k tomu by byly i ty bolesti kloubů a únava). Rozhodně navštivte kožního lékaře a nechte si provést speciální...

Reakce po očkování

| Dotaz od: Hanka

Moje dvouletá dcera byla minulý týden přeočkována na zarděnky, příušnice,...a paní doktorka říkala, že po přeočkování už nebývají vedlejší účinky. Asi za dva dny o víkendu...

Většinou po přeočkování skutečně nebývá výrazná reakce, ale může být. Takže teplota mohla s přeočkováním souviset. Nicméně nelze vyloučit i ostatní příčiny teplot, zejména...

Reakce na očkování

| Dotaz od: martina h.

Mám takové dilema ohledně očkování vakcinou Pravenar 13. Dceři je 18 měs. ještě jsme kromě povinného očkování jiné neprodělali. Dcerka je stále pod dohledem po zánětu ledvin...

Doporučovala bych vyčkat s očkováním až těsně před nástupem do kolektivu ( třeba ve 3 letech).

Podivná reakce

| Dotaz od: Marie

Před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové slévající se červené fleky v obličeji...

Myslím,že jste velmi inteligentní pacient,leccos znáte.Alkohol působí jako uvolňovač řady působků.teoreticky bychom tedy mohly různě spekulovat,jak je tomu u Vás.Návaly horka...

Reakce na léky

| Dotaz od: IVANA

Měla bych k vám prosbu.Mám silné reakce na léky.Nyní jsem měla hormonální antikoncepci Azalia.Dva dny po jejím užíváni jsem se cítila velmi ospalá,další dny jsem začala mít...

Přímo v příbalovém letáku Azalia se píše: Další nežádoucí účinky jsou akné, bolest v prsou, bolest hlavy změna nálady, nevolnost, snížené libido a nárůst tělesné hmotnosti...

Úleková reakce u kojence

| Dotaz od: Martina

Chtěla jsem se zeptat, zda jsou normální úlekové reakce ve spánku u 2,5měs. kojece? když dítě položím na záda nebo jej nechám spát v sedátku, vždy u něj tuto reakci pozoruji i...

Pravděpodobně se nejedná o nic vážného. Přesto bych ale doporučoval návštěvu a konzultaci u dětského lékaře. Hezký den.

Nežádoucí rekce na potraviny vyvolává nejen jejich požití, ale i jejich vdechování nebo kontakt s kůží. Kůže je velmi často vystavena kontaktu s potravinami.

 celý článek

Reakce , zrudnutí

| Dotaz od: Marie

Váš dotaz do poradny: Dobrý den, před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové...

Podobné obtíže sice karcinoid způsobovat může, ale ty se nevyskytují v závislosti na nějakou potravinu, nebo alkohol. Jestliže máte obavy, navštivte lékaře, případně alergologa.

Reakce na antibiotika

| Dotaz od: Soňa

Po dobrání Amiksiklavu jsem otekla, dostala alergii s následnými bolestmi kloubů. Při odběru krve mám zvýšené erytrocyty po 1h 58mm (3-8), po 2h 85mm (9-15), hodnota ASLO 587kU...

Soňo! Děkujete aza zodpovězení dotazu, ale žádný dotaz nekladete... Hodnoty sedimentace jsou zvýšené a nepřímo svědčí pro probíhající nebo čerstvě proběhlý zánět. ASLO...

Reakce po očkování

| Dotaz od: Jana

Asi před měsícem jsem byla očkována vakcínou Silgard.Nyní se mi v místě vpichu(horní část paže) udělala v podkoží boule.Je to závažné.Děkuji Síbková

Takoví reakce úplně normální není. Rozhodně bych doporučoval konzultaci u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Alergická reakce je definována jako přehnaná reakce imunitního systému na látky okolního prostředí, proti kterým tělo zdravého jedince nereaguje.

 celý článek

Alergie na kravské mléko patří mezi poměrně časté alergie. Skládá se však ze dvou skupin alergií – alergie na mléčné bílkoviny a intolerance laktózy.

 celý článek

Reakce na očkování

| Dotaz od: lenka

Se synem jsem byla na přeočkování v 5 letech.Aplikovala mu lékařka Infanrix.Po třech dnech doslal teplotu.Může jít o reakci na očkování?Děkují

Jedním z vedlejších účinků očkování touto očkovací látkou je i zvýšená teplota. Přesto v případě přetrvávajících obtíží vyhledejte lékaře. Hezký den.

Asi alergické reakce

| Dotaz od: mc.vlada

Jsem abstinující kuřák, ne 100%, nejsem alkoholik a nejsem léčen na žádnou chronickou nemoc. Asi pře 5-ti lety, možná déle jsem zašal zjišťovat, že pokud si vezmu prádlo...

Zcela jistě půjde o alergii, navštivte alergologa, ev. dermatologa a rozhodně nepoužívejte aviváž, prádlo raději 2x máchejte. Bylo by vhodné provedení klasických...

Reakce na lék?

| Dotaz od: lucie.lp

Chtěla bych se zeptat, mám autoimunitní thyreoditidu,beru euthyrox50 půl tablety denně asi půl roku, trošku jsem přibrala, a také se mi začaly mírně objevovat chloupky nad...

Spíše než s nazením léku je možné, že je to způsobeno Vaším zákledním onemocněním. Doporučovala bych kontrolní testy hladiny hormoný štítné žlázy a sex. hormonů.

Mám 6-ti letou dceru. Včera si hrála u sousedů, kde upravovali zahradní rostliny. Bohužel na jednu z nich - skalničku - sáhla a mlíčí z této kytky se jpřeneslo na obličej. Večer...

Alergické reakce bývají většinou rychlé, objevují se během několika hodin, k dalšímu zhoršení by již tedy dojít nemělo. Pokud nedošlo k požití rostliny nebo rozvoji otoku v...

Reakce na uzeniny

| Dotaz od: Lucie

Pěkný den, již několik měsíců zjišťuji, že po komzumaci uzenin-šunka,trvanlivé,i kvalitnější výrobky- mám průjem, je možné, že bych na nějakou složku obsaženou v uzeninách měla...

Ano, může jít o nesnášenlivost některé složky těchto výrobků (barviva, konzervanty, glutamát...). tyto složky navíc jsou velmi nezdravé, takže doporučuji uzeniny zcela vynechat...

Podivná reakce

| Dotaz od: Marie

Před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové slévající se červené fleky v obličeji...

Někteří lidé mohou na alkohol tímto způsobem reagovat. Bylo by dobré navštívit obvodního lékaře, aby Vás vyšetřil a objasnilo se, zda se jedná o souvislost s alkoholem.

Alergicka reakce

| Dotaz od: Lenka

Objevili se mi na tele cervene fleky.ze zacatku jsem to mela jen trochu a ted po dvou dnech na celem tele.Pred dvouma dnama jsem snedla mispuli,ovoce.Pozivam prasky Alerid...

Je to možné. Doporučoval bych proto kontrolu u kožního lékaře. Hezký den.

Alergická reakce v zahraničí

| Dotaz od: Karolína

Jsem cca 5 dnů v USA a třetí den se mi udělala vyrážka na rukou, která se později rozšířila na nohy (ne v takové míře). Vzala jsem si 2 Zyrtecy a nyní užívám na doporučení v...

Může jít o vliv té vody, i alergenů v ovzduší. Tabletky užívejte dál, nepoužívejte žádné sprchové gely či mýdla a kůži denně po sprchování ošetřujte vhodným hypoalergenním...

Už delší dobu trpím bolestmi hlavy migrenosního typu,po konsultaci s lékařkou na neurologii jsem dostala prášky Topiramat Actavis 50mg,2xdenně,nějprvě jsem brala 2x denně 25mg...

Na neurologii zajděte, nejspíše se jedná opravdu o nežádoucí účinek nových léků.

Reakce

| Dotaz od: Petr

Ještě jednou zdravím pane doktore. Hormonální léčbu jste mě ještě nedoporučoval. Ale testosteron mě urologové z krve měřili a je prý v pořádku. Tak když bych podstoupil...

Pokud máte hladinu testosteronu v normě, tak se hormonální léčba neprovádí. Měl by jste navštívit sexuologa, protože Váš problém je svízelný a je zřejmě nad možnosti poradny po...

Reakce po tetovani

| Dotaz od: zuzana

V pondeli jsem se dala tetovat a pouzila emla krem na ruku dolu u palce asi 4cm tetovani.na druhy den my to opuchlo a mazu to panthenolom.tetovani neni cerveny a ted nevim...

Může jít pouze o vystupňovanou reakci na poranění kůže (otok, zarudnutí, ale ne svědění). Pokud by projevy navíc svědily, pak by mohlo jít o alergii na EMLU či vlastní tetováž...

Alergická reakce je definována jako přehnaná reakce imunitního systému na látky okolního prostředí, proti kterým tělo zdravého jedince nereaguje.

 celý článek

Za jak dlouho se dostatečně v těle vstřebá antikoncepce Sunya? V neděli o půlnoci jsem si vzala poslední prášek z plata a druhý den (pondělí) ve 22:00 jsem měla jednorázovou...

Byla li to poslední tableta potom nemusíte mít obavy,ale to jste nezmínila příjemný den

Asi před čtrnácti dny jsem prošla alejí vzrostlých stromů které právě kvetly dlouhými bílými silně vonícími květy a objevila se u mě silná alergická reakce v podobě silné rýmy a...

Možná bude nutné k úplnému vyléčení použít protizánětlivé inhalační spreje, takže doporučuji obrátit se na ORL či alergologa. Bylinky ve vašem případfě nedoporučuji.

Už delší dobu mě trápí problém, který nevím, jak vyřešit. Minulý rok se mi objevily na těle malé tečky, které vyrostly ve velké bubolce(jako od komára),bylo jich 36,svěděly až...

Může jít o určitou formu kopřivky, ale i autoimunní onemocnění ( k tomu by byly i ty bolesti kloubů a únava). Rozhodně navštivte kožního lékaře a nechte si provést speciální...

Chtěla bych s Vás zeptat už delší dobou mě trápí jak to nazvat, pomalé reakce, dlouhé přemýšlení, jsem celkově taková zpomalená a občas mám pocit že nad některými věcmi ani...

Je obtížené váš dotaz zodpovědět, zkuste dlouhodobě užívat např. kombinaci lecitin a gingko biloba na zlepšení prokrvení mozku a lepší paměť.

Reakce na očkování

| Dotaz od: Jirka

Před půl rokem jsem byl přeočkován proti tetanu do zadku pak dvakrát do ruky.Druhé očkování mi nic neudělalo,ale po tom prvním(před půl rokem) pořád cítím v místě očkování tupou...

Jirko! Chcete odpověď, ale nekladete žádný dotaz. Ano, cítíte bolest v místě prvního očkování. Co s tím? Ukažte se lékaři, ať místo prohlídne a může s Vámi pohovořit o tom...

Autoimunitní reakce ns

| Dotaz od: Aneta

Chci se zeptat, jak se dá zjistit případná autoimunitní reakce nervového systému? Dá se testovat z krve? Případně jak ještě? Po užívání přípravku na podporu imunity se mi...

Dají se z krve vyšetřit autoprotilátky proti různým strukturám nervového systému, jejich pozitivita ještě nemusí znamenat onemocnění, důležité josu klincké projevy, současně je...

Mám dceru 2.5 roku. Od mala máme problémy s reakcí na cizý osoby. Kdykoli jdeme ven chová se dcerka normálně na okolí reaguje v klidu, na dospělé i děti. Pokud ale někdo přijde...

Milá paní Katko, myslím, že se nyní zbytečně trápíte, batole prostě není malý dospělý a jeho svět nám pravděpodobně v mnohém uniká..Nejlepším koordinátorem péče je pro Vás...

Čeká nás třetí očkování hexavakcina+prevenar13. Syn je naprosto zdravý a dobře prospívající. Po předchozích dvou očkováních (1.očkování ve 3.měsících, 2.očkování ve 4.měsíci...

Když vakcíny rozdělíte, je možné, že bude mít febrilní reakci dvakrát. Takže bych to příliš nedoporučovala a dítěti můžete již po vakcinaci preventivně podat třeba ibuprofen...

Děkuji za reakci.Zde bych Vám ráda opsala reakci doktora na chirurgii - při kontrole po týdnu: subj.zlepšena (ano zlepšeno,jelikož byla ortézka a měla jsem ruku v klidu...

Myslím, že při podrobném vyšetření prstu při další kontrole lékař nebo jiný lékař ortoped vám řekne určující názor s dalším doporučením.

Alergie na kravské mléko patří mezi poměrně časté alergie. Skládá se však ze dvou skupin alergií – alergie na mléčné bílkoviny a intolerance laktózy.

 celý článek

Sestře byla zjištěna crohnova choroba a anti TPO více než 1300,sono a anti TG je v pořádku.Kromě toho řeší nově zjištěnou anémii (sideropenie) a v KO je také trombocytóza (500...

Crohnova choroba se řadí mezi autoimunitní onemocnění -nespecifické střevní záněty, při této diagnose nelze vyloučit produkci i jiných autoprotilátek v rámci autoimunitního...

Reakce na smulu z jehlicnanu

| Dotaz od: Katarína

Na meho syna (6let) vcera vystrikla smula z jehlicnateho stromu do tvare, okamzite jsem mu to vymyla vodou. V prubehu dne se na nehodu zapomelo az do vecera, kdy synovi...

Vhodnější by bylo navštívit lékaře, něktěré jehličnany mohou být vyloženě toxické (túje apod,)

Reakce na chlad

| Dotaz od: Marek

Mám dotaz na to když člověk často sedá na studený podklad tak by mě zajímalo co už znamená studený myslím stupně.samozřejmě každý člověk snese něco jiného ale zda platí nějaká...

Na Váš dotaz bohužel žádná jasná odpověď není. Jak sám uvádíte, je to věc velmi individuální a mimo samotné teploty vyjádřené stupni hraje podstatnou roli tepelná vodivost...

Reakce na antibiotika

| Dotaz od: Věra

Na zánět nosohltanu mi lékař předepsal antibiotika - Doxybene. Dnes je třetí den a začínám se cítit špatně. Samotná nemoc sice ustupuje, ale já mám pocit, že nejsem ve své kůži...

Zřejmě se jedná o intoleranci léků. V takovém případě není důvod se přemáhat a brát léky dál. Antibiotikum by se ale nemělo pouze vysadit, nýbrž také nahradit antibiotikem jiným...

Reakce na léky

| Dotaz od: IVANA

Měla bych k vám prosbu.Mám silné reakce na léky.Nyní jsem měla hormonální antikoncepci Azalia.Dva dny po jejím užíváni jsem se cítila velmi ospalá,další dny jsem začala mít...

Přímo v příbalovém letáku Azalia se píše: Další nežádoucí účinky jsou akné, bolest v prsou, bolest hlavy změna nálady, nevolnost, snížené libido a nárůst tělesné hmotnosti...

Reakce na odpověd

| Dotaz od: tomas

Děkuji vám v tom, že ste mě ujistili, že i kdybych přišel až po měsíci k chirurgovi tak by poznal torzi varlete ?? Dodnes sem měl pocit, že před delší dobou se my stalo při mytí...

Neotočíte jím. Torse varlete to určitě nebyla. Myslím, že byste měl přestat psát dotazy stále dokola a navštívit urologa na kontrolu. Položte mu všechny dotazy, co vás trápí...

Reakce na očkování

| Dotaz od: V.

Nechala jsem synovi naočkovat Prevenar, je mu 2,5 roku, neměl ani rýmu. Reakce je velmi bouřlivá, ruka oteklá a bolestivá, vysoké teploty - 38,5, již 2 dny. Dávám Nurofen sirup...

Paní V., dobrý den! Jde jistě o bouřlivou reakci na očkování. Nejspíš to přejde, ale zajděte synka co nejdříve ukázat pediatrovi, ať může vyloučit ohrožení synkova zdraví.

Paní doktorko,děkuji za odpověď,ale součástí každého krevního kontrolního vyšetření mám biochemii, tedy i vyšetření GLU/S (5,39),U/S(4,6),KR/S(89,7), kys. močová(312)NA/S(137,4...

K vyšetření funkcí ledvin existují ještě další specifické metody a postupy, než uvedená vyšetření, doporučovala bych ještě konzultaci s nefrologem. Jiná příčina mě skutečně...

Reakce po očkování

| Dotaz od: Jana

Asi před měsícem jsem byla očkována vakcínou Silgard.Nyní se mi v místě vpichu(horní část paže) udělala v podkoží boule.Je to závažné.Děkuji Síbková

Takoví reakce úplně normální není. Rozhodně bych doporučoval konzultaci u ošetřujícího lékaře. Hezký den.

Alerg. reakce na lék

| Dotaz od: Marie

Po několikadenním užívání léku Gopten 5 mg se z plného zdraví ojevil dušný stav, silná bolest v krku /v krku bez zarudnutí/, suchý kašel, pocit vnitřního otoku, velice obtížné...

Inhibitory ACE, mezi které patří i Gopten, mohou vyvolávat alergické reakce. Ty se většinou objevují v prvních týdnech léčby. Mezi nejčastější příznaky patří i ty Vámi popsané...

Podivná reakce

| Dotaz od: Marie

Před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové slévající se červené fleky v obličeji...

Myslím,že jste velmi inteligentní pacient,leccos znáte.Alkohol působí jako uvolňovač řady působků.teoreticky bychom tedy mohly různě spekulovat,jak je tomu u Vás.Návaly horka...

Reakce po penicilinu

| Dotaz od: Jan

Můj dotaz zní: Měl jsem angínu a užíval jsem V-Penicilin 750mg SLOVAKOFARMA (30 tablet). Po dobrání se mi na pohlavním orgánu objevila svědivá vyrážka nevím čím to je nejspíš...

Vzhledem k aplikaci penicilínu se bude asi jednat o kvasinkovou infekci, zkuste nějaké antimykoticum- třeba Canesten- a uvidíte, pokud se nebude zlepšovat , musíte navštívít...

Reakce po očkování

| Dotaz od: Hanka

Moje dvouletá dcera byla minulý týden přeočkována na zarděnky, příušnice,...a paní doktorka říkala, že po přeočkování už nebývají vedlejší účinky. Asi za dva dny o víkendu...

Většinou po přeočkování skutečně nebývá výrazná reakce, ale může být. Takže teplota mohla s přeočkováním souviset. Nicméně nelze vyloučit i ostatní příčiny teplot, zejména...

Již delší dobou na sobě pozoruji reakce na cukry. Nejhůře je mi po snězení ovoce. Mezi reakcemi jsou: pálení žáhy, nevolnost, bolest břicha, hnilobné nadýmání, dost měkká...

Pokud budou další vyšetření negativní (myslím koloskopii), možná by bylo vhodné celkové vyšetření zaměřené na imunitu. Zatím by jste mohla zkusit volně prodejné preparáty s...

Mohu se Vás tedy zeptat, jak se zvápenatělý krevní výron léčí? Není možné, že boule na hlavě je vedlejší účinek antibiotik Doxybene, které v současné době užívám na léčbu...

O vedlejší účinek antiobiotik se určitě nejedná. Kalfikovaný hematom se většinou pokud dělá potíže odstraní nevelkou operací. Znovu podotýkám, že v odpovědi se jedná o...

Reakce po chemoterapii

| Dotaz od: Romana

Pane doktore, manželovi byl diagnostikován v listopadu 2013 karcinom konečníku a matastázemi na játrech. Lékaři volili postup livefirst - nejdříve operace jater, pak...

Vážená paní Romano, úspěch onkologické léčby je zapotřebí posuzovat v každém individuálním případě z několika hledisek, z nichž prioritním by měla být kvalita života nemocného...

Podivná reakce

| Dotaz od: Marie

Před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové slévající se červené fleky v obličeji...

Někteří lidé mohou na alkohol tímto způsobem reagovat. Bylo by dobré navštívit obvodního lékaře, aby Vás vyšetřil a objasnilo se, zda se jedná o souvislost s alkoholem.

Kožní reakce na roztoče

| Dotaz od: Veronyiy

Paní doktorko, již několik let mě opakovaně trápí občasný výskyt boláčků(obvykle na tvářích), které nelze vymáčknout, nejsou to tedy klasické pupínky. Bylo mi řečeno, že mám...

Dovoluji si bez toho že bych Vás viděla nesouhlasit s názorem, který Vám byl řečen. Působí to na mne onemocněním zvané "trudovina". Bylo by dobré jít ke specialistovi - kožnímu...

Reakce na odpověď

| Dotaz od: Kateřina

Děkuji za předešlou odpově´ď. Budu tedy čekat a snad se dostaví. U gynekoložky jsem byla 25.6. na výtěru z čípku a další kontoly a řekla, že je vše v pořádku. Těhotenské...

Zbavte se stresu a v klidu si užívejte léta a uvidite,že bude vše v pořádku. Příjemný den.

V době dospívání mi byly předepsány brýle, které jsem zpočátku používal pouze na sledování televize a v kině, později kvůli silnějším dioptriím jsem musel brýle nosit častěji...

Rozhodně se nevzdávejte, oční lékařství udělalo skutečně nesmírné pokroky. Myslím, že novinky dokážou doporučit oční lékaři po celé republice, pokud byste se chtěl informovat...

Počátkem března jsem se nechal očkovat 1. dávkou proti klíšťatům. Druhý dem jsem byl "jako na chřipku". Bolesti svalů a kloubů přetrvávají dodnes (přes 3 měsíce). Protože jsem v...

Únava je pár dní po očkování zcela běžná, ale aby přetrvávala 3 měsíce, to jistě normální není a nejspíše to nebude v souvislosti s očkováním. Proto bych Vám doporučila zajít ke...

Sono prsu, reakce po něm

| Dotaz od: Petra

Chtěla jsem Vás poprosit o radu...po sonu, před kterým mi jedna lékařka prohmatala prsa mi i po sonu opět jiný doktor docela dost silně tlačil na prsa, dělá se to takhle dvakrát...

Po sonu prsou není žádná reakce, axila je podpažní jamka,náznak zhrubění je prakticky normální nález ,opakovat sono každý rok je opravdu zbytečné Příjemný den

Reakce

| Dotaz od: Marie

Před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové slévající se červené fleky v obličeji...

Nejspíše za tuto reakci může přítomnost histaminu nebo jemu podobných látek /budivé aminy/, které byly ve vínu, becherovce obsaženy. Kombinace těchot látek s alkoholem ještě...

Chtěla bych se zeptat na své děti 1 a 6 let. Já mám RS a u dětí se začal projevovat atopický ekzém. Syn 6 let má navíc krevní hodnotu imunoglobulinu E 548. Jak mám u dětí...

Zajistěte dětem pestrou, zdravou stravu. Obecně nedávejte dráždivé či příliš exotické potraviny (silné indické koření, exotické nezvyklé ovoce, přemíru citrusů..). Penicilin...

Aalergická reakce

| Dotaz od: JANA

Ráda bych věděla jsem alergik a astmatik,beru xados.Momentálně mě dost bolí rameno,mast nezabírá.Doma mám movalis,tak jestli ho mohu vzít,ale před časem jsem měla alergickou...

Rameno potřebuje vyšetřit, zjistit jeho konfiguraci, hybnost ramene, pohmatem zjistit zda není zateplené, případně provést rtg vyšetření nebo sono vyšetření, a teprve podle...

Reakce na odpověď

| Dotaz od: Romana

Pokud mě jenom utřenou ruku do pěřiny a po té době to teprve udělal jaká je možnost otěhotnění? Děkuji ...

Možnost otěhotnění Vámi popsaným způsobem je dosti mizivá. Asi bude však lepší když si pořídíte spolehlivou antikoncepci, budete mít pak po takových starostech ...

Rychlost alergické reakce

| Dotaz od: Věra

Sužují mě různé alergie a v poslední době jich přibývá. Čeká mne alergologické vyšetření, ale musím ještě několik týdnů počkat. Látkám, na něž mám podezření, se samozřejmě...

Věro! Rychlost a délka alergické reakce se liší podle "brány vstupu". Při vdechnutí se reakce v nose nebo i na průduškách objevují během desítek vteřin až několika minut a...

Reakce na očkování

| Dotaz od: martina h.

Mám takové dilema ohledně očkování vakcinou Pravenar 13. Dceři je 18 měs. ještě jsme kromě povinného očkování jiné neprodělali. Dcerka je stále pod dohledem po zánětu ledvin...

Doporučovala bych vyčkat s očkováním až těsně před nástupem do kolektivu ( třeba ve 3 letech).

Reakce

| Dotaz od: Marie

Před 2,5 lety se mi stala poprvé příhoda, šla jsem z vany, napila se červeného vína a najednou horkost v obličeji, bušení srdce a takové slévající se červené fleky v obličeji...

Určitě zvýšená teplota, tím i zvýšené prokrvení pokožky a kombinace alkholu, může urychlit vznik této reakce. Poodrobnosti jsem Vám posala v předešlé odpovědi.

Druhym dnem uzivam antibiotika duomox a na brise mi vyrazili svedive zarudle fleky, pomuze mi na to masticka Flixovat s obsahem fluticasone- vyroba Francie. Nebo neco jineho??

Veruu! V tomto případě bude spíš na místě duomox vysadit a podat antihistaminika v tabletách. Zřejmě jste alergická na penicilin. Pokud jste to již neudělala, ihned...

Reakce na lék?

| Dotaz od: lucie.lp

Chtěla bych se zeptat, mám autoimunitní thyreoditidu,beru euthyrox50 půl tablety denně asi půl roku, trošku jsem přibrala, a také se mi začaly mírně objevovat chloupky nad...

Spíše než s nazením léku je možné, že je to způsobeno Vaším zákledním onemocněním. Doporučovala bych kontrolní testy hladiny hormoný štítné žlázy a sex. hormonů.

Pokud patříte k milovníkům solária, pak byste měli zbystřit – podle nejnovějších vědeckých poznatků se ukazuje, že uživatelé solárií jsou vystavováni až 6× vyšší úrovni UV...

 celý článek

Když si zadáte do internetového vyhledavače slovo "alergie", získáte nepřeberné množství stránek věnujících se tomuto tématu. Ale co alergie na čokoládu. Existuje?

 celý článek

Téměř v každé koupelně se čas od času vyskytne plíseň. Vzhledem k tomu, že jsou její spory doslova všudypřítomné, není se čemu divit.

 celý článek

Během těhotenství dochází k hormonálním změnám a také hormonální nerovnováze, která může mít za následek problémy s imunitním systémem. Tyto problémy pak mohou vyvolat například...

 celý článek

Hmyzí bodnutí většinou není nebezpečné, pokud se u postiženého nevyvine těžká alergická reakce. Alergie může vzniknout i u člověka, který nikdy alergický nebyl. Těžká alergická...

 zobrazit článek

Tento typ moderní terapie znamenal takový průlom v léčbě mnoha onemocnění, že na možné nežádoucí účinky často nikdo ani nemyslí. I když však biologická léčba často pomáhá tam...

 celý článek

Vznik šoku bezprostředně ohrožuje člověka na životě. Pokud pozorujete u nemocného známky šoku, volejte ihned ZZS (tel. 155). Šok je reakce organismu na vážné poškození, které...

 zobrazit článek

Alergie existují skoro na všechno. Proto nepřekvapí, že se alergická reakce může objevit také po konzumaci sušeného ovoce. Ve většině případů za to však není zodpovědné samo...

 celý článek

Ne vždy musí slzy odrážet naše emoce. Jejich zvýšená tvorba může být totiž součástí alergické reakce. Ta je nejen nepříjemná a obtěžující, ale v některých případech může dokonce...

 celý článek

Pokud se u někoho začíná rozvíjet těžká alergická reakce s rizikem vzniku anafylaktického šoku, okamžitě přivolejte ZZS (tel. 155). Vážná alergická reakce, která se může...

 zobrazit článek

Očkování proti žloutence A i B patří mezi jednu nejjistějších ochran před nákazou těmito nemocemi. Každá vakcinace s sebou může samozřejmě přinášet i nežádoucí účinky. Jaké jsou...

 celý článek

Mám 46-letého přítele, který je plně invalidní. Má "zdravotní problémy", které podle mého laického názoru souvisí s jeho psychikou. Nemůže do sebe dostat větší porci jídla. Je...

Vážená, milá a nešťastná paní Lenko, jak jste správně rozpoznala sama, „zaviněno psychikou“ to zřejmě bude a pokud Váš partner nechce udělat to zásadní, tedy jít za...

Zduřená uzlinka

| Dotaz od: Renata

Je to asi týden, co jsem u mého 20. - ti měsíčního synka vypozorovala v levém podpaží zduřenou uzlinku velikosti hrášku. Je pravda, že byl cca před 3 měsíci očkovaný proti...

Renato, nelze vyloučit, že jde o reakci na očkování, i když 3 měsíce jsou už dost dlouho. Raději zajděte nebo zavolejte dětskému lékaři.

Krvácení dásní

| Dotaz od: ludmila

Pane doktore mám velmi nezvyklí dotaz,již jsem Vám psala o prblému krvácení dásní a bolest mého předního zubu.zubař mi dáseň rozřízl a dal drén aby se rána vyčistila ale co se...

Děkuji za Vaši zprávu, pravděpodobně se jednalo o netypickou reakci na kombinaci léků, naštěstí se nic horšího nestalo, příště, pokud bude třeba nasadit antibiotika toto raději...

Akné - prodrážděná kůže

| Dotaz od: David

Je mi 19 let, léčím akné. U kožní doktorky jsel byl už párkrát. Poprvé napsala Zineryt, poté Duac gel po kterém jsem měl spálenou kůži (nebo alergickou reakci), na tu mi...

Duac mohl způsobit podráždění či alergickou reakci, ale po vysazení vy se to mělo rychle zklidnit. Rozhodně nedoporučuji používat Elocom na obličej delší dobu - může akne i...

Mému tříměsíčnímu synovi byl aplikován Prevenar. Za dva dny po aplikaci se mu objevila vyrážka - kopřivka, souvislost s očkováním je vcelku jasná, žádná jiná změna ať už v mé...

Především je potřebné, abyste se synem zašla za ošetřujícím pediatrem a o situaci ho informovala - souvislost s očkováním je sice pravděpodobná, ale ne jistá (to se bohužel...

Sója je z hlediska výživy jednou z celosvětově nejvýznamnějších potravin, ale také z k šesti nejsilnějším a nejčastějším potravinovým alergenům.

 celý článek

Nežádoucí reakce po kontaktu nebo štípnutí klíštětem jsou velmi časté. Tito parazité sající krev na člověka přenášejí řadu infekčních nemocí. V našich poměrech je to především...

 celý článek

Bolest jazyka

| Dotaz od: Slávek

Mám velmi nepříjemný problém. Již téměř rok mám pocit opařeného jazyka, řezání, pálení, necitlivosti a bolesti, jakoby mi někdo tahal jazyk z pusy. Přijde mi, že jednu třetinu...

Slávku, mohlo by se jednat jak o zánět jazyka, tak i o alergickou reakci - například na ústní vodu nebo zubní pastu - zkuste obojí vyměnit. Dost často takto lidé poznávají i...

Borelioza

| Dotaz od: Radka

V srpnu 2010 jsem měla klíště. Měla jsem jenom trochu flek, který postupně zmizel. Antibiotika jsem nebrala.Nicméně cca po 1,5 - 2 měsících jsem byla na odběru krve na boreliozu...

Začnu od konce Vašeho dotazu.Klíšťovou encefalitidu vyvolává virus,který je vázán na určitý ekosystém-vesměs na lužní lesy,přirozeným hostitelem pro tento typ viru jsou zvířata...

Histamin je jedním z působků hrajících významnou roli při vzniku alergie. Jak má tedy alergik zacházet s potravinami obsahujícími histamin?

 celý článek

Očkování

| Dotaz od: Věra

Mám dotaz, dostávala jsem několik injekcí a po nich mi na místě zůstala vždy dost velká bulka a kolem začervenání, ráda bych se zeptala zda to odezní, nebo zda s tím mám něco...

Milá Věro, k posouzení Vašeho problému nemám dostatek informací, nevím např. o jaké injekce šlo, a jaký je rozměr Vámi uváděné bulky v místě injekce, jestli máte další příznaky...

U lidí byla zjištěna alergická reakce na mobil či televizi. Většina alergií má svůj původ v přírodních látkách. Počet alergiků stále narůstá.


Počurávání

| Dotaz od: Eva

Narodila se nám druhá dcera.po příchodu z porodnice se starší dcera 26měsíců začala opět počurávat.Zkoušíme jí všelijak domlouvat,ona všechno odkýve a slíbí a vzápětí se počůrá...

Opravdu je reakce na příchod nového člena rodiny. Navíc noční pomočování je do pěti let zcela normální. Problém by tedy měl sám časem vymizet. Hezký den.

Nejtěžší alergickou reakcí je náhlá celková závažná alergická reakce, která může končit smrtí. Často vede nejprve k selhání krevního oběhu, poklesu krevního tlaku, a může...

 celý článek

Opuchnutí z máku?

| Dotaz od: David

Syn (5 let) byl nedávno doma s chřipkou a po snězení šátečku úplně opuchl(hlavně rty). Vše jsme vyřešili s obvodní lékařkou. Můj dotaz se týká toho, že syn nikdy s mákem problém...

Testy na potraviny nejsou zcela přesné, i když josu negativní nelze vyloučit reakci na potravinu. Mák patři mezi relativně časté alergeny, může zkříženě reagovat s alergeny...

Uzliny na krku

| Dotaz od: Miloslava

Chtěla jsem se zeptat, z jakého důvodu a zda je normální, že během nemoci, nebo občas i když se cítím zdravá, mě vždy bolí uzliny jen na jedné straně, většinou jen na pravé...

Uzliny jsou místem nahromadění buněk účastnících se imunitní odpovědi. Bez lékařského vyšetření teorie sice poslouží Vašemu vzdělání, ale Vaši situaci nevyřeší. Poraďte se s...

Co je to za vyrážku?

| Dotaz od: Jan

Je mi 15 let a přibližně 5 dní pozoruji že se mi objevuje vyrážka pouze na rukou. Především když položím ruku na školní lavici začne se objevovat. Mám alergie ale dříve jsem...

Může jít o kopřivku či kontaktní alergickou reakci. Měl by vás vyšetřit jak alergolog, tak kožní lékař, mohou se provést speciální testy na kontaktní alergie.

Projevy pylové alergiese mohou během života měnit, protože podléhají mnoha různým vlivům. Člověk roste, dospívá, rozmnožuje se a stárne – a celý tento proces se odráží i v...

 celý článek

Fleky na obličeji

| Dotaz od: Tereza

Po požití i malého množství alkoholu, se mi na obličeji vytvoří zvláštní červené skvrny. Zhruba po hodině zmizí. Přirovnala bych to ke skvrnám dalmatina :). Můj dotaz směruje k...

Alkohol v sobě obsahuje biogenní aminy, látky které mohou podpořit vznik alergické obtíže. Různé typy alkoholu jich obsahují jiné množství. Neznamená to tedy, že byste byla na...

Skvrna na noze

| Dotaz od: Jana

Chtěla by jsem se zeptat,čím to může být?Byla jsem v práci a najednou mě začala svědět noha dole na holeni.První jsem se škrábala nevědomky,ale pak i za chůze,podívala jsem se a...

Může jít o infekci, větší alergickou reakci ( třeba po štípnutí), doporučuji navštívit kožního lékaře.

Citalec a psychika

| Dotaz od: kateřina

Chtěla bych se zeptat.Přítel bere citalec 20mg.Nemá chuť k jídlu,zhubl,mám pocit,že zapomíná..Je určitým způsobem v klidu,ale někdy mám pocit,že nabírá na agresivitě a nebaví ho...

Váš přítel by měl pohovořit o své reakci na antidepresívum s lékařem, který lék ordinoval. Citalopram je vynikající antidepresívum, ale každý člověk je originál, potřebuje...

Rozchod s manželem

| Dotaz od: Lenka

Potřebovala bych radu jak dál a co dělat. Byla jsem s manželem 19 let, máme spolu 13,5 letého syna. Tento rok se u mě projevily deprese a manžel to nebyl nějak schopný pochopit...

Vážená, milá a nešťastná Lenko, v takhle zamotané situaci je nejlepší obrátit se co nejdřív na odborníka, ať už to bude psycholog, nebo nějaká partnerská poradna, kde najdete...

Chtěl bych se zeptat na penisu konkretně na žaludu a na předkožce červené pupínky mám stálou partnerku a ta si myslí že je to z antikoncepčního kroužku který používá dost to...

Velmi pravděpodobně jde o kvasinkovou infekci ( od partnerky), méně pravděpodobná je kontaktní alergická reakce. Doporučuji volně prodejný krém proti kvasinkám cca na týden...

Alergie po ace inhibitoru

| Dotaz od: Eva

Stále mě trápí otoky a dušnost, již je to měsíc. Brala jsem na vysoký tlak Prestarium neo (inhibitor ACE) půl tablety denně něco přes rok. Asi před měsícem jsem byla na dovolené...

Teoreticky je tento typ alergické reakce po Prestariu možný, ale pokud ho již neberete, spíše půjde o nějaký autoimunní problém. Užívejte Prednison nějakou dobu trvale-. např...

Svědivá vyrážka

| Dotaz od: Andrea

Mám takový problém na obou stranách nohou nad achillovou patou. Po tůře se mi objevily zprvu bolestivé tvrdé otlaky a na druhý den červená svědivá tečkovitá vyrážka (viz. foto...

Může jít o kontaktní alergickou reakci ( obuv?), z volně dostupných léčiv můžete zkusit hydrokortizon mast, pokud by se stav nezlepšil, navštivte kožního lékaře.

Kopřivka

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych se zeptat, používám i teď v létě zimní krém a již podruhé po opalování se mi osypal celý obličej pupínky, asi kopřivkou.. a proto bych se chtěla zeptat, jestli tu je...

Spíše než vliv krému to bude reakce na sluneční záření. Omezte opalování a používejte krémy s faktorem alespoň 20.

Mám problém se svěděním posledních článků prstu, které velmi svědí a až píchají, přidává se i zimnice a husí kůže po celém těle (obtíže připomíná sluneční alergii, kterou také...

Může jít o alergickou reakci (kopřivka??), doporučuji navštívit kožního lékaře, ev. sama můžete nejprve zkusit užívat některé volně prodejné antihistaminikum.

Potravinova alergie

| Dotaz od: mila

Po otoku jazyka mi byl predepsan.predison.flonidan na prvni pomoc.za jak dlouho pusobi?a jeste se chci zeptat asi mi bude predepsana adrenil.injekce ale ta je pry v mem veku...

Při anafylaktické reakci na potraviny neexistuje kontraindikace k podání adrenalinu, tedy ani věk. Nemusíte mít strach, dostanete předvyplněnou stříkačku s velmi malou , ale...

Alergie

| Dotaz od: Lenka

Trpím alergií patrně na teplo, nebo přehřátí. Když vstoupím do teplé místnosti, nebo dělám namáhavou práci, dám si teplou koupel, nebo se zpotím, tak mi naskáče po těle vyrážka...

Fyzická námaha, pobyt v horkém prostředí, může spustit uvolnění histaminu, látky, která spouští alergickou reakci. Spíše než Fenistil bych volila modernější antihistaminiku...

Uzlina od kousnutí?

| Dotaz od: Cecilia

Včera jsem se kousla do tváře v blízkosti problematického prořezávajícího se zubu. Tkáň na tváři se zanítila a utvořil se tam bílý čep, nejspíše s hnisem. Celé okolí mě bolí...

Lymfatická uzlina je místem, kde se odehrává imunitní zpracování infekčního i neinfekčního zánětu- Vaše úvaha je tedy zcela logická..Přesto bych návštěvu stomatologa, případně...

Otok po bodnutí

| Dotaz od: Jan

Už asi po 3 se mi stalo že mě něco bodlo (komár, hovado, mravenec ne včela nebo vosa) a to místo mě oteklo (otok trvá tak 3-4 dny svědí jen ze začátku a poté nesvědí jen bolí...

Bohužel dopředu se nedá předpovědět, zda-li bude reagovat alergickou reakcí na bodnutí včelou. Je možní se nechat na alergologii na hmyzí alergeny vyšetřit, ale i pokud...

Pigment

| Dotaz od: Bencik

Mám takovej dotaz dřív sem se opaloval bez problemu a byl sem opalen behem par hodin, teď se mi zdá že už se opaluji hůř. Je možné žš jsem nak přišel o pigment, a jde popřípadě...

Během života se může měnit reakce kůže na oslunění, samoopalovací krém použít můžete, dále doporučuji betakaroten.

Fleky na kůži

| Dotaz od: Eva

Můj přítel,který se léčí s tlakem(věk 40),má problém.Pokud vypije nějaký alkohol,začnou se mu objevovat malé červené fleky na kůži,na rukou a v oblasti hrudníku,které postupně...

Existují určité kožní choroby, které tímto způsobem reagují na alkohol, může to být i vliv současně užívaných léků. navštivte kožního lékaře. Ale nejúčinnější léčba bude nepít...

Těhotenství

| Dotaz od: karolina

Už jsem sem psala dotaz ohledně mého strachu z těhotenství. Užívám antikoncepci Pramino kde beru tablety tři týdny a čtvrtý týden mám pauzu. První týden jsou tablety slabší...

Při delším "stání" testu již zreagují jiné látky z moči s látkami na čárce, proto není delší doba odečítání už směrodatná. Zopakujte ještě jeden test pro vaši vnitřní jistotu a...

Zvětšené uzliny u kývače

| Dotaz od: vladena

Jsem ve 12.tt a objevila jsem si bolestivé zvětšené uzliny dole na krku u kývačů, na levé straně větší. Mohlo by to souviset s oparem, který jsem měla na rtu? Nebo nemůže to být...

Ano, zvětšené uzliny nejspíše souvisí s prodělaným oparem.

Chtěla bych se zeptat na příznaky tuberkulózy, která se může vyvinout po očkování u kojence. Můj syn (očkován v porodnici) měl zanícené místo vpichu do 5.měs., následně...

Někdy se takto bouřlivější reakce může objevit, je nutné, abyste tu další kontrolu podstoupili a pokud vám na plicním řeknou, že už je vše vpořádku, pak teprve můžete pokračovat...

Bolesti ruky

| Dotaz od: marie

Je mi 25let,mám 3letého syna,nyní jsem ve 3měsíci těhu a už nějakou dobu cca 2měsíce mě trápí brnění pravé ruky. Většinou brnění je v noci když usínám jinak občasně přes den...

Brnění ruky může být projev různých ortopedických či neurologických stavů ( syndrom karpálního tunelu, blokády nervů, páteře..), doporučuji navštívit neurologa. Ta vyrážka se...

Mikroadenom

| Dotaz od: zdenka

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat. Byla jsem na mag. rezonanci hlavy a tam mi bylo zjištěno...ve střední přední části hypofýzy je slabě hypointenzivní ložisko o velikosti 5mm...

Svědění může být příznakem alergické reakce...poraďte se tedy s endokrinologem a možná by stálo za to uvážit výměnu léku za jiný (Dostinex, Norprolac). Spojením léků to nebude...

Ráda bych se zeptala na náhlé zarudnutí dekoltu, krku a tváří po požití alkoholu (vína). Již delší dobu sleduji, že po víně se mi udělají malé flíčky na dekoltu (jakoby rozlité...

Tato reakce vzniká jak po alkoholu, tak po dalších složkách alkoholických nápojů. Tyto nápoje nekonzumujte vůbec. Je pravděpodobné, že až pomine toto stresové období, reakce...

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na neškodné látky v okolním prostředí.

 celý článek

Mám 4 týdny píchlí piercing v jazyku a od 3 týdne se mi začal dělat bílý výstupek kolem vpichu a pořád se zvětšuje a začíná se dělati dole pod jazykem, také v místě vpichu...

Moc prosím, rozhodně vyhledejte lékaře. Bez řádného vyšetření nelze spekulovat o původu Vaší komplikace.

Rýma je jedním z nejběžnějších chronických onemocnění u dětí i dospělých. Ta alergická je její nejčastější podobou.

 celý článek

Minulý týden v pátek (23.8) jsem měla klíště na břiše. První den jsem měla malý flíček. Druhý den se mi objevil svědivý pupínek, který mám doteď a pořád svědí. Mám s tím zajít k...

Jde o běžnou reakci na vpich klíštěte, nemusíte se obávat.

Prosím vás o radu. Malička sa mi po kojeni vysypala teda na ličku sa jej vyhodil väčši červený fľak a na nom akoby biely pupenček. Pripomina to poprhlenie žihlavou. neviem či je...

Může jít o alergickou reakci na potraviny, které konzumujete, ale také o kontaktní reakci (krém na vaší kůži, vaše oblečení apod.), ke které dochází jen při kojení. Zkuste...

Bulka na krku

| Dotaz od: ajkasss

O prázdninách jsem si prošla angínou a zánětem v dutině ústní. Během toho se mi udělaly 2 bulky na krku, jedna menší, druhá větší (tak 1,5cm). Menší bulka zmizela do dobrání...

Je to normální reakce uzlin, které reagují na přítomnost zánětu v těle, neznepokojujte se, je to opravdu normální "práce" lymfatického systému v těle. Není třeba žádných...

Angýna??

| Dotaz od: Lenka

Byla jsem nachlazená(kašl, teplota, bolest na prsou). Nachlazení neustupovalo proto doktorka nasadila antibiotika Cotrimoxazol. Ale třetí den se mi udělali na uzlinách na krku...

Uzlinová reakce na krku je typická pro infekce v krční oblasti. Pokud teploty po druhých antibioticích poklesly a bolesti jsou menší, domnívám se, že jste léčena správně. Ale...

Ráda bych se zeptala, když mám autoim. zvýšené funkce štítné žlázy a syn má autoim. snížené funkce štítné žlázy, jestli toto onemocnění patří do špatné oslabené imunity. Jde mi...

Jedná se o poruchu imunitního systému, který považuje, velmi zjednodušeně řečeno, vaši štítnou žlázu za cizí tkáň a snaží se ji zničit, odstranit. Imunitní reakce na akutní...

Atopicky ekzém a tetování

| Dotaz od: Radka

Mám atopický ekzém už od narození po celém těle, ale nejhorší je to v létě. Jinak se ekzém objevuje nárazově a v malém množství. Teď bych si chtěla nechat udělat tetování na...

Vaše citlivá kůže teoreticky může ale nemusí reagovat odlišně, ve smyslu většího podráždění po zákroku nebo i kontaktní alergické reakce na použitý pigment. Nedá se to předem...

Boulička na uchu

| Dotaz od: Nikola

Udělala se mi boulička na uchu (zvenčí ucha). Při doteku to bolí. Boulička je kousek od dírky na náušnice. Nevíte, co by to mohlo být? Děkuji

Nikolo. Občas se to stává, je to pravděpodobně reakce na náušnici. Chcete-li, mohu se na to podívat. Objednejte se do mé poradny v Nemocnici na Františku, číslo najdete na...

Boulička pod bradou

| Dotaz od: Monika

Dobrýden, ráda bych se zeptala udělala se mi z ničeho nic opar na horním rtu zevnitř a také větší opar po nosem a dnes jsem objevila bouličku pod bradou směrem ke krku na...

Ano,je to reakce tzv.spádové lymfatické uzliny,svědčí o Vaší imunitní odpovědi na reaktivovaný virus oparu.Pod zhojení by mělo dojít k postupnému zmenšení uzlinky.

Chtěl bych Vás požádat o radu. Během posledních dnů jsem zaznamenal potíže, při kterých se mi stává (většinou večer), že se mi hůře dýchá, mám pocity úzkosti, občas špatné...

- moc Vám děkuji za projev důvěry. Vaše příznaky náležejí do komplexu projevů aktivace sympatického nervového systému. Taková reakce je účelná ke krátkodobému zvládnutí vyšších...

Rozbor krve

| Dotaz od: Tina

Poslední dobou mám pocit , že moje tělo reaguje na nějakou potravinu , vždy ale nemužu vychytat na jakou , když si myslím že je to ona , tak stejně zjistím že není a když...

V rámci alergologického vyšetření lze vyšetřit časnou senzibilizaci/přecitlivělost / na potraviny. Bohužel reakce může být způsobena i jiným mechanismem /např. poruchou trávení...

Štípnutí muškou

| Dotaz od: Zdenek

Před dvěma dny mě štípla malá šedivá muška,asi šest štípanců.Okolí štípnutí je zarudlé,oteklé,ze světlým bodem uprostřed.hodně to svědí.Používám gel po bodnutí hmyzem.Poraďte...

Z volně prodejných přípravků k místnímu použití nic jiného účinnějšího neexistuje, pokud je svědění nesnesitelné, můžete si volně koupit v lékárně antihistaminikum k...

Alergie na arašídy bývá často spojena i s jinými potravinovými alergiemi. Navíc se vedle alergie na kravské mléko objevuje u malých dětí jako jedna z prvních.

 celý článek

Byla mi zjištěna podle slov lékaře "poměrně silná" alegie na pyl pelyňku. Žádné příznaky rýmy apod. v době květu pelyňku nemám. Zajímalo by mě však, jestli si myslíte, že je...

Pokud zatím nemáte slizniční projevy alergie na pelyněk v jeho pylové sezoně -červenec až září /rýma, dechové obtíže/, tak pravidelnou léčbu není třeba užívat. Nelze vyloučit...

Před dvěma dny jsem podstoupil extrakci "zubu moudrosti" vpravo nahoře, protože mi zub poškozoval měkkou tkáň vzadu na spodní čelisti. Byla to běžná extrakce zubu, neboť osmička...

Považovala bych za vhodné navštívit registrujícího praktického lékaře, dokáže Vám předepsat vhodnější léky na bolest, podle nálezu i případně další ke zmírnění otoku a zánětu.

Bolest v pravém podžebří

| Dotaz od: Lukáš

Již několik měsíců trpím bolestmi v pravém podžebří. Poprvé se to projevilo po ranní kávě. Následně po požití alkoholu. Šel jsem na vyšetření, dělali mi krevní testy na játra...

Vážený pane Lukáši, v některých případech zažívacích obtíží se jedná o tzv. funkční potíže, kdy jejich anatomická příčina není běžnými vyšetřovacími metodami zjistitelná. Pokud...

Alergie na barvu na vlasy

| Dotaz od: Petra

Ve čtvrtek jsem si barvila vlasy a nejspíš mám alergickou reakci, jelikož od pátku mi bylo špatně a hůř se mi dýchalo a na hlavě jsem měla stroupky a za ušima mokvající vyrážku...

Řekla bych , že návštěva dermatologa bude nutná, už jen pro zjištění příčiny- tzv. epikutánnímu testy zjistíte přesně látku , která Vám to způsobuje a můžete se jí případně...

Vyrážka na rukou

| Dotaz od: Jana

Z pátku na sobotu se mi udělala na rukou vyrážka(foto). Mám na hřbetu obou rukou a na loktech- na nejsušších místech. Měla jsem nedávno na intimních místech mollusca,léčení...

Podle fotografie může jít o alergickou reakci ( kontaktní?), při přetrvávání či zhoršování budete muset navštívit kožního lékaře.

Je to tak. Kromě opraveného chrupu si z ordinace stomatologa můžete odnést i alergickou reakci. Při stomatologickém ošetření se používá mnoho léků a chemikálií, které mohou...

 celý článek

Horké tváře a uši

| Dotaz od: Milada

Ráda bych se zeptala jaká může být příčina. Již týden mám vždy večer a dnes poprvé i přes den zničeho nic horké tváře a uši. Uplně mi hoří a mám pocit, že mám teplotu, ale tu...

Nejspíše jde o vaši lokální (místní reakci) na nějaký podnět , možná i rozrušení nebo teplou koupel? Někteří lidé mohou takto zvýšeně reagovat třeba na náhlý přechod z tepla do...

Je známo, že existují dva typy rizikových řidičů. Jsou to pomalí starší lidé a mladí příliš rychlí řidiči. Která z těchto dvou skupin je však horší?

 celý článek

Již třetí den mě trápí svědivá vyrážka. Nejprve se objevila na paži a dnes jsem si všimla drobných pupínků i na lýtkách. Nemám ponětí, co by to mohlo být. Mám trochu citlivější...

Podle fotografie jde o celkovou alergickou reakci, mohlo by pomoci užívání antihistaminik, pokud by se obtíže zhoršovaly, budete muset navštívit kožního lékaře.

Problém s třesem rukou

| Dotaz od: Jiří

Posledni dobou mam tres rukou a nemusi to byt jen ve vypjate situaci,ale i doma, taky sem zaznamenal vetsi poceni nohou az je to neprijemne. Nekdy po ranu se take citim dost...

Vaše tělesné příznaky odpovídají zvýšenému napětí tzv.sympatického vegetativního nervového systému- k takové situaci dochází tam, kde organismus neohraničí stresovou odpověď na...

Ananas, kiwano, liči – kdo jednou ochutnal něco z nabídky exotického ovoce, většinou je nenávratně zajat úžasnými chutěmi. Netradiční ovoce ale může pro našince představovat i...

 celý článek

Mám takový problém. Asi před 3 týdny jsem měla po požití tramalu alergickou reakci, mimo jiné otok jazyka, byla jsem hospitalizovaná na ORL, léčena kortikoidy a problém odezněl...

Nechte tomu ještě volný průběh, může jít o regenerační fázi po alergické reakci, pokud by problémy neodezněly cca po měsíci od objevení, jděte se poradit a na vyšetření na...

Poslední dobou mě trápí celkem závažný problém. Vždy, když se s přítelem začneme bavit o jídle (zda si na něj nezajdeme; co budou mít na oslavě, atd.) najednou se mi chce...

Vážená a milá Moniko, nějaký psychický blok to patrně bude. Tendence ke zvracení je totiž projevem emoce ODPORU. Řekl bych, že něco se ve Vás v tu chvíli pere, nejspíš nějaká...

Srdeční činnost

| Dotaz od: Magdaléna

Paní doktorko chtěla bych se vás prosím ještě zeptat..když mám dvouhodinový tělocvik hráli jsme basket a také běhali po těláku se mi hodně špatně dýchalo a bylo mi špatně...a...

Myslím,že by bylo opravdu dobré,kdybyste podstoupila nějaké zátěžové vyšetření-lze to vyjednat na kardiologii-tam by Vám pomohli odlišit stav "špatně",kterým reaguje organismus...

Můj problém je následující. tento problém nastává obvykle po nějaké oslavě kde piji alkohol a kouřím cigarety (jsem příležitostní kuřák) ale není to po každé oslavě. No většinou...

Vyhnout se alkoholu je asi nejlepší řešení Vašeho problému. Příčinou může být abnormní reakce na alkohol, otázkou je kvalita alkoholu. Následné stavy mohou být způsobeny...

Pálení těla

| Dotaz od: Jitka

Před 14 dny jsem dostala injekci fentanylu, 2 dny před tím jsem dobrala myolastan (po 7 týdnech užívání). Cca hodinu po aplikaci injekce mě začala pálit horní polovina těla...

Pokud reakce nastala hodinu po aplikaci, tak bych se přikláněla spíše k alergické či jiné imunologické reakci na podaný lék. Doporučovala bych kontaktovat lékaře, který Vám...

Tetování

| Dotaz od: Karel

Mám měsíc staré tetování, a tam kde je červená barva tak je to takové hodně vystouplé.... není to zarudlé, ani to nemokvá.. Není to ani citlivější než kůže okolo. Jen to docela...

Velmi pravděpodobně jde o kontaktní alergickou reakci, je třeba navštívit kožního lékaře, který vám předepíše protizánětlivý krém, volně prodejné nejsou.

Mokvající bodnutí hmyzu

| Dotaz od: Václav

Rád si vyjíždím do přírody na kole a pokud je krásné počasí, tak jezdím v "kraťasech". Stává se mi velmi často, že vždy až druhý den mě začnou svědit místa (třeba i tři) po...

U vnímavých jedinců ( co může zvyšovat i lupénka), nebo alergiků je reakce po štípnutí hmyzem výraznější, někdy dochází k hromadění tekutiny v podkoží jako projev reakce...

Alergická onemocnění začínají nejčastěji už v dětském věku. Jedním z prvních projevů bývá atopický ekzém a postupně se mohou přidávat i další alergická onemocnění.

 celý článek

Pivo. Jeden z nejstarších a nejpopulárnějších nápojů na světě. Jen v České republice vypije každý občan včetně nemluvňat v průměru půl litru chmelového moku denně.

 celý článek

Piha

| Dotaz od: Tereza

Chtěla bych se zeptat co může znamenat, že se mi kolem tmavě hnědé pihy udělal kruh světlejší hnědé bohužel tuto pihy mám na prsu. Navštěvovala jsem solárium tak zda to nemohlo...

Ze solária to není. Jde o autoimunní reakci, při které dojde k zániku pigmentových buněk v kůži kolem znaménka a někdy i k vymizení celého znaménka. Samo o sobě to není...

Svědění žaludu

| Dotaz od: Tim

Před týdnem jsem byl nemocný a tak mě doktor dal antibiotika.Po pár dnech užívání mě zčervenaly varlata, na dotyk byli neobvykle horké a taky mě strašně svěděli .Za pár dní to...

Může jít o alergickou reakci, doporučuji promazávat např. bepanten krémem a ev. Hydrocortizonem.

V roce 2009 se po celém světě rozšířila tzv. prasečí chřipka. Světová zdravotnická organizace vyhlásila pandemický stav a doporučila zemím severní polokoule zahájit preventivní...

 celý článek

Cervene ohraniceni rtu

| Dotaz od: Jana

Pani doktorko. 2 dny me trapi problem, ktery se mi vyskytl asi po snedeni jahod, ktere byly radne umyty. Na rtech se mi vyrazila takova cervena carka. Vypada jako kdyby jsem si...

Může jít o kontaktní reakci na jahody nebo zbytky chemikálií (hnojiva, pesticidy, herbicidy...). Z volně dostupných přípravků zkuste promazávání s pantenolem, Hydrocortizon mast...

Australští vědci přišli s objevem, že reakce po kousnutí klíštětem může u některých pacientů souviset s alergií na červené maso.

 celý článek

Migrénou trpí v naší populaci asi pětina žen a přibližně 6 % mužů. Ačkoliv příčina migrén není zatím zcela objasněna, jedním z možných spouštěčů může být i tzv. systémová...

 celý článek

Posledních padesát let roste počet alergiků velmi závratným tempem. Netýká se to ale pouze vyspělých zemí, problém s alergiemi je vpravdě celosvětový. Začíná se dokonce hovořit...

 celý článek

Zjištění syfilis

| Dotaz od: JM

Na začátku srpna jsem měla nechráněný pohlavní styk. Od té doby jsem byla čtyřikrát darovat krev a na pravidelné gynekologické prohlídce. Gynekologická prohlídka proběhla v...

Protilátky se v krvi mohou objevit i po této době, může také jít o zkříženou reakci ( u některých jiných infekcí), je třeba provést podrobnější rozbor..

Dobrý pane doktore, byla mi před cca 24 hodinama aplikovaná kontrastní látka kvůli sledování ledvin, jelikož jsem po ledvinové kolice. Po cca 6 hodinách jsem dostala alergickou...

Než odezní všechny projevy akutní alergické reakce může to trvat i týden, ale denně byste měla vidět a cítit postupné zlepšování stavu. POkud by se projevy alergie začaly znovu...

Duac gel + dalacin t

| Dotaz od: Jana

Syn dostal na kožním na akné(čelo, obličej) Duac gel + dalacint T. Akné se zlepšuje. problém je, že zhruba za 4-5 dní od použití si začal stěžovat na silné svědění v oblasti...

Mohlo by jít o alergivkou reakci na antibiotika obsažená v těchto preparátech. nepoužívejte je a objednejte se ke kožnímu lékaři. Postižená místa můžete ošetřovat např. krémy s...

Vyrazka v podpazi

| Dotaz od: Pavla

Udelala se mi vyrazka v podpazi obas svedi obcas ne koupila jsem si mast na detske opruzeniny,ale nepomaha, uz to mam asi mesic a porad se to neztraci. Dekuji za odpoved co mam...

Může jít o kontaktní alergickou reakci či plíseň, nejlépe navštivte lékaře, aby vám předepsal vhodnou léčbu. Vynechte mýdlo a deodoranty.

V Evropské unii i ve Spojených státech amerických jsou výrobci potravin povinni na potravinách uvádět obsah osmi nejvýznamnějších potravinových alergenů – mléka, vajec...

 celý článek

Mám otázku ohledně očkování na žloutenku. Dne 20.12.2007 jsem byla přeočkována třetí dávkou tohoto očkování (Twinrix). První dvě dávky proběhly naprosto bezproblémově, ale nyní...

Vámi popisované příznaky nejsou po očkování běžné, doporučuji vám navštívit lékařku, která Vás očkovala a může Vaši situaci posoudit.

Dvakrát denně dvě minuty – tuto zásadu nám vštěpovali rodiče při péči o zuby. Napadlo by vás ale někdy, že se taková obyčejná činnost, jakou čištění zubů je, může stát téměř...

 celý článek

Osteoporóza se sice může vyvinout v poměrně závažný zdravotní problém, současná medicína ji ale dokáže udržet ve správných mezích. Jak jsou na tom s nežádoucími účinky třeba...

 celý článek

V České republice trpí astmatem až 15 % dětí. Jde přitom o nebezpečnou nemoc, protože astmatický záchvat se u dítěte může projevit kdykoli a kdekoli. Doma si s ním rodiče jistě poradí. Horší situace může nastat ve školce nebo ve škole. Co dělat potom?


Prosim o radu. Asi hodinu po vytetovani cerneho tetovani mensiho rozmeru,se mi zacali po tele objevovat cervene svedive flicky.. v noci mi neprislo ze by me neco svedilo,myslim...

Milá Hanko. nevím, v jakém zařízení jste podstoupila tetováž, pokud je zde k dispozici lékař, mělo by největší význam se obrátit na něj. Pokud tomu tak není, zajděte za...

Alergie?

| Dotaz od: Pavlína

Hezký den paní doktorko, poslední dobou po požití vína mám velké zdravotní problémy... zvracím, průjmy, svědění těla, bušení srdce. Víno jsem pila vždy, nikdy se toto nedělo, až...

Podle potíží které popisujete by se mohlo jednat o alergickou reakci zřejmě na siřičitany nebo jiné látky, které jsou použity při výrobě vína. Je dobré vědět jestli mate potíže...

Alergiků v rozvinutých zemích stále přibývá, alergenem může být téměř vše. K reakcím dochází po setkání s alergenem velmi rychle, většinou do patnácti minut. Oddálená reakce se...

 celý článek

Puls

| Dotaz od: rene

Spozoroval jsem docela velkou zvláštnost již necelé dva měsíce pozoruji svuj tlak a všiml jsem si že pokud mám systolický tlak nižší pohybující se v rozmezí 126-137 puls je...

Hodnoty krevního tlaku a tepová frekvence jsou u člověka proměnlivé v určitém pásmu. U některých osob dochází k nerovnováze vegetativních nervových systémů,stavu tzv...

Nízký tlak

| Dotaz od: Kos

Pane doktore. Chtěl bych se Vás zeptat ohledně tohoto problému svým tělem. Asi před týdnem při sledování tv jsem vstal a odešel na toaletu kde se mi zamotala hlava udělalo se...

Vámi popsané potíže odpovídají tzv. vasovagální reakci (zjednodušeně stavu, kdy tělo neadekvátně "zapíná" jednotlivé regulační mechanismy udržující správný tlak a tep v...

Zvetseni uzlin

| Dotaz od: Pavla

Uz asi 4 dny me boli leva strana hlavy, jakoby u ucha, mam malinkou uzlnku a taktez krcni uzliny se mi zvetsily, hlavne tedy na te leve strane, v krku me neboli ani nemam...

Milá paní Pavlo, rozhodně to udělejte. Lékařka pravděpodobně odhalí příčinu reaktivního zvětšení uzlin, hlavně Vám ale pomůže léčit nepříjemné bolesti hlavy.

Dítě 4,5 leté prodělalo před rokem pneumonii+černý kašel, přetrvává těžký kašel nereag. na kortik., codein, zodac, flonidan, dithiaden, prothazin apod. Nyní zlepšení po homeopat...

Můžete používat s homeopatií, ale je třeba nechat rozestup při aplikaci léků min. půl hodiny. Ke zkreslení výsledků vyšetření by dojít nemělo.

Mého taťku (věk 50 let) bolelo v krku, jako při angíně, měl bílý jazyk, horečku jsem nezpozorovala a na pravé straně pod bradou se mu udělala boule. Říkala jsem mu ať s tím...

Milá Lucie. Váš odhad, že boule vznikla v důsledku aktivace lymfatické uzliny, se zdá velmi pravděpodobný. Váš tatínek by měl podstoupit preventivní prohlídku u registrujícího...

Červené fleky na nohou

| Dotaz od: Ukecaná

Zasílám vám fotku. Byla jsem na procházce v lese poštípaly mě tam komáři. Druhý den se mi udělali červený fleky. Další den po tom zfialověli a ještě nezmizeli. Dřív jsem měla...

Podle fotografie jde o běžnnou reakci po štípnutí, není třeba se znepokojovat.

Bradavky

| Dotaz od: Jiří

Dobrý de/večer , můj kamarád má takový problém,jemu 16 let a pořád když je třeba teplo apod. tak se mu zvětšují bradavky a následně když je třeba zima apod. tak semu zmenší do...

Reakce na teplo/chlad je u bradavek (ale např. i u genitálu) normální, nejde o žádnou chorobu.

Základem v boji s alergiemi je odstranění alergenů a dráždivých prostředků z prostředí, ve kterém se alergik pohybuje.

 celý článek

Chtěla bych se zeptat, zda je možné, aby můj 13měsíční syn byl podrážděný, tj. slabé slovo, je ukňouraný, ubrečený, strašně zlobivý, nemám na něj někdy již sílu, po očkování...

Záleží, jak dlouhá doba uplynula od očkování - děti mohou mít reakci cca do týdne, potom odeznívá. Spíš bych čekala, že v tomto věku mu mohou růst zuby anebo je to prostě jeho...

Lymfatické uzliny na krku

| Dotaz od: Lucie

Chci se zeptat, jak a jestli lze rozpoznat rozdíl mezi zánětem a rakovinou lymfatických uzlin na pohled nebo hmatem? Mám na jednom místě trochu nateklý krk a hned vedle (těsně...

Milá paní Lucie- myslím, že si zbytečně děláte starosti- zvětšení lymfatických uzlin při zánětu v oblasti krku není vzácné, je to adekvátní reakce imunitních buněk na infekt...

Anafylatický šok

| Dotaz od: Lenka Dobošová

Obracím se na Vás s tímto dotazem.Moje dnes 16 letá dcera ve svých 5 ti letech prodělala anafylatický šok po píchaném penicilínu po 7 injekci.Od té doby se žádná alergie...

Pokud dcera měla reakci po PNC, tak by neměla dostávat antibitoika penicilinové řady. Nelze dopředu odhadnout zda-li bude reagovat i na jiný lék, u zubaře se nesjpíše půjde...

Rada

| Dotaz od:

Chtel bych se zeptat,neco me stiplo do penisu a po dvou dnech mi otekl pravy podbrisek.Muzete me poradit,dekuji,p.Urban

Milý Pepe, rozhodně vyhledejte lékaře- ideálně praktického. Pomůže Vám zpřesněním diagnosy, zajistí další ošetření, zkontroluje očkování proti tetanu.

Červené flíčky na těle

| Dotaz od: veronika

Chtěla bych se zeptat, čím by to mohlo být. Poslední dobou se strašně potím, ale zároveň mi je i zima. Jsem třeba spocená a nohy mám uplně studené a někdy mi naskáčou takové...

Mohlo by jít o větší reaktivitu na změny teplot, ale vaše obtíže by mohly mít i psychosomatický původ.

Pane doktore, v minulosti jsem čelil soudní žalobě. Celý proces trval cca 8 měsíců. Po tuto dobu jsem musel u soudu zdůvodňovat své jednání, (proč jsem se zachoval, takto...

Vážený pane Zbigniewe, Vaše obtíže rozhodně nejsou žádnou diagnózou a je to pochopitelná reakce na prodělaný stres. Osm měsíců je dost dlouhá doba na to, aby se člověk stáhl...

Zastánců i odpůrců konzumace konopí by člověk ve svém okolí našem asi hodně. Málokdo nemá na požívání této drogy žádný názor.

 celý článek

Uštipnuti hmyzom

| Dotaz od: Martina

Pred 3 dňami ma uštipol nejaký hmyz do nohy. V prvý deň som mala miesto len trosku červene a pri dotyku trosku bolelo. Na druhy deň mi to začalo dosť opuchať a svrbieť. Teraz na...

Doporučoval bych pokračovat v ledování + bych přidala Fenistil gel + léky proti alergii antihistaminiky. Pokud by se projevy i nadále zhoršovaly doporučila bych vyšetření u...

Již od 12-ti let (nyní je mi 25 let) mám v obličeji jemné komedony soustředěné spíše do střední osy obličeje, se kterými se neúspěšně léčím u své dermatoložky. Před rokem a půl...

Vaše akné samozřejmě léčit jde, ale jedinou možnost vidím v celkové léčbě retinoidy ( deriváty vit. A), poraďte se o této možnosti se svým kožním lékaře. Nález na sonu: oba...

V oblasti třísel se mi udělala suchá vyrážka. Občas to pobolívá a občas trošičku svědí. Vyrážka trvá už zhruba měsíc, řekla bych. Měla jsem nepříjemnou bolest v oblasti třísel...

Podel fotografie to vypadá na ekzém či kontaktní alergickou reakci. Krém z Mrtvého moře můžete používat, pokud vás nedráždí, ale pravděpodobně to nepovede k vyléčení. je třeba...

Boule nad loktem

| Dotaz od: Lucie

Včera jsem byla v Brněnské oboře, přišla jsem odtud dost poštípaná. Dnes jsem si všimla že mě bolí celá pravá ruka, nad loktem mám velkou horkou bouli. Chci se zeptat jestli to...

Lucie! Občas se to stane, obvykle po poštípání mouchami. Ruku nechte v klidu, můžete si vzít zyrtec, zodac nebo dithiaden, jste-li alergička a máte je po ruce. Bouli ledujte...

Bojím se že to nezvládnu

| Dotaz od: Misha

Mám 2měsíčního chlapečka a bohužel trpí velkou kolikou a zuženým konečníkem, takže skoro pořád brečí. Používám hodně věcí na to, ale potrvá než to zabere. Pořád jsem u něj a...

Myslím,že Vaše role je opravdu velmi obtížná.Jistě,Vaše naděje je v budoucnosti,ale "unést"každodenní zátěž se může stát nesnesitelným břemenem.Doporučovala bych užívat vhodné...

Citlivý žaludek

| Dotaz od: Lenka

Chtěla bych poradit ohledně citlivosti žaludku. V poslední době (půl rok) mám velice citlivý žaludek na to, co s ním. Stává se mi, že sním například sýr a pálivou papriku a do...

-myslím,že jediná moudrá cesta je návštěva praktického lékaře.

Včelí produkty prospívají lidskému zdraví. Přesto mohou vyvolat poměrně závažnou alergickou reakci. Španělští lékaři ve své studii uveřejněné v odborném medicínském periodiku...

 celý článek

Výtok po sexu

| Dotaz od: sandy

Mám takový problém a nevím jak ho řešit. Jsem s partnerem několik měsíců, ale poslední dobou (pár měsíců), ze mě po sexu, kromě partnerova spermatu vychází menší množstvi (cca...

Sandy, mohlo by se jednat o lokální reakci na sperma, resp. nějakou agresivnější látku, kterou partner do spermatu vylučuje. Sperma také nemusí být vyloučeno na začátku celé a...

Před měsícem a půl mi byla zjištěna hypothyreoza. Začala jsem brát Euthyrox ve vzestupném dávkování. Před pár dny jsem opět zvíšila dávku a teď se mi oběvily na nose červené...

Vzhledem k takto úzké lokalizaci bych souvislost s Euthyroxem považovala za krajně nepravděpodobnou. Spíš mi to příjde jako lokální reakce na něco, s čím přišla do styku pokožka...

Červené fleky

| Dotaz od: Zdeněk

Jsem vikendový kuřák a popíječ alkoholu. Minulý týden se mi večer udělali takové rudé fleky v obličeji, na krku a na horní části zad. Chtěl bych se zeptat, jestli to je z...

Mohlo by jít o reakci na konzumaci alkoholu -kopřivku či jinou reakci, nejlepší by bylo při výsevu navštívit kožního lékaře.

Pohlavní choroby

| Dotaz od: Martin

Asi před dvěma týdny se mi udělal malý vřídek na přirození. Byl to větší uhřík, který jsem vymáčkl a vyteklo z něj docela dost té bílé tekutiny. Asi za týden se zahojil a...

Pokud máte skutečně velkou obavu z pohlavně přenosné infekce, pak doporučuji ještě s odstupem měsíce provést kontrolní vyšetření. Ale domnívám se, že o nic takového nejde, ty...

Alergie na augmentin duo

| Dotaz od: Gabriela

Paní doktorko, můj tříletý syn právě prodělává silnou kožní alergii na antib. AUGMENTIN duo. Dětská lékařka říkala, že bude problém s většinou dalších antibiotik a bude muset...

Pokud syn trpí na časté respirační infekce, měl by podstoupi alergologické imunogické vyšetřením, abys se imunita mohla posílit konkrétně tam , kde je problém. Nežádoucí...

Zarudnutí kůže po tetanovce

| Dotaz od: Lukáš

Je mi 32 let.Před včerem jsem byl naočkován po 13 letech tetanem do ramene.Po 24 hodinách mám silně zarudlou kůži od loktů po zápěstí,silně to svědí a tvoří se mi na kůži malé...

Mohlo by se jednat o alergickou reakci na očkovací látku, ale také o něco úplně jiného, což nedokážu posoudit, pokud Vaši kůži nevidím. Určitě by bylo na místě navštívit svého...

Artroskopie kolene

| Dotaz od: Roman Jeřábek

Chtěl bych se zeptat, jestli je možné, že mi asi rok a půl po operaci kolena (běžná artroskopie s odhalením poškození křížového vazu, avšak zatím bez plastiky) může natýkat při...

Operace nebo úraz kloubu vede vždy k určitým trvalým změnám tkáně. ty pak snadno reagují na nejrůznější vnitřní či zevní vlivy - počasí, infekce, vyčerpání organismu...

Syn, který pobývá o víkendech na chalupě má velké kožní problémy po píchnutí klošem. Po bodnutí mu místo vpichu oteče, a pak se z ranky řine tekutina i týden, místo mokvá a...

Pokud jde o nadměrnou alergickou reakci po vpichu, navštivte kožníjho lékaře, který vám předepíše vhodnou protizánětlivou mast (příp. kombinace s lokálním antibiotikem) pro...

Kryolipolíza

| Dotaz od: Adéla

Včera jsem byla poprvé na kryzlipolíze spodního bříška na 45minut. Asi to bylo na mě moc,protože mi kousek hodně zmrznul a dnes tam mám bolestivý otok,červený flek. Na radu...

Tato reakce po kryolipolýze může nastat, spontánně odezní. Pokud by bolestivost přetrvávala a během týdne neustupovala, navštivte lékaře.

Vyrážka na přirození

| Dotaz od: Petr

Mám problém včera jsem přišel na to že na přirození (na žaludu, ale i na vnitřní straně předkožky) se mi udělala červené pupínky, které svědí.Prosím o radu, děkuji.

Může jít o prosté podráždění, kontaktní alergickou reakci, kvasinkovou infekci... Při mytí používejte jen čistou vodu a lokálně ošetřutje některým volně prodejným krémem proti...

Týden jsem brala antibiotika doxyhexal, po půl hodině na sluníčku se mi spálila kůže na obličeji a na rukou. Antibiotika jsem na doporučení lékaře vysadila, po 3 dnech kůže ale...

Při užívání těchto antibiotik se vůbec nesmí na slunce, u vás se vytvořila tzv. fototoxická reakce. je třeba nyní maximálně chránit před sluncem (faktor 50) a kromě promazávání...

Existují alergeny, které se v takřka nezměněné podobě vyskytují v pylu břízy stejně jako v jablku. Lidé reagující na tyto alergeny pak trpí přecitlivělostí na pyl břízy a...

 celý článek

Vyrážka

| Dotaz od: klára

Mám dotaz ohledně vyrážky u mé 2leté dcery.po celem brisku,na prave i leve ruce a na pravem stehne a na krku ma male pupinky,ktere trvaji uz 14dni a stale nemizi.doktorka se...

Může se jednat opravdu o alergickou reakci. Doporučoval bych proto konzultaci přímo na alergologii a u dětského kožního lékaře. Hezký den.

Reflux jícnu

| Dotaz od: Berta

Prosím o radu.Před měsícem mi potvrdily vyšetřením gastroskopie reflux jícnu.Měsíc jsem užívala léky Helicid na lačno a Ganatom.PO měsíci se mi ráno po jejich požití udělalo zle...

Reakce na léky to mohla být a nemusela, navštivte lékařku, která vede vaše léčení - jistě uznáte, že o vás absolutně nic nevím, neznám váš nález z gastroskopie ani jiné výsledky...

Uzliny v třísle

| Dotaz od: Kateřina

Před rokem jsem si nahmatala na krku malou pohyblivou uzlinku, lékařka mě poslala na sono uzlin, vše bylo v pořádku, nebyla ani velikosti 1 cm. Krevní testy byly také v pořádku...

Milá paní Kateřino, tříselné uzliny bývají velmi často zvětšeny reaktivně- vlastně plní svou funkci imunitního filtru. O struktuře informuje skutečně poměrně spolehlivě...

Vyřážka po lécích??

| Dotaz od: Pavel

Cca 2.den léčby antibiotikem cefuroximem kvůli chrapotu se mi objevila vyrážka na glans penis - drobná červená zarudnutí, lehce prominující trochu jako puchýřky velikosti cca 0...

Na alergickou reakci to podle popisu nevypadá, mohlo by jít např. o kvasinkovou infekci ( což může být v souvislosti a užíváním antibiotik). Ošetřujte 2x denně krémem proti...

Před 3 dny jsem si našla klíště, vyndala jsem ho- olejem, nic jiného jsem neměla, ani dezinfekci a udělal se mi tam takový pupínek, jako od píchnutí komára a svědí, měla jsem to...

Tyto projevy (drobný červený svědící pupínek) jsou vpodstatě jakási alergická reakce na vpich, nejedná se o žádnou infekci. Pokud nebudete mít jiné obtíže, za lékařem s tím...

Klíště

| Dotaz od: Alena

Dnes je středa a v pondělí jsem si odstranila klíště na krku, které tam mohlo být asi 1 a 1/2 dne. Ihned po odstranění v tom místě vznikl červený "hrbolek", který je tu doposud...

Těžko říci, infekce klíštěte se projeví až po čase, hrbolek sledujte a pokud by se jakkoli měnil, je na místě navštívit obvodního lékaře. Vyšetří vás a event. nasadí patřičná...

Alergie většinou vznikají v dětském věku. V dalším vývoji se jejich příznaky mohou zmírnit, a dokonce na čas i vytratit – aby se potom ve stáří znovu objevily.

 celý článek

Vím, že na toto téma už zde bylo pár dotazů, nicméně by mne zajimalkonkrétně můj případ. Je mi 22 let, alkohol piji spise jen pres semestr, eventuelne na dovolene.. Ne moc...

Obávám se, že vás příliš nepotěším. Reakce na alkoholické nápoje mohou mít charakter kopřivky, ale také mohou zhoršovat různé jiné kožní choroby - rosaceu, ekzémy apod., může...

18.2.2010 jsem byla po 12ti letech přeočkována proti tetanu,před očkováním mi bylo kvůli silné alergické reakci na minulé očkování-vysoká horečka,slabost,bolest svalů,doporučeno...

Souvislost tu nejspíše je a doporučení lékařky je naprosto správné - musíte nechat tělu prostor pro regeneraci a odpočinek, vitamíny, spánek a zdravá strava se zeleninou a...

Pyl kromě svých molekul způsobujících u citlivých jedinců alergii obsahuje také takzvané proteázy, které jsou schopné rozrušit spoje mezi buňkami vystýlajícími dýchací cesty...

 celý článek

Alergiemi trpí v současné době většina naší populace. Ale nebylo tomu tak vždycky. Masivní rozvoj alergií začal až v  posledních padesáti letech. Jak na alergeny reagují...

 celý článek

Skvrna po kousnutí hmyzem

| Dotaz od: fildom

Po kousnutí hmyzem (asi komár, určitě ne klíště) se mi asi za den, až dva, kolem štípance vytvořila nepravidelná skvrna velikosti asi 4 cm. Štípanec jako takový ještě stále...

Pokud jste si jistý , že opravdu se jedná o bodntuí komárem , tak bych se infekce boreliosou neobávala. Rozhodně skvrnu sledujete, pokud by došlo k výraznější proegresi...

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: