Kortikoidy


Při vysokých dávkách léku hrozí rozvoj osteoporózy

Po přečtení příbalového letáku se většina pacientů zhrozí nad nežádoucími účinky kortikoidních preparátů. Je nutné podotknout, že každý pacient snáší léčbu jinak, ne vždy se...

 celý článek
 
K nežádoucím účinkům kortikoidů patří i poruchy spánku

Protizánětlivě působící léky obsahující kortikoidy jsou často v léčbě střevních zánětů nenahraditelné. Řada lidí se ale obává jejich vedlejších účinků.

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Péči o pleť a viditelné části těla považuje za běžnou součást života většina žen. Nebrání se ani radikálnějším zásahům ve prospěch mladistvého vzhledu. V tomto směru však...

 celý článek
Kortikoidy mohou vést ke vzniku žaludečního vředu

Glukokortikoidy jsou léky, které dokážou tlumit zánět v těle. Vycházejí z účinků, jaké mají hormony přirozeně tvořené v kůře nadledvinek během stresové reakce.

 celý článek

Léků na postižené klouby je celá řada, navíc se dají kombinovat

Lupénkou neboli psoriázou je postiženo 1–3 % populace. Až 40 % z těchto lidí trpí zároveň i psoriatickou artritidou, což je chronické zánětlivé onemocnění kloubů, pro které je...

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace

Část kuřáků tvrdí, že přestávat kouřit po dlouhé době nemá smysl. To je ale velký omyl. Tělo má značnou samočisticí schopnost. Stačí, když mu přestanete škodit.

 celý článek

Akne po kortikoidech

| Dotaz od: Michal

Cca pul roku mam diagnostikovanu Crohnovu chorobu (je mi 25 let). Cca 5 tydnu mam nasazen Prednison 20 (nejdrive 3 tablety denne, nyni jsem na davce 1,5 tablety denne...

Bohužel, pokud budete užívat kortikoidy, bude se akné objevovat. Ale léčit se to samozřejmě dá, nemá smysl kupovat volně dostupné přípravky, raději zajděte ke kožnímu lékaři...

Kortikoidní akné

| Dotaz od: Irena

Má dcera se léčí s Fabryho chorobou, po opakované mozkové příhodě a na srůsty mozkových plen užívá kortikoidy (Medrol). Jako vedlejší účinky se projevilo akné. Dceři je 25 let...

Pokud bude přetrvávat užívání kortikoidů, pac. bude léčba akné svízelná. Zkuste Duac gel či Isotrexin, ev. při nedostatečníém efektu je možné přistoupit k celkové léčbě...

Kortikoidy a srdce

| Dotaz od: Martina

Chtěla bych se Vás zeptat na pravdivost výroku, že lokální kortikoidy poškozují srdce, tzn. lidé, trpící astmatem a léčící se lokálními kortikoidy jsou mnohem více vystaveni...

Nemyslím si, že by lokální kortikoidy měly výrazný vliv na srdce. Pokud se užívají jako tablety, může dojít k urychlení aterosklerózy. Vždy se zvažuje přínos a riziko léčby.

Užíváte svůj sprej správně?

K léčbě alergické rýmy a jejích nepříjemných projevů se často používají nosní kapky s obsahem kortikoidů. Máme důvod k nervozitě, pokud nám lékař nosní sprej s kortikoidy...

 celý článek

Velice by me zajimala reakce na mou situaci. Od mala jsem mela ekzem, takze se to resilo kortikoidy. Loni v tehotenstvi to dospelo tak daleko, ze to bylo vsude (jatra a SZ v...

Vaše situace je teda velmi těžká. Ale bral bych to tak, že jedna rána pro ten ekzém bylo těhotenství a druhá ty kortikoidy. Myslím, že pomoci by se Vám dalo, s pomocí homeopatik...

Atb nebo kortikoidy

| Dotaz od: ivana

Dobri den potřebuju poradit mam dceru 2 roky a 10 měsicu mněli jsme stale problemy s kašlem na pruduškach vždy nam to tam steklo z rymy pak se chytila lečby alergoložka...

Pokud jde o rýmu hnisavou či hnisavý sekret při vykašlávání, jde o bakteriální infekci a antibiotika by vedla k rychlejší úzdravě. Ale při samotné rýmě bez kašle není důvodu...

Nejčtenější článek Ilustrace

Chcete se zbavit rakoviny a děláte pro to všechno. Ať už se zotavujete z chirurgického výkonu, podstupujete chemoterapii, ozařování, nebo jinou léčbu, dopřejte si dostatek...

 celý článek

Kortikoidy- ano, či ne?

| Dotaz od: Lenka

Před týdnem mi diagnostikovali akutní zánět pohrudnice, k léčbě nasazeny antibiotika Amoksiklav. Během týdne jsem pociťovala znatelné zlepšení, ale pro jistotu mě praktická...

Kortikoidy sice mohou mít nežádoucí účinky, ale ty se objevují po delší době užívání (v řádu měsíců) a pokud pacient navíc užívá vysoké dávky. Jinak mají celou řadu pozitivních...

Kortikoidní mast

| Dotaz od: Lenka

Jak dlouho mohu aplikovat Elocom mast, roztok svému 2 letému synovi na obě dlaně aniž by měl některý z nežádoucích účinků (např. ztenčení kůže , změny tk apod.) Aplikujeme...

Konzultujte léčbu s lékařkou (délku léčení) a bez toho, abych problémy viděla, nemohu doporučovat žádné volně prodejné prostředky. Ale jak jsem vám již psala v minulé odpovědi...

Kortikoidy

| Dotaz od: Adél

Chtěla bych se zeptat. Beru již rok kortikoidy metypred 4mg, 1xdenně. Je možný že bych po nich mohla ted nabírat na váze ?

Adél, léčba kortikoidy může vést k zadržování sodíku a vody v organizmu a tím k přibírání na váze, methylprednizolon (Metypred) má tyto nežádoucí účinky pouze slabé a navíc...

Crohnova choroba,kortikoidy

| Dotaz od: Petra

Chtěla bych se zeptat jak je to s hubnutím po kortikoidech. V lednu mi nasadili lékaři prednison 80 mg.Nyní už jen 20mg Nikdy jsem nebyla hubená vždy kolem 80 kg, bohužel od...

Popsané potíže jsou bohužel obvyklým nežádoucím důsledkem léčby kortikoidy (80 mg prednisonu už je relativně vysoká dávka...) a dá se předpokládat, že po jejich vysazení se stav...

Atb nebo kortikoidy

| Dotaz od: ivana

Dobri den potřebuju poradit mam dceru 2 roky a 10 měsicu mněli jsme stale problemy s kašlem na pruduškach vždy nam to tam steklo z rymy pak se chytila lečby alergoložka...

Kortikoidní léčba je léčba obecně protizánětlivá a u alergických stavů a neinfekčních kašlů (některých) je naprosto na místě. Pokud by však dítě mělo bakteriální zánět dýchacích...

Kortikoidní mast

| Dotaz od: Lumír

Chci se zeptat, jak často používat kortikoidní mast na zůženou předkožku a jaký zvolit druh.

Triamcinolon nebo Hydrocortison - použití 2x-3x denně po dobu 6 týdnů

Atopický ekzém je nepříjemným kožním projevem, upozorňující na sebe nejen viditelnými ložisky na kůži, ale také iritujícím svěděním.

 celý článek

Kortikoidy a kojení

| Dotaz od: Marie

Léčila jsem se se zánětem vedlejších nosních dutin.Měla jsem polypy v nose.V současné době,což je 5týdnu po operaci si stále stříkám do nosu lék AVAMYS,což jsou kortikoidy.Žádné...

Domnívám se, že vzhledem k tomu, že jde o převážně lokálně působící přípravek, mohla byste se ke kojení vrátit. Bylo by možná vhodné upravit dobu kojení např. tak, že byste před...

Kortikoidy

| Dotaz od: Jirka

Beru prednison a zajimalo by me co mi muze spusobit tento lek po konzumaci alkoholu. Jaky problem dekuji

Pití alkoholických nápojů během léčby není vhodné, mohlo by totiž dojít k závažnému poškození jater. Hezký den.

Atopický ekzém je jedno z nejčastějších chronických kožních onemocnění. Trpí jím téměř 15% dětí a 1% dospělých. V poslední době se během každého desetiletí jeho výskyt v...

 celý článek

Jsem po operaci astrocytomu, užívala jsem Fortecortin a nyní Dexamethason. Mám za sebou cyklus ozařování a od operace nebo začátku ozařování jsem velmi přibrala na váze a otekla...

Pokud Verospiron nezabírá, určitě o tom co nejdříve informujte svou ošetřující lékařku. Existují další léky na odvodnění/proti otokům, některé lze podle potřeby a celkového...

19.prosince mi byly do kolene píchnuty kortikoidy Depo-Medrol. Za necelé tři týdny jsme měli nechráněný pohlavní styk a za dva dny jsem nezvykle brzy měla ovulaci. Včera jsem si...

Kortikoidy se běžně používají při léčbě i v těhotenství, takže bych se toho příliš neobával.

Kortikoidy jsou účinné v léčbě těžších alergických onemocnění, avšak zároveň mohou mít celou řadu vážných nežádoucích účinků. Proto se jednoznačně preferuje podávání takzvaných...

 celý článek

Eswl + kortikoidy

| Dotaz od: alice

Můž být dlouholeté braní kortikoidů (po dobu 9let, 1-0-0) kontraindikací při technice ESWL? Mám se podrobit tomuto zákroku a dočetla jsem se, že se kortikoidy buď musejí...

Nenašla jsem užívání kortikoidů obecně jako kontraindikaci. Leda že by se v souvislosti s jejich užíváním nějaká kontraindikace objevila, ale to musí posoudit ošetřující lékař.

Prosím o radu, za poslední rok jsem prodělala 4-5x kašel, trval 3-4 týdny, bez teplot, brala jsem běžné léky Stoptusin, Bromhexin apod. Nechala jsem se vyšetřit, Rtg, Crp. neg...

Pokud je kašel (pozn.jaký kašel - suchý? vlhký? v noci? ve dne? po námaze?....to je nezbytné vědět, aby se dalo dále diagnostikovat) způsoben takovou příčinou, která je...

Injekce kortikoidů

| Dotaz od: Věra

Pane doktore, obracím se na Vás s následujícím dotazem.Jsem dva měsíce po operaci břišní aorty. Asi 14 dnů mám bolesti pravého ramene.Navštívila jsem ortopeda v místě bydliště...

Podání kortikoidů do kloubní dutiny, burdy či okolí šlach je lokální a celková odezva organismu je minimální , nelze srovnávat například s cystokopií. Dle mého není v tomto...

Kortikoidy & léky na kůži

| Dotaz od: František

Chtěl bych se zeptat, užívám dlouhodobě kortikoidy (medrol) ale má to negativní dopad na kůži, tvoří se boláky, akné, strie. Existují nějaké léky/doplňky které by se daly...

Bohužel žádné potravinové doplňky ani léky nedovedou zabránit negativním účinkům kortikosteroidů na kůži, poraďte se s lékařem o možnostech jiné imunosupresivní terapie...

Chtěla bych se zeptat ohledně užívání Kortikoidní masti. Více než deset let pravidelně každý večer užívám po koupeli na tvář kortikoidní mast, konkrétně Dermatop mast, která se...

Chápu, že Vás tento problém velmi trápí, ale takto přes poradnu jej bohužel nevyřešíme. Je-li to, jak píšete, je konzultace specialisty - dermatologa nutná. Už to, že používáte...

Osteoporózou trpí velké procento žen po padesátce. Ačkoliv se jedná o poměrně závažné onemocnění, je díky poznatkům moderní medicíny velmi dobře léčitelné. Je ale šance, že se...

 celý článek

Akutní stadia revmatoidní artritidy se léčí mnohdy glukokortikoidy. Glukokortikoidy, ale i revmatoidní artritida způsobují řídnutí kostí. Jak ulevit pacientovi od obtíží, a...

 celý článek

Můj syn (2 roky) trpí atopickým ekzémem. Nyní se mu ložiska kromě nohou(zejména na holeních) objevily v oblasti zadečku a genitálu. Je vhodná aplikace kortikoidních mastí (v...

Doporučoval bych konzultaci přímo u dětského dermatologa. Hezký den.

Chtěla bych se zeptat jestli takhle malé miminko už může užívat kortikoidy a jestli to má nějaký vliv na to že ho pořád kojím?

Nevím, za jakého důvodu byly u Vašeho syna kortikoidy předepsány, ale obecně u dětí je velmi důležité zvážit důvody k této léčby, měla by být vedena pouze v závažných případech.

Paní doktorko, minulý týden mi po několika měsících byla stanovena diagnóza RA. Chodím už přímo do revmatologické poradny,kde jsem prodělala za poslední 2.měsíce několik odběrů...

Kortikoidy sice mohou mít popsané nežádoucí účinky, ale pokud se pro ně paní doktorka rozhodla, jistě zvážila všechna pro a proti. Důležitější než to, zda trochu přiberete v...

Kortikoidní mast

| Dotaz od: Pavel

Obracím se k Vám s problémem, podal jsem zde dotaz v expresní poradně dne 22.1. a pan doktor mi ohledně mého problému co tam popisuju psal, že bych měl začít používat...

Mast s kortikoidy musí předepsat indikující lékař- kožní nebo praktický.

Paní doktorko. Několik let mě trápí malá červená tečka na špičce nosu. Na netu jsem si přečetla, že jde možná o hemangiomek (není vystouplý, dá se v klidu zamaskovat korektorem...

Kortikoidní přípravky mohou hemangiom ještě více zvýraznit, takže to rozhodně nedělejte! Navštivte lékaře, který vám elektrickou jehličkou či cévním laserem hemangiom odstraní.

Již čtvrtý den mám ostré bolesti v žaludku s nepravidelnými křečemi. Močení, stolice v normě. Na pohmat nic nebolí, nikde žádná bulka. Bolesti vycházejí nad pupkem a vystřelují...

Vážená paní/slečno Lucie, doporučuji Vám domluvit se v gastroenterologické ambulanci na endoskpickém vyšetření horní části trávicí trubice. Užívání kortikoidů (zejména bez...

Kortikoidy

| Dotaz od: ivana

Dobri den pani doktorko prosim vas mohla byste mi zase odpovedet a poradit bereme kortikoidy 4 tyden z duvodu stale ho onemocnenji kašlem už pani doktorka neveděla co nam naadit...

Pokud Vám paní doktorka doporučila Flixotide, tak bych v léčbě pokračovala alespoň 3 měsíce. Opravdu se nemusíte obávat, je to účinný protizánětlivý lék. Užívá se preventivně...

Kortikoidová injekce

| Dotaz od: Kateřina Kohoutková

Chtěla bych se jen zeptat, zda kortikoidová injekce, kterou píchli příteli do kolene ovlivňuje nějakým způsobem jeho plodnost. Někde jsem slyšela, že by potom mohl být i...

Pokud se jednalo pouze o jednu dávku, nemusíte mít strach. Takto malá dávka plodnost rozhodně neovlivňuje. Hezký den.

Mám dotaz. Mám problémy z očima recidívujíci zánět spojivek. Jednou za dva měsíce musím jít k očnímu a ten mi napíše bud kortikoidy nebo anitbiotika. Takto to trvá už 4 roky. Je...

Milý pane Moravče, oční kapky s antibiotiky či kortikoidy nepoškozují štítnou žlázu.

Chtěla jsem se zeptat, lékař mi předepsal Prednison na alergickou reakci z antibiotik ,mám ho brát týden,3 dny 2x denně,poté 1x denně 7 dní. Ale ještě než jsem začla brát tento...

Užívalal bych Prednison dle doporučení Vašeho lékaře, někdy se reakce po rychlém vysazení může vrátit. Pokud pozorujete nějaké vedlejší účinky kontaktujte Vašeho alergologa a...

Tetování a kortikoidy

| Dotaz od: Attila

Mám rakovinu nadledvinky.. už mi nadledvinku vzali a po půl roce mi řekli ze mám nádor v hlavě a a ze jdu na ozařování .. po ozařování mi řekli ze pozastavujou léčbu protože...

Předpokládám, že berete Prednison v dávce 5mg denně. Domnívám se, že samotnému tetování by užívání kortikoidů vadit nemělo. Otázkou je spíše hojení rány po tetování, to by...

Kortikoidy

| Dotaz od: ivana

Dobri den potřebovala bych jen vysvetlit par veci mam dceru ma 2 roky trpi častym onemocnenim kašle bez horeček uř mněla i zapal plic poslali nas k akergoložce ta nam udělal...

Dobrý , paní doktorka volí léčbu správně, inhlalční kortikosteroidy jsou indikovány jako preventivní léčba u astmatu, takže nemusíte mít strach pokud léky nasadí, že by se...

Prodělala jsem toxoalergickou reakci, která vznikla poté, co mi má praktická lékařka chybně diagnostikovala angínu a nasadila Augmentin, který mi způsobil exantém - nakonec...

Tato chybná diagnóza je bohužel častá a je to způsobeno tím, že u infekční mononukleosy jsou přítomné jednoznačné známky anginy a standardně se jaterní testy nestanovují. Tudíž...

Chtěla jsem poprosit o radu. Je mi 34 let a v červnu letošního roku mi zjistili ulcer. kolitidu. Nejprve mi nasadili Salofalk, ale když se můj zdr. stav zhoršil, musela jsem do...

Katko. Tvorba polypů ve střevě je při těchto onemocněních běžná. Je to dáno zánětem, který je chronický a přichází většinou ve vlnách zhoršení. Polypy se budou objevovat stále...

Kortikoidy a svědění kůže

| Dotaz od: Marcela

Vysazuji po 13 letech medrol a mam problemy s chuzi objevuje se mi stereoidni acne a svedi mne cele telo. Nevite neco proti tomu? Dekuji Marcela Vodickova

Steroidní akné není způsobeno vysazením Medrolu, steroidní akné se objevuje spíše při nasazení vysokých dávek a nebo při dlouhodobém systémovém užívání steroidů. Pokud se...

Vyrážka a kortikoidy

| Dotaz od: Peter

Chcel by som sa spytat, ci je mozne svrab vyliecit kortikoidmi. Uz viac ako rok sa mi zjavuju vyrazkami, kt vyzeraju ako stipance, ktore sa pri nenatreti kortikoidmi nezahoja...

Petře. Ve Vašem případě se jistě nebude jednat o svrab. Svrab je infekční onemocnění způsobené parazitem, u kterého je nutné použít speciální antiparazitární masti, kortikoidy...

Antikoncepce a kortikoidy

| Dotaz od: Eliska

Chtela bych ze zeptat zda kortikoidy snizuji pusobeni antikoncepce. Asi 3 tydny uzivam Simbicort pro astmaticky ekvivalent a 2 mesice uzivam antikoncepci Vreya. A zda muzu...

Kortikoidy nesnižují účinnost antikoncepce,ale měla by jste přestat kouřit antikoncepce a cigarety nejdou dobře dohromady Příjemný den

Doplňující dotaz: Děkuji za předchozí odpověď. A je možné nějakým způsobem objektivně monitorovat zlepšení aniž by v tom hráli roli léky? Nebo by muselo dojít k faktickému...

Vysazení léků bych rozhodně neoporučovala, mohlo by dojít k recidivě onemocnění , na které léky berete. Důležité je sledovat právě účinnost léčby na zavedené terapii a tím...

Použil jsem kortikoid na varlata

| Dotaz od: Anonymous

Potřeboval bych poradit. Kortikoid jsem použil několikrát, ale ne dlouhodobě a pravidelně... A chci se zeptat, co by to teoreticky mohlo způsobit. Jde o kortikoid betamethasonum...

Vstřebatelnost tohoto kortikoidu je malá, takže celkové změny v organismu určitě nenastanou, jen při dlouhodobém užívání mohou lokálně ovlivnit kůži tím, že se stane atrofickou...

Léčba kortikoidy

| Dotaz od: Karel

Můj 2,5 letý syn má již 10 dní horečky kolem 40. vysokou hladinu leukocitů, po všemožných testech se našly nějaké bakterie ve stolici a zápal plic, aplikují mu již několikáté...

Pravděpodobně se jedná o nějakou rezistentí bakteriální nebo naopak i virovou infekci. Kortikoidy by mohly příznaky zmírnit, nicméně je třeba odstranit i vyvolávající příčinu...

Jsem v devátém týdnu těhotenství, prodělala jsem chřipku (nebrala jsem žádné léky) a dále přetrvává rýma. Na doporučení jsem byla na vyšetření ORL a byly mi zjištěny polypy v...

Eliško, ideální je se v prvním trimestru gravidity vyhýbat téměř všem léčivům (kromě těch jejichž užívání je pro vás nezbytně nutné). Avamys rozhodně pro vaše těhotenství velké...

Kortikoidy - darování krve

| Dotaz od: Denisa

Chtěla bych Vás poprosit, zda byste mi nemohl poradit,jak vyzrát na kortikoidy. Mám mechanickou kopřivku a musím brát léky na alergii, zodac, xyzal... teď jsem to však obměnila...

Alerid, Ewofex, Zodac ani Xyzal kortikoidy neobsahují. Jde o antihistaminika, tj. látky blokující účinky histaminu a tím omezující projevy alergie. Domnívám se, že užívání...

Mám dotaz ohledně kortikoidů. Mám imunní kožní onemocnění v kštici. Tvoří se mi hnisavé strupy v okolí celé vlasové pokožky. Již jsem byla i na histologii vyhodnocením je IgA...

Popsaná léčba kortikoidy nemusí hned vést k rozvoji vyjmenovaných nežádoucích účinků, dlouhodobým užíváním se myslí několik měsíců a déle, dva měsíce ještě tak dlouhá doba není...

Léčím se s roztroušenou sklerózou, už když jsem začala s léčbou tak jsem byla obézní 178 cm a 100 kg, nikdy jsem se ale nepřejídala, když jsem si před dvěma lety nechala...

Vaše situace je opravdu svízelná. Kortikoidy vedou ke zvyšování tělesné hmotnosti, ke zvýšení krevního cukru, zároveň však mají katabolický efekt, způsobují odbourávání svalů...

Kortikoidní mast

| Dotaz od: Tomáš | z mobilní aplikace

Napsal ste mi že mám užívat kortikoidní mastičku k jakému lékaři si mám zajít je možnost třeba ke kožnímu nebo k jakému ještě bych mohl zajít Díky za odpověď

Mastičku Vám může napsat i praktik

Preekalipsie kortikoidy

| Dotaz od: Lucie

Mám na Vás dotaz, který mě moc trápí. Nyní jsem 31. týden těhotenství, mám preekalipsii. tlak od 17.1.2012 176/95, nyní už 176/120,110. V nemocnici mě podali kortikoidy na...

Ano kortikoidy rozhodně pomáhají vyzrávání plicní tkáně,plodu to pomůže, pokud se bude dařit udržovat tlak v nomálních mezích, moč bez bílkoviny a vy bez obtíží je možno vyčkat...

Kortikoidy

| Dotaz od: Petr

Pani doktorko, chtěl bych se zeptat na vliv prednisonu na imunitu. Beru dluhodobe prednison na behcetuv syndrom,asi posledni rok udrzovaci davku 5mg. Zajima me jak velky ma tato...

Kortikosteroidy jsou imunosupresivní léky, které modulují imunitní systém spíše k snížení jeho aktivity. U Vašeho onemocnění je to žádoucí, jelikož je etiologie autoimunitní...

Kortikoidy

| Dotaz od: ivana

Dobri den chci se zepatat po berodualu by mnělo dite přestat kašlat? jsme asi nemocni začali jsme brat před 2dny flixotide a dneska jsme stikla i berodual a davam sinuored kapky...

Pravidelně !! pokračujte v inhalaci Flixotide, pokud i tak bude mít dítě záchvat kašle přidejte Berodual 1-2 vdechy maximálně 4x denně. Léky by mělo inhalovat přes aerochamber...

Kortikoidy

| Dotaz od: Alena

Před 5 lety mi lékařka diagnostikovala atoderm, nasadila mi kortikoid. mast Locoid. Nyní 2 roky už jen preventivně přimazávám, hodně mi pomáhá i měsíčková indulona. Ale nastal...

Locoid je kortikoidní mast, Mommox je kortikoidní spray. Oba preparáty se používají na alergické problémy, ekzémy, sennou rýmu atd. Oba preparáty patří mezi lokálně působící...

V prosinci 2008 dostala moje mamka injekci obsahující kortikoidy na bolest v noze. V únoru 2009 dostala znova kortikoidy na bolest krční páteře. Od té doby se jí zvýšil cukr a...

Radano! Nevím, jaký je současný stav maminky. Aplikace kortikoidů má vliv na hospodaření s cukrem, ale dost pochybuji, že by dvě injekce kortikoidů způsobily pozorovatelný výkyv.

Mám trochu zkrácenou uzdičku. Předkožka přetáhnout za žalud jde, ale uzdička pak táhne (žalud téměř neohýbá, ale pocitově je tam tahání a uzdička je trochu bílá jak je napnutá...

Zvládne to určitě každý urolog. Injekce se aplikuje přímo do kůže penisu. Měl by stačit jeden řez. Kortikoidní mast pokud zabere, tak spíš dlouhodobě. Já bych to ale asi ve...

Mám dotaz ohledně nehormonálního nitroděložního tělíska GynePlus (měď+zlato) a kortikoidů. Léčím se s roztroušenou sklerózou a podstoupila jsem infuzi kortikoidů a ještě je...

Přesný učinek IUD není znám.působí na několik faktorů Pravděpodobně zasahuje do implantace blastocysty na endometriu. Děje se tak nespecifickou zánětlivou buněčnou reakcí...

Kortikoidy na alergii

| Dotaz od: Jakub

Je mi 24 a už do dětství trpím alergií na pyly, trávy a v měsíci květen-červen snad na vše co žije.. Zkoušel jsem už vakcíny a snad všechny doposud vyrobené léky. Nic nezabírá...

Jakube, dlouhodobé užívání kortikoidů s sebou nese skutečně řadu nežádoucích účinků. Mezi ně patří porucha funkce nadledvin, zvýšení hladiny cukru, osteoporoza, přibývání na...

Chtěla jsem se zeptat, za jak dlouho vymizí nežádoucí účinky po injekci medrolu? Po první injekci jsem měla bolesti nohou až do kostí, svaly. Po druhé injekci medrolu kterou...

Paní Evo. Popisované potíže časně po injekci (bolest svalů, hlava, nevolnost) mohou s Medrolem (šlo jen o Medrol?) souviset, ale 6-týdenní potíže na něj svádět těžko. Nález na...

Uzívání kortikoidů

| Dotaz od: Aduska

Asi uz 6 týdnů mám zánet spojivek. Doktor mi na to dal plno léků a nic nepomhlo, proto se rozhodl mě léčit kortikoidama- Prednisonem 20mg ( 3tbl. denně), hned první den co jsem...

Kortikoidy mají mnoho nežádoucích účinků (vč. hypokalémie), proto je určitě nutné informovat o Vašich problémech ošetřujícího lékaře.

Vyrážka a akné po kortikoidech

| Dotaz od: Barbora

Mám dotaz ohledně vyrážky a nyní i akné, které se mi udělalo na obličeji, hrudníku a zádech po vysockých dávkách kortikoidů. Jsem po atace roztroušené sklerózy... Chtěla jsem se...

Barboro, kortikoidy jsou základním lékem, který brání vaší imunitě napadat nervové buňky - tím také zpomaluje průběh roztroušené sklerózy. O vhodnosti prednisonu nebo jiných...

Nedavno mi bola zistena trombocytopenia nizky pocet krvnych dosticiek, beriem kortikoidy. SPRAVILI sa mi vyrazky na cele a uz aj na hrudi. Nedavno aj takato vyrazka na stehne co...

Niko, syfilisu bych se nebála (pokud nemáte důvod po rizikovém nechráněném pohlavním styku). Dlouhodobé užívání kortikoidů má bohužel řadu nežádoucích účinků, oslabují imunitu...

Chtěla bych se zeptat, zda si myslíte, že je nutné podstoupit intravenózní léčbu kortikoidy při mírné diplopii a zánětem okohybných svalů? Bojím se nežádoucích účinků. Děkuji...

Z Vašeho stručného popisu těžko říct, lékař indikuje tuto léčbu na základě komplexního vyšetření, laboratoře, zobrazovacích metod, bez toho se nejsem schopná vyjádřit jinak, než...

Kortikoidy-lupus

| Dotaz od: ELIŠKA

Mám problém -beru kortikoidy a zadržuje se mi voda v břiše čily prý v kůži-co mohu udělat aby se mi voda tolik nezadržovala-také málo piju.protože čím víc piju tím větší mám...

Bylo by možné domluvit se s Vaším praktickým lékařem či internistou aby Vám předepsal léky na odvodněni.

Dlouhodobě (cca rok) užívám Prednison 5mg denně na revmatoidní artritidu,kterou mám od 12let. Nyní jsem po IVF těhotná,v 6.měsíci.Lékař mi řekl,že mohu dávkování během...

Při náhlém vysazení přípravku po dlouhodobé léčbě je pacient ohrožen projevy hypokortikalizmu, včetně akutní adrenální krize. Vzhledem k tomu je nutno vysazovat léčbu postupně...

Sem otekla po kortikoidech uz jsem je brat prestala ale oblicej porad nemizi uz jsem jednou lecbu prodelala a otok oblicej zmizel tak za pul roku proto se chci zepat jestli to...

Terezo, otok obličeje bohužel patří mezi nežádoucí účinky při léčbě kortikoidy. Bohužel u kortikoterapie většinou nejde o otok jako takový (z nahromadění tekutiny v intersticiu...

Kortikoidy a antikoncepce

| Dotaz od: Žaneta

Ráda bych se zeptala zda kortikoidy ovlivňují účinek antikoncepce. Může také dojít k poruše menstruačního cyklu? Děkuji

Neuvádíte, zda jde o mast nebo celkově užívané léky. Ale na účinnost antikoncepce to tak jako tak vliv nemá. Vysoké dávky vnitřně užívaných kortikoidů by cyklus ovlivnit mohly

Chtěla jsem se zeptat - několikrát do roka mě pravidelně kosí záněty dutin, ať už je to streptokok nebo něco jiného. V podstatě jsem nikdy nezažila obyčejnou virozu, která by mě...

Paní Lido. Velice se omlouvám, ale z Vašeho popisu opravdu nejde "vyvěštit", co Vám paní doktorka řekla nebo co bylo ve zprávě, nejasnosti je třeba řešit s tím lékařem, který...

Kortikoidy

| Dotaz od: Petra

Kortikoidy

| Dotaz od: Jana

Dobrý dne, chtěla jsem se zeptat, jestli kortikoidní masti na ekzém nějak snižují účinek antikoncepce.Měla jsem pohlavní styk s přítelem, a asi po týdnu mi začala vytékat s...

Kortikoidnyí mast by s HAK vadit neměla.s oběma Vašimi dalšími obtížemi bych vám doporučovala obrátit se na gynekologa a nechta se podrobně vyšetřit.takto na dálku je to poměrně...

Alkohol a kortikoidy

| Dotaz od: Petr

Mám Crohnovu chorobu a užívám každý den ráno 3 tablety Entocortu. Alkohol jsem zatím nezkoušel, ale kamarádka má tenhle týden oslavu a mě by zajímalo, jestli můžu trochu pít...

Střídmá konzumace alkoholu by užívání Entocortu neměla vadit. Spíše je otázka, jak na alkohol reaguje Váš organismus při Crohnově chorobě. Doporučuji proto spíše jen přípitek...

Kortikoidy

| Dotaz od: jáchym

Mohl bych se zeptat jestli používáním kortikoidní mastičky (triamciolon E léčiva) se zvyšuje nitrooční tlak trvale nebo to je jen dočasné a jestli bych si mohl omylem tou...

Tato mast by se opravdu do očí neměla dostat. Když se stane, je nutné mast vypláchnout. Kortikoidy mohou opravdu u některých pacientů nitrooční tlak zvyšovat a to v naprosté...

Léčba kortikoidy

| Dotaz od: Olga

Beru kortikoidy (60mg na 57kg sve vahy) po dobu 1,5mesice. Od osetrujiciho lekare mi bylo doporuceno nechat si zmerit nitroocni tlak. Objednala jsem se az na duben, coz je za...

Žádná konkrétní časová doporučení neexistují. Bohužel v dnešní době jsou tyto čekací lhůty realitou. Pokud žádné obtíže nepociťujete, není třeba se obávat. Pokud by oči začaly...

Kortikoidní léčba

| Dotaz od: Beáta

Již delší dobu užívám Euthyrox 100, Hydrocortison, Minirin Melt a Godasal. Po kontrole na plicním odd. jsem dostala Flutiform, chci se zeptat, zda ho mohu užívat spolu s mými...

Můžete brát tuto kombinaci léků. Blíže se k vašemu užívání nemohu vyjádřit, neboť jste neuvedla více informací o vašich diagnozách. S pozdravem Dr. Janoušková

Sarkoidoza a kortikoidy

| Dotaz od: Jirka

Asi před 14dny mi byla potvrzena nitrohrudní sarkoidoza (plice a místní uzliny). Začalo to silným kašlem na začátku ledna. Pak jsem v únoru chytil nějaký zánět plic, který byl...

Stav sarkoidosy se neposuzuje jen podle vašich pocitů, ale hlavně podle výsledků vyšetření a laboratorních testů. Pokud lékař navrhuje sarkoidosu zaléčit kortikoidy, jistě má...

Kortikoidy a opalování

| Dotaz od: Eduard

Chci se zeptat, jak se chovat při trvalém užívání kortikoidů na slunci (pobyty u moře) a čím lze chránit tenkou kůži (hlavně předloktí) vedle přípravků s vysokým UV faktorem

Milý Eduarde, přímému slunci byste se vůbec neměl vystavovat. Bohužel i ve stínu se paprsky na Vaši kůži odrážejí. Jiné přípravky, které by blokovaly UV záření bohužel nejsou...

Kortikoidy

| Dotaz od: Adé

Je mi 17let . Již týden beru metypred 4mg ,jeden ráno, jeden večer. Mám to na problémy s klouby, hodně mi to za ten týden pomohlo ale dnes jsem byla na odběrech krve a...

Vážená slečno Adé, léčba kortikoidy může vést k zadržování sodíku a vody v organizmu; methylprednizolon má tyto nežádoucí účinky pouze slabé. Jiným způsobem se tělesná hmotnost...

Kortikoidy

| Dotaz od: Michaela

Před 3 měsíci u mě byla zjištěna nemoc vaskulitýda, kromě jiných prášků beru i prednison 20 jednu tabletu denně.Chtěla jsem se zeptat jak dlouho se tyto kortikoidy mohou brát...

Pokud již nemáte obtíže doporučovala bych kontrolaní návštěvu lékaře a poté postupné vysazení medikace.

Vpich kortikoidy

| Dotaz od: Jaroslav

Pane doktore, minuly tyden mi byl vykonam vpich kortikoidu do svalu, ktery je na dlani u palce dle zpravy do karpalu. Od te doby me boli okoli vpichu a jiz zmineny sval. Nevim...

Záleží na technice vpichu, místě vpichu, boletivosti vašeho zápěstí, pokročilosti choroby a samozřejmě na typu léku, který byl podán. Pokud nejsou znánetlivé změny...

Kortikoidní mast

| Dotaz od: mazač

Sem nucen si po alergickém exému na rukou mazat každý den 2x ruce LOCOID LIPOCREMEM 0,1%. chtěl bych se zeptat, četl jsem že když se kortikoidní mast dostane do oka tak hrozí...

Riziko poškození oka hrozí jen při opakovaném kontaktu s mastí. Doporučuji místo příliš slabého Locoidu použít silnější a účinnější preparát jen jednou denně - na noc.

Kortikoidy

| Dotaz od: Vlasta

Jsem po 3-měsíční léčbě lékem Medrol (z důvodu autoimun. onemocnění, měla jsem bolestivý výsev v ústech). Vím, že nejdůležitější je se vyléčit, další výsev se neobjevil, tak...

Otoky v v obličeji patří mezi vedlejší projev užívání Medrolu, vy sama bohužel nemůžete tyto projevy ovlivnit. Někteří pacienti tuto léčbu snáší bez problémů, u některých se...

Alergie sama o sobě je nepříjemná, ovšem návštěva lékárny a výběr léků bývá často pro pacienta opravdovým stresem. Nabídka volně prodejných přípravků na alergii se totiž na...

 celý článek

Mnoho rodičů si při narození dítěte pokládá otázku, jaké jejich dítě bude. Nejčastější otázka se většinou týká výšky v dospělosti.

 celý článek

Jsou lidé pyšnící se tím, že prášek spolknou jednou za rok. Daleko více je ale těch, kteří jsou vážně nemocní a mnoho léků opravdu potřebují. A pak jsou tu ještě hazardéři se...

 celý článek

K tomu, aby se jakákoliv rána úspěšně zhojila, je třeba zapojení obranyschopnosti organismu do tohoto komplikovaného procesu. Některé léky potlačující určité složky imunitního...

 celý článek

Ačkoli jsou si tyto dvě nemoci některými projevy velmi podobné, řadou příznaků se také liší. Pro lékaře by tak neměl být problém odlišit lupénku od ekzému. A to i bez složitého...

 celý článek

Tahle nepříjemná potíž nastává obvykle po kontaktu s nějakým alergenem, po štípnutí hmyzem či následkem přílišného slunění. Někdy však může ke kopřivce dojít i v případě, že na...

 celý článek

Ke zjištění osteoporózy neboli řídnutí kostí se využívá kostní denzitometrie – metoda založená na stanovení hustoty kostní tkáně a určení obsahu minerálů v kostech. Kostní...

 celý článek

Atopický ekzém. Nepříjemné kožní onemocnění vyskytující se v každém věku. Mnohým atopikům ale svitla nová naděje: ekzém lze léčit pomocí tzv. biologické léčby.

 celý článek

Inhalační podání léčiv představuje základ léčby některých častých onemocnění dýchacího traktu, například chronické obstrukční plicní nemoci či astmatu bronchiale.

 celý článek

Manžel /40 let/ má Cronovu chorobu a bere léky Imuran a Pentasu. Můj dotaz zní, jestli tyto dva léky, nebo některý z nich můžou způsobovat znížení sexuální aktivity? Manžel se...

Jestli má manžel chorobu kompenzovanou, to znamená v klidové fázi, které se říká remise (pozná se z toho, že výsledky odběrů krve i kontrolních vyšetření jsou v normě), může i...

Děti výrazně malého vzrůstu se nemusí v ostatních ohledech nijak lišit od svých vrstevníků. Vypadají na první pohled zdravě, jsou jenom malé. Nemalý počet dětí za svou nízkou...

 celý článek

Změna oční masti

| Dotaz od: Marie

Od narození na pravém oku katarakta a po současnost úplná slepota pravého oka, do kterého aplikuji oční mast Ultracortenol. Nyní dle sdělení v lékárnách ultracortenol přestal...

Kortikoidní oční mast vhodnou pro Vás Vám musí vybrat Váš oční lékař, oftalmohydrokortison je obecně vodný jako kortikoidní mast určená do oka.

Vodnate puchýře

| Dotaz od: Kateřina | z mobilní aplikace

Cca před týdnem se mi v jamkách loktů udělali svedive puchýře. Ma kožní má dovolenou. Mazala jsem imazolem, pytiolem, teď mam kortikoidy mast. Nic nezabírá. Nevíte co to je...

Podle fotografie může jít o atopický ekzém, kontaktní alergickou reakci, příp. kvasinkovou infekci, pokud by třeba předcházelo velké zapocení apod. Domnívám se, že by kortikoid...

Combair

| Dotaz od: Andrea

Měsíc užívám Combair foukačku po týdnu užívání kašel ustal. Ze začátku jsem měla 2 vstřiky ráno a večer, po ustání kašle 1 vstřik ráno a večer. Po 14 dnech užívání Combairu se...

Bohužel se občas i pri dodržování režimových opatření ve smyslu kloktání, vyplachovaní úst a čištění zubů po inhalaci léku - objevují afty a soor na sliznici v ústech. Možností...

Problem s pokozkou

| Dotaz od: Zdenek

Mam problem s kuzi na obliceji. Asi 10 let pouzivam mast kde jsou kortikoidy 1:5. celou dobu byla pokozka relativne ok. Letos mi na zacatku leta hodne zcervenala pri jizde na...

Zdeňku! Už se o žádnou samoléčbu nepokoušejte a co nejdříve navštivte kožního lékaře.

Pupínky v obličeji

| Dotaz od: Milena

Přibližně v květnu se mi objevily pupínky pod koutkem úst směrem k bradě. Ze začátku byly malé, nyní po 4 měsících jsou hodně vyditelné a některé dny vypadají jako malé puchýřky...

Může jít o tzv. periorální dermatitidu. Kortikoidy jsou u této choroby kontraindikovány. Doporučuji pastu Vitella Ictamo na noc, jinak vůbec žádné krémy a ev. od 3. trimestru je...

Ekzémy

| Dotaz od: Kateřina

Nikdy jsem nijak netrpěla na kožní problémy. Avšak tento rok mě dost zlobily různé ekzémy, citlivá pokožka na slunce, vyrážky. V srpnu jsem se osypala ekzémem na rukou, červené...

Pokud není zcela jasná diagnosa, je vhodné provést histologické vyšetření. Pokud máte takovou hrůzu z kortikoidů ( nevím proč), k léčbě ekzémů není třeba užívat jen...

Ekzem

| Dotaz od: Martinka

Nad kotnikem se mi cca.pred rokem udelal jakoby ekzem (viz.foto). Kozni lekar mi napsal mydlo a-sun. Prijde mi, ze moc nepomaha. Uporne to svedi a bojim se, abych si to...

Domnívám se, že jde o lichen planus, příp. lupénku, samoléčba v tomto případě nepomůže. Požádejte lékaře o histologické vyšetření k potvrzení diagnosy, léčba vyžaduje lokální...

Diagnóza cukrovky

| Dotaz od: Věra

Potřebovala bych, abyste mi vysvětlili, jak se pozná cukrovka. Platí, že cukrovku mám, jen pokud mi lékaři najdou vysokou hladinu glykémie? Jinak řečeno: Pokud mám cukrovku...

Po vysoké dávce kortikoidů je přechodné zvýšení glykemie obvyklé (v podstatě nežádoucí účinek, projevuje se jen u některých pacinetů), nebojte se, upraví se to. V odstupu cca...

Libido

| Dotaz od: Ivan

Je mi 17 let. I když je možná brzo řešit tento problém, jelikož se mi ještě neukončil pohlavní vývin bych měl dotaz. Mám snížené libido, tedy aspoň mi to tak přijde v porovnání...

Otázka účinku dlouhodobě podávaných kortikoidů je důležitá, i když si nemyslím, že by se jednalo o podstatnou věc ve Vašem případě. To je třeba prodiskutovat s lékařem, jenž...

Manžel /40 let/ má Cronovu chorobu a bere léky Imuran a Pentasu. Můj dotaz zní, jestli tyto dva léky, nebo některý z nich můžou způsobovat znížení sexuální aktivity? Manžel se...

Jestli má manžel chorobu kompenzovanou, to znamená v klidové fázi, které se říká remise (pozná se z toho, že výsledky odběrů krve i kontrolních vyšetření jsou v normě), může i...

Příušnice / zánět varlat

| Dotaz od: Jakub

Chytl jsem příušnice. Před 4 dny začaly teploty, nyní ustupují ale zhoršují se nateklá líčka. 2. den mě bolí záda v oblasti ledvin a včera večer mě začaly bolet varlata (více...

Antibiotika nejsou na příušnice vůbec vhodná, jedná se o virovou infekci, na kterou antibiotika nepůsobí. Pokud máte oteklá varlata, příušnice postihly pravděpodobně i varlata...

Zapálené oko

| Dotaz od: Slávka

Chcela by som sa opýtať, zapálilo sa mi oko, úplné začervenanie, popraskané žilky, proste celé bolo červené. Začalo to bolesťou hlavy na pravej strane čo si myslím vyústilo do...

Podle popisu zřejmě půjde o zánět duhovky. Dexametason není antibiotikum, ale kortikoid a při zánětu duhovky je nezbytný. Hledá se často příčina onemocnění, dělají se krevní...

Trpíte alergickou rýmou? Pak si dobře hlídejte její léčbu. Pokud ji totiž zanedbáte, hrozí vám častější krvácení z nosu.

 celý článek

Krvácení kůže

| Dotaz od: Pokahontas

Při téměř každém doteku na kůži předloktí, (jen předloktí) vytvoří se mi krvavá skvrna pod kůži a někdy dojde i ke vnějšímu krvácení. Kůže je velmi lehce zranitelná. Kontrolou...

Příčinou vašich obtíží je nadměrná křehkost kůže - atrofie - a drobných krevních cévek v kůži a podkoží. U osob vyššího věku to bývá časté, další příčinou může být celková...

Puchýř na penisu

| Dotaz od: Sylvie

Paní doktorko, našemu šestiletému synovi se před časem udělal puchýřek na penisu, respektive na předkožce u hranice žaludu. Pediatrička ani dermatolog si s problémem nevěděli...

Doporučuji sestřižení krytby puchýřku, ošetření spodiny např. genciánovou violetí a při náznaku opětovné tvorby krátkodobě slabý kortikoid v krému.

Nízká hladina kortizolu

| Dotaz od: Veronika

Poprvé v roce 2008 v imunologické ambulanci v Praze kam dojíždím kvůli chronické kopřivce , mi byla zjištěna snížená hladina kortizolu z krve 80 nmol/l (norma 120-750 nmol/l...

Podle mého názoru je hladina kortizolu určitě ovlivněna braním kortikoidních hormonů v tabletkách, musí se také brát ohled na to, v kterou denní dobu byl odběr proveden. Myslím...

Uk

| Dotaz od: eva

Mám ulcerozní kolitidu, beru Medrol a Azaprine... Proč se s Medrolem nesmí na sluníčko? Chystám se za tři týdny k moři a nevím, co s tím... Předem děkuji

Některé léky, např. kortikoidy, antibiotika, třezalka, psychofarmaka ..., mohou zesílit nebo vyvolat nepříjemné kožní změny při oslunění. Doporučuji nosit klobouk, tričko s...

Lékařem mi byl předepsán lék Fortecortin s tím, že pokud u mě nastanou problémy s dýchaním a inhalátor (ecosal) zabírat nebude, tak si mám vzít jednorázovou dávku 5ti prášků...

Pane Pepo. Omlouvám se za pozdní odpověď, nevím zda je to ještě aktuální... Lék Fortecortin po jednorázovém užití neovlivňuje významně Vaší způsobilost vyrovnat se s rozumnou...

Hormonální masti v těhotenství

| Dotaz od: Katerina

Od dětství trpím atopickým ekzémem, poslední dva roky těžkou formou, díky přísné dietě jsem však nemusela téměř vůbec používat hormonální masti, pouze Protopic na rty a okolí a...

Kateřino! Hormonální masti jsou masti obsahující látky ze skupiny kortikoidů, tedy ze stejné skupiny jako je i Prednison, který rovněž patří mezi kortikoidy. Rozdíl spočívá ve...

Trpím asi půl roku periorální dermatitidou. Kožní lékař mi nejdříve předepsal krém Nizoral, který nezabíral. Tak mi poté předepsal krém s kortikoidy Cultivate, který zabíral...

Pokud jde skutečně o periorální dermatitidu, pak jsou kortikoidy naprosto kontraindikované! Z volně prodejných přípravků můžete použít Jarischův roztok k omývání a Vitella...

Přibývání na váze

| Dotaz od: Andrea

Je možné, aby při pravidelném používání léku Symbicort 400 dítě přibívalo na váze. Máme tuto zkušenost již u dvou dětí. Děkuji

Možné to je, ale málo pravděpodobné. Je to lokální lék, který by se neměl v masivní míře vstřebávat, ale samozřejmě závisí také na dávce a také podmínkách, při kterých je...

Ucpaný nos

| Dotaz od: Nora

Pouzila jsem nosni sprej olynth na pocit ucpaneho nosu. Často se mi nos ucpava když jsem doma kde je suchy vzduch. Ale i v lete, kdy je sucho. Venku na vzduchu v chladnem počasí...

Velmi dobrý efekt mívají hypertonické solné roztoky (prodávají v lékárně ve spreji, lze ale připravit i doma...) - ty lze používat bez omezení. Ovšem pokud se na Vašich potížích...

Děti výrazně malého vzrůstu se nemusí v ostatních ohledech nijak lišit od svých vrstevníků. Vypadají na první pohled zdravě, jsou jenom malé. Nemalý počet dětí za svou nízkou...

 celý článek

Chronická rýma

| Dotaz od: MAR

Od mala do současných 30 let trpím chronickou rýmou. Trvá neustále, zhoršuje se vždy večer, poslední dobou mi brání v klidném spánku. Kapky do nosu nepomáhají, analergika také...

Dekujeme za dotaz. Léčba chronické rýmy je občas složitá, základem je dlouhodobá pravidelná aplikace nosních kortikoidů, podávání antihistaminik a proplachování nosu slanými...

Mam rok problem s trpnutim malicku a prstenicku leve ruky. Podle vysetreni EMR doktor zjistil zaseknuty nerv na krku a doporucil fyzioterapii a take uzivani PREDNISOLONE po dobu...

Zřejmě máte útlak nervového kořene v oblasti krční páteře, kortikoidy příznaky mohou zmírnit, ale dá se do řešit i infusní terapií, která je krátkodobější.

Může to být šž?

| Dotaz od: Jaroslava

Mému synovi je 14 let,před třemi týdny mu začaly vypadat vlasy.Vyzkoušeli jsme všechno od změny šamponu až po různé vitaminy.Mám strach,jestli ti nemůže být sníženou fc.štítné...

Padání vlasů může být z endokrinologického hlediska teoreticky spojeno se sníženou funkcí štítné žlázy, v některých případech ale i s nadbytkem kortikoidů. Nicméně ostatní...

Revmatoidní artritida je dlouhodobé a komplikované onemocnění především kvůli tomu, že dosud není známa jeho příčina. Ze stejného důvodu není proto snadná ani jeho léčba. Lékaři...

 celý článek

Atopický ekzém

| Dotaz od: Zuzana

Mám hodně velkej problém.Jsem od narození ekzematička,ovšem vždy jsem je měla pouze na rukách a nejhůř když bylo tak i na nohách ale jen zhruba 2 cm velké flíčky .Ovšem od...

Rozhodně nepoužívejte kortikoidní mast, jen třeba na pořáteční zklidnění, ale pak přejděte na topické imunomodulátory (pimecrolimus, tacrolimus) s dlouhodobým podáváním. Na...

Atopickým ekzémem trpí tři procenta dospělé populace. Postižený člověk by udělal téměř cokoli, aby se své nemoci zbavil.

 celý článek

Atopický ekzém na penisu

| Dotaz od: Barča

Asi rok má můj přítel atopický ekzém na penisu.Urologické vyšetření vyloučilo Chlamydie, i počáteční domněnku na Herpes.Již byl asi u 3 doktorů. Mastičky a léky vždy pomohly na...

Není mi jasné, zda ekzémem trpíte vy nebo přítel, protože píšete, že dietu držíte vy. Pokud jde skutečně o atopický ekzém a pokud je lokalizovaný na penisu, kortikoidy bych...

Svědění

| Dotaz od: Klára

Jsem 4 měsíce po porodu ( císařský řez) a mám téměř celou dobu od porodu svědění pochvy, ale pouze vnější. Má doktorka mi dělala stěry a vše v pořádku ani kvasinky ani bakterie...

Jak jistě pochopíte, odpověď není snadná. Nevím sám, zda je problém gynekologický či kožní. Zabíraji-li kortikoidy může jít o ekzematizovanou kůži, existuje i Pimafucin crm, ten...

Hyperthyrosa

| Dotaz od: Jirina

Už se přes rok léčím s hyperfunkcí štítné žlázy, téměř stejnou dobu mluví můj lékař o operaci. Ale pořád se nedaří, prý je silně překrvená, velikost přes 6cm. Po novém roce chce...

Pokud váš lékař uvažuje o operaci, jistě bude na místě. Neznám výsledky vašich vyšetření, je proto obtížné se nějak blíže vyjadřovat. Absolvujte léčbu, uvidíte, výsledky se...

Atopický ekzém

| Dotaz od: Jan

Asi od šesti let jsem ekzematik. Zhruba před rokem jsem se AE úplně zbavil. Koncem března jsem ale byl na operaci velkého paketu zduřelých lymfatických uzlin v pravém třísle...

U atopického ekzému je typické, že se zhorší po různých stresových situacích - což ve vašem případě byl ten problém s uzlinami. Neví, zda se léčíte někde na kožním odd...

Teplé letní počasí láká k procházce přírodou či k posezení venku na zahradě každého, až na jednu výjimku – alergiky. Pro ně naopak nastává nepříjemné období. Všude kolem se...

 celý článek

Dotaz ke sportu

| Dotaz od: David

Chtel bych zacit delat MMA ale byla me diagnostikova dermaticka seborea . Muzu sport bez problemu vykonavat ? Pravdepodobne by stim nemel byt problem akorat se mi obcas udelaji...

Se seborrhoickou dermatitidou sportovat můžete, pokud by se vlivem pocení projevy zhoršily, vždy se dají použít krátkodobě kortikoidní masti, nebo i dlouhodobě preventivně masti...

Systémová sklerodermie

| Dotaz od: Anna

7 let mám systémovou sklerodermii, bez postižení vnitřních orgánů - zatím. Užívám kortikoidy-Medrol 4 mg, Metaltraxát tewa 20 mg týdně, a jiné léky. Mám zasaženy hlavně ruce...

Na biologickou terapii byste se musela informovat na RU (Revmat.ustav) na Slupi, P2, nevím, kde se léčíte, ale vaše lékařka vás může poslat na konzultaci ( na RU se touto nemocí...

Atopicky ekzem

| Dotaz od: anna mizicova

Mam 4 leteho syna on pul roka ho mazu lokoidem vim ze to je hormonalni mast atd.a nevim ci ho mam furt mazat?nenarusi mu to jeho vyvoj nebo tak neco?

1) Locoid je velmi slabá kortikoidní mast, takže pokud dítě nemažete denně a na velké plochy těla, nemusíte se obávat nežádoucích účinků. 2)Jestliže Locoid nezabírá a vy musíte...

Crohnova choroba

| Dotaz od: Nikola

Před mesícem mi byl indikován Crohn, zánět Bauhinské chlopně a v úseku 12cm zánět na konci tenkého střeva. Zjistilo se to tí, že jsem masivně krvácela z konečníku a pak 3x...

Vážená paní Nikolo, Crohnova choroba patří mezi tzv. nespecifické střevní záněty. Jedná se o nemoce s nejasnou příčínou, kterou neumí odstranit žádný způsob léčby. Kortikoidy...

Náhrada za lék triamcinolon

| Dotaz od: Benchman

Má matka dosud užívala lék Triamcinolon 4 mg (výrobce Zentiva, hlavní látka Triamcinolonum, hormon ze skupiny glukokortikoidů), který na její potíže plně vyhoval. Před časem...

Existuje několik léků s obsahem kortikoidů - metylprednisolonu, betamethasonu či dexamethasonu - záleží na konkrétních zdravotních obtížích, pro který lék se váš lékař rozhodne.

Obracím se na Vás s prosbou a žádostí o nestranné vyjádření k tomuto případu. Již máme nutnost tento případ konzultovat jinde než u ošetřujících lékařů. Manžel absolvoval tuto...

Zpráva je vyčerpávající až na jednu informaci...co momentálně kape. Jediné co totiž můžete pro hojení udělat je aplikace kapek, a to kortikoid a tzv. nesteroidní antiflogistikum...

Vyrážka

| Dotaz od: Aleš

Jsem dlouhodobě v zahraničí, proto mám hodně omezené možnosti konzultace s českými lékaři, čehož teď dost lituji. Tolik úvodem. Asi v srpnu jsem zaznamenal vyrážku kruhového...

Bohužel, ani po shlédnutí fotografie nejsem schopna se přesně vyjádřit k etiologii onemocnění, bylo by zapotřebí podrobnější vyšetření. Ale nejlepší postup by byl asi...

Už asi tak měsíc mě trápí suché,hrubé a zarudlé fleky na kůži.Kůže je v mítě šupinkovitě suchá a místa červenají,postupně blednou,ale hrubost na pokožce nemizí.Nevím,zda se jedá...

V tomto stadiu ekzém žádným volně prodejným přípravkem nevyléčíte. doporučuji navštívit kožního lékaře, ev. po krátkodobém zklidnění nějakým šetrným kortikoidem možno přejít na...

Už dlouho se nemůžu zbavit škaredých fleků na rukou. Fleky strašně svědí, jsou zarudlé, někdy mokvavé (malé puchýřky) a chvílemi zase extrémně vysušené. Moje kožní doktorka mě...

Může jít o projev atopického ekzému, alergie se často žádná neprokáže a ten stafylokok může , ale nemusí být spouštěčem. Používejte přes den některý bariérový krém k ochraně...

Dishydrotický ekzém

| Dotaz od: Zuzana

Mám na dlani diagnostikován DE, používala jsem mast Protopic s kortikoidy (nemohu říct, že by vyloželeně zabírala, spíše se ekzém nešířil a tlumila příznaky), nicméně jsem nyní...

V těhotenství nemůžete použít Protopic, ale kortikoidy ano ( slabší a ne dlouho)- Doporučili Advantan či Locoid vždy po několik dní, pak 2-3 dny pauza atd. Promazávejte např...

V květnu letošního roku jsem byla na obstřiku levého zápěstí,vnitřní strany(obstřik byl Mezokainem)pro zánět šlachy z přetížení.Problémy se do dvou týdnů upravili a já byla bez...

Pokud byl součástí injekce i kortikoid, pak toto může být důsledek této injekce. Zda se ložisko s postupem času opálí či nikoli, to v tuto chvíli nelze přesně určit.

Medrol

| Dotaz od: andrea

Prosím Vás zajímalo by mě jestli dávka 16mg medrolu denně je vysoka a taky jestli je zde velke riziko přibírání na váze,popřípadě nějaké rady zda se tomu jde vyhnout. Mám to na...

Dávka 16 mg Medrolu je středně vysoká, záleží ovšem i na Vaší váze. Je možné, že mírně priberete na váze - citlivost na tyto nežádoucí účinky kortikoidů je však individuální...

Mám problém který se mi postupně čim dál tim víc rozrustá mám ho asi 3 roky jsou to suché fleky, suchá kuže se drolí a pokud si to rozdraždím tak krasně červeně svítí :( dřív...

Domnívám se, že by mohlo jít o lupénku, asi se neobejdete bez kortikoidních mastí (Daivobet gel). Z volně dostupných přípravků zkuste třeba řadu Blue cap.(šampon, sprej, krém...

Kortizonova injekce

| Dotaz od: jannie

Mam jiz dlouhodobe problemy, ktere zacaly bolesti podbrisku a prave nohy a hlavy na prave strane tela. Pak se pridaly problemy s krcni pateri.Posledni mesice mi bylo hur a hur...

1) Existují různé přípravky s obsahem kortikoidů. Pravděpodobně jste dostala např. Diprophos , ten má efekt zhruba 3 týdny a pak se musí injekce (pokud obtíže přetrvávají...

Zánět očí

| Dotaz od: jana

Syn měl zánět očí a já mu sehnala bez receptu Maxitrol. Kapala jsem mu ho týden a den poté, co jsem přestala kapat, se mu zánět objevil znovu. Opthalmo Septonex asi nepomáhá...

Maxitrol obsahuje kortikoidy, které nejsou vhodné u všech zánětů oka. Pokud by šlo o infekční zánět, pak je tato léčba nevhodná. Rozhodně doporučuji obrátit se na očního lékaře...

Nemoc

| Dotaz od: lucie

Tetě zistili zánět mozku ma zasebou vsechna vyšetření vyloucili nador na mozku je v nemocnici a uz tyden jenom spi je natekla a davaji ji kortikoidy nevime co dal poradte prosim

Pokud u tety probíhá zánět, má jistě protizánětlivou a protiedematickou léčbu, jejíž součástí je i podávání kortikoidů, takže zřejmě je terapie adekvátní.

Medrol a jeho účinky

| Dotaz od: František

Chci se zeptat, léčí medrol i jiné záněty v těle? Pokud by ho bral člověk například na Crohnovu chorobu a měl k tomu v těle ještě jiný zánět, například folikulitidu, vaskulitidu...

Medrol, jako i ostatní kortikoidy, působí v celém těle útlum imunitní reakce, takže působí na všechny autoimunitní procesy, jako je Crohnova nemoc, vaskulitida, roztroušená...

Anafylaktický šok je závažná celková alergická reakce doprovázená poruchami krevního oběhu či dýchání. Objevuje se v souvislosti s bodnutím hmyzem či požitím určitých potravin...

 celý článek

Ekzém

| Dotaz od: Pavla

Paní doktorko,chtěla bych se na Vás obrátit,jelikož mi zatím nikdo nedokázal pomoct.Jsem alergik,atopik prakt.od narození,v raném dětství hrůza,pak se to docela zklidnilo(stále...

1) Ty rostlinné přípravky raději vysaďte. 2) Na obličej používejte krém Toleriane ultra od la Roche. 3) Na obličej rozhodně nepoužívejte kortikoidy! Nejvhodnější by byla mast...

Příbuznému byl (v září) diagnostikován Evansův syndrom. Byl to akutní projev... Nasazena léčba Prednisonem, který byl účinný. Teď je na "udržovací" dávce. Pokus o...

Léčba Evansova syndromu patří plně do rukou hematologa. Co se léčby týče, kortikoidy jsou léky první volby, protože je zde zvažován podíl autoimunity. Poškození jater může být...

Je mi 31 let, jsem podruhé těhotná, nyní v 33tt. Po prvním porodu před třemi lety mi byla zjištěna AIH, nyní beru 15mg Prednisonu denně. Po porodu bude nutné zvýšit dávku (prý...

Až po dávku 20mg je Prednizon i při kojení bezpečný. Zvýšení dávky kortikoidů /preventivně/ po porodu je velmi dobré a doporučované , protože kvůli hormonálním změnám v těle...

Tvorba modřin

| Dotaz od: Lucie

Od dětství mám skolny k tvorbě modřin, poslední rok, odkdy užívám vysoké dávky kortikoidů je mé tělo jedna velká modřina. Někdy ani nevím, kdy jsem se uhodila, objeví-li novou...

Při užívání kortikoidů je kůže náchylnější k tvorbě modřin. Nevím z jakého důvodu kortikoidy berete. Pokud máte v plánu užívat nějaký preparát bude vhodné se poradit se svým...

V květnu 2014 mi byla diagnostikována Crohnova choroba. Začal jsem užívat Prednison. V současné době užívám 1 tabletu 20mg denně. Zjišťuji, že se mi horší zrak a mám docela...

Kortikoidy a tedy i Prednison mohou způsobit různé oční komplikace. Často při dlouhodobějším užívání dochází ke zkalení čočky - tedy k šedému zákalu. Také se musí pravidelně...

Kožní vyrážka na zádech

| Dotaz od: Věruš

Otec má na zádech červené ploché svědící skvrny o velikosti 1-3cm,na kožním dostal kortikoidy, skvrny se opět po čase objeví znovu, při větších rozměrech skvrny prasknou...

Pravděpodobně půjde o nějakou formu ekzému, příp. kvasinkovou infekci. V případě ekzému je třeba ošetřovat kortikoidy vždy při novém výsevu. pokud by ale šlo o jiný problém, pak...

Operace stitne zlazy

| Dotaz od: libuše

Je nutná operace štitné žlázy při těchto výsledcích? Sonografie štít.žlázy:laloky jsou asymetrické.ostře ohraničené, není deviace trachey,uzliny nezvětšeny,echogenita je...

Tuto speciální operační techniku neznám, informujte se přímo u lékaře endokrinologa, zda si myslí, že pro vás bude vhodná....a o jejím rozšíření v republice nejsem informována...

Episkleritida

| Dotaz od: Alena

Prosím o radu. Začátkem září se mi udělal poprvé zánět oční bělimy – episkleritida. Nejprve se projevilo zčervenáním oka v koutku a citlivostí oka. Bylo léčeno nejprve...

Bohužel se speciálně tímto "minitematem" nikdo nezabývá, léčí jej praktičtí terenní oftalmologové. Ale z vlastní zkušenosti mohu plně doporučit homeopatii. Vyhledejte si...

Lék ecobec

| Dotaz od: Jiří

Paní doktorko.Prosím chtěl jsem se zeptat dostal jsem na užívání inhalátor ecobec 250ml chtěl jsem se zeptat jestli se tento lék může brát dlouhodobě nebo jestli není pro tělo...

Kortikoidy si v těle také sami vytváříme,takže jejich dodání není pro organismus nějak překvapivé.V inhalační formě se dostávají cíleně k žádoucím receptorům.Rozhodně věřte...

Holtova mast

| Dotaz od: Markéta Papežová

Ráda bych věděla co je obsahuje Holtova mast, vím, že se používá na ekzémy. Zajímalo by mě hlavně, zda obsahuje kortikoidy, a jaké jsou její kontraidikace. Děkuji za odpověď.

Hotlova mast obsahuje různé dermatologicky účinné složky, ale kortikoid ve své základní verzi neobsahuje. Používá se pouze zevně, nesmí se dostat do kontaktu s okem, do...

Chtěla bych ještě trochu upřesnit svůj minulý dotaz ohledně lékařské zprávy. Revmatolog si vyžádal posouzení od psychiatra, jestli mi může nasadit kortikoidy, jestli nebudou mít...

Evo, záleží na vás, jaký postup zvolíte, únavový syndrom je jistě obtěžující, stejně jako potíže s klouby. Nemůžu rozhodovat za vás. V každém případě, pokud se nezmění váš...

Skvrna na noze

| Dotaz od: Natálie

Minulý rok se mi na noze udělala tato skvrna (červená uvnitř bílý kruh) na kožním mi řekli, že borelioza to není (krev negativní) Myselli si, že je to sklerodermie (ale po...

Teoreticky by takto sklerodermie mohla vypadat, stejně tak může jít o ekzém, rozhodující je, co vyšlo v té histologii. Asi by bylo nejvhodnější ošetření slabšími kortikoidy...

Kortikodidy a uši

| Dotaz od: mary

Na uších a jako by " v uchu" se mi udělala nepříjemná vyrážka, doktorka mi předepsala kortikoidní mastičku, ale mě se to nějak nezdá , ne můžou kortikoidy poškodit sluich když...

Paní doktorka Vám mast předepsala s plným vědomím a svědomím. Postupujte podle instrukcí Vašeho ošetřujícího lékaře. Až k bubínku vede kůže a celý sluchový orgán je uložen až za...

Lupénka

| Dotaz od: Iveta

Mám lupénku ve vlasech, za ušima, na ramenech, na loktech i na kotníku. Rozšiřuje se mi to. Mám sníženou funkci štítné žlázy. Vůbec si už nevím rady, co s tím. Prosím, poraďte...

Neuvádíte, jaké léčebné prostředky jste doposud vyzkoušela. Z volně prodejných přípravků můžete zkusit např. řadu Blue cap. Jinak je nutné navštívit kožního lékaře, který vám...

Jedná se o poměrně časté onemocnění. Má tři typy s variabilním průběhem i prognózou. Zajímavé je, že se jedná o onemocnění středního zeměpisného pásma, většina pacientů je bílé...

 celý článek

Locoid a slunce

| Dotaz od: Nika

Prosím Vás, můžu s obličejem, na kterém mám namazaný krém Locoid (hydrocortisoni butyras - nehalogenovaný kortikosteroid) jít ven a na slunce (nemyslím tím přímo se opalovat...

Příliš bych to nedoporučovala. Lepší je aplikovat kortikoidní krémy na noc. Mohlo by dojít k fotosenzibilizaci.

Svrbenie oci 2

| Dotaz od: katka

Pan doktor, dakujem za radu. Pisala som vam ze ma svrbia uz skoro 2 tyzdne oci, oplachujem ociankou a uz som nasadila ocuflash, iba mierne zlepsenie. Oci mi neslzia, nic zelene...

Jak jsem psal, alergie je jen jedna z možností, protože příznaky jsou nespecifické. Některé kapky na alergie jsou volně prodejné, ale ty jsou velice efektní při příznacích jako...

Nelsonův syndrom je poměrně vzácné onemocnění vznikající jako následek léčby tzv. Cushingova syndromu. Cushingův syndrom se vyznačuje extrémně zvýšenými hladinami kortikoidních...

 celý článek

Před několika dny se mi na obličeji (okrajové části tváří, čela, kolem obočí), po celém krku a částečně na horní části dekoltu objevila vyrážka. Začalo to malou skvrnou na tváři...

Pokud není vyrážka provázena významnějším svěděním, je navíc teplota a bolestivé zvětšené uzliny, spíše bych se příkláněla k diagnose infekce než alergie a v tomto případě jsou...

Kožní ekzém + nehty

| Dotaz od: nada

Obracím se se 2 dotazy. 1/Na kůži /celé nohy,ruce, záda/mám ekzem. Po kortikoidních mastí mně zůstaly na těle hnědé skvrny. Nevím jak se jich mám zbavit. Můžu s těmito...

Naďo! Skrvn vzniklých používáním kortikoidních mastí se zbavíte těžko a nejspíš ne s pomocí běžně dostupné kosmetiky... Spíše bych je nechal být. S ekzematickými projevy...

Léky na lupénku a kojení

| Dotaz od: Daniela

Vážený pane doktore, mám lupénku, která se mi po porodu a po prodělané viróze velmi zhoršila, nyní jsem 4 měsíce po porodu a své dítě plně kojím. Navštívila jsem kožní kliniku...

Paní Danielo, mám dojem, že vzhledem k Vašemu zdravotnímu stavu je možné tyto léky v malé míře užívat i po dobu kojení.

Exem

| Dotaz od: zp.

Zruba tři roky se mi objevil exem, v podobě malých svědivých pukliček. Zaléčením lékařem předepsanými mastmi a krémy exem zmizel, ale ne na dlouho, objevuje se opakovaně a v...

Zcela jistě ano. Nekdy se totiž jedná o ekzím spojený s alergickou reakcí. Doporučoval bych proto konzultaci na alergologii. Hezký den.

Periorální dermatida

| Dotaz od: Jana

Kožní lékař mi léčil toto onemocnění, které propuklo po nesprávném užívání kortikoidů. Léčila jsem se Entizolem v tabl. celkem 10 dní, přes den potírala obličej vysušujícím...

Jano! Na dálku se nechce do léčby vkládat, neboť jsem Vás neviděl, nevyšetřil, nevyzpovídal... Obraťte se v této věci, prosím, na nějakého lékaře jaksi "fyzicky" (tedy nikoli...

Předkožka u chlapců

| Dotaz od: Markéta

Mojemu tříletému synovi doposud nejde přetáhnout předkožka. Pediatrička doporučila před případným chirurgickým zákrokem konzervativní léčbu kortikoidní mastí - Triamcinolon - má...

Markéto! Frekvence 4x denně mi také přijde neobvyklá. Přikláněla bych se k aplikaci 2-3x denně. Zkuste konzultovat dětského urologa, třeba jen telefonicky. Hezký den.

Prednison

| Dotaz od: Ywetta

Mám dotaz - za nějaký čas mě čeká transplantace ledviny - již jsem na čekací listině a jsem dialýzována. Postupně se dovídám, co mě čeká, až ledvinu dostanu. Vyděšená jsem z...

Posílám vám odkazy, kde najdete vše potřebné: http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba-lupusu/kortikoidy-a-lupus.html a http://www.lupusinky.estranky.cz/clanky/lecba...

Glukokortikoidy jsou hlavními léky určenými k dlouhodobé terapii mnoha zánětlivých stavů, ať už autoimunitních onemocnění, nebo alergií a astmatu. Překvapivě ale i tyto léky...

 celý článek

Kamarad ma vyrazku po cele noze a doktori v Anglii si s tim nevi rady. ma to jiz 2 mesice, nehoji se to, doprovazi to i vyrazka po celem tele ale uz tak hrozna jako na noze a...

Podle fotografie může jít o mikrobiální ekzém, ale z volně dostupných přípravků asi nic moc nepomůže. Chtělo by to provést stěry na kultivaci, krevní testy k vyloučení celkového...

Loket

| Dotaz od: josef

Jsem zhruba jeden rok po operaci tenisového lokte na obou rukách. Je to asi šest dní kdy mě začalo v levém loktu přeskakovat (křupat) vždy po ohnutí lokte je to nepříjemné a...

Takový stav se musí posoudit na místě vyšetřením a provedením rtg snímku. Zkusit nástřik kortikoidem eventuálně opakovaně. Připadalo by také použít metodu ACP, kde se do kloubu...

Atopický ekzém

| Dotaz od: Michala

Mám atopický ekzém a léčím ho kortikoidními mastičkami. Teď mi ekzém skoro zmizel a jediné co mi zůstalo, jsou bílé skvrny na místech, kde jsem ten ekzém měla a používala na ně...

Michalo! NEPOUŽÍVEJTE trvale a často k léčbě ekzému kortikoidní mast! Kůže Vám tam zeslábne a bude křehká a nevzhledná! Kortikoid použijte, jen když se ekzém příliš "rozjede" a...

Dexona injekce

| Dotaz od: Lenka

Již 3měsíce jsem na pracovní neschopnosti pro bolesti bederní páteře.Na MR je nález protruze disku L5/S1 4mm s útlakem duralního vaku a odstupu levostranného kořene S1.Na emg t...

Injekce s kortikoidem by neměly mít žádné podobné nežádoucí účinky, jako léky , které uvádíte. Tyto injekce zmírňují zánět, otok a bolest v místě dráždění, ale samozřejmě stejně...

Ráda bych Vás poprosila o radu. Mám revmatoidní artritidu na kterou užívám Medrol 8 mg. Nyní jsem těhotná a ráda bych věděla, zda mohu při užívání medrolu kojit nebo zda je...

Kortikoidy obsažené v Medrolu se vylučují do mateřského mléka, ale nízké dávky kortikoidů (uvádí se do 5 mg/den, někdy i do 10 mg/den methylprednisolonu) nejsou kontraindikací...

Ekzém

| Dotaz od: andrea

Už vyše mesiaca mám na tvári pod okom ekzém. Bola som u kožnej doktorky, ktorá mi predpísal optalmo hydrocortison. čiastočne to pomohlo ale stale mi na mieste ostal flačik...

1) Pokud používáte hydrokortizon, pak se jedná o velmi slabý preparát, který málokdy vede k úplnému vyléčení ekzému. Vaginální mykosa zcela jistě není v souvislosti s tímto...

Avamys

| Dotaz od: Štěpánka

Chtěla bych se Vás zeptat na kombinování léků. Dnes mi byl na ORL předepsán Avamys sprej do nosu. Když mi ho pan doktor psal, tak se mě ptal co všechno beru za léky. S ničím...

Štěpánko, děkujeme za Váš dotaz. Avamys je pouze lokálně působící kortikoid v nízkých dávkách, který se do celkového oběhu vstřebává naprosto zanedbatelně, a proto nemůže s...

Revmatickými nemocemi netrpí jen dospělí. Postiženy mohou být i děti – a to i ty nejmenší. Onemocnění juvenilní idiopatickou artritidou je velmi agresivní nemocí, u níž...

 celý článek

Osteoporóza je závažné onemocnění postihující kosti zejména u žen v období po menopauze. Mnoho z nich pak užívá léky proti této nemoci, což je naprosto v pořádku.

 celý článek

Atopický ekzém

| Dotaz od: petra

Mám dvouletého syna,před 3 měsíci se mu rozjel atopický ekzém,měl troje antibiotika za sebou.Nasadila jsem mu zelené potraviny a ekzém začal mizet,bohužel na nožičkách mu zůstal...

Nevím, proč nechcete použít kortikoidy, obávám se, že v tomto stadiu ekzému se bez kortikoidů neobejdete, existuje sice nekortikoidní varianta - Elidel krém - ale domnívám se...

Memu cca rocnimu synovi so objevily v oku cervene zilky. Pote temer vymizely, ale za 14 dni se vratily. Dle ocni lekarky se jednalo o zanet s alergickou reakci a predepsala...

Určitě jste synovi neublížila. Pokud však po 10 dnech nedošlo k ústupu, doporučuji kontrolu u lékaře. Obecně lokální kortikoidy (i celkové) po dlouhodobějším užívání - řádově...

Syndrom polycystických ovárii

| Dotaz od: Tereza

Chtěla jsem se zeptat.Asi před rokem mi byla zjištěna vyšší hladina kortizolu a také vyšší hladina testosteronu.Můj endokrinolog mě poslal na genetické vyšetření.Myslel si že se...

Sama píšete, že genetika potvrdila přítomnost genů pro kongenitální adrenální hyperplazii, tudíž o syndrom polycystických vaječníků se nejspíš nejedná, byť souběh těchto nemocí...

Jak dlouho brát kapky na oči?

| Dotaz od: Jaroslav

Moje maminka je po operaci šedého zákalu na P oku od 12. dubna 2016. Následná vyšetření ukázala, že je vše na P oku po operaci jak má být. Maminka vidí na P oko mnohem lépe než...

Kortikoidní kapky - např.Dexamethason by se měly kapat alespoň 3x denně do operovaného oka cca 2-3 týdny, říkáme do vykapání. Je to proti vzniku zánětu v oku. U Vás již stačí do...

Poruchy spánku jsou závažným problémem pro pacienty se zánětlivými chorobami horních cest dýchacích. Pocit ucpaného nosu je nepříjemným příznakem téměř u všech alergických...

 celý článek

Léky na astma

| Dotaz od: Karla

Už jsem se tu jednou na jednu otázku ptala,doktor mi diagnostikoval astma,tím se potvrdilo Vaše podezření na astma. Chtěla bych se zeptat: Když mi doktor dal kortikoidy které...

Dekuji za Vaši otázku, ráda bych se ale zeptala jake berete kortikoidy? Inhalační? Pakliže ano, můžete mi napsat nazev přípravku? Ono ani neexistuje "silnější" nebo "slabší...

V neděli jsem měla alergickou reakci - nevím přesně, na co. Hlavním podezřelým je propolis, který jsem si aplikovala poté, co jsem se probudila (v cizím domě) s alergickou rýmou...

Vydržte do alergologického vyšetření, které máte objednáno asolutně správně. Do té doby si zakupte v lékárně volně prodejné antihistaminikum /lék, který tlumí alergické reakce...

Prednison 20

| Dotaz od: veronika

U tohoto léku jsem si přečetla že mezi nežádoucí učinky patř tzv. mesíčkovitý obličej, na internetu jsem skoro nic nenašla tak by mě zajímalo co to je?? Děkuji

Měsíčkovitý obličej, vznikající někdy při dlouhodobém (měsíce až roky) užívání vysokých dávek kortikoidů, znamená ukládání tuku v obličeji tak, že se obličej zakulatí, až...

Celoroční alergická rýma je obvykle způsobena alergeny z bytu nebo pracovního prostředí (plísně, roztoči) a na rozdíl od pylové rýmy se neomezuje jen na období pylové sezóny...

 celý článek

Crohnova nemoc i ulcerózní kolitida jsou chronická onemocnění, která vyžadují dlouhodobou léčbu a spolupráci lékaře s pacientem. Jak dostat svůj zdravotní stav pod kontrolu? Jak...

 celý článek

Vysazení prednisonu

| Dotaz od: Tereza

Půl roku jsem užívala Prednison 20. Pak mi dávky začali snižovat a léky mi vysadili letos v březnu, čili vysazování trvalo cca rok. Do teďka mám pořád trochu nateklejší obličej...

Téměř všechny vedlejší účinky užívání kortikoidů jsou dočasné a většinou do několika týdnů po vysazení léků mizí. Buďte trpělivá, věřím, že v tuto chvíli ve Vašem těle již...

Zánět tlustého střeva

| Dotaz od: babinec

Prosím odpověď.Vnuk,21let, má zánět tl.střeva v délce 1,5m.Dostal k užívání nebezpečné kortikoidy.Lze je nahradit jinou léčbou?Může používat kvalitní biolampu?Moc děkuji za...

Zánět tlustého střeva je dobře kortikoidy léčitelný, nebojte se jejich účinků, ty prospěšnější převažují, lékaři s nimi dobře umějí zacházet a hlavně se nasazují jen na...

Pane doktore, u mojí devítiměsíční dcery se objevil ekzém na obličeji kolem úst, očiček, nosu a za ušima, na hlavičce má žluté šupinky. Jedna kožní řekla, že je to seboroicka...

Podle lokalizace výskytu kožních projevů, které popisujete, bych spíše než seboroickou dermatitidu předpokládal výskyt atopického ekzému. Používání kortikoidů aplikovaných...

Ekzém v uchu

| Dotaz od: Helena

Trápí mě vracející se velmi intenzivní svědění v obou uších. Praktická lékařka v Holandsku, kde dočasně bydlím se mi do uší podívala a řekla, že se jedná o ekzém, který se...

Svědění ve zvukovodu může být způsobeno ekzémem, seborhoickou dermatitidou, může však přistoupit i mikrobiální superinfekce či kvasinková infekce. Doporučuji pro jistotu provést...

Rs, cis

| Dotaz od: Eva

Prosila bych o radu. Cca před dvěmi lety jsem navštívila obvodního lékaře kvůli bolestem břicha které trvaly rok a celkové únavě. Proběhlo vyšetření sonografické i...

Určitě se skontaktujte s centerem pro léčbu RS, třeba právě v tom Brně, je to podivuhodný postup vašich lékařů, protože pokud nález byl pozitivní na RS, podezření na RS tu je...

Od podzimu 2014. Nic! nepomáhá.! Ani prof. Štork. Ani homeop. Svědění až k bolesti. 53 let diabetes-inzulín. FA: inhibace,torvacard,Vessec due,isoptin, inzulín.

Lichen sclerosus je velmi úporné a obtížně léčitelné onemocnění. Již vzniklé jizvy, i když onemocnění třeba již není aktivní, nezmizí. Souvislost s cukrovkou tu určitě je...

Prosím o vysvětlení diagnostického souhrnu. Mb. Crohn - kolitis se dvěma zánětlivými stenózami transverza s obstrukční klinikou, s efektem kortikoterapie, mesalazin bez...

Mb. Crohn je zánětlivé onemocnění střev, bohužel zatím nevyléčitelné, protože se nezná přesná příčina vzniku. Může se tedy pouze udržovat ve stavu, kdy pacient nemá klinické...

Atopický exem v těhotenství

| Dotaz od: Veronica

Už od dětství trpím atopických exemem, nevím co už s tím dál dělat, brala jsem ADVENTAN KRÉM ten mi moc pomohl. Nyní jsem brala TRIANCINOL KRÉM ten mi také moc pomohl ale jak...

V této fázi těhotenství kortikoidy používat můžete, ale jen v omezené míře a na malé plochy těle, kožní lékař vám doporučí vhodný přípravek ( př. Cutivate krém).

Snížení dávek medrolu

| Dotaz od: Zuzana

Na revm.polymyalgii mi byl v lednu 2016 předepsán Medrol (10mg denne). Nyní ho mám pomalu ubírat, doporučeno -1mg každé 3 týdny.. Beru i Warfarin a mám velké vedl.účinky...

Nedoporučuji to, náhlé vysazení by mohlo způsobit nedostatečnost nadledvin. Hezký den.

Bronch.astma

| Dotaz od: Božena

Na astma užívám Simbicort-je nějaký jiný lék,který neobsahuje kortikoidy.Slyšela jsem o imunomodulátorech.Můžete mi,prosím říci,jestli je něco takového dostupné a vhodné? Velmi...

Děkuji Vám za Váš dotaz. Pokud užíváte na astma Symbicort a Vaše nemoc je pod dobrou kontrolou /nemáte záchvaty dušnosti,kašel../ a lék dobře tolerujete, pak bych nehledala jiný...

Spontánní potrat

| Dotaz od: dana

Prosím, můžete mi odpovědět, zda vysoké dávky kortikoidů můžou způsobit potrat? Mám revmatoidní artritidu s plicním postižením a otěhotněla jsem, bohužel užívám vysoké dávky...

Vysoké dávky kortikoidů mohou velmi negativně ovlivnit vývoj plodu. Nicméně k potratu mohlo dojít z mnoha dalších příčin - genetické vady, vaše autoimunní onemocnění atd...

Počty pacientů s alergickou rýmou v posledních desetiletích stále rostou a onemocnění stále více ovlivňuje kvalitu života, celkovou nemocnost a pracovní výkonnost pacientů. Je...

 celý článek

Chtěl bych se zeptat, s nedostatkem jakého vitamínu či minerálu se primárně spojuje vznik akné? Já s tím mám poslední dobou celkem problémy, záda a celý hrudník je posetý boláky...

Akné je způsobeno nadměrnou citlivostí mazových žláz na účinky pohlavních hormonů, takže vliv stravy a potravinových doplňků je zanedbatelný. Kortikosteroidy mají jako jeden z...

Hormonální léčba

| Dotaz od: Jitka

Já velice dekuji za dobrou a hlavne rychlou odpoved. . Jen taková doplňující otázka. Pakliže bych teď opominula tehotenstvi, ktere jeste neni aktualni a soustredila bych se jen...

Znovu dobrý den, paní Jitko,kortikoidy jsou látky jež mají skvělé protizánětlivé účinky, ale zárověń jak jistě dobře víte i řadu účinků nežádoucích- zhoršená obranyschopnost...

Locoid

| Dotaz od: Denisa

Chtěla bych se zeptat, zda je možné užívat tuto mast dlouhodobě. Bez ní se mi potíže ihned vrací. Děkuji za odpověď.

Dlouhodobě kortikoidy nepoužívejte, zkuste přejít na topické imunomodulátory (pimecrolimus, tacrolimus).

Vazomotorická rýma

| Dotaz od: Světlana

Prosím o jakoukoli radu. Už řadu let trpím tzv. vazomotorickou rýmou, nejsem alergik. Tato rýma mě strpčuje svým kýcháním a tečením z nosu a neustále odřeným nosem život. Navíc...

Pokud odmítáte kortikoidní spreje, pak nevím, co vám mohu doporučit. Neléčená dlouhodobá rýma může vést k trvalým změnám nosní sliznice, které jsou pak těžko léčitelné. Zkuste...

Ploténky

| Dotaz od: Marie

Jsem silná astmatička, již více než 20 let jsem závislá na kortikoidech. Už dlouhá léta mám problémy s bederní částí zad, také 3 roky cvičím Smíškovi stabilizační cviky. Letos...

V podstatě to je ze stejné skupiny změn na ploténce. Při jejích změnách může významně snížit výšku a může dojít až k částečným srůstům kostních výběžků obratlových těl. Možné...

Červené fleky v obličeji

| Dotaz od: Vašek

Ve cca 14 letech mi začali kožní obtíže. Vždy po koupání jsem měl pleť vysušenou, vyskákali mi červené fleky a pleť byla celkově šupinatá (hrubá). Zašel jsem si ke kožnímu...

První projevy podle vašeho popisu mohly být atopický ekzém, současná fotografie ale nevylučuje ani seborhoickou či periorální dermatitidu. Rozhodně by bylo vhodné kortikoidy...

Koloidní jizvy

| Dotaz od: Antonín

Gravesova opfalmopatie

| Dotaz od: Michala

Před rokem se mi začlo boulit oko (exophthalmus). Lékaři si se mnou neví rady. Dle krev.testu mám v pořádku štítnou žlázu.Četla jsem o Gravesově oftalmopatii (fotky z článků...

Endokrinní orbitopatie je autoimunitní onemocnění spojené zpravidla s Graves-Basedovou toxikozou s vysokou hladinou TRAK (protilátky proti TSH receptoru), vyjímečně i s jinými...

Seboroická dermatitida

| Dotaz od: Alena

Je mi 21 a asi od 12 let trpím seborroickou dermatitidou. Začalo to nevinně jako červené flíčky u nosu a za ušima a v průběhu dalších let se to rozšířilo téměř po celé hlavě...

S alergií seborhoická dermatitida nesouvisí. Můžete zkusit jako alternativu kortikoidů nekortikoidní topické imunomodulátory, ale efekt není zaručen. K domácímu ošetřování...

Alergie v různých podobách postihne během života téměř každého třetího až pátého člověka. Jedná se jak o vleklá alergická onemocnění, tak o jednorázové epizody alergických reakcí.

 celý článek

Atopický ekzém

| Dotaz od: Kika

V dětství jsem měla často atopický ekzém, poté potíže ustaly a objevily se zase až koncem puberty. Obvykle se objevuje pouze na prstech rukou, v současnosti je stav celkem...

Pokud by byla kůže v jednom místě opakovaně dlouhodobě ošetřovaná kortikoidními krémy, jako je Elocom, mohlo by dojít i k trvalému narušení kožní bariéry a k atrofii - ztenčení...

Zánět víčka?

| Dotaz od: alex

Mám dotaz. Dnes jsme se k vám objednal na příští středu, nicméně mne napadlo, zda bych s problémem, který popíši, neměl jít spíše na kožní. Mám asi tři týdny zarudlé víčko a...

Podle vašeho popisu by mohlo jít o ekzém, doporučuji přes den bepanten, na noc tence kortikoid, ale ne déle než týden.

Cystoidní makulární edém

| Dotaz od: Alena

Prosím o informaci, co je to cystoidní makulární edém, který vnikl mému tatínkovi po operaci šedého zákalu, asi po měsíci. Dá se to léčit nebo operovat? Na oko nevidí. Děkuji .

Jedná se o nahromadění tekutiny pod centrální krajinou sítnice. Přesná příčina není známá, ale předpokládá se, že vzniká porušením hematoretinální bariéry v důsledku zvýšené...

Ekzém

| Dotaz od: Jana

Jako malá jsem trpěla ekzémem, který pak s pomocí různých mastí a všeho vymizel (bylo mi kolem 5ti let) Teď je mi 18 a opět se mi vrátil a ráda bych se vás zeptala, co byste mi...

Pokud je ekzém v mírnější podobě, stačí jen intenzivně promazávat ( vhodné jsou krémy s pantenolem, přípravek Cicaplast baume B5, ...). Triamcinolon je poměrně silný, v období...

Atopický ekzém

| Dotaz od: Anna

Necelý rok mám atopický ekzém. Po návštěvě na kožním mi lékařka předepsala mastičku Beloderm. Ta mi asi na 2 měsíce pomohla, ale ekzém se zase vrátil. Zkoušela jsem už i kozí...

Atopický ekzém se dá léčit, ale nikoli vyléčit. místo kortikoidů můžete vyzkoušet moderní nekortikoidní masti (Protopic), ale ani u tohoto preparátu nelze očekávat doživotní...

Co mám dělat?

| Dotaz od: Robert

Dobré poledne. Měl bych takový dotaz. Mám problém s penisem a to tak, že v klidu mi jde přetáhnout předkožku, ale když je v erekci, tak nejde. Nechci s tím jít k doktorovi a už...

V některých případech je opravdu možné zúženou předkožku léčit aplikací kortikoidní masti. O jejím používání by ale měl rozhodnout lékař, který ji i předepíše. Jeho návštěvy se...

Zvětšená uzlina za uchem

| Dotaz od: Pavlína

Syn(16 let) má 4 dny zvětšené 2 uzliny za pravým uchem a 1 na pravé straně krku.Není nastydlý,nebolí ho zub ani v krku,není unavený.Před 14 dny mu lékař diagnostikoval zánět...

Pavlíno, souvislost zvětšených uzlin s aplikací kortikoidů pravděpodobně nebude. Doporučuji se synem co nejdříve zajít k praktické lékařce, aby provedla základní krevní rozbor...

Bolesti po vysazení medrolu

| Dotaz od: Šárka

Po roce braní Medrolu (různé dávky, max 12 mg denně) jsem po vysazení kortikoidů postupně začala pociťovat bolesti pat, postupně celé plosky nohou a následně kolen....navzdory...

Zásadní otázka je, proč jste brala ten Medrol, 12mg na den je docela dost....Z homeopatického hlediska je to klasické tzv potlačení, čili nemoc pouze zamaskovaná Medrolem se...

Délka užívání léku

| Dotaz od: Eva

Prosím o odpověď na - můj otec 84 let, měl letos na jaře v nosní dírce měkký polyp, který mu byl odstraněn, histologie negativní a nyní užívá denně Mommox sprej do nosu 0.05 mg...

Tento lék je možno v odůvodněných případech užívat dlouhodobě až trvale (obsažený kortikoid při řádném použití nemá významné vedlejší účinky, do krve se vstřebává jen minimálně...

Seboroická dermatititda

| Dotaz od: Petra

Mám seboroickou dermatitidu, která tedy neskutečně svědí a jediné, co mi na to prozatím z vyzkoušených mastí a šampónů pomáhá je mast protopic. Jediná nevýhoda je, že se nesmí...

V těhotenství a při kojení je nutné přejít na kortikoidy. Z volně dostupných prostředků bez kortikoidů můžete zkusit např. řadu Blue cap.

Kontaktní dermatitida

| Dotaz od: Jitka

Ráda bych se zeptala co je příčinou kontaktní dermatitidy, jestli by se měly vyřadit některé potraviny, jestli by mohly být příčinou ekzému a zda se dá vyléčit antibiotickou...

Kontaktní dermatitida jak název napovídá je způsobeny kontaktem s alergizující či iritující látkou (kosmetika, chemikálie..), nikoli vnitřně užitými léky či potravinami...

Vyrazka v podpazi

| Dotaz od: Pavla

Prosim Vas o radu mam vyrazku, spise teda ekzem vpodpazi a nemuzu se ho zbavit, moje kozni lekarka mi predepsala Imacort, ktery ovsem nezabira, mohla byste m doporucit nejaky...

Bohužel, volně dostupný krém na tyto obtíže není, chtělo by to silnější kortikoid, než je v Imacortu, navštivte znovu kožního lékaře. Jako doplněk léčby můžete zkusit např...

Beloderm v těhotenství ?

| Dotaz od: Sára

Jsem v 9 týdnu těhotenství a na krku se mi udělala vyrážka na kterou jsem vždy po konzultaci s lékařem používala krém beloderm a který mi pomáhá. Zajímalo by mě,zda tento krém...

Kortikoidní krémy v těhotenství můžete používat jen na malé plochy a v časově omezeném období, je třeba volit slabší kortikoidy. Používejte beloderm pulzně ( např. 1 den...

Prosím o radu. Od raného dětství trpím atopickym egzemem. Během let se mi to zlepšilo, ale ne vždy úplně vymizelo (mívám to převážně na prstech na rukou). Ovšem poslední měsíc...

Podle fotografie jde již o poměrně rozsáhlý ekzém, který se nedá zvládnout volně prodejnými prostředky. Je nutné ložiska ošetřovat protizánětlivým, nejlépe kortikoidním krémem...

To se týká tablet prednison, jestli působí i na krvácení z nosu? A jestli má na to vliv kortikoidů, které mažu na ekzém spíše po rukach a kdo mi je napíše? I když mě zas ta krev...

Vaší otázce zcela nerozumím - kortikoidy mohou mít vliv na krvácivost (nevím, z jakého důvodu je užíváte), stejně tak ale celá řada jiných příčin (křehkost žil, rozšíření žilek...

Atopický ekzém

| Dotaz od: Veronica

Už delší dobu trpím atopickým ekzémem, potřebovala bych poradit co mám dělat opravdu je to nepříjemné, byla jsem u doktorky a ta mi nechce nic předepsat, niní jsem v 6 měsíci...

Antihistaminika užívat můžete. Hodně promazávejte, používejte na mytí Balneum Hermal plus. V omezené míře můžete používat kortikoidní masti ( slabší a jen na malé plochy těla...

Kašel

| Dotaz od: Zuzana

Chci Vás požádat o radu, mám již řadu let kašel, beru stále kortikoidy, RTG plic, zánět průdušek, navštěvuji pravidelně plicního lékaře. Teď se po zhruba14 dnech, co beru...

Mohlo by jít o infekční - bakteriální zánět, pokud berete kortikoidy, tak jste na infekce náchylnější. Pak by stav vyžadoval antibiotika. Ale bez podrobnějšího vyšetření se...

Zhruba před 10ti dny jsem náhle přestal cítit kyselou chuť v levé části jazyka, asi po 3-4 dnech to přešlo, ale začal jsem pociťovat, že když otevřu ústa, spodní ret mi "ujíždí...

Příznaky, které popisujete, jsou typické pro obrnu lícního nervu, která může mít více příčin (od mozkové mrtvice, která byla u Vás na CT vyloučena po tzv. periferní parézu...

V průběhu Crohnovy nemoci se střídají klidová období – remise – s nepříjemnými vzplanutími. Pokud patříte mezi ostřílené bojovníky s „crohnem“, jistě tento kolotoč dobře znáte.

 celý článek

Deprese, úzkost a poruchy spánku jsou častější u pacientů s alergickou rýmou. Alergie je zase častější u pacientů s depresí. Některé údaje napovídají, že alergici páchají...

 celý článek

Při léčbě virové hepatitidy bývá v některých situacích paradoxně nutné utlumit reakci imunitního systému. Může se to zdát nelogické, ale i při infekčních onemocněních je někdy...

 celý článek

Kalcium patří mezi minerály, bez kterých se lidské tělo neobejde. Přestože v organismu plní i jiné důležité funkce, také se podílí na tvorbě kostní hmoty. Lidé trpící některým z...

 celý článek

Těšili jste se, jak se na dovolené u moře pořádně opálíte, a místo toho jste skončili ve stínu s nepříjemnou vyrážkou? Pak jste pravděpodobně alergičtí na sluneční paprsky!

 celý článek

Hemoroidy jsou nezávažné, ale velmi časté a nepříjemné onemocnění. Dlouho nepůsobí žádné potíže, a k lékaři se tak pacienti dostávají až v době pokročilejšího stadia nemoci...

 celý článek

Ten, kdo jednou prodělá tuto bolestivou nemoc, by ji nechtěl absolvovat znovu ani za nic. Pásový opar se ale vrací. Kdo je jeho opakováním nejvíce ohrožený a jak se bránit?

 celý článek

Revmatoidní artritida je zánětlivé onemocnění kloubů, které nemocným způsobuje bolest, omezuje je v pohybu a taktéž může vést ke zkrácení života. Jedná se tedy o diagnózu "na...

 celý článek

Alergie, astma či pylová rýma s vámi zůstávají i tehdy, když se v létě vypravíte na dovolenou. Proto je dobré být na takovou cestu připraven. To platí také v případě potravinové...

 celý článek

S časem dovolených a prázdnin přišlo na řadu i slunění na plážích a koupalištích. Častěji než v jiných fázích roku se tedy můžeme setkat s nepřiměřenou reakcí pokožky na...

 celý článek

Krevní tlak je nevyzpytatelná veličina. V některých případech lékaři příčinu jeho nárůstu odhalí, jindy na důvod nepřijdou. Jaké známe typy hypertenzí a který z nich lze léčit?

 celý článek

Léčba nespecifického střevního zánětu je věda. Prozradíme vám, jaké jsou základní myšlenky a postupy této terapie. Zásadní pomůckou lékařů při volbě toho nejvhodnějšího...

 celý článek

Role vhodné stravy je pro regeneraci jakékoli rány zcela zásadní. Hojení je totiž proces, při kterém tělo nahrazuje tkáň zraněnou tkání novou. K tomu však potřebuje nezbytné...

 celý článek

Myslíte si, že rýmu stačí přetrpět a vše bude v pořádku? Omyl! Neléčené a neustále se opakující smrkání může mít různé nepříjemné následky.

 celý článek

Lupénka je v našich končinách poměrně časté onemocnění. Bez léčby se ale zhojí jen velice zřídka. Pokud tedy chcete vyzkoušet něco jiného než klasické pobyty u moře a masti...

 celý článek

Sužují vás bolesti zápěstí, brnění prstů a ruka přestává poslouchat? Možná trpíte syndromem karpálního tunelu. Při tomto neurologickém onemocnění dochází k útlaku důležitého...

 celý článek

Již v roce 1932, kdy byla Crohnova nemoc poprvé popsána, byl úbytek na váze u pacientů tím nejzřetelnějším znakem. Mnoho provedených studií pak potvrdilo, že podvýživa takto...

 celý článek

Alergie na mléko patří mezi často se vyskytující druhy potravinových alergií. Nejčastější z nich je alergie na mléko kravské, ať už ve formě nesnášenlivosti mléčného cukru...

 celý článek

Klasický způsob léčby není až na výjimky prevencí chirurgického řešení a komplikací u nespecifických střevních zánětů. Nové možnosti ale nabízí lékařům i pacientům takzvaná...

 celý článek

Astmatický záchvat může mít leckdy dramatický průběh. Nedávná studie napříč Spojenými státy ukázalapádné důvody. Zvyklosti v nesprávném používání těchto léků se mění opravdu jen...

 celý článek

Samotné nádorové onemocnění, ale také chemoterapie nebo radioterapie mohou způsobovat problémy se spánkem. Kromě toho, že se poradíte s lékařem a budete se řídit jeho...

 celý článek

Mnoho lidí s atopickým ekzémem má zkušenost, že v létě se stav pokožky zhoršuje – vlivem většího tepla, vlhkosti a pocení. Přinášíme vám osvědčené tipy, na co se v létě při...

 celý článek

Plané neštovice jsou běžným onemocněním dětského věku. Dostat je lze ale i v dospělosti – a právě tehdy se častěji mohou rozvinout závažné komplikace.

 celý článek

Únava, vyrážka, padání vlasů – může jít o běžný jev související třeba se špatným životním prostředím nebo to může být lupus. Tohle onemocnění je vůbec problém odhalit, natož...

 celý článek

Revmatoidní artritida patří mezi onemocnění, která lékaři neumí úplně vyléčit. Pro pacienty, jejichž choroba neodpovídala na klasickou léčbu, donedávna neexistovala jiná...

 celý článek

Bolesti pohybového aparátu (revmatismus, lidově revma) jsou běžné hlavně ve vyšším věku. Nejčastěji jsou způsobeny změnami kloubů z opotřebení.

 celý článek

Většina alergiků se na léto těší, některým však přidělávají vrásky možná sezónní rizika. Kromě kvetoucích rostlin a stromů znamená pro některé citlivé lidi ohrožení i jedovatý...

 celý článek

Lidé trpící revmatoidní artritidou by se měli stravovat tak, aby kromě jiného zamezili, či alespoň minimalizovali kloubní záněty.

 celý článek

Změny životního stylu, kterým naše tělo musí čelit v průběhu roku, mohou mít překvapivé důsledky. Jedním z nich bývá i tzv. sezónní zácpa. Jak tuto nepříjemnost řešit, to...

 celý článek

Ačkoliv je onemocnění chronickým střevním zánětem častěji doprovázeno úbytkem na váze, ani nadváha, zejména při užívání určitého typu léků, není vzácností.

 celý článek

Mnoho pacientek s tímto problémem má obavy z těhotenství a z toho, jak by jiný stav ovlivnil jejich zdraví a naopak.

 celý článek

Addisonova nemoc je životu nebezpečný stav, který je způsoben částečným nebo kompletním selháním kůry nadledvin.

 celý článek

Nežádoucí účinky léků jsou běžné a velmi pestré, protože každý člověk odpovídá na terapii trochu jinak. Pouze 5–10 % těchto nechtěných reakcí však má na svědomí alergie.

 celý článek

Po prášcích na bolest sáhne občas každý z nás. Ovšem lidé sužovaní některou z revmatických nemocí jich zkonzumují vhledem k síle svých obtíží daleko více.

 celý článek

Jinými slovy se jedná o extrémní rozšíření tračníku spojené s rizikem otravy krve. Patří mezi zřídkavé, přesto však existující závažné komplikace idiopatických střevních zánětů.

 celý článek

Takzvaný herpes zoster ophthalmicus – neboli oční pásový opar – je způsoben reaktivací viru Varicella zoster v oblasti nervů obličeje, které zasahují i do oka. Je v této...

 celý článek

Jednou z hlavních výhod, kterou se terapie biologiky odlišuje od klasické protinádorové léčby, je její nízká toxicita pro normální buňky lidského těla.

 celý článek

Pásový opar je virové onemocnění, které se projevuje rozsevem bolestivé vyrážky a puchýřů na kůži. V ohrožení je až 95 % dospělé populace. Virus, který způsobuje také plané...

 celý článek

Jde o skupinu onemocnění charakterizovaných zánětem pojiva, drobných žil, cév a kapilár. Vaskulitida je poměrně častá, vyskytuje se více u dětí a mladých osob trpících astmatem...

 celý článek

Náš imunitní systém má za úkol chránit naše tělo. Někdy ale vlastní obranyschopnost "vytáhne do boje" i proti určitým strukturám sobě vlastním a začne je tím poškozovat.

 celý článek

Problémy se štítnou žlázou mohou přivodit řídnutí kostí. Napovíme, jak se potížím vyhnout a co je důležité pro zdraví kostí. Jen správná terapie štítnice totiž nestačí.

 celý článek

Osteoporóza není jen nemocí stáří. Často se s ní setkáváme také u pacientů v produktivním věku s revmatickým onemocněním. Ke křehkým kostem totiž mohou vést i některá farmaka...

 celý článek

Řídnutí kostí patří k onemocněním, která často probíhají velmi dlouhou dobu bez sebemenších varovných signálů. Bolesti zad a kloubů, obtíže při stání či neschopnost sedět s...

 celý článek

Alergické astma je chronické onemocnění dýchacího ústrojí, které postihuje zhruba 300 milionů lidí po celém světě. Počet takto nemocných se přitom za poslední desetiletí...

 celý článek

Biologická léčba představuje významný milník v léčbě mnoha onemocnění. I pro část dětských pacientů s juvenilní idiopatickou artritidou znamená novou naději a je...

 celý článek

Důležité je ale těhotenství naplánovat a dopředu upravit léčbu. Podstatně tak zvýšíte šanci na bezproblémové prožití toto krásného období. Bechtěrevova nemoc neboli ankylozující...

 celý článek

Tvorba nosních polypů je nepříjemné onemocnění, které postihuje zhruba 4 % všech lidí. Polypy jsou jakési výrůstky zbytnělé sliznice samotné dutiny nosní nebo nosních sinusů.

 celý článek

Anafylaktická reakce představuje nejtěžší a nejzávažnější odpověď organismu na alergen. Jedná se o život ohrožující stav, který může postihnout každého alergika. Nejvíce jsou...

 celý článek

Řada léků, které pravidelně berete, může na jedné straně pomáhat, může mít ale také negativní vliv na vaše kosti. Jde zejména o dlouhodobé užívání kortikosteroidů, antidepresiv...

 celý článek

Začervenalé skvrny, suchá místa, svědící plochy. Pokud nastanou problémy s kůží, řešením rozhodně není nákup peelingů, masek a „zázračných“ krémů pro všechny denní doby. Na...

 celý článek

Nikde jste nenastydli ani nebyli ve styku s nakaženou osobou. Přesto stále potřebujete kapesník, ať je léto, nebo zima, a nechápete, kde se ta rýma pořád bere.

 celý článek

Chřipka je nakažlivé onemocnění dýchacích cest způsobené chřipkovými viry. Ke zvýšenému riziku onemocnění přispívá také oslabení imunity imunosupresivními léky, ke kterým patří...

 celý článek

Nové léčebné postupy s použitím prostředků takzvané biologické léčby způsobily v mnoha medicínských oborech doslova převrat.

 celý článek

Na období dovolených se těší i lidé s nespecifickými střevními záněty. Pokroky v léčbě mnohým pacientům s Crohnovou chorobou či ulcerózní kolitidou umožňují, aby si putování...

 celý článek

U mnoha zdravotních problémů je řešením chirurgický zákrok. Výsledkem je pooperační rána, o kterou je třeba po propuštění důsledně pečovat a zajistit tak nekomplikované hojení...

 celý článek

Pásový opar je neurologické onemocnění, které obvykle začíná jako pálení nebo bolest na jedné straně těla. Později se v postižené oblasti objeví výsev puchýřků. Může jít o...

 celý článek

Barevné listí, zkracující se dny a častý déšť. Mnoho alergiků se na podzim raduje, že je pylová sezóna již za nimi a že si nyní konečně dají od svých potíží pauzu. Nebezpečí...

 celý článek

Vyvážená strava a vhodný pohyb jsou důležité pro všechny děti. U těch, které trpí juvenilní idiopatickou artritidou a dalšími chronickými nemocemi, to ale platí dvojnásob.

 celý článek

Letní dny jsou skvělou příležitostí pro různé vodní radovánky. Počasí často doslova vybízí ke koupání v rybnících a řekách, lidé se baví surfováním či dováděním na pláži...

 celý článek

Zhoubné onemocnění prostaty může časem vygradovat do metastáz. Ty se často šíří do kostí, což s sebou nese jisté nepříjemné příznaky. Jsou však možnosti, jak pacientovi od...

 celý článek
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: