| Nápověda

Melanom

Biologická terapie působí jen tam, kde má
Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba.  celý článek
 
Změny mateřských znamének rozhodně nepodceňujte...
Znamének má většina lidí na svém těle hned několik. Většinou jde o neškodné útvary, někdy se ale z nevinné tečky na kůži může vyklubat maligní melanom.  celý článek
Vakcína pomůže lidem s melanomem přežívat déle
Jednou z nejlepších možných terapií pro pacienty s melanomem by v blízké době mohla být melanomová vakcína (očkovací látka).  celý článek

Mému otci vyřízli před rokem a půl znaménko, které označili melanom in situ. Před dvěma měsíci mu našli útvar na ledvině. Je 14 dní po operaci, kdy mu odebrali celou ledvinu...

Melanom je čistě kožní nádor, někdy se ale může vyskytnout i na přilehlých sliznicích (ret). Doporučoval bych proto počkat na výsledky histologie. Hezký den.

Maligní melanom

| Dotaz od: Nikola

Ráda bych se zeptala na problém, který postihl moji maminku (48 let). Při nedávném vyšetření ji byl objeven superf. maligní melanom (v L pektorální krajině pigm. útvar velikosti...

Rozhodně tyto nové pigmentované projevy nesouvisí s vyříznutím původního ložiska, ale s ložiskem jako takovým souviset mohou. Bylo by velmi vhodné provést další klinické a příp...

Nadějí pro nemocné s melanomem se stává cílená léčba
Přestože preventivní péče a kontrola znamének je celosvětově propagována a za poslední léta se zlepšila, stále se setkáváme s diagnózou zhoubného (maligního) melanomu.  celý článek

Melanom

| Dotaz od: Květa

Moc prosím o odpověd na muj dotaz.Před 16lety jsem měla melanom na ruce byl odstraněn chirurgicky,docházím na pravidelné roční kontroly vše je v pořádku.Byla jsem na kontrole a...

Takto dlouho po odstranění primárního melanomu je riziko minimální.

Paní doktorko, mému bratranci /67let/ byl loni v srpnu odstraněn na zádech melanom spolu s množstvím uzlin.(byl na sále cca 4 hod.) Následovala léčba pomocí injekcí,nyní byl na...

Určitě by měl co nejdříve navštívit lékaře. Pobyt u moře pro pacienta byť s odoperovaným melanomem vhodný není..

Melanom

| Dotaz od: Lena

Prosím mohli by jste mi vysvětlit tuto zprávu. Tři roky pozoruje pigmetovou morfu pod pravou lopatkou. O:infraklavikuklárně vpravo pigm,etovaná kožní léze asi 2 cm v průměru s...

Zatím nemusíte mít strach. Vyříznutí znaménka je pouze preventivní a vzhledem k zatím neprokázanému postižení je s největší pravděpodobností všechno v pořádku. Definitivní závěr...

Pokročilý maligní melanom patří k těm nejzávážnějším diagnózám
V posledních desetiletích se stal maligní melanom noční můrou pro mnoho lidí. Jedná se o rychle rostoucí a velmi agresivní kožní nádor, jehož léčba není v případě pokročilejšího...  celý článek

Melanom

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat, zda mohou vzniknout melanomy párově. Aniž bych měla nějaký úraz, udělaly se mi na obou nehtech u palců nohou téměř stejné skvrny. Jsou zrcadlově proti...

Obecně se může objevit najednou více ložisek melanomu. O co konkrétně se jedná právě u Vás, to Vám zodpoví kožní lékař; poté, co skvrny uvidí a vyšetří. Pokud máte jakékoli...

Vyšetření melanomu

| Dotaz od: Andrea

Postačí ke zjištění melanomu vyšetření u kožního lékaře nebo se musím objednat na vyšetření digitálním dermatoskopem? Je vyšetření u běžného kožního lékaře spolehlivé a...

Běžný kožní lékař by určitě měl melanom rozpoznat a pokud má podezření a nemůže přesně stanovit diagnosu, měla by vás odeslat k dalšímu vyšetření nebo znaménko preventivně...

Melanom a CT

| Dotaz od: Marian

Kozna lekarka vyslovila podozrenie, ze jedno z mojich znamienok moze byt melanom. Na internete som o tom dost prestudoval a zistil som, ze sa jedna o jednu zo zakernych typov...

Mariane! Markery z krve a histologie jsou nejdůležitější metody identifikace tohoto druhu nádoru. CT lze použít ke stanovení rozsahu nemoci, pokud se nádor šíří - metastazuje...

Mojí mámě (57 let) se zhruba před rokem objevila jakási pigmentová skvrna na noze, není asi přesně ohraničená, není ani symetrická, vypadá, že se skládá z menších "puntíků...

Bez fotografie se nemohu ani přibližně vyjádřit. nejlepší bude navštívit kožního lékaře, který ložisko dermatoskopem vyšetří a v případě pochybností vyřízne a histologicky vyšetří.

Maligny Melanom

| Dotaz od: Jan

Len prednedavnom som cital clanok o malignom melanome. Hned som si preto skontroloval znamienka a mam slabe podozrenie. Viete mi poedat, ze ci je tam podozrenie na tento...

Jane, melanom pouhým okem nepoznáte. Doporučuji navštívit kožního lékaře, který zhodnotí, jestli by se mohlo jednat o tento problém. Je běžnou praxí, že kožní lékaři...

Jizva po melanomu

| Dotaz od: Dana

Před 11lety mi byl širokou excizi odstraněn melanom na zádech.Jednalo se o počínající povrchově se šířící mal.melanom tl.0,025 mm.Vždy při pobytu na slunci a u moře jsem si...

Obavy mít nemusíte, případně se při následující kontrole zeptejte lékaře. Do budoucna by bylo asi lepší chránit se oděvem, než krémy.

Bradavice, znaménko, melanom?

| Dotaz od: Jaroslav

Vážená paní doktorko/doktore, v oblasti genitálií mám 2 útvary, které mě velice znepokojují. Jde oblast vedle penisu v ochlupení, které útvary dokonce prorůstá. Jeden z útvarů...

Podle fotografie může jít o kondylomata - virové bradavičky, takže doporučuji odstranění u kožního lékaře.

Chtěla jsem se jen informovat jestli se mám bát případné operace nebo ne.Muj gynekolog mi po nedávné prohlídce zjistil že mám melanom v krajině děložního hrdla- měla jsem totiž...

Jedná se malý nádor, který pokud se nešíří, nemusí být nebezpečný. Jistější je ale jeho odstranění. Co se týče vlivu na plodnost, nemusíte mít strach, zákrok by plodnost a...

Melanom a CT

| Dotaz od: Marian

Chcem sa opytat, ci je mozne zachytit kozny melanom na CT. Podozrive znmienko sa nachadza na bruchu a pre mesiacom mi bolo robene CT brucha. Ako rychlo sa melanom tvori, je...

Podezřelé znaménko na kůži by na CT vidět nebylo. Doporučuji neodkládat návštěvu kožního lékaře, který znaménko vyšetří a při jakékoli pochybnosti vyřízne, histologicky vyšetří...

Melanom

| Dotaz od: Petra

Mám podezřelé znamínko. Zčernalo přibližně před půl rokem, ale k lékaři jsem šla až nyní. Dané znamínko už mám vyřezané a odeslané na histologii. A chtěla bych se zeptat kdo mi...

Výsledek asi přijde na pracoviště, kde se vyříznutí provedlo, takže se informujte tam, kdy asi výsledek dorazí a kdy si máte zavolat.

Vyšetření - melanom?

| Dotaz od: Martina

Jelikož jsem světlý typ a mám na těle hodně pih a některé i vystouplé, tak si je poctivě měřím. Teď jsem zjistila, že se mi jedna piha zvětšila o 1 mm, a proto bych si ji ráda...

Martino, lékař prosvítí pihu a pokud bude mít podezření, že by časem mohla být zhoubná, raději doporučí ji vyříznout. Přístroj měří jen některé charakteristiky a celkové...

Je to melanom?

| Dotaz od: Julie

Tohle se mi vytvořilo docela nedávno, je to pořád na stejném místě a pod nehtem mám černé pigmentové tečičky (foto), bojím se nejhoršího, nepraštila jsem se tam. Mám celkově...

Pigmentové projevy pod nehty je vždy třeba velmi dobře vyšetřit a sledovat, pokud neodrůstají, co nejdříve navštivte kožního lékaře.

Jen samotné to slovo dokáže řadu lidí paralyzovat a vyvolat v nich pocit naprosté bezmoci. Ve skutečnosti by tomu mělo být právě naopak: v dnešní době je rakovina často docela ...  celý článek
K tomu, abychom předešli závažným a neléčitelným stadiím rakoviny kůže, nemusíme být odborníky ani nepotřebujeme žádné speciální přístroje. Postačí nám jen vlastní oči a zrcadlo...  celý článek
Na kůži se mohou objevit různé otoky a bouličky. Nejčastěji si můžete nahmatat bouličky pod čelistí a na krku či v tříslech, a to především v době, kdy proděláváte nějakou...  spustit dotazník
Slovo rakovina může řadu lidí doslova paralyzovat. Místo velkého hloubání je však nutné včas myslet především na prevenci. A právě ženy mohou udělat hodně pro to, aby některým t...  celý článek
Nejobávanějším typem rakoviny kůže je zhoubný melanom. Pokud se tento nádor nezachytí včas, je jeho léčba velmi obtížná a naprostá většina pacientů svému onemocnění brzy podlehne.  celý článek
Označení „léčba šitá na míru“ je trochu nadnesený pojem, avšak cílem takzvané personalizované léčby je skutečně vyvinout lék, který bude velmi dobře účinkovat pouze u vyb...  celý článek
Objevilo se vám cosi na kůži a říkáte si, že jde jen o štípnutí nebo neškodnou vyrážku. Jistě to tak být může, někdy se ale přece jen vyplatí věnovat své pokožce větší pozornost...  celý článek
Lupénka zatěžuje pacienty nejen nepříjemným vzhledem kůže, ale i dalšími komplikacemi, například depresemi. Jednou z méně častých komplikací této nemoci je i vyšší riziko...  celý článek
Oko se skládá z mnoha částí a zhoubné bujení neboli rakovina může teoreticky postihnout kteroukoli z nich. V praxi se však s některými typy rakoviny, které postihují oko...  celý článek

Nové znaménko

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko,již jsem jeden dotaz pokládala,a zajímalo by mě,jaký máte ale názor na vytvořené znaménko na palci u nohy,máte s tím zkušenosti? slyšela jsem že to většinou bývají...

Se znaménkem na palci jsem se setkala mnohokrát, o melanom nikdy nešlo, znaménka se mohou během života vytvářet nová. Můžete přp. zaslat fotografii k přesnějšímu posouzení.

Zhoubný melanom kůže je jeden z nejnebezpečnějších nádorů vůbec. Boj proti němu se příliš nedaří, a co víc, jeho výskyt stále stoupá. Americké úřady nedávno zveřejnily čísla...  celý článek

Konzultace znaménka

| Dotaz od: Daniel

Je mi 26 let a měl jsem odstraněno mnoho znamének, vždy negativní vysledky, čas odčasu se vytvoři znamenko nove, jako toto viz fotografie, vytvořilo se mi cca před 1,5 rokem...

Doporučoval bych konzultaci přímo s kožním lékařem. Každopádně podzim a zima jsou na odstranění znamének ideální období, proto bych odstranění neodkládal. Hezký den.

Nadějná terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu pouze u některých pacientů. Proč tomu tak je se snaží lékaři zjistit v nových...  celý článek
Nejčastějším varovným signálem rakoviny kůže je nové znaménko či změna již existujícího mateřského znaménka.  celý článek

Vystouplá piha

| Dotaz od: Jana

Mám na prsu odjakziva vystouplou pihu,je kulatá,myslim že se nemění, ale všimla jsem si, že je v dolní polovině více vystouplá než v té horní..jakobyje tam více nafouklá. Je to...

Rozhodně nemohu na dálku určit diagnosu, objednejte se ke kožnímu lékaři. Nejlepší by bylo, aby měl v ordinaci přístroj - tzv. dermatoskop, který pihu vyfotí a vyhodnotí riziko...

Rakovina je jedním z největších strašáků ze škály nemocí vůbec. A je jedno, zda se jedná o rakovinu ledvin, prsu, nebo kůže. Právě pro lidi trpící rakovinou kůže ale svitla...  celý článek

Léze?

| Dotaz od: Martina

Zdravím vás a prosím zda by jste mi pomohla alespoň vrámci virtuálních možností...Zhruba před 5ti lety jsem údajně dle naší kožařky měla scabies(svrab),nicméně nepotvrzený nějak...

Může jít o přetrvávající ekzémové ložisko, které se periodicky ohlašuje nebo třeba i fixní erytém ( alergický - ale to je méně pravděpodobné). O melanom se podle vašeho popisu...

Pihy

| Dotaz od: smuggle

Mám pihu na dlani, prstu ruky a dále na nártu a prstu u nohy. Moje kožní lékařka mi doporučila odstranění těchto pih, protože jsou prý nebezpečné. Já s nimy ale nemám problém...

Smuggle! Promiňte mi, že to píšu, ale kladete opravdu bláhový dotaz! Jak mohu na dálku a bez toho, abych Vaše pihy viděl diskutovat s názorem lékařky, která Vás vyšetřila...

Terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu až o čtyři roky, což je úžasný pokrok v případě nádoru, který pro mnoho lidí znamená...  celý článek

Znamenko

| Dotaz od: Petr

Již jsem zde tento dotaz položil ale nedostal jsem odpověd na to zda tedy je znamenko cele pryč a zda nemužu mit pak problem stim později ?... prodělal jsem totíž melanom dřive...

Petře! Jde-li o popis histologického vyšetření excize, pak znaménko nebylo odstraněno celé. Afekce = v tomto případě znaménko, laterální = stranový a excize = výřez, _Pod...

V červenci jsem byla v Brně na Žlutém kopci operována kvůli melanomu,vzali mi sentinelovou uzlinu a byla provedena reexcize jizvy,nyní tam dojíždím každé tři měsíce na kontroly...

Marie to určitě ne. Váhový přírůstek bych dávala do souvislosti s užíváním antidepresiv. Skoro každý s těmito léky nějaké to kilo bohužel přibere. Příjemné jaro

Sluneční paprsky mohou být příčinou prekancerózních (aktinokeratóza) a kancerózních (karcinom z bazálních buněk, dlaždicobuněčný karcinom a melanom) kožních změn. Tyto změny...  celý článek

Odebrani pihy na lytku

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko.Moje sestra(29let)byla na vyriznuti pihy na lytku.po vyšetření na histologii -0,7clark zhoubný men.melanom-takže znovu na vyriznuti lemu kolem.nesmí 5let...

Milá Martino, z histologie uvádíte pro mne málo údajů,ale i přesto tloušťka 0,7 mm je bezvadna.Co se tyče prognózy u takového stadia,je zde uváděno, ze 5 let po stanovení...

Asi před půl rokem se mi vytvořil kousíček nad horním rtem růžové cosi - jakoby hrbolek,pupínek, asi 2 mm. Nejdřív jsem si myslela, že se mi tvoří opar nebo akné. Nemizí, ani...

Můžete poslat fotografii. Může jít o hemangiom, basaliom či solární keratosu, melanom je méně pravděpodobný.

Vědci z britského střediska Cancer Research, kteří jsou součástí mezinárodního týmu lékařů, oznámili, že se jim podařilo objevit na chromozomu 1 gen zodpovědný za vznik rakoviny...  celý článek

Znamínko

| Dotaz od: Petra

Prosím Vás mohla by jste mi říct svůj názor na dané znamínko co je na fotografii co přikládám? Jeví se jako podezřelé? Měl by ho vidět odborník? Kamarádka jsi ho objevila...

Toto znaménko jako melanom nevypadá, ale pokud má kamarádka obavy, není nic snažšího navštívit kožního lékaře a nechat si znaménko ještě vyšetřit dermatoskopem.

Pigmentové névy

| Dotaz od: Martin

Můj věk je 38 let, mám po těle (zejména na trupu) větší množství pigmentových névů. Mám světlý typ kůže. Névy jsem sdědil po svém otci, který jich měl také velké množství...

1)Pravidelné kontroly 2x ročně jsou dostačující. 2) Pokud je znaménko jen tmavé a nevykazuje další rizikové faktory, pak stačí sledování, ale osobně raději znaménka, byť i...

Solária a opalování

| Dotaz od: Martina

Jsem typ zelené oči, hnědé vlasy, světlá pokožka, když se opaluji, tak se většinou nespálím - pouze obličej pokud si ho nenamažu (ale ne na českém sluníčku). Teď je hrozné haló...

Martino! Opalování prostě není zdravé. Všeho moc škodí. Sluníčko potřebujeme ke zdraví i dobré pohodě, opékání prostě ale kůži poškozuje. Její hnědnutí je obrana před...

V levém oku mám melanom a odtrženou sítnici která se nedá operovat díky nádoru.Na zminované oko jsem téměř slepý.Rád bych se zeptal na Váš názor zda má význam žádat o částečný...

Při úplném zachování zrakových funkcí druhého oka nárok na částečný invalidní důchod bohužel nemáte. Šance se mírně zvyšuje, pokud Vám ztráta vidění na jedno oka brání ve...

Alergie může mít i svá pozitiva. Trpíte-li tzv. kontaktní alergií neboli objevuje-li se u vás reakce na kůži po kontaktu například s niklem nebo jinými kovy, může vás alergie...  celý článek
Léčba rakoviny kůže záleží na typu, rozsahu a umístění nádoru.  celý článek

Jizvy

| Dotaz od: Kač

Prosím Vás mám jen takovou jednu otázečku ohledně jizev,, chodim na odstranovaání znamének radeji, mit jizvu nez znamenko, ktere muze byt nebezpecne..Akorat mam jednu jizvu na...

Milá paní, žádáte po mně nemožné, bez vyšetření Vám nemohu odpovědět, navštivte lékaře, který Vás "ořezává" , chci Vás upozornit ,že 80% melanomů vzniká z volné kůže , takže...

Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen. Zatím jen ve Velké...  celý článek

Před opalováním bychom měli zkontrolovat stav kůže, především mateřská znaménka.


Jizva, i když zhojená, představuje změněnou tkáň, která se bude od normální kůže navždy lišit. A jako taková potřebuje i zvýšenou ochranu před slunečními paprsky. I když kůže...  celý článek
Je vám méně než čtyřicet a myslíte si, že rakovina se vás netýká. Nebo si to ani nemyslíte, protože vás ještě nikdy nenapadlo o něčem takovém přemýšlet. Přesto mnozí z vašich...  celý článek
Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.  celý článek
Málokdo z těch, kteří trpí těžkou formou lupénky, vystaví bez problémů svoji kůži sluníčku a zrakům ostatních na přeplněné pláži.  celý článek
Nastává čas letních dovolených. Ať už budete ležet na pláži nebo u rybníka, mějte na paměti, že slunce je dobrý sluha, ale zlý pán. Nadměrný „příjem“ paprsků však nepřináší...  celý článek
Na první pohled se výše uvedená tekutina zdá jako pouhá odpadní látka lidského těla, opak je však pravdou. Změny barvy, pachu, složení či koncentrace moči poukazují na možnou...  celý článek
I když zhoubné nádory oka naštěstí nepatří k těm příliš častým, čas od času se s nimi lékaři setkávají. Rakovina může postihnout buď přímo některou z částí oční koule, nebo také...  celý článek
Tmavé zimní měsíce nám dokážou vzít energii, náladu, ale i bronzový odstín pleti. Nedostatek slunečního svitu přímo vybízí k pobytu v soláriu či užití horského sluníčka. Obojí...  celý článek
Popáleniny od slunce vznikají v průběhu několika hodin po vystavení kůže nadměrnému slunečnímu záření. Jsou za ně odpovědné ultrafialové paprsky slunečního záření a snadno...  zobrazit článek
Jenom v Evropě se každý rok objeví více než tři milióny nových případů rakoviny, nejčastěji rakoviny prsu, tlustého střeva a plic. Léčba i diagnostika nádorových onemocnění se...  celý článek
Nestojíte o vrásky? Uvažujete o plastice? Pak velmi rychle skoncujte s kouřením. Tenhle zlozvyk se totiž podílí nejen na onemocnění dýchacího systému, srdce a cév. Může stát i...  celý článek

Piha

| Dotaz od: Terka

Dobré odpoledne, chtěla bych si nechat vyříznou pihu na horní části paže a zajímalo by mě, jestli to budu muset zaplatit nebo by to platila pojišťovna. Piha je asi 1x0,5 cm s...

V případě, že znaménko je klinicky vpořádku, není nutné jeho odstranění a většinou v tomto případě pojišťovna zákrok neplatí. Ale záleží také na individuálníá domluvě s lékařem...

Znamenko

| Dotaz od: Petr

Vyndali mi znamenko u něj bylo napsano..... V centru kožni excize je okrsek periadnexalní chronicke zanětlivé celulizace s pigmentofagy. Reaktivní změny. Afekce je v tomto...

Petře! Podle popisu nebyly v kožní excisi zachyceny žádné nádorové ani přednádorové změny, nijak vás tedy neohrožuje. Přesto vám doporučím nález konzultovat i s vaším...

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou slunečním zářením. Australští a rakouští vědci se snaží porozumět tomu, jak přesně některá zví...  celý článek
Pokožkou poškozuje ultrafialové záření jí vstřebávané. Jeho vlivem dochází v kůži k tvorbě škodlivých kyslíkových radikálů. Ty způsobují podráždění a zarudnutí, a někdy i...  celý článek

Atypický nevus

| Dotaz od: Dara

Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu, navštívila jsem kožního lékaře, jelikož mám mnoho pih. Všechny pihy jsou prý v pořádku, ale jedna piha na plosce nohy byla v...

Nic takového, nebojte se, atypický nevus je prostě jen označení znaménka, které by MOHLO být nebezpečné, ale není. Navrhuji vám konzultaci na pracovišti, kde mají přístroj tzv...

Odstraněné znamínko

| Dotaz od: Renata

Chtěla jsem se vás zeptat, před čtyčmi měsíci jsem byla na odstranění pihy na obličeji a zajímalo by mě, jestli už mohu chodit do solária, nebo jestli je na to ještě moc brzo a...

4 měsíce po odstranění pihy se můžete běžně pohybovat na slunci. Samozřejmě, při delším pohybu na slunci jsou vždy vhodné krémy s ochranou UV faktorem, tedy je vhodné se před...

Současná medicína již dokáže léčit i nádory, které se ještě před pár lety jevily jako beznadějné. Pokud ale vyšetření odhalí u pacienta nádor o velikosti dětské hlavy, nezmůže...  celý článek
Začalo léto a čekárny pohotovostí se začínají plnit. Abyste letos nemuseli nečekaně k lékaři také vy, přečtěte si, odkud vám v horkých letních dnech hrozí největší zdravotní...  celý článek

Betakaroten

| Dotaz od: Daniel

Mám možná hloupý dotaz, ale nikde to nemohu najít. Užíváním betakarotenu , kde se píše že je to velmi silny antioxidant a podporuje tvorbu kožního barviva melaninu, a chraní...

1) Při užívání betakarotenu nedochází k ovlivnění tvorby mateřských znamének. 2) Betakaroten a další antioxidanty dokáží poněkud zmírnit poškození kůže vyvolané UV zářením, ale...

Obracím se na V...

| Dotaz od: Kateřina

Obracím se na Vás s prosbou o radu.Je mi 30 let, asi před 4 dny jsem si všimla,že mi znaménko změnilo barvu, jakoby zčervenalo, velikost je stále stejná pouze 2mm.Nachází se v...

Doporučuji Vám návštěvu dermatologa, který znaménko prohlédne a případně doporučí excisi.

Mam potěle odstraněno celkem 15 znamenek vždy byl vysledek negativní. Před dvema lety se mi udelalo jedno na břiše. a nechal jsem si ho preventivne před 14dnema vyndat melo...

Danieli! Ano, je to přesně tak jak říkáte. Mezi zhoubným melanomem a běžným pigmentovým névem je řada mezistupňů. I drobnější znaménko může mít vyšší stupeň dysplazie, tedy...

Otázka

| Dotaz od: Markéta

Mám takový dotaz nedotaz, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se mi podaří nahmatat v oblasti rozkroku nádor. Uvědomuji si, že je to dotaz trochu podivný, ale...

Markéto. Nádor až na řídké výjimky nahmatat nelze. Nevím, jaké léčbě se věnujete na psychiatrii, ale podobná hypochondrie je neurotickým projevem a zaslouží si nepochybně...

Histologie pozitivní

| Dotaz od: Dan

Je mi 26 let. Bylo mi vyříznuto znaménko novotvar cca 2 roky stary 2mm velký. Histologie říká že má jisté rysy Reedova névu, nelze však vyloučit incipientně povrchově se...

Tato složka příčin rakoviny není ještě plně vědci prozkoumána, je mnoho názorů na vznik rakoviny a tyto informace zcela přesahují objemem moje možnosti tady v poradně. Chodte...

K prázdninám patří i dětské dovádění na slunci. Děti si řádění na sluníčku dokážou užít jako nic jiného. Dospělí by je sice od této radosti rozhodně neměli zrazovat, ale přesto...  celý článek

Jak postupovat

| Dotaz od: Zdenka

Manžel, 59 let, je 8 let po operativním odstranění melanomu na levém prsu. Nyní, při pravidelné kontrole sono, v levém podpaždí, zjištěn lymfatický útvar 7x14mm. Plíce a krev v...

Doporučovala bych se neprodleně obrátit na dermatologa, jež by Vás měl dále cíleně směrovat.

Pigmentové znaménko na kůži

| Dotaz od: Marie Hortová

Našla jsem si velký (a škaredý) znamínko. Je na pravé straně cca 5 cm nad uchem. Je velké jako nehet u prstu a kulaté, uprostřed světlejší, kraj je hnědý. Není vystouplé. O co...

Nepíšete, jak je tam znaménko dlouho, jestli se zvětšuje a podobně. Může se jednat o neškodný pigmentový névus, mohlo by se ale jednat i o melanom, takže doporučuji po návratu...

Podle studie zveřejněné v časopise Journal of American Academy of Dermatology přibližně 20 procent z žen mezi 18 až 29 roky věku navštěvuje solária. Dermatologové na Loyola...  celý článek

Dobrý de, mám možná hloupý dotaz, ale nikde to nemohu najít. Užíváním betakarotenu , kde se píše že je to velmi silny antioxidant a podporuje tvorbu kožního barviva melaninu...

Nová znaménka se mohou objevovat po celý život a měnit se také, hodně mají vliv hormonální hladiny /třeba vlivem kolísání hladin při těhotenství se objevují některým ženám...

Rakovina a THC?

| Dotaz od: Giuliette

Babička má rakovinu která se stále zvětšuje. Prodělala už i složité zákroky ale rakovina se objevuje dále. Chci je proto zeptat jestli opravdu marihuana pomáhá zpomalit růst...

Guiliette! Užívání marihuany zatím bohužel nepatří mezi prokazatelně úspěšné způsoby léčby rakoviny. Vámi citovaný článek zmiňuje zkoušení jejích účinků na hlodavcích. U...

Dorý den, prosím Vás o radu. Odstříhávala jsem manželovi chlup vyrůstající ze znaménka a horní část znaménka jsem omylem ustříhla. Znaménko bylo vystouplé, do 5 mm velké a...

Jano, raději zajděte s manželem ke kožnímu lékaři. Znaménko vyšetří a pokud bude mít podezření, vyřízne ho (ne hned, bude se pravděpodobně muset objednat). Pravděpodobnost...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: heda

Již půl roku mám odpoledne a večer zvýšené teploty (37 - 37,5°C),které se projevují tak,že cítím jen horkost v obličeji a na čele (ne na těle) a mám pocit jako kdybych měla ...

1) Zvýšené teploty zcela jistě nejsou příznakem melanomu. 2) Pokud nebylo znaménko zcela vpořádku, ale bylo odstraněno celé, pak stačí pravidelné kontroly všech pigmentových...

Zvýšené leukocity

| Dotaz od: Petra

Před 14 dny jsem prodělala silnou angínu, byla jsem po té na krvi a zjistili mi velké zvýšení leukocitů na 14-15tis. Po týdnu jsem šla na solárko na které chodím pravidelně ale...

Petro! Zvýšený počet leukocytů ve vašem krevním obraze je jen známkou obranné reakce vašeho organismu na proběhlý zánět (angínu), s vyrážkou tedy přímo nesouvisí. Váš krevní...

Již 4. měsícem užívám prášky Provera 5 mg tablety v období od 15. do 26. dne menstruačního cyklu. Nedávno jsem se dočetla v jednom časopise, že mimo jiné pigmentové skvrny na...

Tvorba pigmentových skvrn nepatří mezi účinky Provery. Není tedy pravděpodobné, že by v souvislosti s jejím užíváním u Vás vznikly pigmentové skvrny. Pojem "hormonální léčba" je...

Cílem specifické imunoterapie je léčit alergické onemocnění postupným „navykáním“ organismu na alergen, který stojí za vznikem alergických příznaků. Podle některých odb...  celý článek
Americká rodinná lékařka Dr. Christine Danielová si kvůli svým podvodným lektvarům přišla na velké peníze. Neváhala je vytáhnout z kapes zoufalých lidí, kteří tváří v tvář...  celý článek

Biologická léčba

| Dotaz od: Mgr. Renata Uhlířová

Můj otec 54 let má maligní melanom, který nebyl na kůži nalezen, ale metastazoval do jater, plic a kostí, onkolog nám řekl, že chemoterapie by pro otce byla zatěžující a proto...

Biologická léčba má svá kriteria a není vhodná pro každého. Ale doporučuji obrátit se na kožní kliniku nejbližší větší/fakultní nemocnice ve vašem okolí (Plzeň?) , kde vám...

Čárka pod nehtem

| Dotaz od: Andy

Chtěla bych se zeptat o co se může jednat nNa nehtu malíčku pravé nohy se mi udělala maličká černá čárka asi 1-2mm . vypadá to jako tříska,postupně odrůstá s nehtem. A opět se...

Takto na dálku bez možnosti váš nehet vidět určit přesnou diagnózu bohužel nemohu. Především kvůli riziku, že by se (i když s malou pravděpodobností) mohlo jednat o melanom...

Mám prokázanou ...

| Dotaz od: Hana Císařová

Mám prokázanou mutaci JAK-2 v heterozygotním stavu ,nasazena cytoredukce Litalirem.Prosím,chtěla bych vědět,zda se jedná o rakovinu krve. Děkuji za odpověď.

Z vaší informace není jasné, o jakou diagnosu se jedná. Lék Litalir se skutečně podává jako cytostatikum při určitých formách rakoviny - leukemie, melanom a jiné kožní nádory...

Skvrnka pod nehtem

| Dotaz od: Kateřina

Prosím Vás o radu. Pod nehtem palce u pravé nohy se mi udělala modrá skvrnka. Nejprve mě palec 3 dny hodně bolel a potém sem jí objevila. Z původního cca 1mm se zvětšila za...

Modré barvy jsou krevní výrony, ale ty nevydrží beze změny barvy dva měsíce. Další možností je pigmentový névus nebo cévni nádorek apod. V každém případě doporučuji návštěvu...

Mám světlou pokožku na obličeji.

| Dotaz od: Mišulinka

Je mi 20 let a chtěla jsem Vás požádat o pomoc a zároveň o radu. Jsem bruneta a pokožka mého obličeje je světlá (bílá). Skoro každý den několikrát denně slýchávám, že jsem...

Zřejmě jste tzv. zimní typ dle typologie vizážistů. Barva pleti je do značné míry dědičná, ze zdravotního hlediska je člověk bledý při chudokrevnosti (ale pokud nemáte žádné...

Vyhledávání tzv. sentinelové (neboli strážné) uzliny je velkým pokrokem v operacích nádorů. Do pátrací akce se zapojuje operatér a patolog. Nalezení sentinelové uzliny totiž...  celý článek

Svědivá bezbarvá znaménka

| Dotaz od: Alena

Obracím se na Vás s dotazem ohledně "bezbarvých znamének". Několik let (odhadem 6?) mám na okraji dolní čelisti levé strany malý (do 1 cm) "flíček" - jako bezbarvé mateřské...

Může jít o intradermální névy, ev. i virové bradavičky, nemyslím si, že by šlo o něco nebezpečného. Raději navštivte kožního lékaře, neuvážené vyříznutí na chirurgii by mohlo...

Zvýšené leukocity

| Dotaz od: Petra

Před 14 dny jsem prodělala silnou angínu, byla jsem po té na krvi a zjistili mi velké zvýšení leukocitů na 14-15tis. Po týdnu jsem šla na solárko na které chodím pravidelně ale...

Petro! Zvýšený počet leukocytů ve vašem krevním obraze je jen známkou obranné reakce vašeho organismu na proběhlý zánět (angínu), s vyrážkou tedy přímo nesouvisí. Váš krevní...

Následkem dlouhodobého (mnoholetého) poškozování sluncem dochází ke stárnutí kůže a může dojít i k jejím nádorovým změnám.  celý článek

Mam potěle odstraněno celkem 15 znamenek vždy byl vysledek negativní. Před dvema lety se mi udelalo jedno na břiše. a nechal jsem si ho preventivne před 14dnema vyndat melo...

Danieli! Ano, je to přesně tak jak říkáte. Mezi zhoubným melanomem a běžným pigmentovým névem je řada mezistupňů. I drobnější znaménko může mít vyšší stupeň dysplazie, tedy...

Leky - Bispetol, ledviny, slunce

| Dotaz od: bohdana

Chtěla jsme se zeptat začínám brát leky Biseptol 480, dnes mi byl doporučen lékařkou, díky tomu že mám jednuu ledvinu doporučlila mi 1tabl,rano a večer,i když budu brát tabl...

Tablety se užívají během jídla nebo velmi brzy po jídle a zapíjejí se větším množstvím tekutiny (aspoň 200 ml hrníček, zkrátka jeden doušek nestačí). Během léčby se také musíte...

Znamenko

| Dotaz od: Petr

Vyndali mi znamenko u něj bylo napsano..... V centru kožni excize je okrsek periadnexalní chronicke zanětlivé celulizace s pigmentofagy. Reaktivní změny. Afekce je v tomto...

Petře! Podle popisu nebyly v kožní excisi zachyceny žádné nádorové ani přednádorové změny, nijak vás tedy neohrožuje. Přesto vám doporučím nález konzultovat i s vaším...

Tmavá skvrna na nehtu

| Dotaz od: Lucie

Ráda bych se na Vás obrátila se zdravotním problémem. Týká se to palce u pravé nohy. Zpozorovala jsem, že nehet u palce je v jeho pravé půlce nahnědlý a neodrůstá spolu s nehtem...

Jistě navštivte dermatologa - kožního lékaře, na dálku po netu pro vás nemohu více udělat. Vyšetření neodkládejte! Hezký den.

Pokožkou poškozuje ultrafialové záření jí vstřebávané. Jeho vlivem dochází v kůži k tvorbě škodlivých kyslíkových radikálů. Ty způsobují podráždění a zarudnutí, a někdy i...  celý článek

Muj dotaz je jednoduchy. Stojím před volbou toho, jak odstranit moje mateřské znaménko. Skalpel nebo laser? Můj kožní lékař říká, že znaménko není nebezpečné, co se týče...

Chirurgicky: plusy - rychlost, téměř stoprocentní jistota úplného odstranění minus: jizva a případná bolestivost laser: plusy - rychlost, bezbolestnost, žádná jizva minus...

Hnedy nehet

| Dotaz od: Radka

Obracim se na Vas s dvema dotazy. Asi ve 12 letech se mi na ctvrtine nehtu na palci u nohy udelal hnedy neodtustajici pruh. Nejsrm si zcela jista urazem ale pamatuji si na...

Na nehtu může jít o plíseň, ta se často projeví v souvislosti s úrazem, ale lékař by to jistě měl vidět. Pupínky po horečce si moc nedovedu představit, ale jistě nejde o nic...

Slunce

| Dotaz od: Petr

Mam otazku nesmím se opalovat mněl jsem melanom. Když budu sedět u okna plastoveho ktere ma dvě skla a bude zavřené bez žaluzijích a bude tam sviti do něj slunce. Je škodlive a...

Petře! Opalováním se rozumí záměrné vystavování pokožky slunci, "opákání" se. To, že někde sedíte a chvíli na Vás slunce svítí, není opalování. Tím méně, když je to uvnitř, za...

Histologie pozitivní

| Dotaz od: Dan

Je mi 26 let. Bylo mi vyříznuto znaménko novotvar cca 2 roky stary 2mm velký. Histologie říká že má jisté rysy Reedova névu, nelze však vyloučit incipientně povrchově se...

Tato složka příčin rakoviny není ještě plně vědci prozkoumána, je mnoho názorů na vznik rakoviny a tyto informace zcela přesahují objemem moje možnosti tady v poradně. Chodte...

Před 3 lety mi bylo odstraněno znaménko (viz. foto) - bylo vystouplé a uprostřed mělo tmavší tečku, nebolelo, ale kvůli dráždění při česání jsem ho chtěla odstranit. Chirurg měl...

Doporučoval bych znovu kontrolu u kožního lékaře. Pokud se zhoubné znaménko odstraní pomocí laseru, nemusí se odstranit zcela a může začít dále růst. Hezký den.

Betakaroten

| Dotaz od: Daniel

Mám možná hloupý dotaz, ale nikde to nemohu najít. Užíváním betakarotenu , kde se píše že je to velmi silny antioxidant a podporuje tvorbu kožního barviva melaninu, a chraní...

1) Při užívání betakarotenu nedochází k ovlivnění tvorby mateřských znamének. 2) Betakaroten a další antioxidanty dokáží poněkud zmírnit poškození kůže vyvolané UV zářením, ale...

Vyhledávání tzv. sentinelové (neboli strážné) uzliny je velkým pokrokem v operacích nádorů. Do pátrací akce se zapojuje operatér a patolog. Nalezení sentinelové uzliny totiž...  celý článek
Americká rodinná lékařka Dr. Christine Danielová si kvůli svým podvodným lektvarům přišla na velké peníze. Neváhala je vytáhnout z kapes zoufalých lidí, kteří tváří v tvář...  celý článek

Rakovina hlasivky

| Dotaz od: Eva

Můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika. Léčba nezabrala tak šel na ORL a tam mu zjistili nárůstek na hlasivce, který následně vyoperovali...

Evo! Obecně je léčba rakoviny dnes nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. V drtivé většině typů rakoviny je plná úzdrava nejen možná, ale i velmi pravděpodobná. Záleží...

Podezřelé znaménko

| Dotaz od: Iva

Je mi 20 let a po těle mám spoustu znamének, velkých i malých. Na zádech mám ale od mala znaménko o velikosti asi 8 mm, je vystouplé, ale nepravidelně. Z profilu je zkrátka...

Určitě je ve vašem případě vhodné znaménka pravidelně kontrolovat, ale podle vašeho popisu se domnívám, že nejde o znaménko nebezpečné. Ev. můžete poslat fotografii.

Atypický nevus

| Dotaz od: Dara

Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu, navštívila jsem kožního lékaře, jelikož mám mnoho pih. Všechny pihy jsou prý v pořádku, ale jedna piha na plosce nohy byla v...

Nic takového, nebojte se, atypický nevus je prostě jen označení znaménka, které by MOHLO být nebezpečné, ale není. Navrhuji vám konzultaci na pracovišti, kde mají přístroj tzv...

Rakovina a THC?

| Dotaz od: Giuliette

Babička má rakovinu která se stále zvětšuje. Prodělala už i složité zákroky ale rakovina se objevuje dále. Chci je proto zeptat jestli opravdu marihuana pomáhá zpomalit růst...

Guiliette! Užívání marihuany zatím bohužel nepatří mezi prokazatelně úspěšné způsoby léčby rakoviny. Vámi citovaný článek zmiňuje zkoušení jejích účinků na hlodavcích. U...

Měl bych dvě otázky, a opravdu moc mi pomůže, pokud na ně budete mít odpověď, budu skutečně moc vděčný. (zasílám i foto) Od nějakých 15 let, mi bylo už chirurgicky odstraněno...

Danieli! Pokud se k odstranění mateřského znaménka použije laser, nelze odstraněnou tkáň odeslat na histologické vyšetření (které je přece jen přesnější než vyšetření...

Cysty v orgánech

| Dotaz od: Dan

Je mi 29 let. Skoro celý život chodím 1x ročně na kontrolu cysty na štítné žláze 5x6 mm ultrazvukem. Před 2 měsícemi jsem se začal léčit s hyperaktivním měchýřem, v měchýři...

Výskyt cyst je poměrně častá záležitost, přehnané obavy proto nejsou nutné.

Otázka

| Dotaz od: Markéta

Mám takový dotaz nedotaz, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se mi podaří nahmatat v oblasti rozkroku nádor. Uvědomuji si, že je to dotaz trochu podivný, ale...

Markéto. Nádor až na řídké výjimky nahmatat nelze. Nevím, jaké léčbě se věnujete na psychiatrii, ale podobná hypochondrie je neurotickým projevem a zaslouží si nepochybně...

Na jedné straně je v naší populaci stále vyšší výskyt nádorových onemocnění, na té druhé se zlepšuje úspěšnost onkologické terapie.  celý článek

Problém na kůži.

| Dotaz od: Filip

Chtěl jsem se zeptat co by mohlo být viz. foto. Udělalo se mi to z ničeho nic, není to ani týden. Jestli to neni třeba že jsem se bouchnul. Chodim furt v kalhotech, takže si...

Fotografie je rozmazaná, ale vypadá to na krví podlité puchýřky - např. opar.

Zdprnuté znaménko

| Dotaz od: Aneta

Mám dva dotazy. 1. bych se chtěla zeptat, jakou spojitost mají mateřské znamínka a rakovina? Kolegyně si ve svých 30 letech nechtěně zdrpla neustále svědící znaménko a několik...

1)Není prokázáno, že by následkem zatržení znaménka vznikla rakovina, spíše šlo již o přítomný melanom a tím zatržením se nemoc rozjela. 2) Pro jistotu si nechte poraněné...


Pěkný den, chtěla bych se optat na toto: synovec 6let-zdravý, občasné nachlazení,občasné záněty spojivek,chodí do školky,si dnes ráno stěžoval na velkou bolest nohou a rukou...

Bolest rukou a nohou je obecným průvodním jevem u různých nemocí, u dětí hlavně infekcí a ortopedických obtíží. Nádory včetně leukemie ("rakovina krve", zatímco anaplastický...

Dorý den, prosím Vás o radu. Odstříhávala jsem manželovi chlup vyrůstající ze znaménka a horní část znaménka jsem omylem ustříhla. Znaménko bylo vystouplé, do 5 mm velké a...

Jano, raději zajděte s manželem ke kožnímu lékaři. Znaménko vyšetří a pokud bude mít podezření, vyřízne ho (ne hned, bude se pravděpodobně muset objednat). Pravděpodobnost...

Seboroická keratoza

| Dotaz od: seboroická keratoza

Co to vlastně je? Je nebezpečí opakování? Mám to na nose, vyříznou mi to. Mezi zákrokem a vyndání stehů bude 10 dní. Budu moci v té době normálně pracovat?

Je to druh kožní změny, přesněji ostře ohraničená ploška, světle až tmavě hnědá, někdy s jemnými šupinkami. Vzniká na nekrytých partiích těla. Pigmentace se nemění po expozici...

Vysetrenie u dermatologa

| Dotaz od: Milan

Mam 34 rokov. Pred par dnami som si bol dat prvy krat v zivote vysetrit znamienka u kozneho. Doktor ma prezrel behom mozno troch minut. Pritom mam znamienok niekolko desiatok...

Domnívám se, že zkušený dermatolog je schopen takto rychle znaménko posoudit, zvláště za pomocí dermatoskopu.

Černý pruh na nehtu

| Dotaz od: Zuzka

Chtěla bych se Vás zeptat na palci pravé ruky se mi udělal uprostřed nehtu černý pruh.Poradíte mi co s tím.Za odpověď děkuji.

Může jít o projev úrazu, plísňové či bakteriální infekce, ale také různé pigmentové projevy ( névy, příp-. i melanom). Navštivte kožního lékaře.

Skvrnka pod nehtem

| Dotaz od: Kateřina

Prosím Vás o radu. Pod nehtem palce u pravé nohy se mi udělala modrá skvrnka. Nejprve mě palec 3 dny hodně bolel a potém sem jí objevila. Z původního cca 1mm se zvětšila za...

Modré barvy jsou krevní výrony, ale ty nevydrží beze změny barvy dva měsíce. Další možností je pigmentový névus nebo cévni nádorek apod. V každém případě doporučuji návštěvu...

Mateřské znaménko

| Dotaz od: Klára

Před dvěma dny jsem si nechala chirurgicky odstranit mateřské znaménko,které jsem na místě měla snad od malička, jenže v poslední době (cca 1/2 roku)se mi zvětšilo do výšky a...

Podle vašeho popisu se domnívám, že znaménko bude zcela vpořádku.

Mám světlou pokožku na obličeji.

| Dotaz od: Mišulinka

Je mi 20 let a chtěla jsem Vás požádat o pomoc a zároveň o radu. Jsem bruneta a pokožka mého obličeje je světlá (bílá). Skoro každý den několikrát denně slýchávám, že jsem...

Zřejmě jste tzv. zimní typ dle typologie vizážistů. Barva pleti je do značné míry dědičná, ze zdravotního hlediska je člověk bledý při chudokrevnosti (ale pokud nemáte žádné...

Horské slunce

| Dotaz od: Martin

Může krátkodobé vystavení horskému slunci (příkon 75W, čtyři trubice 15W) bez ochranných brýlí nějak poškodit oči (rozvoj očního melanomu, šedý zákal,...)? Nejdříve jsem mu byl...

Při takto krátké expozici Vám nic nehrozí. Reálnějším rizikem, než která jste uvedl, je rozvinutí zánětu spojivek, popřípadě rohovky. Oboje se projeví silnou bolestí zhruba po...

 
 
 
 
Nejčtenější dotazy
Nejnověji hodnocení lékaři
 
Naposledy čtené:
Hledané specializace