Melanom

Všimli jste si na kůži znaménka, které má nepravidelné okraje, je větší, než by mělo být, a s výraznou pigmentací? Nebo se dokonce stále zvětšuje? To vše patří mezi tzv. ABCDE varovný systém, který může upozornit na vznikající melanom.

Popis nemoci:

  • Melanom je zhoubný nádor z pigmentových buněk (melanocytů).
  • Představuje pouze 10 % kožních nádorů, ale je zodpovědný za tři čtvrtiny úmrtí na kožní nádory.
  • Nejčastěji se nachází na kůži, může se vyskytnout i v oku nebo stř

Obvyklá léčba:

Rizika neléčení nemoci:

  • Vyříznutí nádoru včetně preventivního odstranění části okolní zdravé tkáně.
  • Odstranění spádových mízních uzlin.
  • Při pokročilém stupni rozsevu v těle paliativní (úlevová) chemoterapie a imunoterapie.
  • Prorůstání nádoru do hloubky a jeho rozsev do spádových mízních uzlin a dalších částí těla (plíce, játra, mozek, kosti).
  • Čím dříve je melanom diagnostikován, tím lepší je prognóza!

Přečtěte si více


Není dobré si myslet, že léto je jediná část roku, kdy bychom se měli chránit před sluncem.

Maligní melanom se rozvíjí následkem nadměrného vystavení kůže slunečnímu záření. To proniká pokožkou a ničí genetický kód buněk. Pokud je poškození výraznější než možnosti...

 celý článek
 
Budoucnost terapie nádorového bujení jednoznačně spočívá v cílené léčbě.

Současná medicína se stále více snaží přizpůsobit léčbu na míru konkrétnímu jedinci. Výsledkem mnohaletého snažení se tak stal objev cílené terapie, která je velkým...

 celý článek


 celý článek
Biologická terapie působí jen tam, kde má

Melanom je zhoubný nádor kůže způsobený nekontrolovatelným růstem pigmentových buněk. Mezi nové metody boje s tímto zdravotním problémem patří biologická léčba.

 celý článek

Změny mateřských znamének rozhodně nepodceňujte...

Znamének má většina lidí na svém těle hned několik. Většinou jde o neškodné útvary, někdy se ale z nevinné tečky na kůži může vyklubat maligní melanom.

 celý článek
Nejčtenější článek Ilustrace


 celý článek
Vakcína pomůže lidem s melanomem přežívat déle

Jednou z nejlepších možných terapií pro pacienty s melanomem by v blízké době mohla být melanomová vakcína (očkovací látka).

 celý článek
Rýsuje se šance, že lidstvo v souboji s melanomem konečně zaboduje.

Počet lidí s melanomem stoupl v ČR za posledních 30 let čtyřikrát. Každý rok zemře na tento zhoubný nádor kůže asi 450 Čechů. Teď se rýsuje šance, že lidstvo v souboji s...

 celý článek
Odhalit melanom jiného než kožního původu je velkou výzvou.

Většina melanomů se vyskytuje na kůži. Malá část se ale může objevit i na jiných částech a oblastech těla. Nejenže jsou to vzácné případy, a proto na ně lidé ani lékaři příliš...

 celý článek

Zhoubný melanom

| Dotaz od: Romana

Po odstranění zhoubného melanomu na 2prstu levé nohy(amputace) a odebrání 4 sentinel.uzlin z třísla mám opakovaně vyšší S 100 protein-na PET CT se nic nenašlo.Zajímalo by mě kdy...

Marker S 100 není specifický jen pro maligní melanom, může se zvyšovat i u dalších chorob, ale protože nejsem onkolog, tak přesnější informaci vám bohužel nemohu podat. Váš...

Paní doktorko, mému bratranci /67let/ byl loni v srpnu odstraněn na zádech melanom spolu s množstvím uzlin.(byl na sále cca 4 hod.) Následovala léčba pomocí injekcí,nyní byl na...

Určitě by měl co nejdříve navštívit lékaře. Pobyt u moře pro pacienta byť s odoperovaným melanomem vhodný není..

Melanom

| Dotaz od: Lena

Prosím mohli by jste mi vysvětlit tuto zprávu. Tři roky pozoruje pigmetovou morfu pod pravou lopatkou. O:infraklavikuklárně vpravo pigm,etovaná kožní léze asi 2 cm v průměru s...

Zatím nemusíte mít strach. Vyříznutí znaménka je pouze preventivní a vzhledem k zatím neprokázanému postižení je s největší pravděpodobností všechno v pořádku. Definitivní závěr...

Mému otci vyřízli před rokem a půl znaménko, které označili melanom in situ. Před dvěma měsíci mu našli útvar na ledvině. Je 14 dní po operaci, kdy mu odebrali celou ledvinu...

Melanom je čistě kožní nádor, někdy se ale může vyskytnout i na přilehlých sliznicích (ret). Doporučoval bych proto počkat na výsledky histologie. Hezký den.

Přestože preventivní péče a kontrola znamének je celosvětově propagována a za poslední léta se zlepšila, stále se setkáváme s diagnózou zhoubného (maligního) melanomu.

 celý článek

Pani doktorko. Za jakou dobu se muze z bezpecneho znamenka pripadne jen tak na kuzi objevit melanom/rakovina kuze. Je to otazka mesicu nebo spise let? Na kontroly chodim kazdy...

Melanom má několik typů a každý se chová biologicky trochu jinak, takže někdy může jít o týdny, jindy desetiletí. Na ploskách by znaménka být neměla, i v případě, že nevypadá...

Maligní melanom

| Dotaz od: Nikola

Ráda bych se zeptala na problém, který postihl moji maminku (48 let). Při nedávném vyšetření ji byl objeven superf. maligní melanom (v L pektorální krajině pigm. útvar velikosti...

Rozhodně tyto nové pigmentované projevy nesouvisí s vyříznutím původního ložiska, ale s ložiskem jako takovým souviset mohou. Bylo by velmi vhodné provést další klinické a příp...

Melanom?

| Dotaz od: Marek

Chtěl bych se zeptat, zda může být melanom velký např. 1-2mm? Všiml jsem si jedné, relativně tmavé pihy, jenž není úplně rovnoměrná (ovšem pokud ji porovnám s těmi, co už mám...

Melanom může být i drobný, i když si myslím, že ve vašem případě bude vše v pořádku. Pokud objevíte novou pihu, tak ji určitě ukažte lékaři dříve, než za 3 měsíce.

Melanom kůže

| Dotaz od: Jakub | z mobilní aplikace

Mám podezření na melanom kuze. Po celem tele mam vyrážku, na kterou nezabira ani mistička na mykozu ani na atopický exem. Je mi 16 nebojím se toho ze mam rakovinu jestli ano...

Pokud to, co je na fotografii, je kus nehtu, pak může jít o zbytek krevního výronu nebo plíseň, rozhodně o melanom nejde. Podle toho, co popisujete na kůži, také nic nesvědčí...

Vyšetření melanomu

| Dotaz od: Andrea

Postačí ke zjištění melanomu vyšetření u kožního lékaře nebo se musím objednat na vyšetření digitálním dermatoskopem? Je vyšetření u běžného kožního lékaře spolehlivé a...

Běžný kožní lékař by určitě měl melanom rozpoznat a pokud má podezření a nemůže přesně stanovit diagnosu, měla by vás odeslat k dalšímu vyšetření nebo znaménko preventivně...

Melanom je zhoubné nádorové onemocnění kůže. Jeho výskyt v posledních letech trvale narůstá. Rozvine se u 20 případů na 100.000 obyvatel, což je pro srovnání asi polovina výskytu v oblastech jako je Kalifornie anebo Austrálie, říká prof. MUDr. Petr Arenberger, DrSc., MBA, přednosta Dermatovenerologické kliniky 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady.


Melanom

| Dotaz od: Květa

Moc prosím o odpověd na muj dotaz.Před 16lety jsem měla melanom na ruce byl odstraněn chirurgicky,docházím na pravidelné roční kontroly vše je v pořádku.Byla jsem na kontrole a...

Takto dlouho po odstranění primárního melanomu je riziko minimální.

V posledních desetiletích se stal maligní melanom noční můrou pro mnoho lidí. Jedná se o rychle rostoucí a velmi agresivní kožní nádor, jehož léčba není v případě pokročilejšího...

 celý článek

Melanom a ct

| Dotaz od: Marian

Kozna lekarka vyslovila podozrenie, ze jedno z mojich znamienok moze byt melanom. Na internete som o tom dost prestudoval a zistil som, ze sa jedna o jednu zo zakernych typov...

Mariane! Markery z krve a histologie jsou nejdůležitější metody identifikace tohoto druhu nádoru. CT lze použít ke stanovení rozsahu nemoci, pokud se nádor šíří - metastazuje...

Melanom

| Dotaz od: Monika

Prosím o vysvětlení - proč mají melanomy na dolních končetinách lepší prognozu než melanomy, které jsou například na hrudi? Děkuji.

Milá Monika, lokalizace o prognóze melanomu nic moc nevypovídá, jde o statistická hodnocení, pro prognózu jsou důležitější včasnost, diagnózy a včasnost léčby a samozřejmě...

Melanom

| Dotaz od: Dagmar

Udelal se mi melanom na levem lytku .. Jdu na vyriznuti pristi tyden 10 na 10 a 1,5 cm , chtela jsem se zeptat jak dlouho trva nez budu moc jit do prace .. Vim ze vse zalezi na...

Do práce můžete jít po zhojení projevu - pokud se bude jednat o plastický zákrok , raději počítejte měsíc, s pozdravem

Melanom in situ

| Dotaz od: Magda

Již jsem jeden dotaz psala, odpovídala mi jiná paní doktorka, ale nevím, jak připojit reakci.. Nicméně bych ráda znala další názor: z nejdříve nejednoznačného nálezu "...

Milá Magdo, tak jak to je popsáno v histologii, jedná se o včas zachycený melanom, který byl celý odstraněn. Mělo by to být v pořádku, ale měla byste být sledována na onkologii...

Může to být melanom?

| Dotaz od: Dagmar

Můj přítel má za za krkem zvláštní pihu a mám obavy, zda nevypadá podezřele. Velikost má okolo 5mm, je vystouplá, velmi měkká. Má více barev, což je to, co mne na první pohled...

Nejde o melanom ani jiný nebezpečný útvar a není nutné jeho odstranění.

Melanom

| Dotaz od: Veronika

Chtěla bych se zeptat, zda mohou vzniknout melanomy párově. Aniž bych měla nějaký úraz, udělaly se mi na obou nehtech u palců nohou téměř stejné skvrny. Jsou zrcadlově proti...

Obecně se může objevit najednou více ložisek melanomu. O co konkrétně se jedná právě u Vás, to Vám zodpoví kožní lékař; poté, co skvrny uvidí a vyšetří. Pokud máte jakékoli...

Melanom na krku

| Dotaz od: Monika

Prosím o vysvětlení, proč mají melanomy na krku a hlavě nejhorší prognozu? Na internetu v některých článcích se uvádí, že melanomy na krku a hlavě způsobují až 20% všech umrtí...

Milá Moniko, ano toto se uvádí a většinou to ovšem nikde není blíže zdůvodněno. Asi bych vzala v potaz především anatomické faktory, kdy v těchto lokalitách je bohaté prokrvení...

Melanom in situ

| Dotaz od: Vera

V lednu mi byl vyriznut melanom in situ na dolni koncetine, byla jsem odeslana ke komisi, kde mi pohmatem prohledli uzliny v trislech a odeslali na reexcizi jizvy s...

Milá Věro, v průběhu půl roku by se mělo provést celkové vyšetření nejlépe cestou onkologické kliniky. Dispenzarizace je nutná, sledovat by Vás měla onkologie.

Jizva po melanomu

| Dotaz od: Dana

Před 11lety mi byl širokou excizi odstraněn melanom na zádech.Jednalo se o počínající povrchově se šířící mal.melanom tl.0,025 mm.Vždy při pobytu na slunci a u moře jsem si...

Obavy mít nemusíte, případně se při následující kontrole zeptejte lékaře. Do budoucna by bylo asi lepší chránit se oděvem, než krémy.

Vyšetření - melanom?

| Dotaz od: Martina

Jelikož jsem světlý typ a mám na těle hodně pih a některé i vystouplé, tak si je poctivě měřím. Teď jsem zjistila, že se mi jedna piha zvětšila o 1 mm, a proto bych si ji ráda...

Martino, lékař prosvítí pihu a pokud bude mít podezření, že by časem mohla být zhoubná, raději doporučí ji vyříznout. Přístroj měří jen některé charakteristiky a celkové...

Chtěla jsem se jen informovat jestli se mám bát případné operace nebo ne.Muj gynekolog mi po nedávné prohlídce zjistil že mám melanom v krajině děložního hrdla- měla jsem totiž...

Jedná se malý nádor, který pokud se nešíří, nemusí být nebezpečný. Jistější je ale jeho odstranění. Co se týče vlivu na plodnost, nemusíte mít strach, zákrok by plodnost a...

Je to melanom?

| Dotaz od: Julie

Tohle se mi vytvořilo docela nedávno, je to pořád na stejném místě a pod nehtem mám černé pigmentové tečičky (foto), bojím se nejhoršího, nepraštila jsem se tam. Mám celkově...

Pigmentové projevy pod nehty je vždy třeba velmi dobře vyšetřit a sledovat, pokud neodrůstají, co nejdříve navštivte kožního lékaře.

Melanom

| Dotaz od: Petra

Mám podezřelé znamínko. Zčernalo přibližně před půl rokem, ale k lékaři jsem šla až nyní. Dané znamínko už mám vyřezané a odeslané na histologii. A chtěla bych se zeptat kdo mi...

Výsledek asi přijde na pracoviště, kde se vyříznutí provedlo, takže se informujte tam, kdy asi výsledek dorazí a kdy si máte zavolat.

Přítelkyně byla 26. 9. 2016 na operaci zhoubného melanomu, umístěného na pravé dolní končetině, konkrétněji na pravém bérci. Při této operaci byla vyříznuta kůže, po které...

Martine, pokud přítelkyně již neměla žádné problémy a poté se jí najednou opět objevily obtíže, nemůže došlápnout, cítí bodavou bolest v noze a je přítomný otok, rozhodně bych...

Maligny melanom

| Dotaz od: Jan

Len prednedavnom som cital clanok o malignom melanome. Hned som si preto skontroloval znamienka a mam slabe podozrenie. Viete mi poedat, ze ci je tam podozrenie na tento...

Jane, melanom pouhým okem nepoznáte. Doporučuji navštívit kožního lékaře, který zhodnotí, jestli by se mohlo jednat o tento problém. Je běžnou praxí, že kožní lékaři...

Melanom

| Dotaz od: Marek | z mobilní aplikace

Mám takový dotaz.. Už tak 1 rok mám takové "větší pihy" na noze a na hrudi.. Nevím jestli sem příliš historický nebo se mám bát... Viz foto.. Blbě zaostřené..

Z obrázku je bohužel vidět jen rozmazaný hnědý flíček, bohužel je potřeba, aby pihy vyšetřil lékař, může použít i dermatoskop, přístroj, který pihu zvětší a jsou dobře viditelné...

Vyšetření kůže - melanom

| Dotaz od: Katarína

Chtěla bych se zeptat, nikdy jsem nebyla na kontrole znamének. Nemám žádné netypické znaménka, ani jich nemám hodně, ani nemám světlou kůži, ani jsem neměli rakovinu kůže v...

Kontrola kůže je důležitá. Na vyšetření se můžete objednat do kožní ambulance sama, ale některá pracoviště vyžadují doporučení od praktického lékaře. Při objednávání se proto...

Podezření na melanom

| Dotaz od: Václav

Jedná se o melanom nebo je to jen obyčejné znaménko?

Podle fotografie je toto znaménko v pořádku.

Melanom

| Dotaz od: anonym

Uprostred znamenka se mi udelal bily flek. Pred mesicem bylo znamenko jeste vporadku. Chodim na pravidelne kontroly. Lekarka mi znamenko asi pred 3 roky kontrolovala a bylo...

Zajděte prosím na kožní. Znaménko je třeba vyšetřit speciální lupou, aby se vyloučilo závažné onemocnění. Návštěvu prosím neodkládejte.

Mojí mámě (57 let) se zhruba před rokem objevila jakási pigmentová skvrna na noze, není asi přesně ohraničená, není ani symetrická, vypadá, že se skládá z menších "puntíků...

Bez fotografie se nemohu ani přibližně vyjádřit. nejlepší bude navštívit kožního lékaře, který ložisko dermatoskopem vyšetří a v případě pochybností vyřízne a histologicky vyšetří.

Ráda bych požádala o názor v souvislosti s obavou, kterou ve mě vzbudilo kožní „znaménko“ nalezené na kůži podbřišku. Na pohled vypadalo jako černá tečka o průměru cca 1 až...

Toto opravdu nemohu posoudit, ale pokud na kůži již nic není, tak to mohl být jen stroupek. Dermatoskome jsme schopni rozlišit zda se jedná o krevní barvivo nebo pigmentaci...

Melanom vs krvavé znaménko

| Dotaz od: Sarka

Mela bych otazku tykajici se melanomu. Muj otec si stezuje na bolestive znamenko na zadech, ktere se v prubehu nekolika mesicu vraci. Podle fotek k porovnani z internetu jsem si...

Napadlo mě, zda neměli na mysli hemangiom. Jinak předpokládám, že dermatolog vyšetřil nález na kůži, zda obsahuje pigmentové buňky, alespoň dermatoskopem. Pokud máte pochybnosti...

Melanom

| Dotaz od: Jana

Měla jsem před rokem melanom 1,3mm, sentinelová uzlina v pořádku, PET/CT také v pořádku, nyní docházím na pravidelné kontroly. Lezela tam se mnou pacientka,která měla breslow 1...

Milá Jano, rozhodně není možné se s nikým srovnávat, každý organismus je jiný, nakonec i nádor každý, ač podobného původu, se může chovat jinak. V histologii chyba jistě nebyla...

Melanom a ct

| Dotaz od: Marian

Chcem sa opytat, ci je mozne zachytit kozny melanom na CT. Podozrive znmienko sa nachadza na bruchu a pre mesiacom mi bolo robene CT brucha. Ako rychlo sa melanom tvori, je...

Podezřelé znaménko na kůži by na CT vidět nebylo. Doporučuji neodkládat návštěvu kožního lékaře, který znaménko vyšetří a při jakékoli pochybnosti vyřízne, histologicky vyšetří...

Možný melanom

| Dotaz od: Michal

Paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat na toto znaménko, mohlo by se jednat o melanom?Je na zádech a jeho velikost je přibližně 5-6mm. Děkuji moc za Váš názor

Myslím, že to nebude tak akutní, vypadá vcelku v pořádku , pokud se nezvětšuje, pokud ale ano a ještě o něm víte,např. svědí, je potřeba vyšetření u dermatologa dermatoskopem. S...

Bradavice, znaménko, melanom?

| Dotaz od: Jaroslav

Vážená paní doktorko/doktore, v oblasti genitálií mám 2 útvary, které mě velice znepokojují. Jde oblast vedle penisu v ochlupení, které útvary dokonce prorůstá. Jeden z útvarů...

Podle fotografie může jít o kondylomata - virové bradavičky, takže doporučuji odstranění u kožního lékaře.

Melanom nebo znaménko

| Dotaz od: Veronika

Chtěla jsem se zeptat mám nějaké znaménko na klíční kosti už od malička dříve bylo ploché ale poslední dobou jsem si začala všímat že se mi to zvětšuje a je to zhruba velké jako...

Jedná se o pihu, která vypadá v pořádku, je ale nutné jí vyšetřit dermatoskopem, o melanom by se jednat nemělo, ale navštivte kožního lékaře k vyšetření, LRJ

Lupénka zatěžuje pacienty nejen nepříjemným vzhledem kůže, ale i dalšími komplikacemi, například depresemi. Jednou z méně častých komplikací této nemoci je i vyšší riziko...

 celý článek

Na kůži se mohou objevit různé otoky a bouličky. Nejčastěji si můžete nahmatat bouličky pod čelistí a na krku či v tříslech, a to především v době, kdy proděláváte nějakou...

 spustit dotazník

Milujete slunce a opalování? Už se nemůžete dočkat zlatavého odstínu pokožky? Ačkoliv jasné dny svádí k tomu, opálit se co nejrychleji, rozhodně se vyplatí nespěchat. Hlavní je...

 celý článek

I když se zodpovědně chráníte před sluncem, neustále vnímejte všechny změny na své kůži. Nezáleží na tom, jestli je léto, nebo zima − maligní melanom se může objevit kdykoli...

 celý článek

Označení „léčba šitá na míru“ je trochu nadnesený pojem, avšak cílem takzvané personalizované léčby je skutečně vyvinout lék, který bude velmi dobře účinkovat pouze u...

 celý článek

Nejobávanějším typem rakoviny kůže je zhoubný melanom. Pokud se tento nádor nezachytí včas, je jeho léčba velmi obtížná a naprostá většina pacientů svému onemocnění brzy podlehne.

 celý článek

K tomu, abychom předešli závažným a neléčitelným stadiím rakoviny kůže, nemusíme být odborníky ani nepotřebujeme žádné speciální přístroje. Postačí nám jen vlastní oči a zrcadlo...

 celý článek

Objevilo se vám cosi na kůži a říkáte si, že jde jen o štípnutí nebo neškodnou vyrážku. Jistě to tak být může, někdy se ale přece jen vyplatí věnovat své pokožce větší pozornost...

 celý článek

Jen samotné to slovo dokáže řadu lidí paralyzovat a vyvolat v nich pocit naprosté bezmoci. Ve skutečnosti by tomu mělo být právě naopak: v dnešní době je rakovina často docela...

 celý článek

Slovo rakovina může řadu lidí doslova paralyzovat. Místo velkého hloubání je však nutné včas myslet především na prevenci. A právě ženy mohou udělat hodně pro to, aby některým...

 celý článek

Oko se skládá z mnoha částí a zhoubné bujení neboli rakovina může teoreticky postihnout kteroukoli z nich. V praxi se však s některými typy rakoviny, které postihují oko...

 celý článek

Zhoubný melanom kůže je jeden z nejnebezpečnějších nádorů vůbec. Boj proti němu se příliš nedaří, a co víc, jeho výskyt stále stoupá. Americké úřady nedávno zveřejnily čísla...

 celý článek

V levém oku mám melanom a odtrženou sítnici která se nedá operovat díky nádoru.Na zminované oko jsem téměř slepý.Rád bych se zeptal na Váš názor zda má význam žádat o částečný...

Při úplném zachování zrakových funkcí druhého oka nárok na částečný invalidní důchod bohužel nemáte. Šance se mírně zvyšuje, pokud Vám ztráta vidění na jedno oka brání ve...

Mateřské známenko

| Dotaz od: Michaela

Mám takový dotaz.Je mi 17 let a cca před 3 měsíci jsem si na hlavě strhla nějaký stroupek.Někde jsem přečetla,že by se mateřské znaménko mohlo změnit ve stroupek.Už byl napůl...

Nemějte obavu, pokud řekl dermatolog , že to je v pořádku. Melanom ze strženého znaménka nevzniká ,jedině že by to už byl melanom...A to asi není Váš případ. Sledujte své...

Rakovina je jedním z největších strašáků ze škály nemocí vůbec. A je jedno, zda se jedná o rakovinu ledvin, prsu, nebo kůže. Právě pro lidi trpící rakovinou kůže ale svitla...

 celý článek

Sluneční paprsky mohou být příčinou prekancerózních (aktinokeratóza) a kancerózních (karcinom z bazálních buněk, dlaždicobuněčný karcinom a melanom) kožních změn. Tyto změny...

 celý článek

Znamínko

| Dotaz od: Pepo | z mobilní aplikace

Chtel bych se zeptat, jestli.tohle znamínko vypadna zdrave nebo bych s nim mel nekam jit. Nesvedi, ani nic jenom se preventivne ptam. V prumeru asi 2mm, vypukle je ale to ani...

Milý Pepo, znamínko podezřele nevypadá, ale jistě zaslouží Vaši pravidelnou kontrolu. Podezřelá jsou znaménka větší než 0,5cm, nepravidelně zbarvená, krvácející, svědící, měnící...

Skvrnitá piha

| Dotaz od: Alena

Vážená paní doktorko, chci se zeptat na pihu, která se mi zhruba tak před rokem udělala těsně vedle pupíku. Myslím, že ze začátku byla úplně malinká a hnědá. Teď je větší (1-2...

Pravděpodobně nejde o nic závažného, melanom vůbec a dysplastický névus to asi také nebude, ale vzhledem k tomu, že se znaménko mění, doporučovala bych ještě podrobnější...

Solária a opalování

| Dotaz od: Martina

Jsem typ zelené oči, hnědé vlasy, světlá pokožka, když se opaluji, tak se většinou nespálím - pouze obličej pokud si ho nenamažu (ale ne na českém sluníčku). Teď je hrozné haló...

Martino! Opalování prostě není zdravé. Všeho moc škodí. Sluníčko potřebujeme ke zdraví i dobré pohodě, opékání prostě ale kůži poškozuje. Její hnědnutí je obrana před...

Znaménko

| Dotaz od: Vendula

Zhruba před 5 měsíci se mi na břiše udělalo tak 10 menších světlejších znamének najednou a jedno nevím jestli je to taky zneménko nebo bradavice nebo něco jiného,všechno...

Foto je bohužel rozmazané, ale pro jistotu si zajděte na kožní ambulanci, protože každý rychle rostoucí výrustek může být klidně něco zcela bezpečné, ale také to může být kožní...

Vystouplá piha

| Dotaz od: Jana

Mám na prsu odjakziva vystouplou pihu,je kulatá,myslim že se nemění, ale všimla jsem si, že je v dolní polovině více vystouplá než v té horní..jakobyje tam více nafouklá. Je to...

Rozhodně nemohu na dálku určit diagnosu, objednejte se ke kožnímu lékaři. Nejlepší by bylo, aby měl v ordinaci přístroj - tzv. dermatoskop, který pihu vyfotí a vyhodnotí riziko...

Terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu až o čtyři roky, což je úžasný pokrok v případě nádoru, který pro mnoho lidí znamená...

 celý článek

V červenci jsem byla v Brně na Žlutém kopci operována kvůli melanomu,vzali mi sentinelovou uzlinu a byla provedena reexcize jizvy,nyní tam dojíždím každé tři měsíce na kontroly...

Marie to určitě ne. Váhový přírůstek bych dávala do souvislosti s užíváním antidepresiv. Skoro každý s těmito léky nějaké to kilo bohužel přibere. Příjemné jaro

Nadějná terapie založená na aktivaci imunitního systému dokáže zbrzdit postup maligního melanomu pouze u některých pacientů. Proč tomu tak je se snaží lékaři zjistit v nových...

 celý článek

Odebrani pihy na lytku

| Dotaz od: Martina

Paní doktorko.Moje sestra(29let)byla na vyriznuti pihy na lytku.po vyšetření na histologii -0,7clark zhoubný men.melanom-takže znovu na vyriznuti lemu kolem.nesmí 5let...

Milá Martino, z histologie uvádíte pro mne málo údajů,ale i přesto tloušťka 0,7 mm je bezvadna.Co se tyče prognózy u takového stadia,je zde uváděno, ze 5 let po stanovení...

Nejčastějším varovným signálem rakoviny kůže je nové znaménko či změna již existujícího mateřského znaménka.

 celý článek

Rakovina kůže-melalom

| Dotaz od: Josef

Mám na Vás velikou prosbu-dotaz, v magazínu jsem četl článek o rakovině kůže, mám hodně pih a doposud jsem se bohužel nikdy nesledoval takže nevím zda jsem měl dříve znaménko...

Znaménko nevypadá na fotografii dobře , proto navštivte dermatologa , k vyšetření dermatoskopem a budete vědět více a spolu se dohodnete na sledování nebo vyříznutí.. s pozdravem

Jizvy

| Dotaz od: Kač

Prosím Vás mám jen takovou jednu otázečku ohledně jizev,, chodim na odstranovaání znamének radeji, mit jizvu nez znamenko, ktere muze byt nebezpecne..Akorat mam jednu jizvu na...

Milá paní, žádáte po mně nemožné, bez vyšetření Vám nemohu odpovědět, navštivte lékaře, který Vás "ořezává" , chci Vás upozornit ,že 80% melanomů vzniká z volné kůže , takže...

Vyříznuté znaménko

| Dotaz od: Katka

Před týdnem mi bylo vyříznuto znaménko 2mmx2mm na lýtku. Všimla jsem si ho někdy v létě. Paní doktorka mi řekla, že se jedná o hraniční znaménko a raději ho odstraní. Pod...

Musíte vyčkat histologického vyšetření , protože dle popisu se nedá vyloučit i horší výsledek - tedy melanom, ale projev jsem neviděla , tak nemohu přesně říct , co bych si o...

Vědci z britského střediska Cancer Research, kteří jsou součástí mezinárodního týmu lékařů, oznámili, že se jim podařilo objevit na chromozomu 1 gen zodpovědný za vznik rakoviny...

 celý článek

Pihy

| Dotaz od: smuggle

Mám pihu na dlani, prstu ruky a dále na nártu a prstu u nohy. Moje kožní lékařka mi doporučila odstranění těchto pih, protože jsou prý nebezpečné. Já s nimy ale nemám problém...

Smuggle! Promiňte mi, že to píšu, ale kladete opravdu bláhový dotaz! Jak mohu na dálku a bez toho, abych Vaše pihy viděl diskutovat s názorem lékařky, která Vás vyšetřila...

Znamínko

| Dotaz od: Petra

Prosím Vás mohla by jste mi říct svůj názor na dané znamínko co je na fotografii co přikládám? Jeví se jako podezřelé? Měl by ho vidět odborník? Kamarádka jsi ho objevila...

Toto znaménko jako melanom nevypadá, ale pokud má kamarádka obavy, není nic snažšího navštívit kožního lékaře a nechat si znaménko ještě vyšetřit dermatoskopem.

Zhoubný melanom, nejnebezpečnější nádor kůže a jeden z nejagresivnějších nádorů vůbec, se v současné době stal nejčastějším typem rakoviny u mladých žen. Zatím jen ve Velké...

 celý článek

Znamenko

| Dotaz od: Petr

Již jsem zde tento dotaz položil ale nedostal jsem odpověd na to zda tedy je znamenko cele pryč a zda nemužu mit pak problem stim později ?... prodělal jsem totíž melanom dřive...

Petře! Jde-li o popis histologického vyšetření excize, pak znaménko nebylo odstraněno celé. Afekce = v tomto případě znaménko, laterální = stranový a excize = výřez, _Pod...

Léčba rakoviny kůže záleží na typu, rozsahu a umístění nádoru.

 celý článek

Léze?

| Dotaz od: Martina

Zdravím vás a prosím zda by jste mi pomohla alespoň vrámci virtuálních možností...Zhruba před 5ti lety jsem údajně dle naší kožařky měla scabies(svrab),nicméně nepotvrzený nějak...

Může jít o přetrvávající ekzémové ložisko, které se periodicky ohlašuje nebo třeba i fixní erytém ( alergický - ale to je méně pravděpodobné). O melanom se podle vašeho popisu...

Asi před půl rokem se mi vytvořil kousíček nad horním rtem růžové cosi - jakoby hrbolek,pupínek, asi 2 mm. Nejdřív jsem si myslela, že se mi tvoří opar nebo akné. Nemizí, ani...

Můžete poslat fotografii. Může jít o hemangiom, basaliom či solární keratosu, melanom je méně pravděpodobný.

Na základě doporučení kožního lékaře mi bylo chirurgicky odstraněno mateřské znaménko o velikosti 3,5 x 2,5 cm, barva tmavně hnědá, nepravidelných okrajů, neostrého ohraničení s...

Ano bohužel musíte počkat,cpřeposlání na jiné pracoviště je běžná praxe a nemusí nic znamenat.

Alergie může mít i svá pozitiva. Trpíte-li tzv. kontaktní alergií neboli objevuje-li se u vás reakce na kůži po kontaktu například s niklem nebo jinými kovy, může vás alergie...

 celý článek

Znaménka

| Dotaz od: Michaela

Je mi 18 let a jiz rok mam takovy problem. Pred rokem jsem si na hlave strhla neco. Vypadalo to jako strup.nevim presne kde byl. Pote jsem byla u kozni lekarky a ta mi rekla,ze...

Myslím , že se zbytečně obáváte, choďte pravidelně na kontroly znamének a sledujte je , ale stroupky nejsou typické změny pro maligní melanom. S pozdravem

Pigmentové névy

| Dotaz od: Martin

Můj věk je 38 let, mám po těle (zejména na trupu) větší množství pigmentových névů. Mám světlý typ kůže. Névy jsem sdědil po svém otci, který jich měl také velké množství...

1)Pravidelné kontroly 2x ročně jsou dostačující. 2) Pokud je znaménko jen tmavé a nevykazuje další rizikové faktory, pak stačí sledování, ale osobně raději znaménka, byť i...

Rakovina kuze

| Dotaz od: Martina

Muzete se podivat na cerveny flicek ktery mam na prave strane od rtu?lehce tece vodicka kdyz to mackam muze to byt jen rozskrabana kuze mam problematickou plet. Ale bojim se...

Martino, s ohledme na Vaši problematickou pleť opravdu půjde spíše o projev akne. Zkuste flíček nijak nemačkat, neošetřovat, pokud se zahojí, máte jistotu, že opravdu nejde o...

Kožní znaménka

| Dotaz od: Hana

Paní doktorko, měla bych prosím 3 dotazy: 1) Byla jsem u kožní lékařky s cca 4 mm světle hnědým vystouplým znaménkem (ze kterého vyrůstá i chlup; mám ho řádově roky, přesně si...

Milá Hanko, nemyslím si, že byste byla "vyjukaná", je správné, že se o takové problémy zajímáte! 1/pokud je znaménko neměnné roky, velikosti a barvy jakou popisujete, jde o...

Nové znaménko

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko,již jsem jeden dotaz pokládala,a zajímalo by mě,jaký máte ale názor na vytvořené znaménko na palci u nohy,máte s tím zkušenosti? slyšela jsem že to většinou bývají...

Se znaménkem na palci jsem se setkala mnohokrát, o melanom nikdy nešlo, znaménka se mohou během života vytvářet nová. Můžete přp. zaslat fotografii k přesnějšímu posouzení.

Konzultace znaménka

| Dotaz od: Daniel

Je mi 26 let a měl jsem odstraněno mnoho znamének, vždy negativní vysledky, čas odčasu se vytvoři znamenko nove, jako toto viz fotografie, vytvořilo se mi cca před 1,5 rokem...

Doporučoval bych konzultaci přímo s kožním lékařem. Každopádně podzim a zima jsou na odstranění znamének ideální období, proto bych odstranění neodkládal. Hezký den.

Znaménko

| Dotaz od: Martin

Již delší dobu mám na noze nad kotníkem něco co vypadalo jako strup. Dnes se mi vrchní vrstva odloupla a lehce to krvácelo. Teď mi to přijde spíše jako znaménko. Chtěl bych se...

Klasický melanom vypadá jinak, ale přesto nic nepodceňujte, existuje řada atypických projevů, je mi divné, že na kožním vám dali termín až na červenec, nevím, z jakého jste...

Před opalováním bychom měli zkontrolovat stav kůže, především mateřská znaménka.


Jizva, i když zhojená, představuje změněnou tkáň, která se bude od normální kůže navždy lišit. A jako taková potřebuje i zvýšenou ochranu před slunečními paprsky. I když kůže...

 celý článek

Je vám méně než čtyřicet a myslíte si, že rakovina se vás netýká. Nebo si to ani nemyslíte, protože vás ještě nikdy nenapadlo o něčem takovém přemýšlet. Přesto mnozí z vašich...

 celý článek

Popáleniny od slunce vznikají v průběhu několika hodin po vystavení kůže nadměrnému slunečnímu záření. Jsou za ně odpovědné ultrafialové paprsky slunečního záření a snadno...

 zobrazit článek

Snahou moderní medicíny je odhalit některá mezi lidmi častá onemocnění ještě dříve, než propuknou jejich příznaky, a tedy ve chvíli, kdy je mnohem snazší je léčit.

 celý článek

Nastává čas letních dovolených. Ať už budete ležet na pláži nebo u rybníka, mějte na paměti, že slunce je dobrý sluha, ale zlý pán. Nadměrný „příjem“ paprsků však...

 celý článek

Na první pohled se výše uvedená tekutina zdá jako pouhá odpadní látka lidského těla, opak je však pravdou. Změny barvy, pachu, složení či koncentrace moči poukazují na možnou...

 celý článek

I když zhoubné nádory oka naštěstí nepatří k těm příliš častým, čas od času se s nimi lékaři setkávají. Rakovina může postihnout buď přímo některou z částí oční koule, nebo také...

 celý článek

Tmavé zimní měsíce nám dokážou vzít energii, náladu, ale i bronzový odstín pleti. Nedostatek slunečního svitu přímo vybízí k pobytu v soláriu či užití horského sluníčka. Obojí...

 celý článek

Málokdo z těch, kteří trpí těžkou formou lupénky, vystaví bez problémů svoji kůži sluníčku a zrakům ostatních na přeplněné pláži.

 celý článek

Dbejte o své zdraví! I sluníčko může být nepřítel! Přijďte si nechat zdarma vyšetřit svá znaménka. Kampaň pod názvem Dny slunce je připravena pro preventivní vyšetření před...

 celý článek

Jenom v Evropě se každý rok objeví více než tři milióny nových případů rakoviny, nejčastěji rakoviny prsu, tlustého střeva a plic. Léčba i diagnostika nádorových onemocnění se...

 celý článek

Nestojíte o vrásky? Uvažujete o plastice? Pak velmi rychle skoncujte s kouřením. Tenhle zlozvyk se totiž podílí nejen na onemocnění dýchacího systému, srdce a cév. Může stát i...

 celý článek

Znaménko ve vlasech

| Dotaz od: Kateřina

Mám v zátylku už od nepaměti vystouplé znaménko. Je v takovém místě, že jsem ho snad nikdy neviděla, nevím tedy, zda vypadalo takhle vždycky. Znám ho jen po hmatu. Ze zvědavosti...

Pokud se znaménko nemění, není nutné je odstraňovat. U znamének, která jsou větší jak 6 mm, dále v místech chronického dráždění, ve Vašem případě hřebenem, se doporučuje jejich...

Znaménka

| Dotaz od: Dalibor

Mám v podpaží občas mokvající znaménko, teď je v klidu a nevyrostlo o moc. Možná je i stejné je mi 33 let a tak cca deset let tam bude. Ono asi mokvá že se tře při pohybu o paži...

Znaménka, která jsou vystavena mechanickému dráždění se doporučuje odstranit. Z důvodu v budoucnu možného rizika rakovinného bujení. Doporučuji vyšetření v melanomové poradně...

Obracím se na v...

| Dotaz od: Kateřina

Obracím se na Vás s prosbou o radu.Je mi 30 let, asi před 4 dny jsem si všimla,že mi znaménko změnilo barvu, jakoby zčervenalo, velikost je stále stejná pouze 2mm.Nachází se v...

Doporučuji Vám návštěvu dermatologa, který znaménko prohlédne a případně doporučí excisi.

Znaménko ve výstřihu

| Dotaz od: Lenka

Prosím o radu ohledně znaménka ve výstřihu, v příloze foto, zda se může jednat o melanom či jiný druh nádoru. Znaménko má cca 6mm, je tmavě hnědé, část je růžová. Mám ho již...

Znaménko bych z důvodu nerovnoměrné pigmentace doporučila odstranit. Pokud trvá delší dobu, domnívám se, že se nemusíte obávat. Boleti zad mohou být způsobeny "přiskřípnutým...

Slunce

| Dotaz od: Petr

Mam otazku nesmím se opalovat mněl jsem melanom. Když budu sedět u okna plastoveho ktere ma dvě skla a bude zavřené bez žaluzijích a bude tam sviti do něj slunce. Je škodlive a...

Petře! Opalováním se rozumí záměrné vystavování pokožky slunci, "opákání" se. To, že někde sedíte a chvíli na Vás slunce svítí, není opalování. Tím méně, když je to uvnitř, za...

Aterom odstraneni nebo ne

| Dotaz od: Miroslav

Mam mezi lopatkami na zadech aterom, ktery obcas zduri. Je to mala tecka (tvrda), myslel jsem puvodne ze je to znamenko, nekdy to bylo kolem cervene ale zas zmizelo. Lekar z...

Doporučoval bych konzultaci přímo s ošetřujícím lékařem. Každopádně odstranění by bylo vhodnější až na podzim. Hezký den.

Kožní

| Dotaz od: Petra

Na stehně se mi objevil vyvýšený útvar, spíše připomíná tukový útvar a jeho okolí tmavne. Prosím o radu, může se, prosím, dle fotky jednat o melanom. Děkuji za odpověď.

Dle obrázku to jako melanom nevypadá, ale spíše jako zánět-furunkl, obraťte se na Vašeho praktického lékaře.

Proužek na nehtu

| Dotaz od: Stepan

V poslednich mesicich se mi objevil svetle hnedy prouzek na nehtu na levem palci ruky (viz. foto). Stale jsem cekal, ze to odroste, ale vypada to stale stejne. Na internetu, po...

Vážený pane Stepane, ne každá změna barvy kůže a kožních adnex musí znamenat zhoubné bujení typu melanomu. Avšak vzhledem k uvedení lokality Vám k upřesnění příčiny konkrétních...

Kontrola pih

| Dotaz od: Michaela

Už jsem Vám psala ohledně kontroly matěřských znamének a pih. A chtěla bych se zeptat jestli je dána nějaká věková hranice od které by se měli začít více sledovat a kontrolovat...

Obecně se doporučuje kontrola pigmentových névů resp. kůže na přítomnost event. nádorových změn 1x ročně, nutná bývá u pacientů po transplantacích. Věková hranice není dána...

Podezřelé znaménko

| Dotaz od: Michal

Paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat na toto znaménko, mohlo by se jednat o melanom?Je na zádech a jeho velikost je přibližně 5-6mm. Děkuji moc za Váš názor

Fotografie nedorazila, zkuste poslat znovu.

Současná medicína již dokáže léčit i nádory, které se ještě před pár lety jevily jako beznadějné. Pokud ale vyšetření odhalí u pacienta nádor o velikosti dětské hlavy, nezmůže...

 celý článek

Znaménko

| Dotaz od: Lucie

Mám takový dotaz. Již do mala mám za krkem vystouplé znaménko. Mám neustále hrozný strach z rakoviny jak to všude vidím. A tak jsem byla s tímto znaménkem u doktorky obvodní a...

V nekterých nemocnicích existují t.zv. melanomové komise, které znaménko vyšetří a doporučí léčbu i radikalitu výkonu. Samotná operace se provede v celkové anestezii, řeší se...

Mám takový problém tento měsíc se mně zničehonic začali vytvářet hnede fleky viz foto. Fleky de vytváření rychle ale nemizí vytváří se jich i více vedle sebe (pobliž sebe). Rad...

Vážený pane Václave, pigmentové změny mohou být někdy spojeny se závažným onemocněním kůže. Doporučuji Vám co nejdříve podstoupit vyšetření v ambulanci pro pigmentové névy nebo...

Znaménko

| Dotaz od: Filip

Dnes som zbadal na internete niečo o melanóme, a tak som pozeral na jedno znamienko ktoré je asi 7 cm od ľavej bradavky, mám ho asi už viac než 2 roky, nepamätám že by sa...

Filipe, Vaše znaménko vypadá na první pohled v pořádku, pokud se navíc nezvětšuje ani nemění. Nebylo by však od věci navštívit kožní ambulanci, kde by Vám znaménko prohlédli v...

K teplému období patří snaha co nejvíce si užít slunečních paprsků. Pokud to však s opalováním přeženeme, čekají nás velmi nepříjemné důsledky. Ke slovu pak mohou přijít...

 celý článek

V červenci 2015 mi bylo odstraněno mateřské znaménko - maligní melanom z hrudníku, výsledek histologie Clark IV Breslow 0,73 mm - mitózy nepozorovány, epidermis bez ulcerace...

Řekla bych, že Vaše potíže mohou souviset s celkovým oslabením imunitního systému. Zajisté výpotek v kolenní byl na komplexních testech, vyloučena infekce. Možná aplikace...

Znaménko

| Dotaz od: Alena

Mam toto znamenko , je toto podezřelé znaménko? může to být maligní melanom? je to rakovina? znamenko je pomerne male, jak by se dále postupovalo ? jaká by byla léčba? děkuji

Z obrázku to vypadá na smíšený pigmentový névus, ale bohužel nemohu určit přesnou diagnózu. Navštivte kožního lékaře, který znaménko vyšetří dermatoskopem. Znaménka se...

Pigmentové znaménko na kůži

| Dotaz od: Marie Hortová

Našla jsem si velký (a škaredý) znamínko. Je na pravé straně cca 5 cm nad uchem. Je velké jako nehet u prstu a kulaté, uprostřed světlejší, kraj je hnědý. Není vystouplé. O co...

Nepíšete, jak je tam znaménko dlouho, jestli se zvětšuje a podobně. Může se jednat o neškodný pigmentový névus, mohlo by se ale jednat i o melanom, takže doporučuji po návratu...

Ráda bych se zeptala, jak vysoký faktor je dostatečný při pobytu na Krétě. Po těle i v obličeji mám mnoho pih a oblast výstřihu, či podpaží jde ihned do červena. Navíc matka...

U moře raději doporučuji SPF 50, vzhledem k rodinné anamnese i pravidelné roční kontroly přesto, že byla znaménka vpořádku.

Piha

| Dotaz od: David

V příloze Vám posílám foto své pihy na krku. Šlo by jen z fotky poznat zda neni piha nějak podezřelá? Tato vypadá už min. několik měsíců, nemění se. Nesvědí. Velká cca 6mm. Na...

Touto cestou se nelze 100% vyjádřit, zda se nemůže jednat o melanom. Je nutné znaménko vyšetřit ručním nebo digitálním dermatoskopem. Doporučila bych vám vyšetření na kožním. S...

Zdprnuté znaménko

| Dotaz od: Aneta

Mám dva dotazy. 1. bych se chtěla zeptat, jakou spojitost mají mateřské znamínka a rakovina? Kolegyně si ve svých 30 letech nechtěně zdrpla neustále svědící znaménko a několik...

1)Není prokázáno, že by následkem zatržení znaménka vznikla rakovina, spíše šlo již o přítomný melanom a tím zatržením se nemoc rozjela. 2) Pro jistotu si nechte poraněné...

Měl bych dvě otázky, a opravdu moc mi pomůže, pokud na ně budete mít odpověď, budu skutečně moc vděčný. (zasílám i foto) Od nějakých 15 let, mi bylo už chirurgicky odstraněno...

Danieli! Pokud se k odstranění mateřského znaménka použije laser, nelze odstraněnou tkáň odeslat na histologické vyšetření (které je přece jen přesnější než vyšetření...

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař. Toto přísloví zachránilo Drvoštěpovi a Lotrandovi hlavu na krku. Každému z nás může pomoci nejen k pevnějším kostem, ale i zdraví. Důležitá...

 celý článek

Křeče dolních končetin

| Dotaz od: hana

Mám dotaz. Bratrovi je 54 let, od května má křeče v celých nohách, byl na neurologii, ortopedii, na magnetické rezonanci a nic zásadního se nenašlo.I když nějaký nález tam je...

Příčin může být více, Zásadní je, zda jsou potíž spíše klidové, nebo při chůzi, zda jsou spíše na prstech či v pásu na celých dolních končetinách. Tedy zda příčinou může být...

Hnedy nehet

| Dotaz od: Radka

Obracim se na Vas s dvema dotazy. Asi ve 12 letech se mi na ctvrtine nehtu na palci u nohy udelal hnedy neodtustajici pruh. Nejsrm si zcela jista urazem ale pamatuji si na...

Na nehtu může jít o plíseň, ta se často projeví v souvislosti s úrazem, ale lékař by to jistě měl vidět. Pupínky po horečce si moc nedovedu představit, ale jistě nejde o nic...

Mateřské znaménko

| Dotaz od: Klára

Před dvěma dny jsem si nechala chirurgicky odstranit mateřské znaménko,které jsem na místě měla snad od malička, jenže v poslední době (cca 1/2 roku)se mi zvětšilo do výšky a...

Podle vašeho popisu se domnívám, že znaménko bude zcela vpořádku.

Zvýšené leukocity

| Dotaz od: Petra

Před 14 dny jsem prodělala silnou angínu, byla jsem po té na krvi a zjistili mi velké zvýšení leukocitů na 14-15tis. Po týdnu jsem šla na solárko na které chodím pravidelně ale...

Petro! Zvýšený počet leukocytů ve vašem krevním obraze je jen známkou obranné reakce vašeho organismu na proběhlý zánět (angínu), s vyrážkou tedy přímo nesouvisí. Váš krevní...

Skvrna na kůži

| Dotaz od: Daniela

Objevila jsem na těle nad pravým prsem menší vystouplou hnědou skvrnu, která má uvnitř tmavší skvrnu - viz foto. Je možné, že se jedná o melanom? Děkuji

Danielo, nelze to takto zcela vyloučit proto doporučuji návštěvu kožního lékaře, který rozhodne o dalším osudu této pigm. skvrny. dr.Křehnáč

Piha na ruce

| Dotaz od: Lucie

V posledních dnech se mi dost změnila piha na ruce, napřed trochu otekla a nyní je černá a větší. Má cca 3 mm. Lépe se mi bohužel vyfotit nepodařilo. Jelikož jsou svátky a u nás...

Bez dermatoskopu (lupa na pihy) přesně nelze odlišit charakter podle fotografie, nicméně do příštího týdne se prodlení určitě bát nemusíte. Může se jednat o lokální reakci...

Kožni problem

| Dotaz od: Martina | z mobilní aplikace

Prosim o radu. Na levé noze pod kolenem se mi udělal takový pupinek hnědé barvy, nesvedi,na dotyk tvrdy. Už ho tam mám min. měsíc a půl ,co jsem ho našla. Na kožní jdu za měsíc...

Dle vámi přiložené fotografie se mi útvar nejeví jako melanom. Spíše se jedná o benigní névus. Doporučila bych vyčkat kožního vyšetření. S pozdravem Jana Harnová

Aterom vyjmuti nebo ne

| Dotaz od: Miroslav

Mezi lopatkami na zadech mam cernou tecku, nekdy je sem tam kolem cervena a tvrda. Pritelkyne mela za to ze je to znamenko a tudiz jsem sel k lekari na dermatovenerologii...

1) Aterom je kosmetický problém a léčit se nemusí. 2) Pokud byste se k zákrou odhodlal, je třeba provést vyjmutí celého útvaru i s pouzdrem, jinak bude docházet k recidivám. 3...

Cílem specifické imunoterapie je léčit alergické onemocnění postupným „navykáním“ organismu na alergen, který stojí za vznikem alergických příznaků. Podle některých...

 celý článek

Znamenko

| Dotaz od: tereza

Dnes jsem si vsimla jednoho znamenka na zadech. Znamenko je napul bile a napul cernofialove. Ma asi 1 cm. Jeste pred mesicem bylo normalni. Kdysi davno mi ho kozni prohlizela a...

Milá Terezo, nejlépe bude vhodné navštívit kožního lékaře. Nikdy není pozdě, ale čím dříve jej navštívíte, tím lépe pro Vás i pro Vaši psychiku.

Paní doktorko, mé tchyni bylo odstraněno v roce 2008 znaménko, jelikož v něm byly zjištěny rakovinové buňky. Paní doktorka ji řekla, že se nesmí 10 let pohybovat na slunci...

Záleží na tom, o jaký typ rakoviny šlo. V případě basaliomu by dovolená u moře byla přípustná, pokud by šlo o melanom, tak ji nedoporuččuji.

Znaménka a verrumal

| Dotaz od: Kris

Chtěl jsem se zeptat, hrozí mi nějaké riziko, kdybych použil přípravek Verrumal (normalně se používá na bradavice - umrtví vrchní část kůže) na malé znaménka? Chtěl bych se...

Znaménka nelze účinně odstranit pomocí Verrumalu , který slouží jen k odstranění hyperkeratotické kůže způsobené viry bradavic ! Aplikací na znaménka může dojít k změnám, která...

Neurologie

| Dotaz od: Petr

Možné příznaky ve zdravotním stavu pacienta po odstranění metastázy v mozku po maligním melanomu Gama nožem. Zákrok proveden 9.3.2016

Petře, nevím, jestli jsem dobře porozuměla otázce, ptáte se tedy zřejmě na možné následky po odstranění oné metastázy. Těžko zde soudit, jelikož mozek je tkán, kde každé...

Mts leze v mozku

| Dotaz od: Veronika

Manželovi byl v roce 2012 vyoperovan maligni melanom.V roce 2013 vyoperovana metastaze leve axily.Dnes diagnostikovana MTS leze v mozku a MTS ložisko v plicích. Jaka je naděje...

Milá Veroniko, ještě před pár lety by byla naděje nulová, dnes jsme se posunuli mnohem dál v terapii melanomu a tak s novými léčivy přichází pro pacienty jako je Váš manžel i...

Problémové znaménko

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, před třemi týdny se mi náhle během 2 dnů zvětšilo / nafouklo světlé znaménko na obličeji (před zvětšením ca 3 mm, vypouklé) a z jedné strany přímo vedle něj se...

Milý Petře, příčinou náhlého zvětšení znaménka může být zánět nebo zduření ateromu pod znaménkem. Obojí však neznamená, že jde o "špatné znaménko ".Vy nemá žádný melanom, proto...

Paní doktorko, moc prosím o odpověď. Před asi měsícem jsem zpozorovala, že se mi ztrácí znaménko, co mám od dětství na tváři, jakoby bledne, je velké cca 0,5cm. Nyní asi 14...

Mizení znaménka je autoimunní proces, není to nebezpečné, ale asi by bylo vhodné všechna zbývající znaménka vyšetřit ( čistě preventivně). Ty pigmentace na ruce vypadají podle...

Zvýšená teplota

| Dotaz od: heda

Již půl roku mám odpoledne a večer zvýšené teploty (37 - 37,5°C),které se projevují tak,že cítím jen horkost v obličeji a na čele (ne na těle) a mám pocit jako kdybych měla...

1) Zvýšené teploty zcela jistě nejsou příznakem melanomu. 2) Pokud nebylo znaménko zcela vpořádku, ale bylo odstraněno celé, pak stačí pravidelné kontroly všech pigmentových...

Úzkosti

| Dotaz od: Veronika

Paní doktorko. Jsem Veronika, je mi 21 let a poslední asi tak dva roky prožívám divné stavy. Nejdřív musím podotknout, že jsem už tři roky bez zaměstnání a jsem hodně doma...

Vážená Veroniko, abyste se dala do pořádku, aby se Vaše psychika posílila a opět stabilizovala, bylo by vhodné 1.) vypořádat se zpětně s hlavními stresy posledních let (včetně...

Skvrnka pod nehtem

| Dotaz od: Kateřina

Prosím Vás o radu. Pod nehtem palce u pravé nohy se mi udělala modrá skvrnka. Nejprve mě palec 3 dny hodně bolel a potém sem jí objevila. Z původního cca 1mm se zvětšila za...

Modré barvy jsou krevní výrony, ale ty nevydrží beze změny barvy dva měsíce. Další možností je pigmentový névus nebo cévni nádorek apod. V každém případě doporučuji návštěvu...

Se zvětšeným posledním článkem prstu (paličkovité prsty) a miskovitými nehty (tvar obráceného hodinového sklíčka) se setkáváme v souvislosti s některými chronickými chorobami...

 celý článek

Piha na prsu

| Dotaz od: Romana

Na prsu se mi před 2 dny objevila malá červenohnědá skvrnka připomínající znaménko a stále nemizí, ale ani nemění tvar a nebolí. Chtěla bych se zeptat, co to může být a zda to...

Fotografie je trochu rozmazaná a hůře hodnotitelná. Myslím si , že půjde spíše o hemangiom, ale mnohem větší váhu by mělo vyšetření dermatoskopem přímo na kožní ambulanci.

Je možné, aby mi samo od sebe zmizelo mateřské znaménko? Mám od dětství na zádech tři velká znaménka, ale kolem jednoho se vytvořil zarudlý flek a začalo se postupně odbarvovat...

Pokud Vám na kožním řekli, že je nález v pořádku a vyšetřili Vás, o maligní melanom se s velkou pravděpodobností nejedná. S pozdravem, K. Jiříčková

Na prsu se mi před 2 dny objevila malá červenohnědá skvrnka připomínající znaménko a stále nemizí, ale ani nemění tvar a nebolí. Chtěla bych se zeptat, co to může být a zda to...

Vážená paní/slečno Romano, podle přiloženého obrázku se původ pigmentové skvrny spolehlivě určit nedá. Doporučuji Vám vyhledat specializovanou dermatologickou ambulanci pro...

Tmavá skvrna na nehtu

| Dotaz od: Lucie

Ráda bych se na Vás obrátila se zdravotním problémem. Týká se to palce u pravé nohy. Zpozorovala jsem, že nehet u palce je v jeho pravé půlce nahnědlý a neodrůstá spolu s nehtem...

Jistě navštivte dermatologa - kožního lékaře, na dálku po netu pro vás nemohu více udělat. Vyšetření neodkládejte! Hezký den.

Znaménka u klíční kosti

| Dotaz od: Barbora

Mám v oblasti klíční kosti dvě znaménka a nevím jestli nemůžou být nějak problematická. Nijak mě nebolí, ale zdají se mi dost netradiční... Větší má na délku 5 mm a zdají se mi...

Milá Barboro, povinností každého kožního lékaře je vyšetřit kůži pacienta komplexně tj, svlečeného. Vaše 2 znaménka podle fotografie by měla být v pořádku, vhodné by bylo...

Rakovina a thc?

| Dotaz od: Giuliette

Babička má rakovinu která se stále zvětšuje. Prodělala už i složité zákroky ale rakovina se objevuje dále. Chci je proto zeptat jestli opravdu marihuana pomáhá zpomalit růst...

Guiliette! Užívání marihuany zatím bohužel nepatří mezi prokazatelně úspěšné způsoby léčby rakoviny. Vámi citovaný článek zmiňuje zkoušení jejích účinků na hlodavcích. U...

Muj dotaz je jednoduchy. Stojím před volbou toho, jak odstranit moje mateřské znaménko. Skalpel nebo laser? Můj kožní lékař říká, že znaménko není nebezpečné, co se týče...

Chirurgicky: plusy - rychlost, téměř stoprocentní jistota úplného odstranění minus: jizva a případná bolestivost laser: plusy - rychlost, bezbolestnost, žádná jizva minus...

Vysoká sedimentace

| Dotaz od: Magda

Vážený pane doktore, ráda bych znala Váš názor, protože můj praktický lékař se zatím neznepokojuje a svádí mé problémy spíše na stres (kdyby to tak opravdu bylo, nejsem proti...

Sice je to román, ale na druhou stranu, praktik neví jak by to mohl uchopit..... Možná vše začalo v souvislosti s těmi těhotenstvími a porody - přeci jen jsou to hormonální...

Před 3 lety mi bylo odstraněno znaménko (viz. foto) - bylo vystouplé a uprostřed mělo tmavší tečku, nebolelo, ale kvůli dráždění při česání jsem ho chtěla odstranit. Chirurg měl...

Doporučoval bych znovu kontrolu u kožního lékaře. Pokud se zhoubné znaménko odstraní pomocí laseru, nemusí se odstranit zcela a může začít dále růst. Hezký den.

Kůže je největší lidský orgán, který má řadu důležitých úkolů.

 celý článek

Mám světlou pokožku na obličeji.

| Dotaz od: Mišulinka

Je mi 20 let a chtěla jsem Vás požádat o pomoc a zároveň o radu. Jsem bruneta a pokožka mého obličeje je světlá (bílá). Skoro každý den několikrát denně slýchávám, že jsem...

Zřejmě jste tzv. zimní typ dle typologie vizážistů. Barva pleti je do značné míry dědičná, ze zdravotního hlediska je člověk bledý při chudokrevnosti (ale pokud nemáte žádné...

Dorý den, prosím Vás o radu. Odstříhávala jsem manželovi chlup vyrůstající ze znaménka a horní část znaménka jsem omylem ustříhla. Znaménko bylo vystouplé, do 5 mm velké a...

Jano, raději zajděte s manželem ke kožnímu lékaři. Znaménko vyšetří a pokud bude mít podezření, vyřízne ho (ne hned, bude se pravděpodobně muset objednat). Pravděpodobnost...

Podezřelé znaménko

| Dotaz od: Michal

Paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat na toto znaménko, mohlo by se jednat o melanom??Je na zádech a jeho velikost je přibližně 5 mm. Letos jsem strávil hodně času na...

Je samozřejmé , že je lépe navštívit kožního lékaře k vyšetření znaménka. Z fotografie vypadá znaménko v pořádku, je pravidelné jak tvarem , tak barvou, tento typ růst může...

Rakovina hlasivky

| Dotaz od: Eva

Můj syn je v USA a 3/2008 začal chraptět tak mu tam předepsali antibiotika. Léčba nezabrala tak šel na ORL a tam mu zjistili nárůstek na hlasivce, který následně vyoperovali...

Evo! Obecně je léčba rakoviny dnes nesrovnatelná s dobou před dvaceti lety. V drtivé většině typů rakoviny je plná úzdrava nejen možná, ale i velmi pravděpodobná. Záleží...

Nahnědlý nehet a strach

| Dotaz od: Petra

Paní doktorko, mám na Vás prosbu. Už jednou jsem Vám psala ohledně jednoho névu, dobře jste mi poradila. Nyní k věci. Je mi 37 let, v rodině mám melanom zatížení (můj vl...

Vážená paní Petro, stacionární pigmentové skvrny většinou nejsou zhoubného původu.. Pro upřesnění příčiny Vám doporučuji vyhledat dermatologickou ambulanci pro pigmentové névy...

Pěkný den, chtěla bych se optat na toto: synovec 6let-zdravý, občasné nachlazení,občasné záněty spojivek,chodí do školky,si dnes ráno stěžoval na velkou bolest nohou a rukou...

Bolest rukou a nohou je obecným průvodním jevem u různých nemocí, u dětí hlavně infekcí a ortopedických obtíží. Nádory včetně leukemie ("rakovina krve", zatímco anaplastický...

Moje matka prodělala ve 38 letech stp. HYA s resekcí levého ovaria a ve 40 letech stp. operaci benigního tumoru pravého prsu - benigní rezistence, disp. Od 38 let má menopausu...

Genetické testování BRCA 1 a 2 je hrazeno pojišťovnou v těchto případech: A. pro ženu/muže s nádorovým onemocněním bez pozitivní rodinné anamnézy: • Všechny epitelové...

Nové znaménko

| Dotaz od: Petra

Trápí mě nové malé znaménko na prstu na noze,určitě není většínež 0,5 cm,asi dva mesice zpatky jsem byla u kozniho lekare s materskym znamenkem ve vlasech,bylo velke,a docela...

Během těhotenství mohou vznikat nové pigmentové projevy a nemusí být nebezpečné. Pokud by lékař měl podezření na něco závažného, jistě by vám to vyříznul dříve. V případě...

Podezřelé znaménko

| Dotaz od: Michal

Paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat na toto znaménko, mohlo by se jednat o melanom??Je na zádech a jeho velikost je přibližně 6 mm. Letos jsem strávil hodně času na...

Milý Michale, nic rozumnějšího Vám nemůžu poradit než to, abyste navštívil dermatologa, který má dermatoskop a může se k charakteru znaménka vyjádřit!

Začalo léto a čekárny pohotovostí se začínají plnit. Abyste letos nemuseli nečekaně k lékaři také vy, přečtěte si, odkud vám v horkých letních dnech hrozí největší zdravotní...

 celý článek

Rakovina kůže je souhrnné označení pro nádorová onemocnění postihující kožní kryt těla. Typicky se projevují charakteristickými, různě zbarvenými výrůstky na kůži. Nádorová...

 celý článek

Jak postupovat

| Dotaz od: Zdenka

Manžel, 59 let, je 8 let po operativním odstranění melanomu na levém prsu. Nyní, při pravidelné kontrole sono, v levém podpaždí, zjištěn lymfatický útvar 7x14mm. Plíce a krev v...

Doporučovala bych se neprodleně obrátit na dermatologa, jež by Vás měl dále cíleně směrovat.

Atypický nevus

| Dotaz od: Dara

Pane doktore, chtěla bych Vás požádat o radu, navštívila jsem kožního lékaře, jelikož mám mnoho pih. Všechny pihy jsou prý v pořádku, ale jedna piha na plosce nohy byla v...

Nic takového, nebojte se, atypický nevus je prostě jen označení znaménka, které by MOHLO být nebezpečné, ale není. Navrhuji vám konzultaci na pracovišti, kde mají přístroj tzv...

Kožní

| Dotaz od: Tomáš

Mám na paži vystouplou pihu a v ní jsem zpozoroval černou skvrnku (viz. 2x fotografie v příloze). Nejsem si jistý, zda-li piha mění velikost, zatím mi to nepřipadá. Vypadá to...

Ano, na kožní se objednejte, ale buďte v klidu, o žádnou rizikovou nádorovou patologii se nejedná. Kožní nádor - melanom - vypadá úplně jinak.

Znaménko

| Dotaz od: Veronika

Dnes jsem si všimla na zádech podezřelého znaménka,byli jsme včera u vody a i přesto,že jsem se mazala,spálila jsem se...V příloze Vám zasílám foto..Může to být jen podrážděně...

Podle fotografie by mohlo jít o hemangiom, což není nebezpečné, ale pokud projev vznikl nedávno, bylo by lepší zkontrolovat ho kožním lékařem.

Podezřelé znamenko

| Dotaz od: Lenka

Rada bych měla dotaz. Četla jsem, že na chodidlech a dlaních by neměla být mateřská znaménka. Já mám jedno na chodidle vel. 8x4mm viz.foto. Poslední dobou se mi zda jako by...

V každém případě si nechte znaménko z chodidla odstranit, je při chůzi zraňováno. Není vhodná chronická traumatizace jakéhokoliv znaménka.

Histologie pozitivní

| Dotaz od: Dan

Je mi 26 let. Bylo mi vyříznuto znaménko novotvar cca 2 roky stary 2mm velký. Histologie říká že má jisté rysy Reedova névu, nelze však vyloučit incipientně povrchově se...

Tato složka příčin rakoviny není ještě plně vědci prozkoumána, je mnoho názorů na vznik rakoviny a tyto informace zcela přesahují objemem moje možnosti tady v poradně. Chodte...

Na jedné straně je v naší populaci stále vyšší výskyt nádorových onemocnění, na té druhé se zlepšuje úspěšnost onkologické terapie.

 celý článek

Suchá bílá skvrna

| Dotaz od: Michaela

Už jednou jsem vám psala o problémech se znaménky a ještě jsem se chtěla zeptat na jeden problém. Je to už delší čas cca 1 rok možná víc možná méňe,ale je to už delší doba co to...

Domnívám se, že vaše obavy jsou naprosto zbytečné, asi půjde o lupénku ev. seborhoickou dermatitidu, na melanom ani jiné závažné onemocnění to opravdu nevypadá.

Horské slunce

| Dotaz od: Martin

Může krátkodobé vystavení horskému slunci (příkon 75W, čtyři trubice 15W) bez ochranných brýlí nějak poškodit oči (rozvoj očního melanomu, šedý zákal,...)? Nejdříve jsem mu byl...

Při takto krátké expozici Vám nic nehrozí. Reálnějším rizikem, než která jste uvedl, je rozvinutí zánětu spojivek, popřípadě rohovky. Oboje se projeví silnou bolestí zhruba po...

Podmínky k odstranění znamének

| Dotaz od: Michaela

Na obličeji mám již od narození pár znamének. Nejsou malé, ale nedorůstají ani extrémních velikostí. Už delší dobu však uvažuji o jejich odstranění, jelikož hraji beach volejbal...

Především navštivte dermatologa a taky bych upozornila, že melanom vzniká ze znamének jen ve 20% , zbytek všech melanomů vzniká z volné kůže, proto pokud si odstraníte znaménka...

Podezřelé znaménko

| Dotaz od: Michal

Paní doktorko, chtěl bych se Vás zeptat na toto znaménko, mohlo by se jednat o melanom?Je na zádech a jeho velikost je přibližně 6 mm. Letos jsem strávil hodně času na...

Podle fotografie není znaménko zcela pravidelné, takže bych spíše doporučila jeho odstranění, ale domnívám se, že o nic závažného se nejedná.

Mám problém se dvěmi znaménky. To jedno mam na břiše a několikrát za život se mi mění, jednou vypadá jako obyčejné znaménko poté jako néjaká vyrážka, zrovna teď je v te druhé...

Vážená slečno/paní Andreo, doporučuji Vám obrátit se na melanomovou poradnu a podle výsledků vyšetření se domluvit s dermatologem na dalším postupu. Kožní změny se nejlépe...

Na levém druhém prstu u nohy se mi objevila tmavá skvrna viz příloha a na pravé se mi stalo po propíchnutí tzv . borůvky začal se mi nehet odloupávat nehet jsem zkrátil abych za...

Bohužel, obrazová dokumentace není k dispozici, proto bude nejlépe navštívit kožního lékaře k vyloučení event. nádoru-melanomu

Atypycký melanocyt

| Dotaz od: Magda

Paní doktorko, dnes mi bylo sděleno, že se ve vzorku z mého znaménka, které mi před týdnem dermatoložka vyřízla a poslala na rozbor, našly nějaké atypické melanocyty. Tudíž prý...

Atypická buňka vypadá pod mikroskopem jinak, než je obvyklé, ale ještě to nemusí znamenat nějaké drama. Podrobnější ( např. imunohistochemické ) vyšetření pak upřesní, o co...

Betakaroten

| Dotaz od: Daniel

Mám možná hloupý dotaz, ale nikde to nemohu najít. Užíváním betakarotenu , kde se píše že je to velmi silny antioxidant a podporuje tvorbu kožního barviva melaninu, a chraní...

1) Při užívání betakarotenu nedochází k ovlivnění tvorby mateřských znamének. 2) Betakaroten a další antioxidanty dokáží poněkud zmírnit poškození kůže vyvolané UV zářením, ale...

Je mi 13 let, před 1,5 rokem se mi na levém předloktí udělala malá bulka, kolečko (tvar můžete vidět na obrázku), opravdu malá cca 1 cm max 1,5 cm. Nebolí, ale pokud jakoby...

V tomto případě se o nádor opravdu nejedná. Udělala se Vám cysta, která je naplněna tukem a dalšími buňkami. Jedná se o ohraničený projev. Proto ho nemačkejte, aby nedošlo ke...

Podezřelé znaménko

| Dotaz od: Michal

Paní doktorko, chtěl bych se zeptat na toto znaménko. Letos jsem strávil hodně času na sluníčku a známý mě nedávno postrašil melanomem, tak bych se chtěl zeptat, jestli...

S největší pravděpodobností se jedná o jun kční névus-mateřské znaménko, doporučuji však kontrolu kožním lékařem, diagnóza z fotografie není až tak 100%!

Před několika lety se mi poprvé objevil opar na bradě. Od té doby jsem ho měla nesčetněkrát. Nic na něj nepomáhalo. Postupem času se začal objevovat v době menstruace...

U Vás se jedná o klasický případ přesunu nemoci ( projevující se jako opary ) do hlubších "vrstev" organismu, tedy na lymfatický systém a mandle. V první řadě by bylo potřeba...

Piha

| Dotaz od: Terka

Dobré odpoledne, chtěla bych si nechat vyříznou pihu na horní části paže a zajímalo by mě, jestli to budu muset zaplatit nebo by to platila pojišťovna. Piha je asi 1x0,5 cm s...

V případě, že znaménko je klinicky vpořádku, není nutné jeho odstranění a většinou v tomto případě pojišťovna zákrok neplatí. Ale záleží také na individuálníá domluvě s lékařem...

První den dovolené jsem si všimla, že dvě znaménka na zádech, která jsem měla vždy vystouplejší, se mi jakoby "rozlézají" a mají okolo sebe skvrnky. Občas si o ně zavadím a...

Vážená slečno/paní Natalie, podle slovního popisu se spolehlivá diagnóza kožních změn provést nedá. Doporučuji Vám vyhledat dermatologickou ambulanci. S pozdravem, MH.

Kůže některých zvířat obsahuje enzym, který dokáže „opravit“ kůži poškozenou slunečním zářením. Australští a rakouští vědci se snaží porozumět tomu, jak přesně některá...

 celý článek

Nebezpečné znaménko

| Dotaz od: Aleš

Na břiše se mi utvořilo nové, asi 1 milimetr velké znaménko. Je mi 30 let. Chtěl jsem se zeptat, zda je toto znaménko nebezpečné a nebo se nemusím ničeho bát? Přiložil jsem...

Pane Aleši, návštěva lékaře (klidně rovnou dermatologa) je vhodná - i když při dané velikosti znaménka je nepravděpodobné, že by šlo o melanom, je proto, že vzniklo nově a kvůli...

Mam potěle odstraněno celkem 15 znamenek vždy byl vysledek negativní. Před dvema lety se mi udelalo jedno na břiše. a nechal jsem si ho preventivne před 14dnema vyndat melo...

Danieli! Ano, je to přesně tak jak říkáte. Mezi zhoubným melanomem a běžným pigmentovým névem je řada mezistupňů. I drobnější znaménko může mít vyšší stupeň dysplazie, tedy...

Biologická léčba

| Dotaz od: Mgr. Renata Uhlířová

Můj otec 54 let má maligní melanom, který nebyl na kůži nalezen, ale metastazoval do jater, plic a kostí, onkolog nám řekl, že chemoterapie by pro otce byla zatěžující a proto...

Biologická léčba má svá kriteria a není vhodná pro každého. Ale doporučuji obrátit se na kožní kliniku nejbližší větší/fakultní nemocnice ve vašem okolí (Plzeň?) , kde vám...

Znaménko na kůži

| Dotaz od: Martina

Našla jsem si podezřelé znaménko. Mám ho již několik let. Nyní jsem si všimla, že jsou uvnitř patrné černé tečky. Bojím se, že by mohlo jít o melanom. Již jsem se objednala na...

Martino, k přesnému posouzení znaménka je nutné vyšetření na digitálním dermatoskopu. Bohužel neznám ani velikost. Ale dle přiložené fotografie se mi nejeví jako melanom. S...

Znamenko

| Dotaz od: Petr

Vyndali mi znamenko u něj bylo napsano..... V centru kožni excize je okrsek periadnexalní chronicke zanětlivé celulizace s pigmentofagy. Reaktivní změny. Afekce je v tomto...

Petře! Podle popisu nebyly v kožní excisi zachyceny žádné nádorové ani přednádorové změny, nijak vás tedy neohrožuje. Přesto vám doporučím nález konzultovat i s vaším...

Znaménko

| Dotaz od: Alena

Ráda bych se Vás zeptala na měnící se znaménko, které mám přibližně tak dva tři roky vedle pupíku - nejdříve piha byla úplně malinká a světlá, zhruba před rokem se zvětšila...

Jedná se nejspíše o tzv. dysplastický nebo pigmentový névus, samozřejmě by bylo nutné klinické vyšetření pomocí dermatoskopu kožním lékařem. Pokud máte v rodině určitou zátěž...

Již 4. měsícem užívám prášky Provera 5 mg tablety v období od 15. do 26. dne menstruačního cyklu. Nedávno jsem se dočetla v jednom časopise, že mimo jiné pigmentové skvrny na...

Tvorba pigmentových skvrn nepatří mezi účinky Provery. Není tedy pravděpodobné, že by v souvislosti s jejím užíváním u Vás vznikly pigmentové skvrny. Pojem "hormonální léčba" je...

Nové mateřské znaménko

| Dotaz od: Lucie

Asi před 2 dny se mi objevilo na prsu znaménko. Je velké asi 2mm, dívala jsem se na rizikové faktory melanomu, ale ani jednomu neodpovídá. Zrovna kojím myslíte si, že se mohlo...

Musíte navštívit dermatologa, nově vzniklá znaménka jsou nebezpečnější než mateřská. Kvůli kojení se žádné znaménko nevytvoří. S pozdravem

Podle studie zveřejněné v časopise Journal of American Academy of Dermatology přibližně 20 procent z žen mezi 18 až 29 roky věku navštěvuje solária. Dermatologové na Loyola...

 celý článek

Hemoroidy

| Dotaz od: Dana

Mám otázku-v roce 2008 mám vyšetřenu kolonoskopii-negativní nález,pouze vnitřní hemoroidy.Dnes po třech letech při obtížném vyprazdňování krev na papíře,jasně červená,nyní...

Jistě bude potřeba vyšetření proktologem a je pravděpodobné, že bude stačit provedení rektoskopie. Ale diagnozu musí stanovit chirurg, který sám stanovuje rovněž další...

Dobrý de, mám možná hloupý dotaz, ale nikde to nemohu najít. Užíváním betakarotenu , kde se píše že je to velmi silny antioxidant a podporuje tvorbu kožního barviva melaninu...

Nová znaménka se mohou objevovat po celý život a měnit se také, hodně mají vliv hormonální hladiny /třeba vlivem kolísání hladin při těhotenství se objevují některým ženám...

Strup-znaménko?

| Dotaz od: Jitka

Chtěla jsem se zeptat zda se může piha a mateřské znaménko změnit ve strup. Četla jsem,že ano a když se změní na strup,tak je to znaménko či piha nebezpečná a je zhoubné. Co je...

Kontrola u kožního lékaře stačí jednou za půl roku. Stroupek lze považovat za podezřelý, pokud se nehojí několik týdnů, nebo se stále opakovaně tvoří. Než se znaménko změní na...

Změna znaménka na strup

| Dotaz od: Michaela

Chtěla jsem se zeptat zda se může piha a mateřské znaménko změnit ve strup. Četla jsem,že ano a když se změní na strup,tak je to znaménko či piha nebezpečná a je zhoubné. Co je...

Krásný den , odpovědět Vám bez toho , abych projevy viděla je nefér a neprofesionální, změna znaménka ve strup není standardní a může i když v malém procentu znamenat...

Cysty v orgánech

| Dotaz od: Dan

Je mi 29 let. Skoro celý život chodím 1x ročně na kontrolu cysty na štítné žláze 5x6 mm ultrazvukem. Před 2 měsícemi jsem se začal léčit s hyperaktivním měchýřem, v měchýři...

Výskyt cyst je poměrně častá záležitost, přehnané obavy proto nejsou nutné.

Čárka pod nehtem

| Dotaz od: Andy

Chtěla bych se zeptat o co se může jednat nNa nehtu malíčku pravé nohy se mi udělala maličká černá čárka asi 1-2mm . vypadá to jako tříska,postupně odrůstá s nehtem. A opět se...

Takto na dálku bez možnosti váš nehet vidět určit přesnou diagnózu bohužel nemohu. Především kvůli riziku, že by se (i když s malou pravděpodobností) mohlo jednat o melanom...

Vysetrenie u dermatologa

| Dotaz od: Milan

Mam 34 rokov. Pred par dnami som si bol dat prvy krat v zivote vysetrit znamienka u kozneho. Doktor ma prezrel behom mozno troch minut. Pritom mam znamienok niekolko desiatok...

Domnívám se, že zkušený dermatolog je schopen takto rychle znaménko posoudit, zvláště za pomocí dermatoskopu.

Podezřelé znaménko

| Dotaz od: Iva

Je mi 20 let a po těle mám spoustu znamének, velkých i malých. Na zádech mám ale od mala znaménko o velikosti asi 8 mm, je vystouplé, ale nepravidelně. Z profilu je zkrátka...

Určitě je ve vašem případě vhodné znaménka pravidelně kontrolovat, ale podle vašeho popisu se domnívám, že nejde o znaménko nebezpečné. Ev. můžete poslat fotografii.

2 nádory najednou

| Dotaz od: Jana

Chtěla bych se zeptat jestli může mít člověk dva nádory různého typu. Nemyslím metastáze, prostě by se začaly vyvíjet dva typy najednou (třeba melanom a neuroblastom). Taky jsem...

Milá Jano, ano může mít člověk dva různé nádory najednou. A leukemie nemetastazuje, jedná se o onemocnění krevních buněk, takže nezakládá se jedno velké ložisko, které by dále...

Americká rodinná lékařka Dr. Christine Danielová si kvůli svým podvodným lektvarům přišla na velké peníze. Neváhala je vytáhnout z kapes zoufalých lidí, kteří tváří v tvář...

 celý článek

Mám takový dotaz. Před několika dny se mi za krkem udělal čevený pupínek,který svědí a na něm něco jako černý výrůstek nebo něco černého které z toho vyčnívalo a nebylo to na...

Pravděpodobně šlo o kožní výrůstek - fibrom -, který spontánně odumřel ( to bylo to černé), není třeba se tím znepokojovat, je to úplně normální.

Odhad, že každých 15 vykouřených cigaret způsobí průměrně jednu mutaci DNA, která se následně může proměnit až ve zhoubný nádor, provedli britští vědci na základě svých výzkumů...

 celý článek

Paní doktorko. Kožní lékař mi doporučil 2 znaménka vyšetřit dermatoskopem. Jedno vyhodnotil jako névus a anulárním zvýrazněním a skore z dermatoskopu bylo 2,59. Druhé jako sytě...

Podle histologie vyšel první vzorek jako dysplastický névus, o melanom se nejedná, jsou nutné jen pravidelné kontroly , stačí po půl roce až roce. Druhý projev je zcela normální.

Chronická rýma

| Dotaz od: Vlaďka

Jižasi 3 roky trpím neustálou rýmou. Testy na alergii dopadly negativně. Přesto mi částečně pomáhá Xyzal. Poslední dobou se však situace dost zhoršila. Mám neustále úplně ucpaný...

Vlaďko. Ačkoli souvislost melonomu s Vaší rýmou nemohu vyloučit, nezdá se mi pravdpěodobná. Téměř jistě máte závislost na nosních kapkách, která sama o sobě stačí k udržení...

Odstraněné znamínko

| Dotaz od: Renata

Chtěla jsem se vás zeptat, před čtyčmi měsíci jsem byla na odstranění pihy na obličeji a zajímalo by mě, jestli už mohu chodit do solária, nebo jestli je na to ještě moc brzo a...

4 měsíce po odstranění pihy se můžete běžně pohybovat na slunci. Samozřejmě, při delším pohybu na slunci jsou vždy vhodné krémy s ochranou UV faktorem, tedy je vhodné se před...

Následkem dlouhodobého (mnoholetého) poškozování sluncem dochází ke stárnutí kůže a může dojít i k jejím nádorovým změnám.

 celý článek

Otázka

| Dotaz od: Markéta

Mám takový dotaz nedotaz, chtěla bych se zeptat, jaká je pravděpodobnost, že se mi podaří nahmatat v oblasti rozkroku nádor. Uvědomuji si, že je to dotaz trochu podivný, ale...

Markéto. Nádor až na řídké výjimky nahmatat nelze. Nevím, jaké léčbě se věnujete na psychiatrii, ale podobná hypochondrie je neurotickým projevem a zaslouží si nepochybně...

Dobrý de pane doktore, mám na Vás dotaz. Týká se mé maminky ( 40 let ) ... Nedávno asi před 3 měsíci navštívila lékaře na kožním pro kontrolu znamének, kde se paní doktorce...

Vážená slečno Veroniko, s největší pravděpodobností se jedná o změny RTG obrazu plic, způsobené promítnutím struktur do dvourozměrného obrazu. K bližšímu rozlišení by mohl...

Vystouplé znaménko na prsu

| Dotaz od: Lenka

Už několik let mám na prsu vystouplé znaménko,ale poslední dobou mi příjde,že je větší.Mám v plánu jít na vyříznutí,ale nechala bych to raději na zimu,tak se chci zeptat jestli...

Lenko! Rozhodně znaménko co nejdříve ukažte kožnímu a s ním se dohodněte na dalším postupu. Vaše úvaha je vcelku správná, ale kdyby to náhodou byl "potvora" melanom, nelze...

Seboroická keratoza

| Dotaz od: seboroická keratoza

Co to vlastně je? Je nebezpečí opakování? Mám to na nose, vyříznou mi to. Mezi zákrokem a vyndání stehů bude 10 dní. Budu moci v té době normálně pracovat?

Je to druh kožní změny, přesněji ostře ohraničená ploška, světle až tmavě hnědá, někdy s jemnými šupinkami. Vzniká na nekrytých partiích těla. Pigmentace se nemění po expozici...

Čokoládově hnědá pokožka je pro mnoho lidí stále ještě symbolem krásy a zdraví.

 celý článek

Vyhledávání tzv. sentinelové (neboli strážné) uzliny je velkým pokrokem v operacích nádorů. Do pátrací akce se zapojuje operatér a patolog. Nalezení sentinelové uzliny totiž...

 celý článek

Změna znamínka

| Dotaz od: sara

Prosím o radu. Od narození mám na rameni znaménko které mělo pravidelné okraje a bylo hnědé..Asi před 3 měsíci mně začalo svědit,udělal se mi strup(trpím atopickým ekzémem...

To, že Vám jednoznačně doporučím návštěvu kožní ambulance, není pro "děsivost" Vašeho snímku - prostě bych se nikdy neodvážila stavět diagnosu na sebekvalitnějším obrázku..Žádné...

Poraněný névus

| Dotaz od: Petra

Vážená paní doktorko, je mi 37 let a můj vlastní otec zemřel na rakovinu kůže (nevím, zda melanom, měl na zádech velké černé znaménko, poškodil si jej a k lékaři šel pozdě...

Paní Petro. Ačkoliv se to podle fotky nedá dostatečně dobře hodnotit, daná piha nevykazuje známky zhoubnosti a už vzhledem k její velikosti (uvádíte 2 mm) je velmi...

Svědivá bezbarvá znaménka

| Dotaz od: Alena

Obracím se na Vás s dotazem ohledně "bezbarvých znamének". Několik let (odhadem 6?) mám na okraji dolní čelisti levé strany malý (do 1 cm) "flíček" - jako bezbarvé mateřské...

Může jít o intradermální névy, ev. i virové bradavičky, nemyslím si, že by šlo o něco nebezpečného. Raději navštivte kožního lékaře, neuvážené vyříznutí na chirurgii by mohlo...

Zvýšená teplota a únava

| Dotaz od: Maci

Chtela bych vas poprosit o radu ohledne manzela. Ma vysoky krevni tlak, mirnou arytmii, chronicky zanet spojivek, a astma - na toto ma leky.Problem vsak je , ze ma neustale...

Jestli Váš manžel trpí vleklým zánětlivým onemocněním s vyššími teplotami, snad původu očního, jsou zvýšená únavnost, pocit vyčerpání a bolesti zad možné. Můžete požádat o...

Diletace obou srdecnich sini

| Dotaz od: Jirina

Rada bych se zeptala na onemocneni srdce u meho tatinka...vek 79let.leci se s hypertenze II-III,hypolakemie,ch.bronchitida,diabetes mellitus 2 na diete,po enukleaci L oka pro...

Jiřino, předpokládám, že Váš tatínek je sledován v kardiocentru, kde sledují echokardiografický nález a budou rozhodovat i o termínu operace. Vady o kterých mluvíte, mají...

Pokožkou poškozuje ultrafialové záření jí vstřebávané. Jeho vlivem dochází v kůži k tvorbě škodlivých kyslíkových radikálů. Ty způsobují podráždění a zarudnutí, a někdy i...

 celý článek

Pigmentový névus

| Dotaz od: Luboš

Již asi 3 týdny jsem měl jakési znaménko, v jehož okolí to skoro pořád svědilo. Dva kožní lékaři se vyjádřili, že tam nic nevidí, přesto by pokud to do 14 dnů nepřejde, měl...

Vážený pane Luboši, obyčejný pigmentový névus nepředstavuje žádné riziko. Jiné pigmentované útvary se mohou lišit z hlediska dalšího vývoje v závislosti na jejich původu...

Leky - bispetol, ledviny, slunce

| Dotaz od: bohdana

Chtěla jsme se zeptat začínám brát leky Biseptol 480, dnes mi byl doporučen lékařkou, díky tomu že mám jednuu ledvinu doporučlila mi 1tabl,rano a večer,i když budu brát tabl...

Tablety se užívají během jídla nebo velmi brzy po jídle a zapíjejí se větším množstvím tekutiny (aspoň 200 ml hrníček, zkrátka jeden doušek nestačí). Během léčby se také musíte...

K prázdninám patří i dětské dovádění na slunci. Děti si řádění na sluníčku dokážou užít jako nic jiného. Dospělí by je sice od této radosti rozhodně neměli zrazovat, ale přesto...

 celý článek

Mám prokázanou ...

| Dotaz od: Hana Císařová

Mám prokázanou mutaci JAK-2 v heterozygotním stavu ,nasazena cytoredukce Litalirem.Prosím,chtěla bych vědět,zda se jedná o rakovinu krve. Děkuji za odpověď.

Z vaší informace není jasné, o jakou diagnosu se jedná. Lék Litalir se skutečně podává jako cytostatikum při určitých formách rakoviny - leukemie, melanom a jiné kožní nádory...

Černý pruh na nehtu

| Dotaz od: Zuzka

Chtěla bych se Vás zeptat na palci pravé ruky se mi udělal uprostřed nehtu černý pruh.Poradíte mi co s tím.Za odpověď děkuji.

Může jít o projev úrazu, plísňové či bakteriální infekce, ale také různé pigmentové projevy ( névy, příp-. i melanom). Navštivte kožního lékaře.

Problém na kůži.

| Dotaz od: Filip

Chtěl jsem se zeptat co by mohlo být viz. foto. Udělalo se mi to z ničeho nic, není to ani týden. Jestli to neni třeba že jsem se bouchnul. Chodim furt v kalhotech, takže si...

Fotografie je rozmazaná, ale vypadá to na krví podlité puchýřky - např. opar.

 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x