Adenofibrom prsu

Paní doktorko, chtěla bych se zeptat na můj problém. Na sonu prsou mě byl zjištěn adenofibrom o velikosti 15×7mm a mám ho už docela dlouho. Byla mi dále navržena biopsie. Chtěla bych se Vás zeptat, jak je tento nález závažný a jestli by se někdy v budoucnosti mohl změnit ve zhoubný nádor. Doporučila byste mně chirurgické odstranění? Děkuji za informace.

Odpověď odborníka:

Milá Petro, nemáte důvod k znepokojení, adenofibrom/fibroadenom je nezhoudný nádor prsu, který se ve zhoubný časem nemění. Obecně řečeno jsou k chirurgickému odstranění odesílány fibroadenomy větší než 2cm, nebo takové, které nějakým způsobem obtěžují. Určité procento fibroadenomů časem dokonce samo regreduje (zmenší se). Samozřejmě biopsie vám poskytne jistotu, že se jedná o nezhoubný nález a rozhodnete-li se neoperovat, doporučuji pravidelné kontroly samovyšetřováním a alespon z počátku půlroční kontroly v mamologické poradně.

MUDr. Karolina Kašparová
MUDr. Karolina Kašparová

Specializace: Onkologie

 
Líbí se vám odpověď?
+6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: