Adenom

Dobrý den, asi před rokem se mi udělala malá bulky těsně pod uchem, jelikož jsem četla, že se může jednat o podkožní tuk, který může i sám zmizet, nijak jsem to neřešila. Bohužel bulka zacla růst a v poslední době i občas trochu bolet, rozhodla jsem se to řešit, včera jsem byla na sono, kde mi bylo zjištěno následující: V místě hmatne rezistence preaaurikularně a subaurikularně je patrný výrazně hypoechigenní ložisko vycházející z kaudy gl. parotis velikosti 27x25x22 mm-pouze adenom / pleomorfní /?? Jiná etiologie?? Gl. Parotis v pravo a gl. Submandibularis bilat. Nezvetsene, homogenní echostruktury, bez detekce ložiskových změn, bez rozšíření vývodů. Štítná žláza nezvetsena, laloky asymetrické velikosti, pravý lalok objemu 6,9 ml, levý lalok objemu 4 ml, isthmus nerozširen. V levém laloku je 3 mm drobná koloidní cystička. Pravý lalok bez ložiskových změn. Na krku bez detekce zvětšených LU. Přiznám se, že z toho nejsem vůbec moudra a má obvodní lékařka mi to podala, jakoby se jednalo například o akné. Chtěla bych znát i Váš názor, zda tento problém brát opravdu takto na lehkou váhu? Můžete mi prosím blíže popsat o co se jedná? A ještě bych,se chtěla zeptat, mimo to se již půl roku léčím na úzkosti, bohužel lékař stále nemůže najít vhodnou léčbu, nemam ani klasické nežádoucí účinky, spis bývám hodně unavená a jakoby omamena, může má únava souviset i s adenomem? Předem mockrát děkuji

Odpověď odborníka:

Dobrý den Lucko, z popisu sona není přesně jasné, co se za tou vaší bouličkou pod uchem skrývá, na tuto otázku nám může odpovědět pouze biopsie, aby bylo jasné, jakými bunkami je útvar tvořen. Proto bych zašla na ORL i s tímto popisem ultrazvuku a uvidíte, jak se k problému postaví, z mého pohledu by bylo vhodné tou biopsií ověřit původ těchto buněk. Co se únavy a úzkosti týče, neřekla bych, že by to s tímto adenomem mělo souviset, jaké užíváte prášky na úzkost a jak se vaše úzkost projevuje? Byl Vám proveden rozbor krve se zaměřením např. na krevní obraz, štítnou žlázu? Přeji, at ten nález pod uchem brzy dořešíte, s pozdravem, K. Jiříčková.

MUDr. Kristýna Jiříčková
MUDr. Kristýna Jiříčková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Monse spol, s.r.o.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: