Akne po antikoncepcii, liecba

Dobry den, chcela by som Vas poprosit o nazor. Mam 27 rokov. Antikoncepciu (v tabletkovej forme) som uzivala 8 rokov, no na konci mi uz sposobovala take problemy (silne psychicke, spinenie takmer cely mesiac a vela dalsich), ze som ju vysadila. Teraz je rok co neuzivam ziadnu HA. No spravilo sa mi neskutocne tazke akne, ake som v zivote nemala. Bola som u koznej lekarky, ta mi chcela nasadit hned Aknenormin, s tym ale ze sucasne musim uzivat HA, aby bolo urcite zamedzene pripadne tehotenstvo. Ja sa k HA moc vracat nechcem, nakolko po vysadeni mi je ovela ovela lepsie ako pri brani po takmer vsetkych strankach. No nerozumiem, ked samotna ATK riesi problemy s akne, aj ked len docasne pocas uzivania, nebude to opat aj pri uzivani kombinacie HA + Aknenormin len zase take akoze "vyliecenie akne"? Zvazujem aj tu ATK, napriek vsetkym problemom ktore mi narobila, lebo to akne ma naozaj tazku formu, dost boli a na vzhlad je to tiez velmi zle. Uvazujem nad vaginalnym kruzkom. Za Vas nazor a radu velmi pekne dakujem.

Odpověď odborníka:

Nasazení Aknenorminu je jistě zcela na místě, ale problém je v tom, že tento lék má závažné mutagenní a teratogenní účinky a případné otěhotnění během léčby je důvodem k okamžitému přerušení těhotenství. Nicméně je pravda, že u svých pacientek někdy užívání antikoncepce nevyžaduji, pokud je spolehnutí, že otěhotnění zabrání jiným způsobem a každý měsíc je pak třeba provést těhotenský test.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: