Akné ve vlasech

Dobrý den, pokusím se to popsat od začátku. Přibližně od 15 let jsem trpěl na akné v oblasti ramen. Tento problém se mi dlouhou dobu nedařilo vyléčit ani za pomoci různých léků, mastiček atd. Akné bylo velké, pokožka rudá a nic nepomáhalo. Přibližně kolem věku 18 se tento problém stal minulostí a akné kompletně zmizelo. Výsledek jsem vyhodnotil jako vyléčení sluncem (častější opalování) ale teď je to ještě horší... Akné se jakoby z ramen přestěhovalo kousek nahoru přímo do vlasů. Pokožka je v podstatě rudá od spánku po spánek ale na obličeji nic kdekoli jinde na tělě také ne a ani na temeni hlavy. Pouze tedy na bocích hlavy a na zadní straně. Na červené pokožce se dělají pupínky plné mazu, která mám potřebu neustále likvidovat. Pokožka je tedy bolavá, plná pupínků a strupů. Problém jsem se snažil vyléčit tisícem druhů šamponů, ostříháním aby pomohlo slunce, různá strava atd ale pokaždé když něco zkouším tak se mi např. na 14 dnů podaří problém úplně vyřešit ale po té se to zase vrátí. Nemám to tedy pořád ale převažuje část kdy je pokožka podrážděná. Momentálně mám 22 let a tento problém mě provází přibližně 1 rok. U kožního lékaře jsem s tímto konkrétním případem nebyl protože žiji v zahraničí krátkou dobu a tak na to nebyl čas. Myslíte že to může být způsobeno alergií na nějakou složku v jídle? Žádné alergie si nejsem totiž vědom ani jsem nikdy neměl žádné nemoci krok rýmy. Ještě dodám pár informací které by mohli pomoci: nebydlím v prašném prostředí, dodržuji hygienu, různé prací prášky vyzkoušeny, hlavu si myji tak 2x do týdne, někdy vícekrát ale pouze vodou bez šamponu, kouřím 1-10 cigaret za den, alkohol pouze příležitostně, jím poměrně zdravě ale docela často jím kečup a coca colu ale to i v době kdy problém není, denní spánek je cca 6-7 hodin, stres neznám.. Předem děkuji za Váš čas a odpověď S pozdravem Zdeněk

Odpověď odborníka:

Může jít o akné či folikulitidu vyvolanou konkrétní bakterií, ev. i přemnoženou kvasinkou, Ideální by bylo provést stěr a kutlivační vyšetření z hnisavého pupínku a pak podle citlivosti cíleně léčit tuto infekci. Z volně dostupných přípravků můžete zkusit šampon Mediket plus či mycí gel Vitella Ictogel. Pokud nebudete úspěšný, bude třeba skutečně navštívit lékaře.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: