Amoksiklav a ulcerozní kolitida

Již od roku 1976 se léčím s ulcerosní kolitidou. Poslední lékařem předepsaná medikace: Asacol 800 mg 2-0-2, Imuran 50 mg 1-1-1 (leden 2015). Minulý týden jsem od 7.4. zůstal doma v klidu, cítil jsem se nachlazen. V sobotu v noci jsem dostal horečku, která v průběhu noci dosáhla 39,8 C. V neděli ráno jsem byl na pohotovosti, kde ni byl předepsán Amoksiklav 1g užívat po 8 hodinách. Horečka během pondělka opadla. V noci na úterý (14.4) jsem však dostal průjem a mám obavy, aby nenastaly komplikace s ulcerosní kolitidou

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Váš dotaz chápu tak, že se obáváte zhoršení ulcerozní kolitidy v přímé souvislosti s užíváním Amoksiklavu. Samotné antibiotikum teoreticky může ovlivnit stavstřevní mikroflory (střevních bakterií) tak, že dojde k průjmu, těžko však po tak krátké době užívání přípravku, jak píšete. Spíše je otázka, zda průjem nepřišel v souvislosti s celkovou změnou zdravotního stavu. Pokud obtíže přetrvávají, jistě je vhodné vyhledat Vašeho ošetřujícího lékaře a poradit se s ním.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: