Aneuryzma aorty

Děkuji za vaši odpověd, takže když mám ve zprávě z 19.3.2016 z rentgenu plic a srdce že plíce jsou v pořádku s přiměřenou cévní kresbou, bránice hladká,zevní úhly volné. Srdeční stín nerozšířen. Přiměřený nález. Tak můžu bít v klidu i ohledně aorty že je taky bez nějakého rozšíření? Jinak by to tam bylo asi popsáno mám strach z nějakého aneurisma. Děkuji ještě jednou . A chci se ještě zeptat z čeho se to může udělat a jak rychle se to může udělat?

Odpověď odborníka:

Nález na rtg je zcela v pořádku.
Aneuryzma aorty je onemocnění spíše vyšších věkových kategorií. Hlavní rizikový faktor je totiž věk- dochází k degenerativním změnám cévní stěny, která se oslabuje a je tudíž náchylnější k rozšíření. Další rizikové faktory jsou kouření cigaret, mužské pohlaví, vysoký krevní tlak. Dále je důležitá genetika. Pokud měl aneuryzma někdo u Vás v rodině, máte větší pravděpodobnost vzniku aneuryzmatu.
Rychlost vzniku aneuryzmatu je individuální- někdy několik milimetrů za rok, někdy i více- a podle toho se rozhoduje o dalším postupu (také závisí na lokalizaci- zda je to hrudní či břišní aorta).
Pro více informací doporučuji článek- odkaz: http://www.ulekare.cz/clanek/aneuryzma-aorty-tichy-zabijak-v-lidskem-tele-17032

MUDr. Barbora Barchánková
MUDr. Barbora Barchánková

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka, Ústí nad Labem

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: