Angina pectoris?

Náhodou jsem si něco přečetla o angině pectoris a po následném hledání informací o této nemoci jsem zjistila, že sedí na moje příznaky. K lékaři se chystám, ale protože nejde o akutní problém, chtěla bych se nejdříve zeptat zde, co si o tom myslíte. S velmi nízkou frekvencí (cca 3-4x do roka) se mi objeví takový stav, kde začnu pociťovat tlak (nepopisovala bych to jako bolest, ale těžkost a tlak, nepříjemný pocit) na zádech, mezi lopatkami, občas projikuje i do krku po stranách nebo ke kořeni jazyka. Většinou je to provázeno pocitem slabosti, zrychleného tepu a pocitem "dušnosti", i když vidím, že dýchat mohu úplně normálně, mám potřebu se hluboce nadechovat. Tento stav trvá většinou cca 10-15 minut a poté přejde sám od sebe. Úlevu pociťuji většinou když si kleknu na "všechny čtyři" a zapřu se rovnýma rukama. Občas mám taky takový pocit paniky, ale to si myslím spíš souvisí s tím, že se začnu bát, že to nikdy nepřejde :) Tyhle příznaky by mi všechny seděly na anginu pectoris, ale... Dočetla jsem se, že se projevuje většinou po námaze, jídle, chladu atd, ale u mě to vždy bylo v klidu při delším sezení (např. u učení, v autě apod.), nikdy při žádné aktivitě jsem tento stav nepociťovala. Zároveň je mi pouze 21 let, nejsem obézní, nekouřím, sportuji 5x týdně a jsem sledovaná na preventivní kardiologii pro zvýšený krevní tlak (140/90) a familiarní hypercholesteromii (celkový chol. 8). Vše dáno genetickou zátěží, EKG v pořádku, provedeno sono karotid, bez aterosklerozy. Zatím bez medikace. Tato vyšetření jsem naposledy absolvovala před rokem, v té době mě nenapadlo se vůbec o mých potížích zmínit, protože jsem nevěděla, že by to s tím mohlo souviset. Prosím o radu, co si o tom myslíte, jestli by se mohlo jednat o nějakou formu ischemické choroby srdeční a jak dále postupovat. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Vzhledem k nízkému věku a ženskému pohlaví je ischemická choroba srdeční nepravděpodobná. Máte rizikový faktor vysoký cholesterol. Myslím si, že se může jednat o potíže s páteří, která se zablokuje a vyvolá takový stav nebo psychického rázu. Frekvence příznaků je celkem nízká. Bude vhodné vše probrat s vaším praktickým lékařem.

MUDr. Zbyněk Cejnar
MUDr. Zbyněk Cejnar

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: