Angína přerostlá v psychické potíže.

Dobrý den Vážená paní doktorko, obracím se na Vás s problémem, který mne trápí delší dobu. V roce 2006 jsem prošel těžkým obdobím života a skrze bolesti hlavy, únavu a nechuť ke všemu jsem přišel o vztah, zaměstnání a nakonec i o nájem v bytě. Tehdy mi bylo vše jedno. Když mi došli peníze, padla na mě i deprese a vše jsem zakončil sebevraždou přeříznutím žil na ruce, ale zřejmě jsem se řízl nějak nešikovně a k úplnému vykrvácení nedošlo. Pak jsem navštěvoval na příkaz lékaře Neurologii a Psychiatrii. Po nějakých prášcích (Aposertral, Mirtazapin, Chlorprothixen) jsem se tehdy trochu srovnal a přestal doktory navštěvovat. Na výsledcích CT a EEG se nenašlo tehdy nic. Myslím, že tehdy bylo podezření na schizofrenii - simplexního typu. Ale nikdo mi přesně nic neřekl. Vše bylo dobré až do Října roku 2011. To jsme začal být nemocný s příznaky chřipky. Protože bylo v práci příliš mnoho práce, zkoušel jsem to přejít za pomoci nějakých prášků (Coldrex, Paralen, Panadol, Acylpyrin...), ale nepomohlo to a jednoho rána jsem do práce už nemohl vstát. Šel jsem tedy k praktickému lékaři a podle výtěru jsem přechodil angínu. Dostal jsem antibiotika, které nezabraly a byl jsem poslán na vyšetření na Krční. Tam jsem dostal další jiná antibiotika. Opět nepomohly. Výsledky krve a moči byly v pořádku. Krevní obraz prý naprosto v pořádku. Ve výtěru z krku prý je neustále znatelný bacil Stafylokok zlatý, ale prý v tak malé míře, že by mi neměl ubližovat. Oficiálně marodím od 2.11. 2011 až do dnešního dne a jediné co přestalo jsou horečky. Neustále trpím občasnými bolestmi v krku. Zduřením a těžkým polykáním. Vždy to přejde a když třeba jdu na procházku nebo mě navštíví někdo s rýmou, okamžitě mi zase bolí v krku. Neustále trpím únavou, bolestmi hlavy, závratěmi, motáním hlavy, depresemi, nechutí do čehokoliv a po 20 minutách procházky trpím slabostí v nohou. Tou trpím i když jsem doma a jen se více pohybuji po bytě. Když třeba doma vařím a stojím u linky, po hodině si musím jít lehnout a odpočívat, protože nemůžu vydržet stát. Nerad někam chodím a raději jsem doma zavřený. Nepociťuji ani chuť chodit ven. Momentálně beru dle předpisu psychiatra toto: Elicea 10mg - 1 denně ráno, Tritticho AC 75 - 1 večer a v případě bolestí hlavy Neurol 0,25. Tyto léky beru už měsíc a prozatím nepociťuji žádné zlepšení. Také občas (jednou týdně) mám problém se spaním. Prostě buď neusnu vůbec nebo jen třeba na hodinu. Já osobně přikládám svůj problém spíše zdravotnímu stavu a ne psychice. Ale to asi musíte posoudit spíše Vy. Děkuji za odpověď, Karel Varga.

Odpověď odborníka:

Dobrý den.U člověka není moudré oddělovat psychiku a "tělesno".Psychický stav má přímý vztah k imunitnímu systému,který je klíčem k naší schopnosti vyrovnávat se mimo jiné s infekčními vlivy.Dlouhodobé stresové nastavení,úzkosti,deprese-to vše dokáže působit stav tělesné únavy,stálý pocit nezvládnuté "virosy",poruchy různých fysiologických funkcí/dechový komfort,průběh trávení,fungování v oblasti sexuální../Tělesné obtíže zpětně zvyšují psychické napětí-a tak se bludný kruh uzavírá.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
-6 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: