Antibiotika

Dobrý den, chtěla bych se zeptat, syn je urostomik, měl opakované záněty ledvin, 2x operace ledvinových kamínků, nyní dostal angínu, a po dobrání ATB mu obvodní lékařka vzala jen moč/což ani není u něho směrodatné vzhledem k urostomii/ a krev ne. Je to správné? Nebo se má po ATB brát krev automaticky?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, odběr krve po antibiotické terapii není vždy nutný. Pokud se pacient cítí dobře a efekt antibiotik je zjevný a pokud u angíny dojde k vymizení lokálního nálezu, pak se dá předpokládat dobré zaléčení. Syn si navíc může velmi dobře prohlédnout barvu a zákal moče ve stomickém sáčku. Po streptokokových anginách je dobré s odstupem cca 2-3 týdnů krev a moč zkontrolovat ( i s odběrem Asla ) k vyloučení poststreptokokového postižení ledviny. Přeji zdárné vyléčení

MUDr. Vratislava Kovářová
MUDr. Vratislava Kovářová

Specializace: Nefrologie
Pracoviště: Fresenius Medical Care - Dialyzační středisko Mělník

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: