Antidepresiva

Dobry den, je mi 21 a uz pres rok mam od sveho psychiatra predepsane leky. Velaxin 75mg a Mirzaten 15mg na spani. Velaxin jsem brala kazdy den a mirzaten jen o vikendech, protoze jsem po uziti nebyla schopna rano vstat driv nez v 10h. Pred ctvrt rokem se muj stav rapidne zhorsil a pan doktor mi k velaxinu 75mg pridal jeste velaxin 150mg a 30mg mirzatenu. Za tu dobu co leky uzivam jsem pribrala 20kg. Sportuju skoro kazdy den pa snazim se jist zdrave. Takze me nenapada jina pricina narustu vahy nez prave antidepresiva. Myslite ze je to mozne? Od doby co beru toho velaxinu 225mg nemam absolutne chut na sex a vlastne ani na nic jineho. Prijde mi ze tech leku je prehnane moc velke mnozstvi. Muzete mi prosim poradit?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Jelikož nic nevím o pozadí toho příběhu , tak reaguji pouze na farmakologii, .Venlafaxin,(Velaxin) a Mirtazepin (mirzaten) patří obě mezi antidepresiva 4. generace. Jedná se o léky, používáné na těžké depresivní stavy, Prvotní dávkování je hodně nízké, dávkování 150/30 je vcelku již adekvátnější. Co se týče vedlejších účinků, máte velmi nepříjemné nežádoucí účinky, jako je ztráta libida, váhový přírůstek a únava. Dávka 225 mg již blokuje nejen serotonergní, ale i noradrenergní receptory, čímž se zvyšuje antidepresivní účinek ale bohužel někdy i vedlejší účinky. Je to vždy pak něco za něco . Je nutné zvážit, zda je nutné tuto medikaci užívat (jsou stavy kdy je to nutné, jako těžké deprese se śebevražednými tendencemi, riziko invalidizace apod...) nebo zda medikaci změnit za jiné preparáty, které mají méně nežádoucích účinku, ale zároveň i nižší antidepresivní efekt. Asi byste to měla vše prodiskutovat se svým psychiatrem. S pozdravem MUDr. Miroslav Sekot

MUDr. Miroslav Sekot
MUDr. Miroslav Sekot

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Hélio - centrum pro duševní zdraví

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Nové téma | zodpovězené dotazy
Antidepresiva a epilepsie | Od: Janča | 16.4.2016 16:25
Dobrý den, byla mi předepsána na tlaky v hlavě,
úzkosti apod. antidepresiva esoprex, v příbalovém
letáku je napsán nežadoucí účinek vznik záchvatů
(epilepsie). Mám nyní obavy, abych tuto nemoc
nedostala. Nevíte jaká je pravděpodobnost, že by
tato antidepresiva mohla způsobit epilepsii?Děkuji
reagovat
re:Antidepresiva a epilepsie | Od: uLékaře.cz | 18.4.2016 09:54
Dobrý den, děkujeme za dotaz. Avšak aby Vám lékař
mohl odpovědět, poprosím Vás, abyste dotaz
zkopíroval a vložil jej přímo do poradny na těchto
stránkách:http://www.ulekare.cz/poradna-
rozcestnik.
V poradně se Vám bude lékař věnovat.

Děkujeme a doufáme, že vše bude v pořádku.
reagovat
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
 
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x