Artroskopie kolene

Vážený pane doktore, obracím se na Vás s dotazem ohledně artroskopie kolene. Od února mě trápí pichlavá bolest v koleni a "ztuhlost" v oblasti čéšky, přičemž si ulevuji pohnutím nohy. Natáhnout nohu a došlápnout je problém, protože cítím nepříjemnou bolest. Ortoped, kterého jsem navštívil (zkušený sportovní ortoped) mi koleno prohlédl, prohmatal a stanovil, že mám s největší pravděpodobností problém s chrupavkou (natrženou/roztrženou) mezi čéškou a kloubem. Sdělil mi, že jinou metodou než artroskopií mi přesnější diagnózu nesdělí, čemuž rozumím, ale přeci jen, je to zásah do kolene. Rovněž mi pan doktor ukázal videa z podobných "operací" chrupavky a seznámil mě s nálezy, které se mohou podobat mému stavu. Mám strach z toho, že se můj stav třeba i zhorší a zákrok mi akorát koleno "rozbouří" a už s ním budu mít problémy napořád! Pokud by se jednalo o Vaše koleno, přistoupil byste na artroskopii? A jakou mám zvolit (pokud mi bude nabídnuta) anestezii (celkovou nebo lokální)? Děkuji Tomáš

Odpověď odborníka:

Anestezii celkovou. V koleni mohou být změny nejspíše na menisicích, porušení jejich celistvosti. Není pochyb o tom, že nejpřesnější diagnozu opravdu sdělí artroskopické vyšetření a ošetření změn. Předtím bych ale spíše provedl vyšetření měkkých tkání kolena magnetickou rezonancí, která potřebnost artroskopického řešení upřesní. Pokud by byla artroskopie na místě nemusí být z ní obavy, metoda zvláště v koleni je velmi dobře propracována s dobrými výsledky.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěž o krém BELOBAZA®


 celý článek

x