Aspergerův syndrom

Mám takový problém. Mám přítele, který trpí Aspergerovým syndromem. Je v pohodě. Pracovitý, hodný, jen má často strašné výbuchy. Nejsou to normální nervy. Příšerně řve a je surový. Párkrát mě chytil i pod krkem... Ještě nikdy mě neuhodil, nic takového... Jen mám strach, že k tomu někdy dojde. Je to strašně hodný člověk, udělal by pro mě cokoliv. Jen má občas tyhle přechody... které si bohužel v tu chvíly vůbec neuvědomuje.-( Po každé této hádce brečí a říká, jak moc ho to mrzí. Hrozně mě hlídá. Má hrozný strach, že od něho odejdu. Vždycky, když jsem od něho chtěla odejít, tak všude zamknul a násilím mě držel. Mám ho moc ráda, asi od něho ani odejít nechci, ale mám z něj strach. Jen mě zajímá, jestli člověk s tímto syndromem může být nebezpečný... Má to nějakou buducnost? Ještě mě zajímá, jestli je Aspergerův syndrdom dědičný. Moc děkuji za odpověd, Radka

Odpověď odborníka:

Radko, pokud má Váš přítel stavy, které popisujete, mohl by být nebezpečný a měl by se proto poradit s psychiatrem, zda by se nedalo s jeho impulsivitou a emoční nestabilitou něco udělat. Určitě ho to samotného trápí, když si uvědomí, co udělal. Existují psychoterapeutické postupy a léčba, které by mohly pomoci. Násilí ve vztahu není nikdy v pořádku a nikdy by se nemělo podceňovat. Správná léčba pomůže příteli i jeho blízkému okolí. Co se týká dědičnosti Aspergerova syndromu jsou různé názory. Pravděpodobně určitá souvislost v rodokmenu lze nalézt u většiny lidí s Aspergerovým syndromem.

MUDr. Andrea Bryčková
MUDr. Andrea Bryčková

Specializace: Psychiatrie
Pracoviště: Psychiatrická ambulance v Hořicích NZZ

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: