Autoimunní zánět štítné žlázy

Ráda bych se zeptala na Váš názor ohledně léčebného postupu u sedmileté dcerky. V únoru nám byl zjištěn autoimunní zánět štítné žlázy s hodnotou TSH 3,5. Byl nám nasazen euthyrox50 1/2 na lačno. Po půlroční užívání se hodnota TSH změnila na 6,75. Byla jsem nařčena, že lék neužíváme dle předpisu..Jinak není možné, že se hodnota takhle změnila. Mne tedy zajímá - když dcera euthyrox neužívala, byla hodnota TSH v pořádku. Po půlročním užívání se hodnoty takto změnili. Je v pořádku zvýšení užívání euthyroxu na dvojnásobek ? A ještě jeden dotaz - je něco, co tyto hodnoty může ovlivnit ? Nervozita, nemoc... Moc děkuji za odpověď !!!

Odpověď odborníka:

Funkce štítné žlázy se při autoimunitním zánětu v čase mění - obvykle zhoršuje. Proto si také voláme pacienty na pravidelné kontroly, abychom věděli léčbu průběžně upravovat. Tudíž si myslím, že vyjádření, že se hodnota zhoršila, protože Euthyrox neužíváte podle předpisu není na místě.
Dávku Euthyroxu bylo potřeba zvýšit. To, jestli je nynější dávka vhodná ověří až další laboratorní kontrola - každý organizmus je jiný, každému vyhovují dávky jiné.
Na tuto nemoc mají jiné nemoci i stres určitě negativní vliv.
Mějte se hezky.

MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.
MUDr. Viktória Ďurovcová Ph.D.

Specializace: Endokrinologie
Pracoviště: Soukromá endokrinologická ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: