B12 a psychika

Dobrý den, několik let se léčím na hematologii z důvodu nedostatku B12 a nedostatečného vstřebávání železa. Před 6 měsíci jsem byla nucena změnit lékaře (odchod lékařky se kterou jsem byla spokojena na mateřskou). Nová lékařka ponechala dávkování železa z důvodu nedostatečných zásob. Ale snížila mi dávkování b12, kterou jsem dlouhodobě užívala v injekční formě (autoimunitní onemocnění - tvorba protilátek proti buňkám žaludeční sliznice) nejdříve asi rok 1000mcg jedenkrát za 14 dnů, později až do změny lékařky 1000mcg co 3 týdny. Dále trpím latentní tetanií, užívám Mg 500 4 tablety denně, a dále úzkostnou panickou poruchou - léčba citalopramem 20 jedna tableta denně (dlouhodobě asi 6 let). Nová lékařka mi před půl rokem rapidně snížila dávkování b12 a to na 1 injekci 300mcg 1x za měsíc s tím, že jsem zbytečně přibrala na váze a toto dávkování mi dle laboratorních výsledků musí stačit. Informace o tom, že jsem asi 14 dnů před odběrem krve byla na injekci (1000) a že se cítím unavená, před injekcí už bývám nervozní, ji nezajímala. Přitom předchozí lékařka mi říkala, že při vysoké psychické zátěži (mám psychicky náročné povolání) a nedostatku hořčíku a duševních problémech, pro které jsem v péči psychiatra není dobré dávkování snižovat. Během posledního půl roku se zhoršil můj psychický stav, užívám léky na zklidnění a pociťuji příznaky deprese, které nyní začínám řešit s psychiatrem. Cítím se opravdu špatně, občas mi brní prsty na rukou nebo nohy, začínají se mi dělat praskliny v koutcích úst. Jsem unavená, ospalá, nervózní, vzteklá, plačtivá, depresivní, nemůžu se soustředit na práci, zhoršuje se mi paměť, téměř denně mám zvýšenou teplotu (37,1-37,5). Může být příčinou zhoršení zejména psychického stavu snížení dávkování B12? Předchozí hematoložka i psychiatr mi vždycky tvrdili, že jsou hladiny magnézia, b12 závislé na psychickém stavu a naopak psychický stav má vliv na hladinu těchto látek. Lékařka, ač mě viděla poprvé, snížila mi dávkování a na kontrolu mě pozvala za 6 měsíců (před tím jsem chodila co 2-3 měsíce). Poslední hodnota B12 (jak jsem psala asi 14 dnů po aplikaci b12 1000mcg) byla 359pmol/l (jinak se vždy hladina dlouhodobě udržovala kolem 200-250 při dávkování 1000mcg co 3 týdny), zásoby železa nízké, červené krvinky při dolní hranici, leukocyty zvýšené. Uvažuji o změně lékaře. Děkuji. Judith

Odpověď odborníka:

Krásný den.Myslím,že prožíváte velmi těžké období,psychično a fyzično je u člověka neoddělitelné,ani by nemělo smysl se o to pokoušet..Trpíte zřejmě autoimunní nemocí-perniciosní anemií.Vzhledem k nedostatku tzv.vnitřního faktoru/který se tvoří v žaludeční sliznici a je podmínkou vstřebávání vit.B12 v tenkém střevě/jste odkázána na injekční aplikaci.Dávkování není "předepsané",ale individuálně se nastavuje,obvyklá bývá dávks 1000j. 1 krát za 3-4 týdny.Neodvažuji si hodnotit práci žádného z kolegů.Vaše nová lékařka jistě nemá zájem na jakémkoliv zhoršení Vašich obtíží-lékař a pacient by vždy měli být spojenci proti nemoci..Doporučovala bych poprosit o nové hematologické konsilium,lékaře bych provázala.Je samozřejmě potřebné,aby všichni ošetřující znali Vaši medikaci/včetně potravních doplňků/.Věřte,že i když momentálně vnímáte svou situaci jako bezvýchodnou,má svá řešení.

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: