Bederní páteř

Dobrý den, chtěl bych vysvětlit zprávu z MR: SE T1 sag, TSE T2 sag.vč. tukové saturace v obvyklém rozsahu, TSE T2 ax L4/S1 V jednotlivých sekvencích osové postavení správné, lordosa plošší, skelet bez známek ložiskových nebo difusních odchylek v intenzitě signálu vyjma prec. edematosních změn subkortikální spongiosy těl při MOP L5 v rámci osteochondritis Modick 1. Konfiguračně v téže etáži drobné foráminální apozice dolní krycí desky L5, fasety věku odpovídajícího obrazu, nerovné krycí desky těl Th/L přechodu s drobnými Schmorlovými uzly dolních krycích desek-podíl M.Scheuermann v.s. Ligamentosní struktury fysiologického nálezu. MOP přiměřené výšky, snížení signálu v prostoru L2/L3 a méně výrazně L4/L5, hypersignální diskus L5 v.s. v rámci edému degenerované ploténky. L2 a L3 se jen mírně vyklenují do kanálu páteřního resp. dolních partii farámin spíše ještě v rámci bulgingu. kanál páteřní přiměřené šíře, foráminaL4 a L5 užší, ostatní bez známek stenosy. Zachycený segment míchy a míšní konus ve výši Th12 fyziologického obrazu bez ležiskových změn. Závěr: Incip. degenerativní zmeny prec. plotenek L2/3 a L4/5, osteochondrosa disku L5/S1 s jeho edémem a změnami přiléhajícího skeletu typu Modick 1, které doplnují drobné apozice foráminálně. Je mi 38 let a neměl jsem až do loňského listopadu žadné potíže. Pak při námaze v posilovně, při procvičování zádových vzpřimovačů, ostrá pálivá bolest v bederní části zad a kříži kolem páteře, která se další den vystupňovala a vystřelovala do zad, nemohl jsem ujit ani pár metru. Ne však do nohy. návštěva obvodního a tyden lečba doma v klidovem režimu s prášky na bolest a uvolnění svalů. Pak po určitém zlepšení do práce, přičemž pořád tupá bolst v dolní části zad, hlavně při ohybu..podle obvodního bežná vec, která cca po 3 měsích odezní...po třech měsích bolesti stále větší, nemohl jsem v leže z klidu ani zvednout obě nohy naráz..poslání na rentgen, výsledek horší plotenka L4/5 a doporučené kapačky a rehabilitace. Po dalsích 3 měsích rehabiliací a zhoršení obtíží(podle reahabilatačního doktora se buď jedná o chronický zánět plotenky a přilehlých struktur a nebo problém svalů), doporučeno jiné pracoviště a Salus Talent a také F terapie a dalsí cvičení ..bez efektu. Nyní magnetická a podle všech tam nic vážného není..Bolesti mám již 8 měsíců, půl roku nechodím do práce, přestože bych rád, nevydržím víc jak půl hodiny sedět, chodit, ležet jen na boku. V noci bez bolesti..Nevím na jaké odborné pracoviště se mám obrátit. Léčit artrozu biologicky( a mám ji vůbec? Kde to odhalí?) nebo posilovat svaly? Nebo klid a infiůze s antibiotiky proti zánětu? Může jít o bakterii proprione acne? Díky za odpověď

Odpověď odborníka:

Opravdu se nálezy jeví na první pohled jako nezávažné. Bohužel však situace, která je popisována, je předstupeň, kdy další stupeň je již výhřez ploténky. V období dospívání jste zřejmě prodělal Scheuermannovu chorobu, která prostě s dospíváním skončí.Změny na páteři díky této chorobě nejsou samy o sobě většinou velkým problémem, ani u Vás se tak nezdá. Prodělaná S-choroba přináší větší dispozici k funkčním poruchám páteře. Nález potvrzuje existenci letitých funkčních změn páteře, jistě spojených s poruchou statiky, které jste neřešil správně, což však nepřekvapuje, většina lidí neřeší i viditelné svalové dysbalance správně, ...až přijde bolest. V této fázi Vy jste. Po dosavadní léčbě je třeba navštívit zkušeného fyzioterapeuta nebo léklaře, který se aktivní fyzioterapii věnuje, současně zlepšit funkční stav, zlepšit statiku pánve..tím zmírnit či odsttranit bolesti a současně začít cíleně cvičit. Svalové dysbalance je třeba řešit hned , současně s funkčním zlepšením, pokud jste byl zvyklý pravidleně cvičit ve Fitness, pka by to mělo jít ještě lépe a rychleji. Dalším cvičením totiž bude třeba "zakonzervovat" již vzniklé, na MRI viditelné poruchy do funkčního okolí. navíc je třeba hned se současným zlepšení probrat s odborníkem pozici při práci, ta bývá čsto tím hlavním faktorem postupného zhoršování svalových dysbalancí, zpočátku bezbolestných, pak stačí jeden pohyb, přetížení ...a je problém. Je třeba začít konečně aktivně léčit a cvičit.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Články: Lze opravdu odhalit rakovinu z krve?
Lékař odebere krev, do...
Zánět spojivek
Články: Zánět spojivek
Konjunktivitida, zánět...
Zánět slepého střeva
Články: Zánět slepého střeva
Zánět slepého střeva vzniká...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: