Biopsie

Mám plánovanou operaci - odstranění dělohy a nejprve mám podstoupit cílenou biopsii.Myom je velký cca 10 cm a tudíž možná velký na odstranění laparaskopií.Je tento postup s biopsií běžný?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, nemám dostatečné podklady k tomu, abych vám dopověděla - to může opravdu jen váš ošetřující lékař, který biopsii navrhl. Neuvádíte důvody, které vedly lékaře k biopsii - zda je to kvůli myomu nebo i jiným problémům, lékař jistě ví, které metody jsou pro zpřesnění vašeho zdravotního stavu vhodné. Rozhodně je to vysoce zpřesňující vyšetření, které pomůže odpovědět na otázku : jaký je to druh útvaru a jistě významně posune diagnosu a umožní co nejvhodnější druh léčby. Pokud by šlo "jen" o myom /to se právě upřesní biopsíí/, mohl by se odstranit šetrnější metodou "enukleace" a děloha by mohla zůstat ušetřena. Pokud jsou ale přítomny ještě jiné změny, např.na sliznici dělohy, které biopsie taky objasní, lékař se pravděpodobně přikloní spíše k odstranění celé dělohy. Prodiskutujte s lékařem všechny možné varianty léčení, jistě vám je rád sdělí, pokud se budete aktivně ptát.

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: