Bolest hlezna

Dobrý den, prosím o radu. Na konci října loňského roku jsem začala cítit bolest na vnitřní straně pod kotníkem. Ze začátku jsem si myslela, že je to namožené a nijak mi to nevadilo. Ale od ledna letošního roku se to jen zhoršuje a musela jsem tedy navštívit lékaře. Otok tam žádný není ani o žádném úrazu nevím. Bolí to když chodím, v klidu jen chvíli po námaze a pak to přestane. Ani v noci to nebolí. Udělali mi rentgen, kde nic nenašli. Napsali mi francouzské hole pro odlehčování a rehabilitace. Rehabilitační lékařka mi předepsala vířivou koupel a ultrazvuk. Nic zatím nezabralo. Tak jsem šla zkusit dalšího ortopeda. Ten mi řekl, že to mám ze špatných bot, což se mi nezdá, protože aktivně sportuji a boty vím, že jsou kvalitní. Řekl, že tam je zánět, ale zkoušela jsem brát i protizánětlivé léky (diclofenac, ibalgin) a nic nezabralo. Potom mi tam chtěl dát obstřik, ale to jsem zatím odmítla. Navíc si myslím, že pokud tam je nějaký problém, tak obstřik to nevyřeší. Také mi navrhovali, abych si to nechala zasádrovat, což nešlo kvůli práci, ale koupila jsem si pevnou ortézu místo sádry, kde na tu nohu plně nedošlapuji a hned to je lepší při chůzi. Ještě jdu 3x na rehabilitace a pokud to nepřejde, tak chci zkusit dalšího lékaře. Fyzioterapeut, ale ještě říkal, že se zdá jako bych měla až moc volnou patní kost oproti druhé noze. Tak už vůbec nevím, co dělat. Jinak se 8 let výkonnostně věnuji bojovým sportům a myslím si, že je tento problém právě ze sportu. Protože se trénuje naboso a jsou tam různé kopy. Také ještě učím lyžovat. Budu ráda za každou Vaši radu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Je třeba se dopátrat ke správné diagnoze. Pokud je průběh provleklý bylo by na místě provedení magnetické rezonance, která znázorní jak kost.í tak měkké tkáně, nebo alespoň CT vyšetření pro možné kostní poranění. Podle výsledku léčba. Vyšetření musí zhodnotit i funkci hlezna, hybnost, pevnost vazů.Není vyloučena ani chronickým přetěžováním možnost entezopatie hlezenných vazů, zánětlivé nemikrobní změny v oblasti úponů vazů na kost. V tom případě když ne sádra, tak tedy alespoň ortéza je na místě. Vyšetření a rehabilitace bylo jistě na místě. Kromě oněch zobrazovacích metod jetě vyhledejte revmatologa k provedení krevních testů stran možné neúrazové poruchy funkce kloubů Po zhodnocení všech výsledků správný léčebný postup.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: