Bolest v koleni do dřepu,při chůzi v klidu

Dobry den,mam na Vas dotaz.Mam jiz od cervna, 2014 bolest v levem koleni.Zasla jsem si ke sve prakticke lekarce ta mi dala doporuceni na ortopedii, tam jsem si jiz nezasla,prt jsem si rikala ze,se to zlepsi casem a tak jsem si hnedka zasla na chirurgii.Pan doktor me poslal na RTG co se neukazalo nic ohledne toho kolene.Tak ze jsem si koupila stahovak v lekarne ,ale bolesti neustoupili.Pouzivala jsem ruzne masticky,leky proti bolesti na zlepseni kolene,ale bohuzel bez vysledne.V listopadu 2014,jsem uz nemohla jit do drepu a uz ne vubec s drepu se zvednout. Do drepu jsem nemohla jit uz v lete ale tedka uz jeto silnejsi problem jit do drepu natoz vstat s toho drepu kdyz mi neco upadne.Pri chuzi citim krupnuti v tom levem koleni.Pri stani v praci jeto hodne silne zvladnou a vetsinu zateze jak pri chuzi či stani davam vse na prave koleno.Myslela jsem si ze,kdyz budu v klidu zmírní se mi bolest ale bohuzel neni tomu tak.Zkousim zda krupe v koleni i v sedě,ano krupe mi v nem take. V praci mi kolegine rekli at si znovu zajdu k lekari. Ze pry muzu mit poraneni menisku,ale ja mela zato ze ,to se muze stat jen sportovcum,coz ja nejsem. Prosim o nejake vystvetleni co se deje s mim kolenem,ale vim ze na RTG se to nedobrazuje pokud by to byl vazne meniskus....A tak jsem si zasla na ortopedii 27.1.2015 kde mi bylo s deleno toto : Tak mi bylo sdeleno po RTG ze se tam nic neukazalo,ale mam natekle leve koleno ktere me jiz boli rok.Bylo nabydnuté dve moznosti, bud to jit na artroskopii a nebo to lecit formou inekci. Ja jsem byla hnedka pro artroskopii,coz pan doktor se na me prekvapive podival.Jsem mu nato odpovedela,ze ale vy jste mi dal navyber a ja se pro ni tey rozhodla. Tak mi vystvetloval ze,to jde i temi inekcemi lecit.Ja jsem mu nato odpovedela ano ja to vim,ale ja pracuji ve 12 hodinovem provozu kde potrebuji byti v poradku.Jeho odpoved tak zmente praci.Rikam prosim pane doktore?!Ja jiz pracuji ve 12 hodinovem provozu jiz 9let a problemy s kolenem zacli az pred rokem coz mi nedava padny duvod zmenit zamestnani.Zklamal me tedy jiz pan doktor.Ale pry tam je nejaky naznak na meniskus za 3 tydny mam jit na kotrolu a rict panu doktoru zda inekce mi zabrala. Jiz prosim o vasu radu a jeste vas napisi o vystvetleni s jeho nalezu co mi napsal ve zprave : Objk: přim.výživy,chůze bez pomůcky,strereotyp,levé koleno prosáklé,S-0-0 120 st vazy pevné,Lachmann neg.,manevry na med.meniskus + - RTG levé koleno,kloubu-snížwni med.kl.štěrbiny.,jinak v normě. Dg: St distorsionem genus 1. sin.rec. Synovialitis genus 1., sin. Th: 16mg DM /M i. a do levého kolene kloubu. Dop:vyvarovat se přetížení,kontrola 16.2.2015. 13-14h. Zvážíme i ASK. Děkuji Vám za pomoc a radu a překlad všeho s pozdravem Eva... :)

Odpověď odborníka:

Lékař popisuje stav po podvrtnutí kolena a zánětlivé změny kloubní výstelky, což vede k výpotku v koleni. Podle popisovaných skutečností je velmi pravděpodobné, že se jedná o počínající artrózu kolena s možností poranění jednoho z menisků kolena. Je opravdu možno stav řešit okamžitou artroskopií, která jednak diagnostikuje a jednak léčí. Ještě lépe by bylo před případnou artroskopií provést vyšetření kolena magnetickou rezonancí, která na rozdíl od rtg snímku zobrazí hlavně měkké tkáně kolena, tedy nejen jen kostní část. Tak zobrazí případnou nutnost operativního řešení i poranění menisku. Podle výsledku potom další postup. Se svým ortopedem se domluvte. Řešení potíží by bylo na místě.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: