Břišní kýla u miminka

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat můj 6 týdenní chlapeček má pupeční kýlu. Pupílk se vyklenul úplně ven a je velký asi jako třešeň.Je vhodné kýlu zatlačovat a přelepovat eventuelně použití břišního pásu (nevím zda je více druhů?), aby se dále nezvětšovala? Nebo je to zbytečné ?Pediatr se k tomu staví tak, jako že mu stejně nic nepomůže neb je pupík špatně založený a že ho stejně čeká operace. Možnost zlepšení zesílením svalů nepřipouští?Pás je podle něj jen týrání miminka.... Opravdu mu nelze pomoci?

Odpověď odborníka:

Dobrý den, pupeční kýla je u miminek relativně častá a dobrá zpráva je, že ve většině případů se defekt břišní stěny spontánně uzavře, takže jen malá část dětí dospěje k operaci. Dobu operace určuje dětský chirurg, obecně se pohybuje kolem 3.roku věku. Co se týče břišního pásu nebo přelepování, to neshledávám jako účinné, i když názory se bohužel různí. Kýlu pouze sledujte, problémem se může stát její uskřinutí (opět pouze v malém procentu případů) - při změně barvy, neutišitelném křiku dítěte, zvracení, nemožnosti kýlu zatalčit zpět do břišní dutiny,.... neprodleně vyhledejte lékaře.

MUDr. Petra Limrová
MUDr. Petra Limrová

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Nemocnice Hořovice

Poradna uLékaře.cz

Poraďte se s lékařem ohledně kýly

Rychlá odpověď

již do 6 hodin

Za pár kaček

již od 29 Kč

A bez čekání

žádné čekárny a nemocnice

Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: