Bronchopneumonie

Dobrý den, paní doktorko, pracuji s dětmi, tedy v prostředí bohatém na kapénkovou infekci, atd., počátkem měsíce října jedna kolegyně omarodila a byl jí potvrzen černý kašel. Počátkem listopadu mi začalo být nedobře, vše vypadalo jako nemoc z nachlazení, či počínající viróza, léčil jsem se pouze o víkendech, přes týden jsem bral Modafen a kapky proti rýmě, běžně dostupné. Jelikož se přidala zvýšená teplota, šel jsem na neschopenku, paní doktorka mi předepsala Duomox 1000, po jeho dobrání jsem se cítil zdráv, šel jsem do práce, avšak po dvou dnech jsem se vrátil, paní doktorka mi předepsala Amoxiklav s tím, že se jedná o zánět průdušek, nebyla mi udělána krev, ani výtěry z nosu a krku. Po dobrábí těchto, již druhých atb, mi sice klesly teploty, zůstala mi však rýma, silné zahlenění, únava, občasné bolesti hlavy, byl jsem bez teplot. Po dvou dnech v práci se příznaky objevily znovu, spojené s bolestí na prsou, teplotu jsem měl 38,5, prospal jsem celý večer, až do druhého dne, kdy jsem si našel novou lékařku, která mi nechala udělat krevní testy, výtěry z krku a nosu, poslal mě na rtg., kde mě diagnostikovali čisté vedlejší dutiny nosní, avšak obustrannou bronchopneumonii. Vzhledem k svátkům paní doktorka již nebyla přítomna, bude až 6.ledna, kdy potřebuji již jít do zaměstnání, avšak nechci nic uspěchat. Předepsala mi Fromilid uno 14 tablet vždy 1 tbl. po 24 hodinách, zbývají mi již jen tři tablety k doužívání. Zaznamenal jsem určitý pokrok, jsem bez teploty, dušnosti a výrazné únavy, nemám již potřebu spánku přes den, avšak zůstává mi bolest na levé straně hrudníku pod žebrem, při předklonu, či změny polohy v sedě, či leže je celkem snesitelná, avšak při odkašlávání, smíchu, smrkání - vidím všechny svaté. Rád bych se Vs dotázal, zda vnímáte tuto léčbu za dostatečnou a zda celková doba domácí léčby, 14 dní je dostatečná, abych mohl do práce. Jde mi o onu bolest, která při začátku nemoci nebyla, bole mě celý hrudník ( tlak na prsou ) který ustal, cca 4 den. Velice Vám děkuji P.Růžička

Odpověď odborníka:

Dobrý den určitě mi chybí ve vašem vyšetření laboratorní vyšetření s cílem vyloučit nebo potvrdit právě uvedený černý kašel, bylo by vhodné vyloučit i Chlamydia pneumoniae a Mycoplasma pn., nakolik pak každé to onemocnění nese potřebu specifické antibiotické léčby a některé po delší dobu - minimálně 3-4 týdny. Zároveň by bylo vhodné provest i další laboratorní vyšetření k posouzení zánětu - slouží markery zánětu. Určitě by bylo vhodné provest i kontrolu rtg plic a spirometrii. mužu Vám nabídnout kontrolu v naší ambulanci v Dejvicích. Rozhodnete li se prosím kontaktujte me na tel. 731345511. S pozdravem S pozdravem

MUDr. Gertruda Čápová
MUDr. Gertruda Čápová

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: Privátní plicní ambulance, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Články: Cestujete daleko? Pozor na poruchu jet lag!
Lidské tělo má "vnitřní...
Gynekologické vyšetření
Články: Gynekologické vyšetření
Gynekologické vyšetření je...
Svědění není jen prázdninová záležitost
Články: Svědění není jen prázdninová záležitost
Znáte ten pocit, když vás...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Jak se zbavit klíšťat ve svém okolí?
Články: Jak se zbavit klíšťat ve svém okolí?
Klíšťata milují vysokou...
Mléko (ne)zahleňuje. Záleží na tom, čemu věříte
Články: Mléko (ne)zahleňuje. Záleží na tom, čemu věříte
Mléko zvyšuje zahlenění...
Co můžete udělat se zúženou předkožkou u svého dítěte?
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: