Bronchopneumonie

Dobrý den, prosím o radu, paní doktorko. Po týdnu horeček (38-39°C), bez jakýchkoli ostatních typických příznaků jako kašle atd., mi byl zjištěn "atypický" pravostranný zápal plic (z krve zvýšené CRP podle doktora odpovídající bakteriální infekci, konkrétní bakterie nebyla tuším zjišťována), na rtg "infiltrativní zánětlivé změny v pravém laloku plicním". Byl mi nasazen KLACID SR 500mg po 24h na 7 dní, horečky pominuly hned druhý den. Po týdnu kontrolní rentgen ukázal už jen "vpravo centrálně zbytky zastínění, jinak bpn". Na dalších 7 dní byl předepsán opět KLACID SR 500mg, avšak v dávkování 2 tablety denně. Bohužel jsem si toho všimla až po odchodu od lékaře, ten se vůbec nezmínil o dávkování (předpokládala jsem, že mi dává totéž ve stejné dávce), že je dávkování jiné mi bylo vysvětleno až v lékárně. Má opodstanění zvyšovat dávky antibiotik, když se stav plic viditelně zlepšil, je 1000mg denně standardní dávka? Nebylo by lepší pokračovat 500mg denně po delší dobu, např. 14 dní? Děkuji za názor

Odpověď odborníka:

Na atypické infekce je schéma přeléčení makrolidy - buď 3 týdny, nebo se může dávka potencovat - dát dvounásobná...... Já dávám 1 tabletu denně na 3 týdny, pacienti lépe snáší. Ale - nemáte teď Klacid 500 a ne SR? V tom případě by bylo dávkování úplně v pořádku.... Asi by bylo úplně nejlepší zavolat Vašemu lékaři a zeptat se přímo jeho.

MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská
MUDr. Andrea Marčíková Vitkovská

Specializace: Pneumologie
Pracoviště: privátní ambulance TRN Kroměříž

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: