Časté onemocnění - antibiotika několikrát do roka

Dobrý den, jsem poměrně často nemocný - několikrát ročně a i po zaléčení antibiotiky přetrvává pokašlávání. Vše začalo před dvěmi lety, kdy jsem měl sled nemocí: zánět průdušek, streptokok a černý kašel. Od této doby jsem náchylný k jakémukoliv onemocnění. Letos, měsíc nazpět, jsem měl "kompletní streptokokovou infekci" (takhle je to napsáno ve zprávě - v kůži i krku), zaléčeno ospenem a teď znovu pokašlávám, nicméně jinak než předtím. Krevní obraz i výsledky v normě, na imunologii našli akorát zvýšené protilátky na streptokoka. Testován i na boreliózu, ale negativní. Jsem bývalý astmatik, kuřák, drogy neužívám (max občasné kouření marihuany v maĺém množství), tvrdý alkohol nepiji - pouze pivo. Vyšetření na plicním v normě (nadprůměrné výsledky), RTG srdce a plic v normě. Trápí mě stálá únava (průměrně spím 8h denně) - ať spím málo, hodně nebo akorát - pořád unavený. Únavu doprovázejí bolesti kloubů (loktů a krku) a duchanepřítomnost (zkrátka uvažuji poměrně často v zda-li se okamžik stal či nestal). Chtěl bych se zeptat, zda neexistuje nějaké další vyšetření, či doporučení na vyšetření, jelikož mi zatím nic nepomohlo a jak jsem již napsal - vše začalo sledem nemocí, tudíž se domnívám, že jde o imunitu, snad jsem dobře umístil do kategorie. Další potíže, které nesouvisí (zřejmě) s imunitou jsou časté pálení žáhy (jednou jsem to dopracoval až nemocnice po 14h pálení, jelikož jsem začal zvracet a nic nepomáhalo - normální den, normální strava, nic výjimečného ). Dékuji předem za odpověď!

Odpověď odborníka:

Dobrý den. Jednak by bylo vhodné udělat test na ASLO ( prokáže eventuálně možné následky po streptokokových infekcích a jestli je nutno je řešit dlouhodobým podáváním antibiotik ) a pak i celou serologii na viry, chlamydie a další možné původce. Může se jednat o první fázi chronického únavového syndromu, ale nejspíše je to následek streptokokových infekcí. Podle mého názoru byste měl vyhledat pomoc homeopata, protože ten bude mít ve svém "arzenálu" léky, které by Vám mohly pomoci ( např. lék Streptococcinum, ten je ale pouze na předpis a individuální dovoz. ).

MUDr. Jaroslav Čupera
MUDr. Jaroslav Čupera

Specializace: Intenzivní medicína
Pracoviště: ARO Nemocnice Ivančice

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: