Časté rengenování

Dobrý den, mám dotaz k častému rentgenování. Byla jsem na rtg kostrče - 3 snímky, po měsíci na bederní páteři 2 snímky. Poté jsem měla půl roku pauzu a následovaly v květnu rtg zápěstí u ruky, v srpnu dutiny a v říjnu kyčle. Nyní mám jít na rtg plic, který zvažuji k předešlému častému rentgenování. MUDr. ho ale chce a podivuje se, že dnešní rtg je slabý. Můžete mi říct, jaké jsou normy za rok, případně po jaké době se může jít na další rtg po předchozím? A kolik mají jednotlivé popsané rtg M/Sv Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, lékařka má pravdu, nehrozí vám žádné nebezpečí, větší by bylo, kdybyste vyšetřena nebyla a neléčila se tak, jak je pro určitou nemoc vhodné nebo aby se kvůli chybějícmu snímku zanedbalo léčení nějaké závažné nemoci, která se jiným způsoben diagnostikovat nedá. Na jednotlivé dávky byste se musela zeptat přímo při rtg vyšetření laboranta, protože při snímkování se dávky liší podle druhu snímkovaného objektu /ruka, plíce, břicho.../, podle prostupnosti tkání -závisí a např. tlouštce pacienta a podobně. Nemohu vám proto kokrétně odpovědět - jen to, že strach z opakovaných rtg vyšetření mít nemusíte. Např. z podloží v přírodě / z hornin / je ozáření srovnatelné, ne-li větší než při sporadickém rentgenování, ale o tom se obcně málo mluví. Pro vaši informaci,při jedném CT vyšetření /tzv.tunel/ je dávka mnohonásobně vyšší než při jediném snímku /i opakovaném/ a ještě nikdo ani při velmi častém CT vyšetření neonemocněl. A to se ve vážných případech opakuje CT vyšetření i několikrát za měsíc...Hezký den.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: