Časté rentgenování

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat - jsem po operaci skoliozy hrudní páteře a chodím často na rtg. Operace v 15 letech, dnes je mi 30. Dříve jsem absolvovala několik snímků ročně celé páteře zepředu i z boku. Dnes jsem byla opět na rtg, snímek celé páteře z obou stran a navíc rtg krku a hlavy. Je to pro tělo škodlivé /rakovina, příp. jiné poškození/? Děkuji.

Odpověď odborníka:

Chápu Vaši obavu, rtg záření určitě škodlivé je. Na druhou stranu, moderní vyšetřovací přístroje již dávají významně menší dávku záření než v minulosti.Množství ozáření při Rtg snímku pro konkrétního pacienta se sleduje, docházelo li by k překročení povolené hranice, upozornili Váýs. tato hranice je však relativně hodně daleko. Množství ozáření při vyšetření CT( podobné rtg, počítačová tomografie) je 50 ař 100 vyšší než při jednom snímku RTG. takže opravdu zachovejte klid, nejednás e zdaleka o rizikovou dávku.

MUDr. Jiří Marek
MUDr. Jiří Marek

Specializace: Fyzioterapie
Pracoviště: Soukromá ambulance Praha, Brno - Klinika Naprapathy

 
Líbí se vám odpověď?
-3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: