Černý kašel

Zdravím. Od své alergoložky jsem zjistila, že jsem na jaře tohoto roku možná bez léčby přechodila černý kašel, ale není to jisté, protože se na něj nedělaly testy. Chci se tedy zeptat, zdali je možné jím znovu onemocnět, pokud jsem ho měla.

Odpověď odborníka:

Kateřino, proti černému kašli jsou všichni v dětství očkovány. Časem ale vytvořené protilátky klesají a může dojít k nákaze. Po prodělaném černém kašli zůstává imunita, proto byste se neměla znovu nakazit.

MUDr. Jana Moravcová
MUDr. Jana Moravcová

Specializace: Vnitřní lékařství

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Poruchy růstu u dítěte může odhalit i únava
Články: Poruchy růstu u dítěte může odhalit i únava
Jednou z hlavních obav...
Roztroušená skleróza
Články: Roztroušená skleróza
Roztroušená skleróza (RS...
Přírodní cesty ke zdravým žilám
Články: Přírodní cesty ke zdravým žilám
Konečně podzim! Už žádná...
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
Porucha jater se projeví i na rukou
Články: Porucha jater se projeví i na rukou
Jaterními chorobami, ať už...
Kvasinková infekce pochvy
Články: Kvasinková infekce pochvy
Kvasinková infekce pochvy...
Parazité městských holubů – zdravotní rizika pro člověka
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: