Choledocholitiáza

Dobrý den, Už dva týdny ležím v nemocnici bez jídla. Byly mi nalezeny kameny ve žlučovodu a ve žlučníku. Druhý den jsem podstoupil ERCP. Po zákroku jsem měl dva dny silné bolesti břicha. Po třech dnech se mi zvýšily amylázy v séru na 7. Už jsou to dva týdny a amylázy mi stále kolísají, v pátek jsem měl 2 a v sobotu najednou 6, včera jsem měl 4. A takto to přetrvává dva týdny. CRP mám v normě. Jaterní testy mírně zvýšené, ale stále to klesá, ale pomalu. SONO a MRCP nic neprokázaly. Lékaři říkají, že se musí počkat, než mi amylázy klesnou, ale jak již jsem uvedl, kolísá to. Chci se zeptat na příčiny kolísání? Jsou ty hodnoty S - AMS nebezpečné? Prý je to normální po ERCP, ale mně se to nezdá. A jakou léčbu, popřípadě vyšetření byste doporučila? Děkuji za odpověď. S pozdravem, Jan

Odpověď odborníka:

Jane, zvýšení i případné kolísání amylázy v séru (S-AMS) je po tomto výkonu (ERCP) skutečně zcela běžné. Po tomto výkonu bývají občas i bolesti břicha, zvýšené jaterní testy. Je to vlastně reakce na podráždění žlučových cest nejprve kamínky, pak výkonem, kterým jsou kamínky odstraněny. Příznaky odeznívají různě dlouho, je to individuální. V některých případech mohou ve žlučových cestách i drobné kamínky či zánět nějaký čas přetrvávat, proto je třeba sledování až do normalizace testů.

MUDr. Hana Štětková
MUDr. Hana Štětková

Specializace: Kardiologie

 
Líbí se vám odpověď?
+3 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x