Cholesteatom a související problémy

Dobrý den, Již od malička trpím cholesteatomem, který by v tuto chvíli měl být v klidném stavu. Mnohokrát jsem s tím byl na operaci ale posledních 6 let je klid. Každopádně asi před dvěma dny se mi za uchem udělala boulička(průměr cca 1 cm) lehce bolestivá jen na dotek. Zároveň jsem měl včera velmi náročný trénink a uprostřed noci jsem se vzbudil s motáním hlavy a zvracením. Mám strach, že by to nemuselo být tréninkem ale přávě cholesteatomem. Na internetu jsem se dočetl, že co se týče té bouličky tak by to měla být uzlinka.

Odpověď odborníka:

Vážený pane Vojtěchu, Cholesteatom znamená, že máte chronický zánět středního ucha, kdy při dlouhodobém průběhu se vytváří ve středouší cholesteatom, který se postupně pomalu zvětšuje. Jediná léčba je chirurgické řešení, kdy se cholesteatom odstranění,. Ale vždy je problém, protože recidivuje a uzuruje přilehlou kost. Jestliže jste měl po tréninku v noci závratě se zvracením, bylo by nejlépe navštívit ušního lékaře, aby Vám nemocné ucho vyšetřil. Závratě s zvracením ale má více příčin a nemusí být způsobeny jen nemocí ucha. Pokud jde o bouličku za uchem, jde jiště o zánětlivou mízní uzlinu.

MUDr. Helena Rosická
MUDr. Helena Rosická

Specializace: Ušní, nosní, krční
Pracoviště: ORL Rosička s.r.o., ambulance ORL pro dospělé a děti, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené: