Chondropathia patellae

Dobrý den, mám dotaz ohledně dg chondropathia patellae kterou jsem se dozvěděla dnes.. mám problém s kolenem už kolem 5 - 6 let. bolest se zhoršila při zranění.. pan doktor mi doporučil posílit stehno a za 5 týdnů kontrolu.. řekl mi i o operaci, která se prý dělá z 50%.. po jak dlouhé době se přistupuje k operaci? a jak velkou šanci mám, že se mi koleno zpraví bez ní? bolest kolene mě omezuje.. děkuji za odpověď

Odpověď odborníka:

V mladém věku je kloubní chrupavka měkká a přetížením, přesportováním dochází k reaktivním změnám, při kterých chrupavka reaguje nemikrobními zánětlivým změnami, objevují se mikrotraumata, výskyt vaziva ve chrupavce a poškození jejího hladkého povrchu. S operací se nikdy nespěchá, její výsledky jsou takové jak jste napsala. Chce to oimezit přetížení, bílkovinnou a vitaminovou stravu. Místně je třeba vyřešit, zda se nejedná o anatomické změny ve tvaru čéšky dle Wiberga nebo změny na hrbolech stehenní kosti Vyšetří a zhodnotí ortoped. Vhodný při namahavější činnosti elastik. V průběhu let se stav může zlepšovat.

MUDr. Milan Navrátil
MUDr. Milan Navrátil

Specializace: Chirurgie a traumatologie
Pracoviště: Úrazová nemocnice v Brně

 
Líbí se vám odpověď?
+5 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: