Chování po mononukleoze

Dobrý den paní doktorko, před více než 20 lety jsem prodělal mononukleozu. Dneska jsem se zcela náhodou ke svému zděšení dočetl, že virus, který ji způsobuje, zůstává po nemoci nadále v organismu a dostává se občas do "toulavého" stádia, kdy dotyčný opět vylučuje "aktivní" viry a může nakazit ostatní. Je to pravda? Pokud ano, jaké jsou intervaly a trvání těch "toulavých" stádií a dá se to nějak ověřit testy, že si člověk má dát pozor, aby někomu neublížil? Nepít z jedné skleničky se dá uhlídat, ale vysvětlujte někomu na rodinné oslavě proč mu při přání nedáte pusu, o partnerských vztazích ani nemluvím...

Odpověď odborníka:

Dobrý den-nesmírně si vážím Vašeho zodpovědného přístupu.Jenže..Virus Epstaina a Baarové,který ve většině případů vyvolává tzv.infekční mononukleosu, je v populaci velmi rozšířen, většina lidí se s ním do mladé dospělosti dostane do kontaktu.Prodělá buď zjevné onemocnění,nebo infekce proběhne víceméně bezpříznakově.Takže-dospělá populace má většinou proti viru protilátky.Virus náleží mezi tzv.herpetické viry,které zůstávají v minimálním množství v organismu a mohou se tzv.aktivovat při nějakém imunitním oslabení-je to podobné,jako když člověk prodělává pásový opar../tady jde o reaktivaci viru varicella-zoster/.Takže-ve Vaší situaci je vlastně velká část populace..

MUDr. Barbora Heřmanská
MUDr. Barbora Heřmanská

Specializace: Praktické lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x