Chronicka infekce hcd

  • Dotaz od: Anglicky Mikrob
  • Publikováno: 11.3.2013
  • uLékaře.cz

Dobry den, Rad bych Vas pozadal o radu. Jsme ceska rodina, bydlime v GB. Nase dcera ma 7 let, nebyvala vazneji nemocna, ale od prestehovani do Anglie pred 5 roky ma opakovane zanety hornich cest dychacich, byli jsme u obvodniho (GP) ale az v nemocnici na ORL ji diagnostikovali chronickou otitidu a nepruchodnou Eustachovu trubici. Zvladli jsme to bez paracentezy 6M Trimetoprimem a asi pul roku byla v poradku. Posledni 2-3 mesice ma ale opet opakovane zanety nosohltanu, ryma, bolesti v krku pri polykani. Pediatrie tady moc nefunguje, vsechno resi obvodni lekari a v podstate nam opakuji - to je virovy zanet, dejte ji Paralen a Ibuprofen. Asi pred mesicem si myslime ze prodelala Zardenky (to jsme si diagnostikovali sami podle internetu, tady se diagnosou nikdo moc nezaobira. To je virove, dejte ji Ibuprofen) Rad bych se zeptal jestli Vas napadaji nejake stery nebo vysetreni ktera ji muzeme nechat udelat. Jestli ma smysl vzit ster z krku - treba na Haemophila apod. Jestli ma smysl odebirat CRP, ASLO, StrepTest nebo IgG, IgM protilatky. Mockrat dekuji za odpoved, BS

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v popsaném případě je potřeba jak léčba, tak prevence zánětů. V první řadě chránit dcerčiny dýchací cesty před prochladnutím (čepice, šála, rukavice, teplá obuv..), zejména uši, čelo. Při prvních náznacích rýmy začít rýmu léčit (není pravda, že neléčená a léčená rýma je to stejné; léčená rýma má lehčí průběh, méně komplikací a méně následků) - nosní kapky nebo sprej (buď na splasknurtí sliznice, nebo na pročištění nosu - zde v ČR Libenar, Sterimar apod.), aby se pokud možno rýma (zánět sliznic nosu) nešířila do okolí (Eustachova trubice, krční sliznice, vedlejší nosní dutiny..). Pak je dobré znát rozdíl mezi virovou a bakteriální rýmou - virová je provázena vodnatým výtokem z nosu ("bezbarvé hleny"), bakteriální infekce je provázena obvykle zelenými nebo žlutými hleny. Pokud je taková rýma provázena bolestí v krku, teplotou, bolestmi hlavy, uší apod., musí se uvažovat o bakteriální infekci dýchacích cest, což se dá ověřit jak prostým klinickým vyšetřením (bnález na sliznicích a celkový stav), tak pomocnými vyšetřeními (nejjednodušší pro rozlišení bakteriálního a virového zánětu je CRP - do cca 32 ukazuje na virovou infekci, nad cca 32 na bakteriální infekci - samozřejmě musí být přítomny klinické známky infekce, jinak je CRP marker obecně zánětu a stoupá i při jiných nemocech). Výtěr z krku apod. pomůže při hledání původce bakteriální infekce a při stanovení vhodných antibiotik (výtěr s vyšetřením na kultivaci a citlivost). ASLO se odebírá při podezření na proběhlou streptokokovou infekci s následnými poststreptokokovými komplikacemi (takže bych to ve vašem případě neviděla jako potřebné), IgG a IgM protilátky je nesmírně obecné vyšetření - je potřeba nabrat protilátky konkrétně proti něčemu, opět, u popsaných obtíží to nevidím jako nutné (jakou konkrétně infekci byste takto hledali? - často se nabírá na vyšetření borreliozy (?), virových zánětů jater (??) apod., ale ne na infekce dýchacích cest). Streptest - hledá strpetokoka. Při diagnostice by spíš pomohlo nabrat sedimentaci nebo krevní obraz (bílou krevní řadu hlavně), ale také to není nezbytně nutné, pokud dcera nemá výrazné obtíže. Ještě k léčbě - vždy je potřeba dát dítěti klidový režim, samotné léky nemoc utlumí a pomohou zvládnout obtíže, ale k léčbě je nutný pro tělo klid, "šetřit síly na léčbu". Ještě, na bolesti v krku, pokud tedy není přítomna tonsiliitda (zánět mandlí, "angína" - pak jsou obvykle potřeba ATB) lze použít různé dezinfekční prostředky do krku (kloktadla, pastilky...poradit konkrétní přípravek pro dítě by Vám měli v lékárně; pozn nejdostupnější je slaná voda). A ještě poslední věc - sliznice mohou být trvale dráždijjěší, citlivější, zapomínat by se nemělo na přecitlivělost (alergii), a i u akutních zánětu dýchacích cest se zde předepisují léky proti alergii (antihistaminika - cetirizin, levocetirizin především).

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+7 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: