Depo provera

Dobrý den, jako antikoncepci jsem měla tělísko,ale měla jsem při něm dlouhou a silnou menstruaci. Po poradě s lékařem jsem si jej nechala vyndat a půl roku užívala pilulky na srovnání. Poté jsem si nechala píchnout v dubnu Depo proveru. Prvních pár dní bylo v pohodě, pak jsem začala špinit, což trvalo týden, nato jsem dostala menzes,sice je slabé, na 1 vložku denně,ale zato trvá již 4 týdny.Jsem z toho zoufalá a nevím co s tím, navíc mne začaly bolet celá záda, nevím jestli to má něco společného s Depo proverou. Teď bych za týden měla jít po 2 měsících na 2 injekci,ale mám strach a vážně uvažuji, že už si ji píchnout nenechám. Poradíte mi prosím jinou antikoncepci, aby jsem měla krátkou a slabou menstruaci ?Děkuji předem za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den Jano, Depo Provera je jedna z nejspolehlivějších antikoncepčních metod. Bohužel v prvních měsících užívání je velice časté nepravidelné krvácení či špinění. Následně většina žen přestává menstruovat vůbec. Pokud se vám nechce vyčkávat a jste již rozhodnutá v Depo Proveře nepokračovat, můžete zkusit nitroděložní tělísko, které uvolňuje gestagenní hormon. Ale i zde může být situace zpočátku obdobná. Pokud nemáte kontraindikaci k užívání kombinované hormonální antikoncepce, lze si vybrat i z těchto přípravků. Bolest zad pravděpodobně s Depo Proverou souviset nebude.

MUDr. Martina Hasilová
MUDr. Martina Hasilová

Specializace: Gynekologie
Pracoviště: Ústav pro péči o matku a dítě, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+2 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: