Dlouhodobé problémy, zjištěna tularemie

Dobrý den, paní doktorko... Už jsem sem pokládala několik dotazů kvůli velkým avšak nijak závažným zdravotním komplikacím. Začalo to cca před pěti měsíci lehkou a dlouhodobou bolestí v krku a nateklými uzlinami na krku. Po vyšetření na ORL, imunologii, gastroenterologii, neurologii, psychiatrii, hematoonkologii (dodávám, že všechna vyšetření krevně v normě, pouze uzliny a subfebrilie), snad všude, došlo na extirpaci největší uzliny (3,5 * 1,5 cm). Histologie ukázala nespecifickou reaktivní hyperplazii bez nádorových změn a obraz podobný toxoplazmoze toxoplazmoze. Tu jsem však měla v krvi negativní. Následovala tedy cesta na infekční oddělení v Prostějově, kde mi zjistili tularemii, avšak pouze anamnesticky v IgG titru, IgM negativní (neuvedli však do zprávy jak moc zvýšený IgG titr byl). Závěr je tedy takový, že pokračuje dispenzarizace bez ATB terapie a kontrola za měsíc a půl, kde odeberou kontrolní IgG titr a podle výsledků asi budou nebo nebudou něco dělat. Můj dotaz zní: stále mam na jedné straně krku lehce oteklé uzliny, určitě ne větší nez 2 cm (kontrolovány sonem, vše v pořádku), všechny fazolovitého tvaru. Neustále mě trápí subfebrilie do 37,2, záškuby svalů a semtam pobolívaní v krku. Je toto po tularemii stav, který se třeba ještě bude nějakou dobu upravovat? Lze z IgG titru poznat, zda šlo o infekci, která proběhla opravdu nedávno nebo nelze? (čekala bych alespoň slabě pozitivní IgM titr). Jsou nějaké přípravky, které je vhodné používat pro pomoc organismu? Děkuji moc a přeji krásný den!

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Kateřino. Přetrvávající zvětšené uzliny na krku mohou být i několik týdnů nebo i měsíců. Důležité je, že se nezvětšují. Histologie neukázala nic dramatického, pouze nespecifický zánět, čili není třeba se nijak obávat. Vyšetření IgG protilátek Vám neřekne, kdy mohla infekce proběhnout, mohlo to být klidně i před několika lety, klidně i bezpříznakově. Nelze se ani spoléhat na výši hladiny IgG protilátek, většinou již bývají v čase stabilní a nemění se. Teplota 37,2 je normální, záškuby svalů s žádnou infekcí nesouvisí a pobolívání v krku může mít mnoho příčin. Poradila bych Vám se uklidnit, neobávat se tolik o svůj zdravotní stav, zřejmě nejde o nic vážného. Hezký den.

MUDr. Hana Černá
MUDr. Hana Černá

Specializace: Pediatrie
Pracoviště: Dětské oddělení Pardubické krajské nemocnice, a.s.

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Ženská ejakulace
Články: Ženská ejakulace
Ženskou ejakulaci neboli...
„Zlý“ cholesterol: poznejte svého nepřítele
Články: „Zlý“ cholesterol: poznejte svého nepřítele
Ať už trpíte onemocněním...
Elektronická cigareta nadělá při odvykání více škody než užitku
Muzea, hrady, zámky .... 30.000 památek z celé ČR
S Bechtěrevovou nemocí často souvisí i zánět střev
Články: S Bechtěrevovou nemocí často souvisí i zánět střev
Mnoho lidí si neuvědomuje...
Sádlo je (opět) zdravé
Články: Sádlo je (opět) zdravé
Není to poprvé, kdy vědci...
7 800 Tipů kam na výlet z celé ČR
Turistikou ke zdraví s Turistika.cz
Naposledy čtené: