Je mi 39 let....

Dobrý den. Je mi 39 let. Poslední dva roky mě velmi trápí úporný alergický zánět spojivek. Oči jsou silně zarudlé, slzí a záchvatovitě svědí. Povrch oční bělimy je jakoby hrbolatý a místy lehce vyšší než duhovka. Ve spojivce se tvoří určitý hlen (ne hnis). Víčka jsou mírně oteklá a jejich okraje svědí. Mám prokázanou alergii na skupinu ´´bříza´´, slabě též plísně. Popsané příznaky mě obtěžují od března nepřetržitě. Loni tomu bylo podobně; úlevu jsem zaznamenala pouze v červenci-srpnu a potom v prosinci-lednu. Beru celkové antihistaminikum AERIUS (vyzkoušela jsem též XYZAL, ZODAC), kapu ZADITEN, SYSTANE (vyzkoušela jsem též SPERSALLERG, ALLERGODIL). Přikládám si obklady z černého čaje, řepíku, světlíku, přesličky-vždy jednotlivě. Jsou příjemné, ale nic více. Na úplné zhojení mi zabere vždy jen oční DEXAMETHAZON (letos 2x, loni 4x), ale užívat dlouhodobě tento preparát není možné. Oční lékařka si už neví rady. Alergologické prosincové krevní vyšetření prokázalo hraniční hodnoty autoprotilátek. V létě mě přetestují: klesnou-li tyto hodnoty, měla bych nastoupit vakcinaci, v opačném případě budě i alergoložka bezradná. Doplním, že 4 roky inhaluji 1 dávku léku SYMBICORT 200 na průduškové astma v klidovém stavu. Mám dispozice k seborrhoické dermatitidě a ekzémům v obličeji, ale v současnosti je kůže dlouhodobě též relativně v klidu. Hodnoty štítné žlázy jsou v normě. Nekouřím, neužívám hormonální antikoncepci, bydlím u frekventované silnice, pracuji jako lektorka zájmových kroužků. Nelíčím se, nepoužívám změkčovadla, pleťové přípravky jen bez parfémů, venku pobývám zásadně v brýlích. Psychicky jsem v pořádku – vedu klidný rodinný život. Budu vděčná za jakýkoli tip.

Odpověď odborníka:

Postup vašich ošetřujících lékařu je naprosto v pořádku, jediná cílená a bezpečná léčba je pravděpodobně vakcinace. Také váš režim je v pořádku.Dexamethason jsou sice kortikoidní kapky, ale pokud se aplikují intervalově, tzn. ne denně pravidelně, ale např. 3 dny ano, pak 2 dny pauza , nebo obden (vhodné schéma si musíte určit sama, dle vašich obtíží), neměly by mít tolik nežádoucích účinků. (alespoň do doby vakcinace)Pokud klasická medicína nedokáže pomoci, další možností je také navštívit centrum celostní medicíny či akupunkturu (přesné kontakty nevím). Ještě dotaz: obtíže máte 2 roky - nezměnila jste předtím zaměstnání, nepřestěhovala jste se, neprožíváte větší psych. zátěž, nemáte nové zvíře, koberec či závěsy?Nejezdíte na chalupu či chatu?

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: