Dochází k přenosu mikóz z muže na ženu?

Dobrý den. Jak už to bývá, celý problém je trošku komplikovanější. Pokusím se být co nejstručnější. Omlouvám se, jestli se nebudu vyjadřovat v přesných termínech, ale nejsem lékař. Žena trpí již mnoho let vaginálními výtoky. Dle vyjádření gynekologa vše je způsobeno mykózami. Průběh je pravidelně stejný. Po menstruaci je bez výtoku a zdravá. Po styku však dostane „infekci“. Přirození ji začne svědit a začne být produkována tvarohovitá hmota, někdy bez zápachu někdy se zápachem po triethylaminu. Snaží se to přeléčit Clotrimazolem, Kanestenem; vím, že zkoušela různé výplachy, jogurt, mléčné bakterie v tabletách, nějaké plísně, které údajně likvidují kvasinky… Projevy se zmírní, těsně před koncem cyklu je téměř bez problémů a následně se situace opakuje. Celá věc je pro ni nepříjemná nejen z estetického hlediska, ale i fyzicky, protože sliznice jsou bolestivé. Pokud chodí tzv. na ostro a nemáme styk, k infekci prý nedochází (ale to se nám mockrát nepodařilo). Jen pro upřesnění, provádíme jak orální tak vaginální styk. K uvedenému problému došlo hned po našich prvních stycích. Když tehdy navštívila gynekologa, doporučil ji, aby se se mnou rozešla, což neudělala, a dnes je již 23 let mojí ženou. Vzhledem k tehdejší informaci jsem ji vybízel, aby věc znovu konzultovala. Během doby vystřídala několik gynekologů, ale všichni ji řekli, že já s tím nic nemám společného a že potřeba pouze přeléčit ji a mě snad jenom v případě nějakých vážných problémů. Jak je to se mnou? Já mám vlastně periodické problémy stejně jako žena :-) Po prvních pár stycích se mi za předkožkou začne tvořit tvarohovitá hmota, a jakoby se začne loupat i kůže (viz foto. Foceno po ránu. Večer bez příznaků. Poslední styk před dvěma dny.) Pokožka je mírně svědivá. Po přeléčení klotrimazolem problémy odezní a mohu čekat, než se vyléčí žena, do té doby si musím vystačit sám ;-). Chtěl jsem se zeptat, jestli je nějaká pravděpodobnost, že se žena nakazí ode mě? Jaká je možná léčba, kam se obrátit. Intimní hygienu provádím pravidelně minimálně jedenkrát denně, večer před spaním. Mimo uvedeného mám na žaludu nějaké malé červené skvrnky, které mě ale neobtěžují (ale nevím oč se jedná). Pokud by bylo potřeba dalších informací, fotek, rád poskytnu. Sem se mi víc jak dvě fotky nepodařilo přiložit. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

1) Infekce se vždy přenese z ženy na muže a u muže velmi rychle odeznívá. 2) Kvasinky u ženy reagují na hormonální změny ( estrogeny jejich růst posilují), zhoršení vyvolává i hormonální antikoncepce. 3) Zdrojem infekce je tlusté střevo, je třeba v první řadě vyléčit kvasinky tam. Tzn. jednak existují tablety k celkovému podání, ale hlavně je třeba zabránit, aby se kvasinky ve střevě znovu neusídlily: tzn. zásadní změny stravovacích návyků - žádná bílá mouka, omezit lepek, škroby i jednoduché cukry ( žádné sladkosti), omezit čerstvou zeleninu ( lepší vařená), ev. laktobacily v kapslích. Možno také přidat detoxikační čaj.

MUDr. Eva Dogoši
MUDr. Eva Dogoši

Specializace: Dermatovenerologie
Pracoviště: Soukromá kožní ambulance

 
Líbí se vám odpověď?
+4 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: