Dogmatil

Dobrý den, už několik měsíců mě trápí bolest v břichu,už jsem byla několikrát na pohotovosti až mě nakonec poslali na gastro a tam mi zjistili Zánět v břichu bez příčin,po dalších týdnech bolestech mi řekli ,že by to mohlo být psychického faktoru. Umřel mi nedávno tatínek a od té doby ty bolesti jsou, nakonec mi doktorka napsala lék Dogmatil,ale po přečtení účinků mám oprvadu strach si lék vzít. Jsem "vyléčená" z epilepsie ( už nebere prasky ) . Je tam tolik věcí,že nechápu jak se může prášek prodávat. Je mi 22let a bojím se hlavně o ty ženské věci. Jinak jsem pořád veselá nemám deprese,jen mi táta hold chybí. Děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, Claire. Přijměte prosím mojí úpřímnou soustrast k úmrtí Vašeho táty. Co se týče Vaší fyzické bolesti, je pravda, že právě imunitní systém (který odpovídá za zápaly) je jedním z hlavních spojujících článků mezi psychikou a tělem člověka. Psychicky náročné události ve Vašem životě tedy opravdu můžou přispívat k horšímu hojení ran nebo ke zhoršení autoimunitních nemocí. Co se týče léku Dogmatil, nevím, jestli Vám jej předepsal psychiatr (tak by to mělo být), nebo jiný lékař, třeba obvodní nebo gastroenterolog. Nicméně vzhledem na to, že se jedná o starší lék, a vzhledem na jeho možné interakce s epilepsií, Vám doporučuji konzultovat jeho užívání s (dalším?) psychiatrem. Jinak dlouhého seznamu nežádoucích účinkú se u psychiatrických léků nemusíte obávat, většina z nich se vyskytuje jen u pár procent pacientů - akorát tam musí být uvedené úplně všechny. Novější léky to již mají v kategoriich - třeba "bolest hlavy se vyskytuje u jednoho pacieta z 10, zvracení u jednoho ze 100, vynechání menstruace u jednoho z 1000". Jinak při každém užívání psychiatrických léků se doporučuje navštěvovat psychologa (lépe řečeno psychoterapeuta). Vlastně, jeho návštěvou bych asi začal - může být pro Vás oporou, poradcem a pomůže Vám informovaně se rozhodovat o Vaší léčbě. Možná víte, že u placeného psychologa většinou čekáte jen pár dní, a u toho, co dělá na pojišťovnu (klinického), zase nemusíte platit, ale možná bude mít termín za delší dobu. Jinak, zní moc fajn, že jste často veselá. Nicméně i smutné věci jsou součástí života a je důležité umět být smutný, když k tomu máme důvod. Claire, věřím, že toto období života zvládnete a nakonec Vás posilní. Ať se Vám daří!

Vladimír Marček, Ph.D.
Vladimír Marček, Ph.D.

Specializace: Psychologie
Pracoviště: Psychologické služby, Brno

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené:
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou

 celý článek
Doporučený článek:

Soutěžte s Belcurou


x