Doxycyklin

Dobry den, gynekolog mi dal na zaklade citlivosti Doxyciklin (Doxybene) na Ureplasma urealiticum. Do toho som dostala anginu a obvodny lekar mi predpisal Ciprofloxacin (Mediciprin) na tozilitidu. Obvodnemu lekarovi som prizvukovala, ze uz mam doma vybrate antibiotika Doxyciklin ale on to nebral do uvahy a chcem mi predpisat Ciprofloxacin a tvrdil ze to zaberie aj na Ureaplasmu. Po konzultacii s gynekologom som sa dozvedela, ze Ureplasma je rezistentna na Ciprofloxacin. V lekarni mi povedali, ze Doxyciklin mi zaberie aj na anginu. Je to prosim pravda? Dakujem za odpoved

Odpověď odborníka:

Dobrý den, obecně může doxycyklin účinkovat na krční infekce, ale pokud jste dostala angínu BĚHEM užívání doxycyklinu, Vaše bakterie, která angínu způsobila, na něj s největší pravděpodobností není citlivá (..kdyby byla, angína by se neměla rozvinout) - jasnou odpověď ohledně citlivosti by daly stěry z krku odeslané na bakteriální vyšetření a citlivost na antibiotika. Jelikož je Vaše ureaplasma rezistentní na ciprofloxacin, a zároveň potřebujete léčit angínu, nezbyde nejspíš, než užívat obě ATB. Pokud máte jakékoli pochybnosti ohledně diagnostiky a léčby, informujte o tom svého lékaře (obvodního), klidně se ho na kombinaci těchto ATB zeptejte; navíc lékař při takové kombinaci možná provede kontrolu jaterních testů apod.

MUDr. Magdalena Žáková
MUDr. Magdalena Žáková

Specializace: Všeobecné lékařství
Pracoviště: Praktická lékařka pro dospělé

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: