Epilepsie?

V prosinci 5lety syn spadl z postele,ležel napříč na mě,spal a jak jsem se otočila,sjel po mě a spadl na zem na hlavu,zvracel,byl hospitalizována,údajně lehký otřes mozku.v únoru si začal stěžovat na občasné mravenčení v prstech,šel na eeg,zjistili mu epi paroxysmy fokální senzit.na sin.konc.akralne od 12|14.na eeg dominuje frekvence.epileptiformni abnormaita dx.P-T bez zjevnejsi aktivace Fs i Hv.Za odpovídá věku.údajně by mělo jít o dědičnost,já ani manžel u sebe o ničem nevíme,já jsem adoptovaná,tudíž rodiče své neznám jejich anamnezu.dostal piracetam, na 3 měsíce,záchvat jsme nikdy něj nezpozoroval,ačkoli pan doktor jako záchvat bere to spadnutí.je nesoustředěny ale spíš mi přijde že jak kdy,zpívá,učí se pocitat,i podle dětské lekarky je velice nadany, že nechce poslouchat atd.uvádel manžel,myslím že je jako každé dítě.prosím jde?přímo o epilepsii nebo tohle po piracetamu muze vymizet?manžel mě dost vyděsil,přikládám i zprávu z eeg,kde i údajně vyloučili otřes mozku,který v prosinci v nemocnici diagnostikovali...prosím poraďte mi,vůbec nevím co si o tom myslet.dekuji. bohužel dotaz jsem položila neurochirurgovi tak snad nyní je adresován správně,děkuji za odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý večer, ve vašem popisu je mnoho nejasností. Pokud úraz vašeho syna probíhal tak, jak popisujete sklouznutím z postele, není mi jasné, proč je tato událost považována za epileptický záchvat. Zvracení není typické pro záchvat, při něm dochází velmi často k pokousání jazyky a pomočení. O tom se nezmiňujete, usuzuji tedy, že tyto příznaky neměl. Osobně bych se přikláněla k otřesu mozku. EEG vyšetření nedokáže potvrdit nebo vyloučit otřes mozku. Otřes je nejlehčí poranění mozku, které rychle odezní a nezanechává žádné následky. Pokud se předpokládá, že brnění levostranných končetin je následkem pádu, pak by se již nejednalo o otřes, ale o komoci, tedy 2.stupeň poranění mozku tzv. pohmoždění, po němž mohou přetrvávat nějakou dobu následky, nakonec se potíže většinou vyléčí, ale trvá to různě dlouhou dobu. Jestliže je u vašeho syna přítomen údaj o poranění hlavy a na EEG se našlo ložisko epileptické aktivity, které odpovídá potížím vašeho syna, zvažovala bych spíše poúrazovou epilepsii než dědičnou. A doplnila bych také MRI mozku, ta dokáže většinou odlišit, je-li ložisko poúrazové nebo vrozené. Při tomto vyšetření však musí dítě nehybně ležet cca 20min a nevím, jestli v 5letech tohle zvládne. Malé děti se většinou při tomto vyšetření uspávají. Dále, Piracetam není lék na epilepsii, ale používá se jako podpůrný lék, který stimuluje mozek k uzdravení po mozkových příhodách a hlavně po úrazech mozku. Pokud by tedy napomohl zhojení ložiska na EEG, mohou poté vymizet i brnění končetin. Závěrem bych ze svého pohledu doplnila MRI mozku k vyloučení nebo potvrzení poškození mozku při pádu a nejspíše bych se přikláněla k úrazovému mechanismu vzniku potíží. Samozřejmě jsem vašeho syna neviděla a jsem dospělý neurolog, ne dětský, mohu se mýlit. Pokud by jste se ještě chtěla dostatečně poradit doporučuji přímo stránky věnované epilepsii- www.epilepsie.cz, www.epistop.cz, tam by vám mohli podrobněji poradit. Přeji přjemný večer.

MUDr. Lenka Terzipetková
MUDr. Lenka Terzipetková

Specializace: Neurologie
Pracoviště: Fakultní nemocnice Motol, Praha

 
Líbí se vám odpověď?
+1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Kam dál
 
 
Jak správně ošetřit puchýř
Články: Jak správně ošetřit puchýř
Odřely vám nohy nové boty...
Vyšetření osteoporózy
Články: Vyšetření osteoporózy
Cílem vyšetřovacích metod u...
Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Články: Tlukot srdce: Na čem závisí jeho rychlost?
Faktorů ovlivňujících...
Pěšky nebo na kole - Tipy na výlety
Naposledy čtené: