Epilepsie?

Dobrý den, trápí mě léčba "epilepsie". Jednou jsem měla velký záchvat, skončila jsem na aru, od té doby jsem brala lamictal 150-0-150. Protože jsem ale byla stimulována na ivf a záchvaty neměla, léky jsem vysadila, protože jsem se bála, že by to uškodilo dítěti. Otěhotněla jsem, bohužel ve třetím měsíci potratila. Teď mě čeká ivf znovu a má neuroložka mi řekla, že mě bude kontrolovat z krve, tak jsem se jí přiznala, že asi rok léky neberu, okamžitě mi lamictal nasadila do výšky 100-0-100. A já se teď bojím, že nebudou zabírat hormony, co si budu píchat a naopak že mi lamictal ublíží, když jsem ho rok nebrala. Podotýkám, že MR byla v pořádku, eeg je : v grafu se sporadicky objevují přiostřené alfa vlny, i F-T bilat, AAR a RF positivní sym. apnoe a a HV bez akcentace. V dalším nálezu : Bez ložiskové či hyperfunkční abnormity a například z posledního eeg:Základní aktivita frekvenčně labilní s dominující alfa aktivitou, v záznamu jeden krátký výboj přiostřené alfa vlny... , souhrn je ale vždy lehce abnormní graf pro sporadický výskyt alfa vln F-T bilat. A mě zajímá, zda to dokazuje, že jsem epileptička a zda mám léky dále užívat? Neuškodí to plodu, pokud se z ivf zadaří? Moc Vám děkuji za odpověď, je to pro mě důležité... Mějte se krásně a děkuji již předem za Vaši odpověď.

Odpověď odborníka:

Dobrý den. To, jestli jste epileptička nebo ne, vám musí zodpovědět váš neurolog, který vás zná a sleduje. Ten musí posoudit, zda léčbu potřebujete nebo. To, že záchvaty nemáte, neznamená, že jste zdravá. U Lamictalu nejsou jasně prokázané nežádoucí vlivy na plod, ale také ne vyloučené. Užívání musíte probrat s neurologem a gynekologem.

MUDr. Mikuláš Vachek
MUDr. Mikuláš Vachek

Specializace: Neurochirurgie
Pracoviště: Neurochirurgická klinika Fakultní nemocnice v Hradci Králové

 
Líbí se vám odpověď?
-1 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: