Euthyrox v těhotenství a nedostatek jódu

Dobrý den, moc Vás prosím o odpověď. Zhruba rok a půl užívám Euthyrox. Začínala jsem na dávce 50 mg, pak 75 mg a nyní užívám 100 mg. Nyní jsem v 9. ttýdnu těhotenství a vitamíny, které užívám (Elevit), neobsahují jód. Někde jsem se teď dočetla, že je jód nezbytný v těhotenství. Nikdo mě ale na toto neupozornil, tak mám nyní velké obavy o zdraví plodu. Můžu to ještě nyní zachránit braním jódu: Moc Vás prosím o radu. Děkuji.

Odpověď odborníka:

Dobrý den, v těhotesntví je určitě důležité kontrolovat funkci štítné žlázy, která se zjistí pomocí vyšetření hormonů, které štítná žláza produje a hormonů z mozku, které její funkci ovlivňují. Tyto hladiny určitě hlídá Váš endokrinolog a navýšil dávku Eutyhroxu. Vaše porucha štítné žlázy není zřejmě způsobena nedostatkem jodu, ale snížením její funkce, což může být způsobeno např. proběhlým zánětem, autoimuntiním zánětem. Z vitamínu v těhotesntví užívejty přímo ty určené pro těhotné ženy, které obsahují přiměřené hladiny vitamínu , prvků pro gravidní ženy.

MUDr. Marcela Vorlíčková
MUDr. Marcela Vorlíčková

Specializace: Alergologie a klinická imunologie

 
Líbí se vám odpověď?
0 Ano Ne
 
 
Diskuze čtenářů Přidejte komentář jako první

Vstoupit do diskuze

 
 
 
 
Naposledy prohlédnuté hodnocení
Naposledy přečtené dotazy
 
Naposledy čtené: